Mountain Everest Max

Mountain Everest Max

Maksimalno prilagodljiva

Inovativno osmišljena i osebujno dizajnirana luksuzna tipkovnica koja se prije svega odlikuje modularnim dizajnom i uključuje nekoliko zanimljivih dodataka u obliku odvojivog numeričkog dijela i media Docka sa zasebnim ekranom

 

Tipkovnica kakvu još nismo vidjeli? Sasvim drugačiji pristup računalnoj periferiji? Ovo su neke od stvari koje su nam prve pale na pamet kada je u našu redakciju pristigla osebujno dizajnirana tipkovnica Everest Max koju potpisuje malo poznata kompanija Mountain. Kada se tek probijate na tržištu morate napraviti nešto drugačije da vas svi primijete. Mountain u tome uspijeva s ovom tipkovnicom, koja svakako predstavlja jedan specifičan i pomalo neobičan komad računalne periferije. Inače, sama priča oko tipkovnice Everest započela je još prošle godine kampanjom na Kickstarteru. Kampanja je bila uspješna, međutim pandemijski uvjeti odgodili su tržišnu premijeru ove zanimljive tipkovnice.

Tipkovnica poput Lego kockica!

Everest se temelji na modularnom konceptu, odnosno ideji luksuzne tipkovnice koja vam omogućuje maksimalnu modularnost i prilagodljivost. Max verzija koju smo mi testirali uključuje sve dodatke, međutim dostupna je i Core verzija tipkovnice Everesta koja je nešto jeftinija i ne posjeduje fensi dodatke. Trenutno je ove tipkovnice moguće kupiti isključivo direktno putem web shopa proizvođača.

Mountain Everest Max 1 nova2

Everest Max tipkovnica nam je stigla u iznimno atraktivnoj kutiji koja već u samom početku naglašava luksuznost proizvoda. U svojoj se osnovi ova tipkovnica sastoji od četiri dijela. Osnovni dio je  mehanička tipkovnica s Cherry MX switchevima u kompaktnoj tenkeyless izvedbi. Boja je gunmetal, a sama je tipkovnice u najvećoj mjeri napravljena od metala, što osigurava iznimnu robusnost. Naš testni model bio je opremljen Cherry MX Brown switchevima, no tipkovnica je dostupna i s Red, Blue, Speed Silver i Silent Red switchevima.

Osim osnovnog dijela, u paketu ovdje stižu i tri dodatka. Ponajprije ovdje imamo odvojivi numerički dio, koji na samom vrhu ima četiri posve programabilne, zasebne tipke kojima može dodijeliti željenu funkciju. Važno je napomenuti kako odvojivi numerički dio možete u svakom trenutku maknuti (čak i prilikom korištenja tipkovnice), a isto tako ga možete postaviti s lijeve ili desne strane osnovnog dijela tipkovnice.

Nadalje, tu je i posebno atraktivni Media Dock sa zasebnim IPS ekranom rezolucije 240 x 204 piksela! Osim što sadrži multimedijalne tipke, ovaj ekran može prikazivati vrijeme ili trenutno opterećenje procesora računala, a oko ekrana nalazi se kotačić pomoću kojega odabirete željenu funkciju. Ovaj se dodatak također može postaviti s lijeve ili desne gornje strane osnovnog dijela tipkovnice.

Atraktivan Media Dock

Konačno, s tipkovnicom dolazi i odmorište za ruke nešto manjih dimenzija koje se s osnovnim dijelom spaja pomoću magnetnih priključaka, a presvučeno je umjetnom kožom koja je prilično ugodna na dodir. Nadalje, kako bismo ilustrirali bogatstvo prodajnog paketa spomenimo kako s ovom tipkovnicom, između ostaloga, dolaze 5 zamjenskih Cherry MX switcheva, dodatna zamjenska Esc tipka kao i poseban alat za skidanje i zamjenu tipki (switcheva).

