Sharkoon Skiller SGK50 S4

Sharkoon Skiller SGK50 S4

Kompaktna budget mehanika

Iznimno kompaktna gaming tipkovnica povoljne cijene koja omogućuje više nego dobre performanse zahvaljujući odzivnim crvenim switchevima uz atraktivno RGB osvjetljenje. Povrh svega, nudi mogućnost lake i brze izmjene swicheva i tipki.

Premda se nešto kompaktniji tzv. tenkeyless dizajn bez numeričkog dijela udomaćio kod mehaničkih gaming tipkovnica, sve više proizvođača u svojoj ponudi ima još i manje modele veličine koja odgovara 60% uobičajene tipkovnice pune veličine. Skiller SGK50 S4 prva je Sharkoonova gaming tipkovnica u 60%-tnom dizajnu koja se odlikuje vrlo povoljnom cijenom i što je još važnije omogućuje kasniju potpunu korisničku prilagodbu s obzirom na izmjenjive preklopnike (switcheve) i tipke.

 

Kompaktan gamer

Sharkoonova S4 gaming tipkovnica, kako ćemo je dalje skraćeno zvati unutar ovog teksta, dostupna je u crnoj i bijeloj boji, a možete odabrati jednu od tri osnovne varijante Kailhovih switcheva: crvenu, plavu ili smeđu. Naša testna verzija S4 bila je bijele boje i opremljena crvenim linearnim, posebno odzivnim switchevima.

Jedna od ključnih prednosti ove tipkovnice svakako su vrlo kompaktne dimenzije i mala masa. Doslovno ju možete u tren oka strpati u ruksak i ponijeti sa sobom. Napravljena je od uobičajene plastike, međutim robusnost je sasvim zadovoljavajuća. Premda smo testirali model bijele boje, određene tipke su tamne, što omogućuje zgodan kontrast i djeluje prilično atraktivno.

S obzirom na vrlo kompaktne dimenzije jasno je kako ovdje nećete naći sve tipke koje ste navikli vidjeti kod, na primjer, tipkovnica uobičajene veličine. Veliki broj tipki tako zapravo ima dvije, odnosno čak tri potencijalne funkcije prilikom pritiska.

Jasno je da ovakav raspored, odnosno izostanak pojedinih tipki, zahtijeva određeno vrijeme prilagodbe. Ako ovu tipkovnicu koristite prije svega za igranje igara ovo vam neće biti osobiti problem. Štoviše, imat ćete više mjesta za pokrete mišem.

Međutim, ako je planirate koristiti i svakodnevno morat ćete se naviknuti na tipke s više funkcija. Pozitivno je to što su ove funkcije jasno označene na svakoj tipki. Sharkoon je, po nama, ovo dobro riješio, jer putem jasno označene Fn tipke birate željenu funkciju. Inače, tipke su vrlo ugodne za korištenje i omogućuju jednostavno i brzo tipkanje. Međutim, ovakav kompaktan raspored definitivno nije za svakoga i nikako nije pogodan za česti rad s dokumentima i sl.

 

Izmjenjivi switchevi

Druga značajna osobina ove tipkovnice svakako je mogućnost brze izmjene tipki i switcheva što možete napraviti i kada je tipkovnica uključena. Ovakvo što doista se rijetko viđa kod gaming tipkovnica ovako povoljne cijene.

U paketu ćete dobiti odgovarajuće alate za skidanje i izmjenu switcheva i tipki, koji su vrlo jednostavni za korištenje. Na ovaj način u budućnosti možete koristiti željene 3 ili 5-pinske switcheve, međutim problem bi, s obzirom na kompatibilnost, mogle biti tipke, jer tvorničke tipke posjeduju odgovarajuće oznake za više funkcija.

RGB osvjetljenje ovdje je vrlo atraktivno izvedeno, iako kod bijelih tipki ono nije toliko vidljivo i izraženo kao kod, primjerice, tipki crne boje. Također, sva podešavanja RGB osvjetljenja i odgovarajućih efekata morat ćete obaviti putem tipki na tipkovnici. Naime, Sharkoon ne nudi nikakav poseban softver za podešavanje. Svakako bismo voljeli vidjeti nekakav softver, međutim ovo ne smatramo velikim nedostatkom. Dostupna je također mogućnost kreiranja do dvije makro naredbe s do 16 kombinacija, odnosno zadanih akcija.

Ugrađeni Kailhovi crveni switchevi vrlo su odzivni, dobro reagiraju na pritisak i pogodni su za igranje igara. Općenito gledano smatramo kako je Sharkoonova S4 tipkovnica ponajprije namijenjena gamerima i u tom smislu nudi zaista odličan omjer cijene i mogućnosti. Cijena je manja od 600 kuna, odnosno iznosi oko 70 eura, što za ovakvu tipkovnicu vrlo dobrih mogućnosti s izmjenjivim switchevima doista nije mnogo.

Više informacija

  • Model: Skiller SGK50S4
  • Ukupna ocjena: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Dizajn: Materijal izrade: plastika
  • Proizvođač: Sharkoon
  • Tip prekidača: Kailh Red
  • Sučelje: USB-C, kabel dužine 180 cm
  • Dimenzije i masa: 293x 102,5x 38 mm, 648 g s kablom
  • Ostalo: Polling rate max.: 1000 Hz Interna memorija: 32 kB Osvjetljenje: Full RGB
  • Plus: dizajn, male dimenzije i masa, odzivni Kailh Red switchevi, relativno tiha, iznimno efektno RGB osvjetljenje, izmjenjivi switchevi i tipke, vrlo povoljna cijena
  • Minus: kompletno napravljena od plastike, izostanak softvera za detaljno podešavanje, dizajn s manjim brojem tipki zahtijeva određeno vrijeme prilagodbe
  • Ustupitelj i cijena: www.sharkoon.com, Cijena: 527 kn / 70 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sharkoon Skiller SGK50 S4

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sharkoon Skiller SGK50 S4 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.