ADM AMD Raphael

ADM AMD Raphael

Mainstream nove generacije

Kompetentno složeno, atraktivno i tiho gaming računalo temeljeno na najnovijoj i tehnološki naprednoj AM5 platformi. Kombinacija Ryzena 5 7600X i RTX 3070 Ti omogućuje vrlo dobre gaming performanse. Cijena mu je, nažalost, prilično visoka.

Već duži niz godina upravo su AMD-ovi Ryzen 5 modeli bili vrlo atraktivne i cjenovno isplative opcije za sklapanje mainstream gaming računala. Nažalost, već je 5600X prilikom predstavljanja pomalo pokvario tu sliku, s obzirom na znatno višu cijenu od očekivane. Njegov nasljednik iz najnovije generacije Zen 4 procesora – Ryzen 5 7600X – nastavlja ovaj trend tako da je cijena ovog procesora prilikom predstavljanja bila oko 400 eura.

 

Atraktivno i tiho

Vjerojatno je i to razlog što trenutno na domaćem tržištu ima svega nekoliko gotovih računalnih konfiguracija temeljenih na Ryzen 5 7600X modelu. Kada zbrojite cijenu AM5 procesora, ploče i DDR5 memorije jednostavno je teško sastaviti računalo koje će doista biti primamljivo po pitanju omjera cijene i mogućnosti.

Računalo koje nam stiže iz ADM-a prilično je atraktivno i relativno kompaktno. Posebno u usporedbi s nekim drugim konfiguracijama koje smo imali priliku testirati. Posljedica je to svakako i odabira simpatičnog, novijeg Fractalovog mainstream kućišta Pop Air.

Ovo se kućište ističe osebujnim dizajnom, a posjeduje i ukupno tri RGB ventilatora promjera 120 mm, dva s prednje i jedan sa stražnje strane. ADM-ovci su ovdje još dodatno instalirali dva RGB ventilatora s gornje strane kućišta, tako da ih ima ukupno 5.

Usprkos velikom broju ventilatora ovo je računalo vrlo tiho. Kvalitetno rješenje oko samog hlađenja zaokružuju Fractalovo AiO vodeno hlađenje Celsius S24 koje je zaduženo za hlađenje procesora. Znamo da su Zen 4 procesori prilično vruća „roba“, posebno pri nazivnim vrijednostima potrošnje, međutim ovo hlađenje omogućuje prihvatljive temperature ugrađenog 7600X pod punim opterećenjem. Pritom se ventilatori ne vrte maksimalnim brojem okretaja, što rezultira ugodnijim i tišim radom.

 

admRaphaelUSB

S gornje strane računala, između ostalih uobičajenih tipki, nalazimo i tri USB 3.0 priključka od kojih je jedan u USB-C izvedbi.

 

X670E i (pre)mali disk

Odabir matične ploče ovdje je svakako vrlo zanimljiv. Naime, korištena je jedna od nominalno cjenovno najpristupačnijih X670E matičnih ploča ASRockova PG Lightning. S jedne strane, ovo je dobar odabir sobzirom na to da je X670E AMD-ov najnapredniji chipset najnovije generacije. Tako, primjerice, ova ploča posjeduje jedan PCie 5.0 utor za grafičku karticu i jedan M.2 PCI 5.0 priključak za SSD-ove. Svidjelo nam se i to što posjeduje veliki broj USB priključaka na stražnjem panelu, a dolazi i s BIOS flashback funkcionalnošću.

Međutim, kako je ovdje riječ o jeftinijoj verziji X670E ploče, neke stvari i nisu toliko impresivne. Regulacija napajanja je pristojna, ali ništa više od toga. Audio čip dosta je zastario, ploča dolazi bez WiFi modula i osim jednog PCIe 5.0 M.2 priključka posjeduje još samo jedan M.2 PCIe 4.0 priključak x4 brzine. Smatramo da ćete, s obzirom na to, biti dosta limitirani po pitanju buduće nadogradnje NVMe diskovima.

Zapravo, ključni nedostatak ovog ADM-ovog AM5 mainstream gamera malen je prostor za pohranu podataka. Nevjerojatno zvuči da konfiguracija koja košta preko 2000 eura dolazi s jednim 512 GB SSD-om?! Instalirate OS i par igara i ostali ste bez prostora na disku. Istina, ugrađeni WD-ov SSD je poprilično brz, međutim disk takvog kapaciteta primjereniji je osjetno jeftinijem računalu.

 

Rastrošan mainstream gamer

Znatno je bolja situacija što se tiče RAM memorije. Ugrađenih 32 GB prava je mjera za ovakvo računalo i omogućuje vam da ne morate brinuti o nekakvoj nadogradnji radne memorije u bližoj budućnosti. Kingstonov memorijski kit sastoji se od dva 16 GB modula brzine 5600 MHz, što je također vrlo respektabilno. Jedino je šteta što ova memorija ne podržava AMD-ove EXPO profile.  

