Kao DLSR: Izgledom se ne razlikuje od prethodnika, a prave razlike kriju se u novim karakteristikama i mogućnostima

Panasonic Lumix GH4

Četvrta dimenzija videa

Kako bi pretekao nadolazeću konkurenciju Panasonic nam je prije nekoliko mjeseci u Amsterdamu (u trenutku pisanja), uz svoje 4K LCD televizore, predstavio i prvi maleni digitalac koji je u stanju snimiti punokrvni 4K video

Panasonic je od svojih početaka GH serije naginjao ka inovativnosti u video mogućnostima. I još u tim počecima nas je povremeno znao iznenaditi. Recimo, čak i posebnim, a tada i jedinstvenim objektivima namijenjenim kreativnim videografima. 

Panasonic Lumix GH4 na prvi se pogled i ne razlikuje od svog hvaljenog prethodnika. Stražnjem zakretnom OLED zaslonu razlučivost je porasla iznad 1000K, ali još i veću razlučivost ima i hvale vrijedno optičko tražilo. Pogled kroz tražilo u maniri je 1024x768 zaslona, odnosno s gustoćom od čak 2360k točaka i takav vrlo pregledno nudi sve informacije koje sadrži i stražnji zaslon.

Panasonic Lumix GH401

Nesvakidašnji prizor: Snimljen Lumixom GH4, ne kao fotografija već slika izvučena iz 4K videa


Okidač može obaviti svoju funkciju u 1/8000 djeliću sekunde. Dvostruko brže nego što je to bio slučaj kod GH3. A kako tvrde, sustav okidanja trebao bi bez problema izdržati 200.000 klikova.

Tu je dakle identičnih 16 megapiksela na malenom četiri trećinskom CMOS senzoru, ali iza njih stoji novi, četverojezgreni procesor Venus Engine IX. S novim procesorom ne samo da su ISO mogućnosti skočile na ISO 25.600 nego je i brzina okidanja porasla na impresivih 12 slika u sekundi u RAW-JPEG kombinaciji, odnosno, na 7 slika ukoliko je uključen „tracking“ autofokus.

Dakle, vrlo impresivne, sportske mogućnosti pa moramo i spomenuti kako je pri velikoj brzini okidanja memorijski međuspremnik u stanju odjednom prihvatiti pedesetak rafalnih fotografija. Kako je to slučaj s nevelikim četiri trećinskim senzorom, stvari su odlične dokle god imamo dovoljno svjetla i držimo se optimalnih niskih ISO vrijednosti. Pri niskim ISO vrijednostima do poda se možemo nakloniti odličnom dinamičkom rasponu, kako na fotografijama tako i u videu gdje će biti razaznati i sitni detalji čak i u sjenama. Stoga, iako ovaj aparat izgledom i kvalitetom dostojno oponaša DSLR aparate, nemojmo se zavaravati. Na višim ISO vrijednostima kvaliteta slike rapidno opada. Pa se tako šum ne manifestira kao zrnatost već kao raspadanje piksela, a fotografije počinju sličiti na grozote nastale u nekakvom Paint programu iz doba Windowsa 95.

Međutim, novi Venus Engine IX procesor i njegova brzina, nisu zapravo namijenjeni tek snimanju statičnih fotografija. Glavna odlika ovog novog Lumixa svakako je snimanje 4K videa. I ne treba niti previše čuditi naše uzbuđenje oko ove činjenice. Čak i zbog slučaja kako je Panasonic Lumix GH4 trenutno prvi i jedni mirrorless digitalni fotoaparat koji, u svojoj donekle kompaktnoj naravi, nudi ovakvu naprednu video mogućnost. Barem do jeseni za kada su naznačeni izlasci novih uzdanica drugih vodećih brendova u svijetu fotografije. A 4K upravo je postao ono što je HD video bio prije koju godinu.

Za sada Panasonic predvodi svojim fotografskim mogućnostima i možemo ustvrditi da se ne radi tek o slučajnom ili brzopletom pokušaju uvođenja nove i naprednije tehnologije nego iza 4K mogućnosti stoji cjelokupan, vrlo promišljen i razrađen sustav. A iza sustava posložene su i mnoge korisne i vrlo zanimljive mogućnosti. Zanemarimo li 4K komponentu, Lumix GH4 nudi sve uobičajene video delicije punokrvnog HD-a s frame rateom od 26-50 fps i mnoge zanimljive video postavke za sve kreativne video stvaraoce u MPEG-4, AVCHD formatima.
Međutim, ukoliko se baziramo na MP4 u mogućnosti smo prebaciti snimanje i u naprednu 4K komponentu. Tako smo u mogućnosti snimati video u veličini od 3840 x 2160 (24p, 25p, 30p), a smanjimo li frekvenciju videa u postavkama, možemo koristiti i punokrvni Cinema 4K od 4096 x 2160 (24p).

Svaka sličica, dakle 24 njih unutar sekunde, snimljena je kao samostalna slika bez pretapanja i svaki se frame videa može izdvojiti u vrlo kvalitetnu fotografiju dimenzija 4096 x 2160 piksela što bi bez problema odgovaralo fotografiji od 8 megapiksela. Stoga je sliku izdvojenu iz videa moguće koristiti čak i kao fotografiju za tisak (30x15 cm, 300dpi).

