Panasonic Lumix DMC-GM1K

Panasonic Lumix DMC-GM1K

Manji od novčanice

Mnogi su do sada pokušali tržištu predstaviti vlastita umanjena rješenja, žrtvujući krajnju kvalitetu u službi minijaturizacije. Panasonic se odlučio za drugačiji pristup i zaslužio je naše pohvale

Kada nam se na stolu pojavila poveća crna kutija s elegantno srebrnim slovima na kojima je pisalo tek Lumix GM i bez suviše razmišljanja pohitali smo provjeriti kakva nas nova fotografska mašina očekuje. Iako su nam misli već bili pri 4K tehnologiji, zgrabivši prvi maleni zamotuljak iz kutije, ne razmišljajući suviše o nazivima aparata, podsvjesno smo se začudili kako mala bljeskalica očito dolazi s aparatom. Međutim, upravo u sićušnim dimenzijama, tek evo nešto većim od samog pripadajućeg punjača za bateriju, dočekao nas je – fotoaparat.

Panasonic LumixDMC GM1K2

Malene dimenzije: Očito će više odgovarati ljepšem spolu, a preglednost i lakoća snimanja nadoknađuju pretjeranu kompaktnost
 

Činjenice i predrasude

Na sreću, Panasonic je očito vrlo dobro promislio prije nego što je na tržište izbacio ovog simpatičnog mališana. Panasonic se zajedno s Olympusom već šest dugih godina bori za tržište svojim malenim četiri/trećinskim standardom koji pomalo zaostaje mogućnostima za konkurencijom. U malenom GM1K kuca, dakle, isti CMOS senzor od 16 megapiksela kao i kod nešto većeg Lumixa DMC-GX7. Tu je na isti način iskorišten 3-inčni stražnji zaslon obogaćen s 1.040.000 točaka razlučivosti.

A pohvalna pojedinost je i ugrađena skočna bljeskalica. Doduše, sa sporom sinkronizacijom od 1/50, ali eto, tu je. Iako malen, GM1K je vrlo, vrlo zabavan za upotrebu. Dakako, bit će uvelike zanimljiviji osobama ljepšeg spola s nježnijim i manjim rukama koje će lakše upravljati sićušnim gumbićima dok bi muški s tmastim ćevapima već mogli imati problema. Za razliku od minijaturne konkurencije ovaj maleni GM definitivno nije igračka. Osim odlične automatike, GM nudi u sebi sve postavke kojima se diče i njegovi veći rođaci, stoga je sposoban i za potpuno manualno upravljanje i vrlo zahtjevne fotografske izazove.

Problemi se javljaju u segmentu koji zahvaća gotovo sve digitalce. Stražnji zaslon i nije baš savršeno vidljiv na jakom suncu, a jedini je izvor vizualnih informacija o onome što snimate. U zaštiti sjene, stražnji zaslon diči se odličnom osjetljivošću na dodir i vrlo jasnom slikom, no troši bateriju. A malena baterija kapacitetom je manja nego što bismo to željeli. Stoga nikako nemojte u vašoj torbi ostaviti uključen fotoaparat, pošto će vas vrlo brzo dočekati žmirkanje baterije na izmaku snaga. Naravno, nisu zaboravljene niti mogućnosti Wi-Fi spajanja, pa čak niti daljinsko upravljanje pomoću Panasonicove mobilne aplikacije.

Panasonic LumixDMC GM1K4

Mini Me: Manji od novčanice od 10 kuna i tek nešto veći od vlastitog punjača za bateriju iza odličnog kit objektiva skriva mikro četiri/trećinski senzor
 

Kvaliteta slike...

...je odlična! Zapravo, vrlo je dobra, kako bismo to i očekivali od Panasonica, ali obzirom na dimenzije aparata “odlično” je pridjev koji ovdje više odgovara. Boje su vjerno izražene, a dinamika nije ugrožena niti u kontrastnim svjetlosnim uvjetima. Detalji su sačuvani kako u jarkom svjetlu tako i u sjenama. Vrlo pohvalan dinamički raspon. Maleni 12-32 kit objektiv odlično i vrlo oštro i precizno odrađuje svoj posao.
Dakle, sve je odlično u odličnim svjetlosnim uvjetima, dok se u onim zahtjevnijim aparat počinje ponašati kao i bilo koji drugi Panasonic s četiri/trećinskim senzorom. Tako je tolerancija na šum donekle podnošljiva sve do ISO 1600, a na 3200 šum je već vrlo izražen u kombinaciji šuma i raspadanja piksela te desaturacije boja.

Noćno snimanje dodatna je briga i za maleni GM, pošto tada sustav izoštravanja postaje vrlo neodlučan, pa makar pokušali snimiti panoramu vrlo osvijetljenog gradskog trga. Sve što smo naveli za kvalitetu fotografija možemo ustvrditi i za video kojem je tek zamjerka što mu je vrh 1080p u 30 sličica u sekundi.

U finalu, zanima nas, kome će koristiti ovaj aparat? Pa u pravilu, svima. Iako je ovo aparat namijenjen za opušteno povremeno fotografiranje i snimanje, njegove mogućnosti uzdižu ga iznad sličnih pokušaja na fotografskom tržištu. Panasonic je pokazao da malecke stvari ne moraju nužno nositi stigmu tek neobavezne igračke već mogu biti pravi zaokruženi proizvod u malom pakiranju.

Više informacija

 • Model: Panasonic Lumix DMC-GM1K
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Kvaliteta: 4
 • Proizvođač: Panasonic
 • Senzor: 16 Mp CMOS
 • Rezolucija: 4592x3448
 • ISO osjetljivosti: 125- 25.600
 • Maks. brzina okidanja: 1/8000s
 • Video: 1080 30p
 • Medij: SDXC
 • LCD: 3“ LCD @ 1.036.000 piksela, osjetljiv na dodir
 • Plus: Vrlo dobra kvaliteta slike, kompaktnost, ugrađena bljeskalica, odličan izbor automatskih i manualnih postavki, Wi-Fi, vrlo dobar kit objektiv, kompatibilnost s ostalim Micro Four Thirds objektivima, tih pri okidanju, simpatičnost
 • Minus: Ne briljira posebno pri većim ISO vrijednostima, slaba baterija, neodlučan autofokus pri nedostatku svjetla, ograničen video, niska sinkronizacija bljeskalice
 • Ustupitelj i cijena: Panasonic, www.panasonic.hr
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionice

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic Lumix DMC-GM1K

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic Lumix DMC-GM1K - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.