Za postizanje što većeg broja sličica u sekundi u najnovijim igrama ovdje je zadužena Nvidina RTX 3070 Ti u MSI-evoj Izvedbi Gaming X Trio. Radi se o kvalitetnoj grafičkoj kartici s efikasnim hlađenjem, međutim, kao i svi 3070 Ti modeli, nije osobito isplativa.

Kombinacija AMD-ovog Ryzen 5 7600X i RTX 3070 Ti modela donosi više nego dobre performanse u svim najnovijim igrama, posebno ako se ograničite na 1080p i 1440p rezolucije. Određen problem ipak predstavlja količina videomemorije.

Ukupno 8 GB videomemorija danas polako postaje premalo, posebno kada uključimo Ray tracing i koristimo nešto više rezolucije. Ovo se jako dobro vidi kod nekih igara poput Godfalla i Cyberpunka 2077 pri 4k ili 1440p s uključenim ray tracingom gdje dolazi do osjetnog pada performansi uslijed nedostatka videomemorije.

Negativna strana je i ukupna potrošnja ADM-ovog Raphaela u igrama, posebno s obzirom na performanse. RTX 3070 Ti nije osobito energetski učinkovita kartica, pa smo u nekim igrama zabilježili potrošnju računala od gotovo 450 W, što nije malo. Nije bez vraga ovdje ugrađeno kvalitetno 750 W napajanje.

 

admRaphael

Unutrašnjost ovog računala vrlo je uredna i sve je na svome mjestu, a ugrađeno je ukupno pet RGB ventilatora koji omogućuju dobro hlađenje i doprinose atraktivnom izgledu.

 

Kompetentno, ali preskupo

Možete poboljšati cijelu situaciju optimizacijom potrošnje, odnosno undervoltingom (korištenjem nižeg radnog napona) kartice i procesora. Na ovaj način potrošnju energije smanjili smo za ogromnih 100 W, bez osobitog gubitka na brzini u igrama.

Odmaknemo li se malo od gaming performansi, možemo reći kako je ADM-ov Raphael vrlo brzo i odzivno računalo s odgovarajućim performansama u većini zahtjevnih aplikacija. Ryzen 7600X možda i nije najbrži procesor današnjice, no i dalje je riječ o vrlo respektabilnom čipu. Također, RTX 3070 Ti prilično je sposobna kartica za, primjerice, video obradu, Ray tracing, rendering i drugu profesionalnu primjenu. Jasno, pod uvjetom da niste limitirani količinom videomemorije.  

Na kraju možemo samo zaključiti kako je ADM-ov Raphael kompetentno posloženo, atraktivno, tiho računalo uredne unutrašnjosti, s pomno biranim komponentama i sa samo jednim ozbiljnim nedostatkom u pogledu premalog diska.

Međutim, ključni problem je cijena. Jednostavno je previsoka za performanse koje dobijete. Bilo da govorimo o gamingu ili bilo čemu drugom. No, ako želite moderno gaming računalo temeljeno na najnovijoj hardverskoj platformi koje radi brzo i dobro izgleda, onda je ovo dobar odabir.

 

TEST AMD AM5 KONFIGURACIJA

NABRIJANI ZEN 4 ZA BESKOMPROMISNE PERFORMANSE

AMD je nedavno predstavio posve novu AM5 hardversku platformu i Zen 4 procesore. Testirali smo dvije AM5 gaming konfiguracije s najnovijim procesorima, uključujući perjanicu AMD-ove ponude Ryzena 97950X. Što može Zen 4? Treba li Intel biti zabrinut?

Više informacija

  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: ADM
  • Procesor: AMD Ryzen 5 7600X, Zen 3, 6 jezgri/ 12 threadova, 4,7 base/ 5,3 boost radni takt, L3 cache: 32 MB, 105 W TDP, AM5
  • Matična ploča: ASRock X670E PG Lightning
  • RAM: Kingston Fury Beast Black DDR5 32 GB (2x 16 GB) kit 5600 MHz
  • Grafički sustav: MSI GeForce RTX 3070 Ti Gaming X Trio 8 GB GDDR6X
  • Tvrdi disk: WD SN850 Black 512 GB TB NVMe PCIe 4.0 x4 SSD
  • OS: nema
  • Dodatno: Hladnjak: Fractal Celsius S24
  • Napajanje: EVGA Supernova 750 W 80+ Gold
  • Kućište: Fractal Pop Air RGB
  • Plus: AM5 platforma s podrškom za PCIe 5.0, atraktivno i kompaktno kućište, vrlo dobro opremljena X670E matična ploča, kvalitetno riješeno hlađenje, tih rad, 32 GB brze DDR5 memorije, jako dobre 1080p i 1440p gaming performanse, Ryzen 5 7600X brz je mainstream procesor
  • Minus: cijena, SSD vrlo malog kapaciteta, potrošnja energije, omjer cijene i performansi, grafička kartica s 8 GB videomemorije
  • Ustupitelj i cijena: ADM, www.adm.hr, Cijena: 16.999,00 kn / 2256 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ADM AMD Raphael

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ADM AMD Raphael - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.