I upravo će u tome interes za ovaj aparat pronaći mnogi modni ili sportski fotografi.

Panasonic Lumix GH403

Utor za SD karticu: Iako je na vrlo logičnom i dohvatljivom mjestu za brze izmjene, ipak smo očekivali utor za dvije kartice
 

Glad za memorijom

Međutim, valja napomenuti kako 4K video jednostavno ždere prostor na memorijskoj kartici i dvije minute videa napunit će gigabajt prostora.
Na žalost, Panasonic Lumix GH4 posjeduje samo jedan utor za memorijsku karticu, iako bi za ovakve namjene ipak rado vidjeli neku duo slot varijantu. Naravno, u aparat možete staviti sveprisutnu SD karticu u formatima SD/SDHC/SDXC, ali želite li se upustiti u 4K video avanturu budite sigurni da ste si osigurali minimalno SDHC uz naglasak na class 10! Dakle, iako su za 4K namijenjene UHS Speed Class 3 (U3), Lumix GH4 bit će sasvim zadovoljan i uvelike jeftinijom C 10, od spomenute U3.

Panasonic Lumix GH404

Upravljanje: Brojni raspoređeni funkcijski gumbi, kao i stražnji zaslon, zakretan, pregledan i osjetljiv na dodir poslužit će i za brze izmjene postavki i pregledavanje snimljenih materijala
 

Ergonomija i upotreba

Ali, kako fotografiranje ne može biti jednostavnije iz odličan balans fotoaparata u ruci, prokušano dobru ergonomiju, izdržljivost na neugodne vremenske uvjete i mnoštvo vrlo zamjetljivih komandi, ali i funkcionalno prilagodljivih gumbića, sa snimanjem videa nije isti slučaj.
Dakako, za početak, poželjet ćete neki od novijih, servo motorom opremljenih objektiva, koji, za razliku od klasičnog (kit objektiva) neće zahtijevati trzajuće okretanje navoja pri zumiranju. Što čini objektiv za „švenk“ snimke neupotrebljivim. Frustrirajući je i sam gumb za snimanje videa. Naizgled logično postavljen van „slučajnog“ domašaja do granice neupotrebljivosti. Pri snimanju svakako pomaže stražnji zakretni zaslon, koji je stvarno odlična ispomoć. Ali opet, više pri snimanju fotografija. S rapidno-brzim auto fokusom u tren oka izoštrit će kadar na mjestu kojeg dotaknete prstom i spremni ste za „klik“! S videom stvar djeluje tek naizgled. Iako će aparat pokušati učiniti to isto, autofokus će biti malo manje odlučan.

 

Fotofiniš

Lumix DMC GH4 svakako je izniman digitalni fotoaparat. Panasonic se ovdje dobrano požurio i ukrao barem tromjesečje ili dva tržišnog divljenja. Najbolja u svemu je činjenica da Panasonic nije bio brzoplet. Naprotiv, ponudio nam je funkcionalan proizvod čija kvaliteta fotografija, a naročito 4K videa, kao i lakoća korištenja, lako briše sve naše sumnje i negodovanja radi sitnih nedostataka. Lumix GH4 ne samo da nam je dokazao kako je i nešto više od digitalne 4K foto kamere već je potvrdio kako je u stanju ispunjavati svoju zadaću natovaren bremenom tehnologije koja tek dolazi. I upravo ta ozbiljnost i svestranost čini ovaj naizgled maleni digitalac ozbiljnim kandidatom za neizostavnog suputnika svakom kreativnom fotografu i videografu koji će znati iskoristiti dane mogućnosti. A upravo će njima i biti opravdana ukupna cijena ovog hvalevrijednog hibridnog digitalca.

Više informacija

 • Model: Panasonic Lumix GH4
 • Ukupna ocjena: 4,5
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Kvaliteta: 4
 • Proizvođač: Panasonic
 • Senzor: 16 Mpx Four Thirds CMOS, Venus Engine IX
 • Rezolucija: 4608 x 3456
 • ISO osjetljivosti: 200-25.600
 • Maks. brzina okidanja: 1/8000 s
 • Video: 4096 x 2160 (24p), 3840 x 2160 (24p, 25p, 30p), 1920 x 1080 (24p, 25p, 30p, 50p, 60p) - MPEG-4, AVCHD
 • Medij: SD/SDHC/SDXC
 • LCD: 3,0” OLED (1.036.000 px), zakretni, osjetljiv na dodir
 • Plus: 4K video, odlično digitalno tražilo, vodonepropusno kućite, DSLR dizajn, brz autofokus, profesionalne mogućnosti
 • Minus: Nezgodne video komande, zbunjen kontinuirani video autofokus, loša kvaliteta na višim ISO vrijednostima
 • Ustupitelj i cijena: Panasonic Hrvatska, www.panasonic.hr
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic Lumix GH4

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic Lumix GH4 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.