Welock Touch41 pametna brava

Welock Touch41 pametna brava

Ključ budućnosti

S razvojem pametnog doma, pitali smo se koji će idući uređaj iskazati potencijal kao što je to dosad bio slučaj s pametnim zvučnicima, lončanicama za cvijeće, zvonima, nadzornim sustavima i tako dalje. Nedugo nakon toga nam je odgovor bio doslovno dostavljen na vrata VIDILAB-a: pametna brava.

Welock nam je poslao elektroničku bravu Welock Touch41 koja funkcionira na otisak za prst s mogućnošću pohrane do čak 100 otisaka, od kojih tri imaju funkciju administratora. Brava dolazi u paketu s tri RFID kartice pomoću kojih također možete otvoriti bravu s kojom možete povezati maksimalno 20 kartica. Tu je i Welock aplikacija za iOS i Android sustave putem kojih također možete otvarati vrata. Na aplikaciji možete vidjeti koji korisnik je kad otvarao vrata i koju metodu otvaranja je koristio.

Iako ima IP65 certifikat za otpornost na vodu i prašinu, sam proizvođač sugerira da bi se bravu trebalo instalirati na vrata koja su natkrivena. Također treba spomenuti da je ovaj model primjenjiv na vratima širine između 50 i 100 mm, pa definitivno treba provjeriti paše li vam ova brava na vrata prije nego što se odlučite zakoračiti u budućnost pametnog kućanstva.

Ta širina vrijedi za standardnu verziju brave, ali Welock zato nudi i Mini varijantu za vrata širine između 30 i 70mm. 

Pritom morate paziti, kod obje varijante, da Welock brave nisu kompatibilne s protuprovalnim vratima.

WeLock-2.JPG

Stoga, kad se svi ti parametri uzmu u obzir, pretpostavljamo da će većina potencijalnih korisnika standardnu verziju Welock Touch41 brave koristiti za obična PVC ulazna i sporedna ulazna vrata; dok će se za Mini varijantu odlučiti oni koji žele "opametiti" svoja sobna vrata. Naravno, odabir točnog modela će varirati i uvelike ovisiti o vašim specifičnim potrebama i dimenzijama vrata koja imate ugrađena u domu, stanu ili uredu. 

Welock, uz dvogodišnju garanciju, nudi i besplatnu dostavu, te povratak proizvoda. Stoga ako naručite bravu krivih dimenzija, nije smak svijeta. Moći ćete jednostavno vratiti tu koju ste naručili i zamijeniti ju s odgovarajućom.

Što se tiče dizajna same brave, on je vrlo jednostavan: S unutrašnje strane vrata nalazi se jednostavna kvaka koja se može uvijek lako okrenuti i otvoriti iz sigurnosnih razloga - u slučaju požara i slično da se može uvijek izaći. 

S vanjske strane vrata se nalazi kvaka na kojoj je senzor za otisak prsta, funkcijski gumb za manevriranje opcijama i statusnim informacijama brave koje se nalaze na malom OLED zaslonu iznad senzora za otisak prsta. 

Na vanjskoj strani se također nalaze otvor za tri AAA baterije koje napajaju bravu (proizvođač tvrdi da će to biti dovoljno za godinu dana rada s prosječnim korištenjem vrata od deset otvaranja/zatvaranja dnevno). U slučaju da vam nestane baterije prije nego što ste ih zamijenili (status možete provjeriti u aplikaciji ili na OLED zaslonu), bravu možete upogoniti uz pomoć powerbanka koji ste spojili na Micro-USB utor koji se također nalazi na vanjskoj strani brave, kraj otvora za baterije. 

WeLock-3.JPG

Ukoliko koristite bravu na vanjskim vratima, određeni sigurnosni problem mogla bi predstavljati činjenica da se baterije nalaze na vanjskoj strani jer u teoriji svatko s imbusom odgovarajuće veličine može doći, otvoriti taj prostor gdje se nalaze baterije i uzeti ih. U tom slučaju, vlasnik ove brave treba spojiti bravu na prijenosni punjač kako bi uopće mogao ući u kuću ili stan.

Odgovarajući imbus, kao i SIM iglicu, koja se inače koristi za otvaranje utora za SIM kartice na mobitelima, ćete također dobiti u paketu. Nju na bravi koristite za prilagođavanje brave vašim vratima. 

Da zaokružimo priču o dizajnu ove brave, Welock je u izradi koristio leguru nehrđajućeg čelika i cinka, dok je onaj dio kvake gdje se nalazi senzor za otisak prsta izrađen od čvrste plastike.

