GoPro Hero 9 Black

GoPro Hero 9 Black

Snimamo k’o u Hollywoodu

I ove godine GoPro nije podbacio. 5K rezolucija videa odlična je za vrhunsku kvalitetu snimaka.

GoPro Hero 9 Black kao najveći novitet nudi LCD dijagonale 1,44“ s prednje strane koji će koristiti svima koji GoPro kamerom snimaju sebe. Tako odmah mogu vidjeti sve što im upada u kadar te odraditi korekciju postavki ili kadra ako zamijete da nije sve kako bi trebalo biti.

Taj prednji, manji ekran neće prikazivati svih 30-ak frameova u sekundi, nego je nešto sporiji, no to vam nikako ne bi trebalo smetati jer pri snimanju vloga ionako nije bitno vidjeti glatki video kao preview. Ovo je sasvim dovoljno.

Kako se radi o ekranu pravokutnog oblika, prednji ekran može pokazivati kompletan kadar ili može zoomirati kadar pa rubove kadra nećete vidjeti, ali ćete bolje vidjeti centralni dio. Glavni, stražnji touch ekran sada je nešto veći u odnosu na prethodni ekran na osmici.

 

5K video rezolucija

U odnosu na osmicu, dodana je 5K video rezolucija snimanja s 30 sličica u sekundi. Ova značajka je bitna iz nekoliko razloga. Kada 5K rezoluciju smanjite na FullHD video, dobijete iznimno oštre kadrove, i to nam je najzanimljivije. Druga korisna stvar su velike mogućnosti kadriranja ako kao finalni proizvod stvarate video 4K rezolucije ili, pogotovo, FullHD rezolucije. Puno veće mogućnosti nego kod ostalih kamera, čak i veće tržišne cijene, a upravo zbog te 5K dodatne rezolucije.

 

GoPro Hero9 2

HyperSmooth 3.0 stabilizacija videa ponovno je poboljšana u odnosu na prethodnu, a uz opciju „Horizon Leveling“ koja će izravnati horizont kada je GoPro lagano nagnut, ta stabilizacija dobiva potpuno novu funkcionalnost.

Na vama je da odaberete treba li vam izravnati horizont ili ne. Snimke vožnje biciklom kroz lagane brežuljkaste krajeve sada dobivaju novu dimenziju i odjednom snimka izgleda kao da se lagano vozikate, a samo vi znate kako staza nije bila mačji kašalj. U nekim trenutcima odlično će poslužiti, a jedna od tih situacija je kada kameru montirate na kacigu pa niste sigurni je li montirana ravno u odnosu na horizont. Lagano nagnuta snimka izgleda baš loše, pa ju je poželjno ravnati u post produkciji, osim ako efekt nije namjeran.

Uz HyperSmooth 3.0 stabilizaciju i ravan horizont, gledatelju je puno ugodnije gledati video. No ipak preporučujemo barem na djeliću videa isključiti jednu od tih opcija kako biste gledateljima dočarali pravu akcijsku scenu.

 

Izmjenjiva leća objektiva

Leća objektiva sada se da skinuti, što je najkorisnija opcija, prvenstveno zbog grebanja leće. Moći ćete je lagano zamijeniti ako se ogrebe, no i zamjena s lećom ultra širokog kuta od 155° dolazi u obzir.

 

GoPro Hero9 3

Ta leća omogućit će još bolji Max Video setup u kojemu je horizont ravan čak i kada kameru okrećete za 360°. Max Video možete isprobati do 2K rezolucija uđete li u Setup izbornik te omogućite opciju Show Max Lens Shortcut, a zatim Max Lens Mod Enabled. Uz uključenu Max Video opciju nećete moći strimati uživo na kanale društvenih mreža.

 

Live Stream

YouTube streaming ograničen je na FullHD video, a na našem Youtube kanalu https://www.youtube.com/vidilab možete vidjeti testni stream na kojega smo u 30 minuta potrošili 0,90 GB podataka, a video kvalitetom nije baš oduševio. No za video kvalitetu streaminga u ovom je slučaju zadužen i Youtube jer je na SD karticu GoPro Hero 9 Black zapisao video iznimno dobre kvalitete.

 

Kućište

Promotrite li kameru sa svih strana, prvo što možete uočiti je da izvana nema dostupnih priključaka, baš kao što niti GoPro8 to nije imao. Na donjoj strani kamere nalazi se prihvat za koji se kamera pričvršćuje na razne stative; nešto je čvršći na GoPro 9 u odnosu na GoPro 8.

 

GoPro Hero9 4

Ispod vratašaca se nalazi utor za SD karticu i USB-C priključak za punjenje i komunikaciju s PC-jem te za prebacivanje materijala sa SD kartice.

Kako je kućište devetke nešto veće, Media Mod s osmice neće pasati nego ćete morati kupiti novi Media Mod na koji onda možete priključiti rasvjetu s osmice. Možete priključiti i Display s osmice, no kako verzija 9 već ima prednji ekran, neće vam trebati.

