Sonos Era 300

Sonos Era 300

Nova generacija zvuka

 Ako svega nekoliko godina ne pratite razvoj modernih zvučnih sustava, mogućnosti novih Sonos zvučnika će vas jako iznenaditi

 Sonos već svi znamo kao jednog od premium proizvođača audio rješenja za naš dom, pa i šire. Novi sustavi nude neke vrlo impresivne mogućnosti, a među njima se nedavno istaknuo i Sonos Era 300 zvučnik dizajniran specifično za obogaćivanje vaših prostorija glazbom. Naravno, ako se za time pojavi potreba, sustav lako možete proširiti dodatnim kompatibilnim zvučnicima u ponudi, poput dodatnog zvučnika za izraženije stereo iskustvo ili pak subwoofera za dublje basove. Sustav možete povezati i sa Sonos Arc soundbarom uz subwoofer, te dobiti do 7.1.4 Dolby Atmos Surround sustav iznimne kvalitete.

Era 300 model je svojevrstan sve-u-jednom paket za početne korisnike Sonosove obitelji proizvoda, ali i za one koji traže nadogradnju. Zvučnik već u startu ima vrlo jedinstven valjkast dizajn s uvučenim centralnim dijelom. Dolazi u crnom ili bijelom izdanju s prepoznatljivim perforiranim dizajnom koji se nalazi na većini Sonosovih zvučnika koje smo imali prilike testirati. Osim perforiranih detalja, ostatak zvučnika je od matirane plastike koja najbolje izgleda podalje od vaših prstiju jer se vrlo lagano uhvate packe. Pa pogledajmo što sve ovaj zvučnik krije iza ovog minimalističkog dizajna.

 

Sonos-Era-300-2.jpg

  S gornje strane nalazi se površina osjetljiva na dodir s nekoliko osnovnih funkcija

 

Što sve skriva jednostavan dizajn?

 S prednje strane, ispod perforiranog metala je plastičan pokrov koji štiti matičnu ploču odmah iza sebe. Ima jednu rupu kroz koju je prema vama usmjeren jedan tweeter koji služi za reprodukciju visokih i srednjih tonova. Ostatak zvučnika pozicioniran je na plaštu ovog valjkastog dizajna, pa krenimo redom. S gornje strane ćete prvo naići na površinu osjetljivu na dodir s nekoliko osnovnih funkcija. U sredini je oznaka za play/pauzu, a sa svake strane su strelice za prebacivanje na prethodnu ili sljedeću pjesmu. Malo iznad njih imamo udubljeni dio gdje povlačenjem prsta brzo i jednostavno možemo kontrolirati glasnoću zvučnika. Na kraju, iznad toga imamo malu ikonu oblačića, a klikom na nju pali se mala lampica koja označava da su mikrofoni zvučnika ugašeni. Naime, riječ je o pametnom sustavu koji se može kontrolirati glasom te također osluškuje prostor za optimizaciju zvuka, no detaljnije ćemo o tome malo kasnije. To su uglavnom sve primarne kontrole na ovom zvučniku. Drugi dio plašta ovog dizajna je kompletno perforiran do donje strane zvučnika, a lagani nagib prema vama nije slučajan. Naime, Era 300 zvučnik specijaliziran je za prostorno ozvučenje nove generacije te su zvučnici zapravo raspodijeljeni ispod ove perforirane površine. Tako imamo još tri tweetera koji reproduciraju visoke i srednje tonove, taktički smještenih s gornje lijeve i desne strane zvučnika, te jedan u samom gornjem centru, usmjeren u strop prostora. Naravno, to nije dovoljno, pa zvučnik ima još dva dubokotonca. Smješteni su s lijeve i desne donje strane zvučnika, a kao i tweeteri, dizajnirani su za dobivanje optimalnog odvajanja stereo zapisa, i ispunjavaju cijelu prostoriju vrlo živim tonovima. Ostaje nam još stražnja strana zvučnika koja osim utora za napajanje ima USB-C utor za povezivanje vanjskih uređaja, a možete koristiti i AUX-u-USB-C adapter i tako povezati starije uređaje na ovaj zvučnik. Osim njega imamo i Bluetooth gumb za pokretanje novih uparivanja uređaja - što je prvi put da Sonos implementira Bluetooth povezivanje na svojem stacionarnom zvučniku - te fizički gumb na dnu za odspajanje mikrofona. Naime, Sonos je za one koji ne žele da im se glas snima osim touch gumba na vrhu zvučnika implementirao i hardversko isključivanje kako bi se izbjeglo nenamjerno paljenje zvučnika slučajnim dodirom prsta na vrhu uređaja - samo pripazite da upalite mikrofon kasnije ako se predomislite i odlučite koristiti napredne smart funkcije.

