Speedlink Orios RGB

Speedlink Orios RGB

Opto-mehanika za prave gamere

 Kvaliteteno napravljena gamerska tipkovnica pristupačne cijene koja se temelji na opto-mehaničkim switchevima koji bi trebali biti nešto pouzdaniji i izdržljiviji od klasičnih mehaničkih switcheva

Konkurencija na tržištu gamerske periferije nikada nije bila žešća. Mnogo je proizvođača koji traže svoje mjesto pod suncem. Premda Speedlink već dugo proizvodi računalnu periferiju, vjerujemo kako mnogi ime ovog proizvođača baš i ne povezuju s kvalitetnom gamerskom periferijom. Međutim, Speedlink je nedavno predstavio nove gamerske miševe i tipkovnice koji se prvenstveno mogu pohvaliti vrlo dobrim omjerom cijene i mogućnosti.



Iznenađenje ispod „haube“

Kada govorimo o tipkovnici Tarios, koju smo imali priliku testirati, najzanimljiva je svakako činjenica kako se temelji na opto-mehaničkim preklopnicima (switchevima). Mehanika je mehanika. Dakako, danas se gamerske tipkovnice ne može zamisliti bez mehaničkih preklopnika. Međutim, opto-mehaničke tipkovnice još su uvijek poprilično rijetke na tržištu, posebno u cjenovnom rangu ove Speedlinkove. Opto-mehanički switchevi, prihvatljiva cijena i RGB osvjetljenje. Na papiru Orios nudi sve ono što gamerima treba po vrlo prihvatljivoj cijeni od 100 eura. Vrijedi li tih novaca? Pokušat ćemo vam dati odgovor na to pitanje.

Za početak recimo kako je kvaliteta izrade na vrlo visokoj razini. Čim uzmete tipkovnicu u ruke odmah vam je jasno da s Oriosom nema šale. Ukupna težina iznosi oko 1 kg, a kompletan gornji dio tipkovnice napravljen je od metala. Robusnost je na zavidnoj razini. Kao i stabilnost na radnom stolu. Čak ni nagli pokreti neće značajno pomaknuti tipkovnicu nakon što je jednom smjestite na radni stol. Nije nam se, međutim, osobito svidjelo postolje, odnosno dodatno odmorište za ruke. Dojma smo da bi trebalo biti nešto većih dimenzija, a ni kvalitetom izrade ne može se mjeriti s ostatkom tipkovnice.

Dakako, tu je i neizbježno RGB osvjetljenje s podrškom za ukupno 16,7 milijuna boja. Atraktivnosti ovoga osvjetljenja doprinosi 9 predefiniranih efekata koje možete podešavati direktno na tipkovnici, bez potrebe za instalacijom dodatnog softvera. Sve skupa izgleda vrlo dobro, pri čemu valja napomenuti kako se negdje moralo uštedjeti, pa Orios nema, primjerice, zasebno osvjetljenje svake pojedine tipke, što možemo vidjeti kod skupljih modela gamerskih tipkovnica.

Brza i bučna

Najzanimljiviji dio same tipkovnice svakako su opto-mehanički preklopnici. U osnovi riječ je o crvenim (red) linearnim preklopnicima koji su dosta odzivni i ne zahtijevaju mnogo sile prilikom pritiska. U odnosu na klasične mehaničke preklopnike u ovom slučaju koristi se fotoelektrični senzor unutar tipke koji detektira pritisak, točnije registrira infracrvenu zraku. Opto-mehanički switchevi trebali bi biti nešto pouzdaniji i izdržljiviji od klasičnih mehaničkih switcheva. Proizvođač navodi kako tipke mogu izdržati do 100 milijuna pritisaka.

SpeedLink Orios 2

KLIK KLIK: Ako volite da se tipke glasno čuju, onda je  ovo nešto za vas. Speedlinkova gamerska tipkovnica Orios temelji se na hibridnim opto-mehaničkim preklopnicima koji su još uvijek prilično rijetka pojava među gamerskim tipkovnicama prisutnima na tržištu



Prilikom korištenja zamijetili smo kako nije potrebno mnogo sile za pritisak i brzina reakcije je odlična. Međutim, iako se temelji na crvenim (red) switchevima koji spadaju među tiše, Orios proizvodi dosta glasan zvuk prilikom pritiska. Buka je usporediva s mehaničkim tipkovnicama koje posjeduju plave (blue) switcheve. Orios, stoga, nije tipkovnica za tišu radnu okolinu. Međutim, možemo reći kako je dosta ugodna za unos veće količine teksta. 

Jedan od nedostataka ove tipkovnice svakako je izostanak dodatnih multimedijalnih, odnosno makro tipki. Priložena aplikacija omogućava vam da pojedinim kombinacijama nekoliko tipki odredite željenu funkciju, no pomoću zasebnih tipaka ovo je mnogo lakše i funkcionalnije. 

Pogledamo li u konačnici omjer cijene i mogućnosti dolazimo do zaključka kako je Orios prilično isplativa gamerska tipkovnica. Mehaničke tipkovnice nisu nimalo jeftine, a u ovom slučaju dobit ćete vrlo kvalitetno napravljenu tipkovnicu s pouzdanim i dugotrajnim tipkama.

Više informacija

  • Model: Orios RGB
  • Ukupna ocjena: 3,6
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 3
  • Proizvođač: Speedlink
  • Tip prekidača: opto-mehanički red switchevi
  • Dimenzije i masa: 451 x 205 x 35 mm,1019 g
  • Plus: dizajn, cijena, robusnost, kvaliteta izrade, precizne i odzivne tipke, RGB osvjetljenje
  • Minus: prilično bučna, izostanak dodatnih makro/multimedijalnih tipki
  • Ustupitelj i cijena: Speedlink www.speedlink.de Cijena: 740 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Speedlink Orios RGB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Speedlink Orios RGB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.