 

Cijena i GoPro pretplata

GoPro Hero 9 Black košta 450 USD plativo bez GoPro pretplate. Uzmete li pretplatu na online GoPro account (koja inače košta 50 USD), kameru i pretplatu možete kupiti za 350 USD, no tada pretplatu tj. online account morate koristiti 365 dana.

 

GoPro Hero9 5

Najviše mogu profitirati oni koji već koriste GoPro account, a svi ostali trebaju znati da je bitno otkazati pretplatu prije nego joj istekne rok jer će se automatski obnoviti za godinu dana, no nemojte je otkazati odmah kad vam stigne kamera jer osim online accounta dobivate i mogućnost zamjene kamere za samo dodatnih 99 USD ako vam se kupljena ošteti. Uvijete zamijene za novu GoPro kameru proučite na GoPro web sajtu na linku https://gopro.com/en/us/legal/subscriptionterms.

 

Ostale opcije

Osim HDR fotografije postoji još bolja Superphoto fotografija koja izgleda puno oštrije spram iste fotografije na GoPro 8 kameri, a to je prvenstveno zbog senzora s više megapiksela.

Dodana je opcija HindSight koja će snimati video do 30 sekundi prije nego što pritisnete record gumb i nastavit će snimanje dok ga ne zaustavite. Ta je opcija odlična za hvatanje najzanimljivijih trenutaka ili snimanje video scena bez potrebe za popunjavanjem kartice s gomilom snimki koje kasnije treba pregledavati kako biste pronašli onu koja je uspjela, što će naposljetku u montaži uštedjeti znatnu količinu vremena.

 

GoPro Hero9 7

Scheduled Capture opcija će početi snimati u zadano vrijeme, pa s tom opcijom možete uhvatiti izlazak sunca dok ste vi još u dubokom snu, a postoji i opcija Duration Capture kojom ćete odrediti nakon koliko vremena želite zaustaviti snimanje.

Capture Presets su još uvijek ovdje, neki su predefinirani, no možete stvarati i nove u kojima ćete postaviti rezoluciju, tip objektiva te ostale postavke kako biste ih jednostavno mogli koristiti prema potrebi.

 

Za kraj

GoPro Hero 9 Black koristi 23,6 megapikselni sensor veličine 1/2,3“. On nikako ne može parirati kvaliteti slike koju daju full frame senzori u profesionalnim kamerama, no itekako može ostaviti u prašini te veće, skuplje, jače kamere ako vam trebaju opcije koje ovaj GoPro posjeduje, poput mobilnosti zbog njezine malene veličine, izravnavanje horizonta (žiroskop) kako biste snimili prekrasne snimke glisera koji glisira preko velikih valova, a tu je uključena i otpornost na vodu te HEVC video kompresija koju mnoge kamere još uvijek nemaju, a trebale bi je imati.

GoPro 9 black ima iznimno „teške“ HEVC videe pa ih nećete moći gledati bez trzanja na nešto starijim računalima. No majstori montaže znat će koji trik iskoristiti kako bi mogli montirati takve videe. Treba ih prekodirati na manju rezoluciju te montažu napraviti s tim manjim fajlovima, a potom, prije finalnog renderiranja, zamijeniti fajlove s originalima. No kako ne biste to morali raditi, GoPro Hero 9 Black ima opciju snimanja u H.264 + HEVC formatu kako bi kompatibilnost sa starijim računalima bila maksimalna.

Treba li vam snimka 5K rezolucije, poželjno bi bilo da je vrijeme sunčano tj. da ima puno svjetlosti. Ako ste pak zadovoljni s 4K rezolucijom, bolje je koristiti tu rezoluciju jer je tada snimka nešto svjetlija, dok pri snimanju u zatvorenom prostoru s ograničenim osvjetljenjem najbolje rezultate možete dobiti korištenjem Full HD rezolucije. I na kraju, što više reći osim, tko je ne bi poželio u svojoj kolekciji gadgeta?

Više informacija

  • Model: Hero9 Black
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Dodatna oprema: 5
  • Cijena: 5
  • Proizvođač: GoPro
  • Kompatibilnost: iOS, Android, PC
  • Format video snimanja: H.264 + HEVC ili H.265/HEVC uz 100 Mb/s
  • Maksimalna video rezolucija: 5K @ 30 fps, a pri 240 fps max. rezolucija može biti 1080 p
  • Maksimalna rezolucija fotografije: Superphoto (20 MP)
  • Mreža: Wi-Fi (2.4/5 GHz); Bluetooth
  • Tip kartice / Maks. kapacitet: microSD do 256 GB
  • Ostalo: USB C, Accelerometer, Gyroscope, GPS
  • Dimenzija / Masa: 71,8 x 50,8 H x 33,6 mm, 158 g
  • Plus: Napredna stabilizacija s izravnavanjem horizonta, 5K rezolucija, omjer uloženog i dobivenog (cijena)
  • Minus: touch screen bi mogao biti responzivniji
  • Ustupitelj i cijena: Spinnaker distribucija d.o.o. Cijena: 3.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za GoPro Hero 9 Black

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

GoPro Hero 9 Black - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.