Instalacija

Welock nudi mobilnu aplikaciju za Android i iOS pametne telefone koja se može koristiti za ovu bravu. No brava se također može postaviti izravno na uređaju pomoću tipki i zaslona. Nakon instalacije aplikacije, morate otvoriti Welock korisnički račun. Uređaji se zatim mogu dodati u aplikaciju skeniranjem QR koda na bravi. Kako bi se povećala sigurnost, tada se mora unijeti ID brave koji je ispisan na cilindru brave i stoga nije vidljivo jednom kada je brava instalirana.

Brava zahtijeva barem jednog administratora. Taj administrator se stvara na početku postupka postavljanja, a njegov otisak prsta se pohranjuje. Smisleno je pohraniti nekoliko otisaka prstiju istovremeno kako ne biste izgubili pristup bravi, budući da je administratorov otisak prsta uvijek potreban za stvaranje do 97 dodatnih korisnika.

Naša osobna preporuka je da jedan administrator iskoristi minimalno dva od tri moguća admin otiska, ako ne i sva tri. Iako senzor radi vrlo dobro, za svaki slučaj ne bi bilo loše da jedan administrator ima alternativnu opciju za otvaranje vrata. Pogotovo zato što za sve ostale korisnike može postaviti čak 97 drugih otisaka prstiju.

Da biste pristupili izborniku postavljanja, morate pritisnuti tipku za funkciju i držati ju pet sekundi. Administrator zatim mora staviti svoj prst na tipku. Funkcijskom tipkom moguće je navigirati kroz izbornik. Može se dodavati nove korisnike koji jednostavno moraju staviti svoj prst na čitač i pomaknuti ga dva puta kada se to zatraži. Također je moguće povezati RFID kartice za zaključavanje - poput tri priložene kartice. To je brzo i jednostavno funkcioniralo u našem testu.

Screenshot_20231222_134936_WeLock.jpg

Jezik na zaslonu može se prebacivati između engleskog, njemačkog i mandarinskog.

Moguće je i brisanje korisnika, administratora i RFID kartica putem brave. Dodatno, mogu se stvoriti Bluetooth daljinski upravljači, a također je moguće deaktivirati Bluetooth funkciju. Rad samo s jednom tipkom nije osobito praktičan, ali u našem testu pouzdano je funkcionirao.

Aplikacija

Putem aplikacije, možete povezati nekoliko uređaja za bravu, s individualnim postavkama za svaki uređaj.

Dodatni korisnici aplikacije mogu biti dodijeljeni bravi putem softvera. Također je moguće dodijeliti RFID kartice putem aplikacije. Za razliku od postavljanja na samoj bravi, ovo se može učiniti i na određeno vrijeme pomoću softvera. Primjerice, ako vam netko dolazi u goste i ostaje na nekoliko dana - postavite funkcionalnost te RFID kartice isključivo na tih nekoliko dana.

Aplikacija također omogućuje brisanje kartica i otisaka prstiju. Dodavanje otisaka prstiju nije moguće putem aplikacije.

Screenshot_20231222_134955_WeLock.jpg

Osim toga, sam pametni telefon može se koristiti kao ključ ako je povezan putem Bluetootha. Ako ništa drugo ne radi, brava se također može povezati sa pametnim telefonom putem USB kabela i otključati - bez Bluetooth veze. To pruža dodatnu sigurnost, ali zahtijeva USB-C na Micro USB kabel ili odgovarajući adapter.

WiFi kutija također se može postaviti putem Welock aplikacije kako bi omogućila WLAN vezu s bravom. Osim toga, brava se tada može povezati s Amazon Alexom. Navodno pripremaju i povezivost s Google asistentom.

Screenshot_20231222_135030_WeLock.jpg

Aplikacija također nudi mogućnost prikaza evidencije zaključavanja. To vam omogućuje da vidite koji je korisnik otvorio vrata, kada i s kojom metodom zaključavanja. Međutim, da biste pregledali sve podatke, brava se mora sinkronizirati sa pametnim telefonom putem Bluetootha. Softver također prikazuje trenutni status baterije brave.

 

Dodatne podatke o bravi kao i samu bravu možete pronaći na WeLock stranicama, a šalju se unutar EU s dvogodišnjom garancijom. 

Pri kupnji dodatno možete iskoristiti i kod CNHD53, za konačnu cijenu od 136 €.



Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Welock Touch41 pametna brava

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Welock Touch41 pametna brava - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.