No, vratimo se malo samim dodacima. Odvojivi numerički dio vrlo je kvalitetno napravljen i u tom smislu u potpunosti slijedi osnovni dio tipkovnice. S druge strane, Media dock nije na istoj razini, većinom je izrađen od plastike koja na nekim dijelovima ne ulijeva povjerenje. Numerički dio se iznimno jednostavno postavlja i skida zahvaljujući slider mehanizmu, a četiri programabilne tipke na njegovom vrhu su po nama iznimno korisne. Ispod svake od ovih tipki nalazi se mali ekran veličine 72 x 72 piksela koji prikazuje odgovarajuću ikonicu, ovisno o funkciji koju ste dodijelili tipki.

everest display dial

 

Putem Mountainovog softvera Base Camp moguće je ovim tipkama pridružiti razne funkcije, poput otvaranja pojedinih aplikacija ili explorera u Windowsima, izvršavanja macro naredbi ili nekih drugih funkcija. Uglavnom, numerički dio nam se mnogo više dopao od Media Docka. Jasno, maleni ekran u kombinaciji s okruglim kotačićem doista izgleda cool i omogućuje prikaz i real time podešavanje raznih stvari, poput osvjetljenja tipkovnice, glasnoće, mijenjanja profila i sl. Ekran može „glumiti“ sat u analognoj i digitalnoj verziji te, primjerice, prikazivati trenutačno opterećenje procesora. Sve su to zgodne funkcije, međutim ništa bez čega ne bismo mogli živjeti.

Za gamere i streamere

Everest Max tipkovnicu smo testirali s najnovijom verzijom firmwarea 43.22.18, a Mountain je početkom srpnja predstavio i najnoviju verziju softvera Base Camp 1.0.36. Novi softver donosi jednu značajnu novost u pogledu integracije s popularnom aplikacijom za streaming, OBS Studiom. Prvenstveno se ovo odnosi na mogućnost korištenja dodatnih tipki na numeričkom dijelu za OBS funkcije streaminga i snimanja sadržaja.

Što se tiče uobičajenog svakodnevnog rada, Everest Max je vrlo ugodna tipkovnica za korištenje. Cherry MX Brown switchevi nisu preglasni i omogućuju brzo i ugodno tipkanje. Dosta su lagani za pritisak u ovoj izvedbi, što nas je malo iznenadilo. Ova će vam tipkovnica jako dobro poslužiti i za gaming, s obzirom na to da je vrlo odzivna, s podrškom za N-key rollover.

Kada govorimo o RGB osvjetljenju, možemo reći kako nije toliko impresivno kao kod nekih drugih gaming tipkovnica. Djelovalo nam je nešto prigušenije i ne toliko efektno, čak i pri maksimalnoj svjetlini.

Nakon višetjednog druženja s ovom tipkovnicom, kada podvučemo crtu može reći kako je Everest Max doista jedna specifična tipkovnica. Odlikuje se obiljem raznih mogućnosti, kvaliteta izrade je vrhunska, a neke dizajnerske ideje su za svaku pohvalu. 

Međutim, definitivno nije za svakoga. Ponajprije zbog činjenice kako je iznimno skupa, barem u Max verziji. Mountain ovdje prije svega igra na kartu modularnosti i luksuznosti. Pozdravljamo inovativnost i gomilu zanimljivih mogućnosti, no ukoliko vas dodaci ne zanimaju previše i želite samo kvalitetnu tipkovnicu više klase, bojimo se da je u svojoj osnovi (bez dodataka) tipkovnica Everest preskupa za ono što nam u konačnici nudi.

Više informacija

  • Model: Everest Max
  • Ukupna ocjena: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Mountain
  • Tip prekidača: Cherry MX Brown
  • Sučelje: USB Type-C USB 3.2 Gen 1, kabel dužine 2 m
  • Dimenzije i masa: 461 x 265 x 43 cm/1373 g
  • Ostalo: Media Dock Display RGB TFT IPS 240 x 204 piksela, odmorište za ruke presvučeno kožom s magnetskim priključkom, odvojivi numerički dio s posebnim programabilnim tipkama
  • Plus: modularnost, kvaliteta izrade, odvojivi numerički dio i Media Dock display, Cherry MX Brown switchevi, odlična ergonomija, bogat prodajni paket, Base Camp softver nudi pregršt mogućnosti za podešavanje uz integraciju OBS Studija
  • Minus: iznimno visoka cijena, kvaliteta izrade Media Docka nije na razini ostatka tipkovnice, RGB osvjetljenje nije osobito impresivno
  • Ustupitelj i cijena: Mountain, www.mountain.gg Cijena: 1875 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Mountain Everest Max

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mountain Everest Max - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.