 

Zvuk se prilagođava prostoru

 Sonos je s Era 300 modelom htio napraviti najbolje samostojeće rješenje za dobivanje prostornog audio iskustva. Ideja je da ne postoji „optimalna“ lokacija za slušanje glazbe u vašem prostoru, već se zvučnik sam prilagodi svom okruženju za ispunjavanje prostora glazbom. Ova tehnologija ljubiteljima televizije poznata je i u obliku Dolby Atmos implementacije, no trebate i kompatibilan hardver da ju iskusite, što naravno ovaj zvučnik može dočarati. Za Dolby Atmos glazbu će vam za sada trebati pretplata na Amazon Music ili Apple Music.

U kontroli zvučnika mogu vam pomoći jezične naredbe (samo engleski) ili Sonosova aplikacija na mobitelu koja detektira sve Sonos uređaje povezane na isti WiFi kao i mobitel. Ovdje možete optimizirati reprodukciju visokih i dubokih tonova, uključiti dodatnu glasnoću, upariti zvučnik s dubokotoncem ili s drugim stereo zvučnikom, pokrenuti Trueplay optimizaciju za dobivanje najboljeg prostornog zvuka, kao i upaliti Spatial Music kod kompatibilnih streaming servisa.

Kod slušanja glazbe zvučnik svakako cilja daleko iznad svojih dimenzija te će vas vrlo ugodno iznenaditi, kako čistoćom zvuka, tako i maksimalnom glasnoćom koja stvarno većinu prostorija lako ispuni glazbom. Prostorni efekt glazbe se može prilagoditi u aplikaciji, ovisno o vašim željama, no iskustvo se dosta razlikuje od pjesme do pjesme.
Implementacija prostornih efekata očito je sljedeća razina audio iskustva prema kojem će se kretati brendovi, od premium do mainstream ponude. S preko 500 eura, cijena ovog zvučnika stavlja ga u premium segment, no jednom kada ga postavite u sobu, vjerujemo da ćete svaki cent smatrati dobro uloženim.

 

Screenshot_20230419_094053_Sonos.jpg

  Opcija kojom možete sami prilagoditi zvučnik akustici svoje sobe kako biste izvukli maksimum

 

Screenshot_20230419_094302_Sonos.jpg

  Obilje mogućnosti za spajanje zvučnika i podešavanje performansi zvuka uz pomoć značajki poput ekvilajzera

Više informacija

  • Model: Era 300
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: Sonos
  • Tip: WiFi surround zvučnik
  • Driveri: 4x tweeter, 2x dubokotonci
  • Sučelje: Touch gumbi, glas, aplikacija
  • Načini spajanja: WiFi, Line-In, Bluetooth
  • Dimenzija zvučnika: 160 x 260 x 185 mm
  • Ostalo: Matirani dizajn crne ili bijele boje s jedinstvenim dizajnom
  • Plus: Osim bogate kontrole, sustav možete proširiti dodatnim uređajima
  • Minus: Line-in audio funkcionira samo kupnjom dodatnog adaptera za 3,5 mm u USB-C utor
  • Ustupitelj i cijena: Sonos www.sonos.com, Cijena: 499 € / 3.759 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sonos Era 300

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sonos Era 300 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.