GoPro Hero7 Black

GoPro Hero7 Black

Iznenadilo bi nas kada GoPro ne bi iz generacije u generaciju bio sve bolji i bolji. Tako je i verzija 7, prema očekivanjima, bolja od prethodne šestice. Krenut ćemo odmah u glavu. Najviše nas se dojmila stabilizacija slike.

 

Stabilizacija je sada unaprijeđeni EIS (Electronic Image Stabilization) koji nazivaju HyperSmooth stabilization. EIS smo imali prilike vidjeti na modelu šeste generacije, a HyperSmooth poboljšan je dodavanjem više RAM-a i grafičkog čipa GoPro GP1 koji se koristi i u kameri Hero 6 Black.

Stabilizacija sada podržava 4K 60 fps video pri omjeru 16:9 i izgleda bolje nego ikada. Usudili bismo se reći da čak izgleda bolje u odnosu na softverske stabilizacije videa dobivene u postprodukciji uz pomoć stranih aplikacija. Možete snimati i 4K video u omjeru slike 4:3, no tada nećete imati na raspolaganju HyperSmooth stabilizaciju.

Snimate li sportske aktivnosti poput bicikliranja, planinarenja ili drugih aktivnosti s brzim pokretima, trebat će vam snimka od 60 frameova u sekundi kako bi ti pokreti na snimci izgledali što oštrije.

GOPR0370



Stabilizaciju smo isprobali vozeći bicikl, no budući da nismo dobili velike trzaje videa pri prelaženju preko ležećih policajaca i ruba nogostupa, kameru smo montirali na maleni autić na daljinsko upravljanje te ga provozali po zahtjevnijem terenu. Video potražite na našem kanalu na Youtubeu www.youtube.com/vidilab te procijenite sami.

Linija Hero 7 dolazi u trima varijantama od kojih je najbolja verzija Black, dok Silver i White kaskaju za njezinim mogućnostima, no zbog toga su i nešto jeftinije.

Verziji Black dodani su i novi videoformati te sada u rezolucijama 720p i 960p možete snimiti do 240 fps, dok u 1440p možete snimati do 120, što će znatno unaprijediti usporene snimke. No na postavkama od 240 fps nećete moći koristiti nikakvu stabilizaciju, dok će snimanje u 120 fps koristiti EIS stabilizaciju, no ne i HyperSmooth. O svemu tome bit ćete obaviješteni putem novodizajniranog sučelja kamere koje će jasno istaknuti sve dostupne opcije i modove snimanja.

GoPro Hero7 Black 3



Nismo je testirali na vodenim toboganima jer je ljeto već odmaklo, no namjeravate li je koristiti za vodene sportove, treba imati na umu nekoliko stvari. Iako je otporna na vodu do dubine od 10 metara, treba znati što činiti kako bi kamera dulje zadržala svoju vodonepropusnost.

Tako morate pripaziti ima li na rubovima poklopca baterije i priključaka sitnih zrnaca prašine koja bi mogla uzrokovati propuštanje. Ako ih ne uklonite prije zatvaranja tih vratašca, zrnca prašine ostavit će prostora da pored njih uđe voda. Dakle, gumice treba dobro pregledati i očistiti, a kako bi ostale u dobrom stanju, kameru nakon uranjanja u slanu vodu treba oprati u slatkoj vodi i osušiti je krpom, ne fenom.

Sve to lijepo piše u priloženim uputama, no one se rijetko čitaju, pa upravo iz tog razloga kamere traju kraće nego što je predviđeno.

Image2



Tamne uvjete podnosi dobro, a uključenjem HDR-a noćne fotografije izgledaju još bolje.

Tu je i nova opcija zvana TimeWarp. Radi se o snimanju timelapse videa kroz duži period, a tome se može pristupiti kroz izbornik TimeLapse. Nije pogodna za snimanje statičnih timelapseova na kojima se, recimo, pomiču oblaci dok okolina stoji, no odlična je za snimanje vožnji biciklom i drugih videa u pokretu. Samo zahtijeva nešto privikavanja i isprobavanja za pravilno korištenje.

Kamera se u potpunosti može koristiti bez mobitela. Pri tome pomažu i glasovne naredbe, a dodane su dvije univerzalne naredbe: „GoPro Capture“ i „GoPro Stop Capture“. Zovemo smo ih univerzalnima jer će raditi u svim modovima snimanja pa, ako ste u video modeu, naredbe će pokrenuti snimanje videa, a same modove može promijeniti izgovaranjem „GoPro Video Mode“ ili „GoPro Time Lapse Mode“. Popis potražite u izborniku na kameri.

Image3



Ako vam nisu privlačne glasovne naredbe i naviknuti ste na upravljanje mobitelom, pri prvom spajanju obratite pozornost da je kamera namještena na korištenje 5G Wi-Fi mreže. U slučaju da vaš mobitel ne podržava 5G mreže, morat ćete ručno promijeniti postavke kamere na 2.4G pojas da biste kameru uparili s mobilnim telefonom, a možda ćete željeti postaviti 2,4G Wi-Fi mrežu ako imate potrebu biti prilično udaljeni od kamere.

Koji god scenarij snimanja odabrali, GoPro vam može pomoći u tome. Naravno, mogli bismo unedogled nabrajati nedostatke ove kamere i reći da nema opciju promjene objektiva ili barem ugrađen optički zoom i da ste ograničeni na malenu baterijicu trajanja svega nešto više od sat vremena pa izmisliti pritom još pokoju negativnost, ali nećemo.

GoPro Hero7 Black 11



Činjenica je da ne postoji manja kamera s tako kvalitetnom snimkom, a baš te sitne dimenzije omogućavaju joj da je smjestite na kacigu a da vam pri tome glava ne klone pod njezinom težinom. A oni kojima smetaju prenabrijane boje slike iz GoProa mogu u meniju potražiti opciju koja ih isključuje te se mogu poigrati dodavanjem proizvoljnih LUT profila u svom omiljenom uređivaču videa.

Svi ostali, odaberite avanturu, GoPro na glavu i podijelite to uživo s prijateljima na Facebooku ili navečer uredite video u aplikaciji GoPro Studio za PC ili čak izravno na mobitelu, koji sada može na video dodati podatke sa senzora G-sile i GPS-a.

Više informacija

  • Model: Hero 7 Black
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: GoPro
  • Kompatibilnost: iOS, Android, PC, gimbal Karma
  • Format video snimanja: MP4 (H.264/AVC) ili (H.265/HEVC) 78 Mb/s (4K)
  • Maksimalna video rezolucija: 4K u 60 fps
  • Maksimalna rezolucija fotografije: Superphoto (12 MP)
  • Mreža: Wi-Fi (2.4/5 GHz); Bluetooth
  • Tip kartice / Maks. kapacitet: microSD do 256 GB
  • Ostalo: USB C, akcelerometar, žiroskop, Micro HDMI
  • Dimenzija / Masa: 62,3 x 44,9 x 33 mm/116 g
  • Plus: Napredna stabilizacija, odlična slika i rezolucija, omjer uloženog i dobivenog (cijena)
  • Minus: Zarazno je snimati njome
  • Ustupitelj i cijena: AVITEH Audio Video Tehnologije d.o.o. www.aviteh.hr, 3.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za GoPro Hero7 Black

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

GoPro Hero7 Black - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.