Kompaktnost: Dizajn dovoljno kompaktan za spremiti u džep, a dovoljno moćan za ozbiljnije foto zadatke

Sony Cyber-Shot DSC-QX10

Trojanski konj

Ukoliko ne želite kupiti dodatni digitalni fotoaparat, zato što vam je dovoljan i vlastiti mobitel, a želite ipak snimati kvalitetnije, možete kupiti dodatak za mobitel koji je zapravo - dodatni digitalni fotoaparat

Foto mogućnosti današnjih pametnih telefona koji fotografskim kompaktima nemilosrdno otkidaju tržište, i dalje su vrlo ograničene. Ne samo malenim senzorom i skromnim brojem megapiksela već i najjednostavnijim „objektivom“ kojeg tek pod znacima navodnika možemo tako nazvati. Kupovati preskupi smartphone samo da možete povremeno okinuti kvalitetniju fotku i nije baš najidealnije rješenje, zar ne? Ne želite imati još jedan uređaj za snimanje, pa zašto onda ne kupite – dodatak za svoj mobitel? I prikačite ga na njega samo kada želite fotografirati.

I tu na scenu dolazi uređaj poznat pod imenom Sony Cyber-Shot DSC-QX10. Doslovno, zoom objektiv koji možete pričvrstiti na bilo koji smarphone uređaj i spojiti se s njim pomoću wi-fi mreže. Na taj način i jeftiniji pametni mobilni telefon može upravljati snimanjem fotografija s rezolucijom od 18 megapiksela, uz kvalitetan 10X zoom.

DSC-QX10 dolazi kao – dodatak za mobitel. A radi se zapravo o potpuno zaokruženom uređaju koji se sastoji od F3.3-5.9, 10X zoom objektiva, vlastite baterije i memorijske kartice. Jedino što mu zapravo nedostaje- stražnji je zaslon preko kojeg bi se trebalo upravljati uređajem i pregledavati fotografije. Za to se koristi vaš smartphone.

Ne znamo kako je Sonyju išla prodaja malenog ali snažnog kompaktnog aparata Sony Cyber-Shot DSC-WX150 i njegovog nasljednika WX300, ali QX10, upravo je osnova iščupana iz WX150, odnosno WX300. Radi se dakle o identičnom malenom 1/2.3“ BSI-CMOS senzoru od 18 megapiksela koji je u stanju snimiti fotografiju u veličini od 4896 x 3672 piksela. ISO osjetljivost se kreće u granicama istovjetnih 100-3200, a zoom objektiv je u rasponu od 25-250 mm.

Sony Cyber Shot DSC QX10

Nova snaga: Uz QX10 i vaš stariji mobitel dobiti će novu fotografsku snagu


Dodatak se neizmjerno lako, pomoću produžavajućih opruga, može zakačiti za samrtphone uređaj bilo koje veličine, isto se tako lako spaja s uređajima preko Wi-Fi mreže. Da bi sve radilo, potrebno je još samo skinuti besplatnu Sonyevu aplikaciju i smartphone uređaj postaje snažniji fotoaparat.

Zanimljiva je stavka kako i ne morate nužno fizički spajati uređaj s pametnim telefonom, već je dovoljno da je on negdje u blizini. Što je odlična fora ukoliko trebate „špijunsku snimalicu“ ili jednostavno želite napraviti kvalitetne autoportrete ili kako su taj oblik zdravog narcisima besposleni novinari re-otkrili kao „selfie“.

Sony Cyber-Shot DSC-QX10 posjeduje naravno i svoju memorijsku karticu. Radi se o iritantno malenoj micro SD kartici kakvu koriste i mobiteli i u tom pogledu vaš mu je mobitel tek „zuher“ jer je i po tom pitanju samostalan i nezavisan uređaj. Međutim da stvari budu malo jednostavnije, moguće je snimati i bez memorijske kartice u njemu. Snimljene fotografije tada se bežično šalju izravno na vaš smart uređaj. Iako to zna potrajati, s obzirom da se ovdje radi o višestruko većim fotografijama nego što je mobitel u stanju snimiti, ovo je odlična pogodnost za sve one koji fotografiju žele odmah urediti ili tek podijeliti na društvenim mrežama. Ali za razliku od snimanja kamerom ugrađenom u mobitel, ovo posredničko snimanje neće uvijek izgledati jednako fluidno, stoga očekujte lagano prekidanje slike na zaslonu i njeno kašnjenje.
Cyber-Shot DSC-QX10 ipak je ograničeni „usmjeri i slikaj“ dodatak, i osim povećanja kvalitete, neće učiniti nikakvo magično čudo s vašim mobitelom, koliko god vi to željeli. Štoviše, duže snimanje itekako će skratiti trajanje baterije na mobitelu, budući da ćete istovremeno morati imati uključen zaslon mobitela i Wi-Fi vezu.

Samo snimanje se svodi na opcije predefiniranih programa, automatiku i jako pametnu automatiku. Odnosno po načelu: što manje prčkaš – to bolje. A za sve to koristit ćete aplikaciju PlayMemories Mobile koja zamjenjuje ugrađeni foto softver. Nažalost, ta aplikacija je i jedina mogućnost izbora, a dostupna je za Android i iOS.

Video i nije naročito vrijedan pažnje. Ne samo da je ograničen na 720p, već i ne pomišljajte snimati bez memorijske kartice u samom uređaju.
Sve u svemu, uz PlayMemories Mobile, fotografiranje je i više nego jednostavno, a kvaliteta fotografije, iako nije naročito bolja nego na bilo kojem malenom kompaktu, uvelike je bolja od one koju biste snimili mobitelom. Snaga ovog uređaja svakako je i kreativan moment, već i samim tim što ima utor za pričvršćivanje tripoda ili sličnih stalaka i držača. Na drugoj strani vage i ne nudi ništa toliko više, čemu smo se potajno nadali. Ipak je to još jedan dodatni fotoaparat-dodatak. Ali moramo mu ipak čestitati na inovativnosti i hrabroj ideji zanimljivog koncepta. A upravo je ta inovativna hrabrost i stavka zbog koje već generacijama volimo proizvode iz Sonyja.

Više informacija

 • Model: Sony Cyber-Shot DSC-QX10
 • Ukupna ocjena: 3,9
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 3
 • Kvaliteta: 4
 • Proizvođač: Sony
 • Senzor: 18 MP 1/2,3” BSI-CMOS
 • Rezolucija: 4896 x 3672
 • ISO osjetljivosti: 100 - 3200
 • Maks. brzina okidanja: 1/1600
 • Video: 1440 x 1080 (30 fps) MPEG-4 Stereo
 • Medij: microSD, microSDHC, microSDXC, Memory Stick Micro
 • LCD: vaš mobitel!
 • Plus: Inovativnost, jednostavnost rukovanja i snimanja, bolja kvaliteta slike od one na mobitelu, kreativni potencijal
 • Minus: Slab video, ograničene mogućnosti, duže snimanje iscrpljuje bateriju mobitela
 • Ustupitelj i cijena: Sony Hrvatska, www.sony.hr, cijena: 1.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionice

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Cyber-Shot DSC-QX10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Cyber-Shot DSC-QX10 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.