sve ima svoju cijenu Fotografije od 14,4 MP kao background stvarno izgledaju zapanjujuće. Još malo pa će servisima za razmjenu background slika ponestati mjesta ;) jer 5K .png fajl zauzima 17 MB

iMac 5K retina

Najjači iMac ikada

Najljepše dizajnirano All in One računalo

Novi iMac krasi rezolucija ekrana od 14,7 megapiksela. To znači da fotografije od 14 megapiksela možete gledati u nativnoj rezoluciji na ovom, vrlo tankom računalu/ekranu. Ugrađeni quad-core 4 generacije, Haswell Intel Core i5 procesor, radi na 3,9 GHz zahvaljujući ugrađenoj Intel Turbo Boost 2.0 tehnologiji, a dedicirana AMD Radeon M290X grafička kartica s ugrađenih 2 GB grafičkog RAM-a postiže računalnu snagu od 3,5 teraflopsa što će biti dovoljno za pokretanje 5K rezolucija. Thunderbolt 2 port isporučit će propusnost do 20 Gbps te može prenijeti rezolucije do 3840 x 2160 piksela na eksterni monitor. Treba napomenuti da iMac 5K Retina nećete moći koristiti kao eksterni monitor što je bio slučaj s njegovim prethodnikom.

Apple iMac 27 5K 6

Screenshot pozadine Prenesen na papir nije tako impresivan kao što izgleda na ekranu u 5K rezoluciji

Zvuk je odličan za tako male zvučnike, iako su bas frekvencije tiše u odnosu na visoke tonove koji prejako dolaze do izražaja kod glasnoće na 100%. Svakako uzmite u obzir da su zvučnici vrlo tanki, ugrađeni u kućište računala, a zadovoljit će glasnoću koja vam treba u vašoj sobi.

Screen Shot 2014 12 17 at 19.51

Benchmark Smiješno sitno izgleda render u Cinebench R15 na 5K rezoluciji. OpenGL 84,36 fps; CPU 541cb, dakle performanse su znantno bolje od prethodne generacije


Na velikom 5K monitoru Full HD video izgleda odlično, sučelje aplikacija i izbornici su odlične oštrine, no nešto je drugačija situacija s tekstom dokumenata u aplikacijama poput Worda i InDesigna CS6 koji je ponekad malo zamućen na rubovima. To je posljedica pokušaja zumiranja dokumenta kako bi ostao iste veličine kao i na monitoru starije generacije. Ista stvar dešava se s igrama. Slika je mutna, što će zasigurno biti riješeno u skorijoj budućnosti kada se igre nadograde s opcijom podrške za 5K rezoluciju.

Iako sada imate 14 megapiksela (odnosno 4 puta više nego prije) teško je raditi s 4 prozora istovremeno na ekranu jer tada, iako oštri, objekti dokumenata su premaleni, pa se oči više muče nego što uživaju tako da preporučamo radnu površinu koristiti na isti način kao što ste ju koristili na starijoj generaciji iMaca.

Performanse su bolje u brojkama, no na našem modelu koji je došao s 1 TB hibridnim diskom Fusion drive, koji je kombinacija tvrdog diska i SSD diska, očito je kako nedostaje punokrvni SSD, iako je boot operativnog sustava iznenađujuće brz i sa SSHD diskom. SSD 256 GB možete zatražiti kao zamjenu za 1 TB tvrdi SSHD disk pri čemu cijena računala ostaje ista, no tada će vam svakako zatrebati vanjski disk za pohranu velikih fajlova.

Kompresiranje memorije koje se spominjalo s dolaskom novog OS-a X Yosemite radi baš kako je to bilo prezentirano. Pokretali smo gomilu programa kako bi popunili memoriju i time pokrenuli opciju kompresiranja memorije. Posljednji je na red došao After Effects CS6 i renderiranje RayTracing metodom CS6MaterialProject koji zahtijeva dosta RAM-a. OS je kompresirao samo 200 MB što je iznenađujuće malo, a samo renderiranje trajalo je 3 sata i 31 minutu. Nakon restarta računala ponovno smo pokrenuli isto renderiranje s “čistom” memorijom i sada je ono trajalo 4 minute kraće. Pri punom opterećenju RAM-a performanse su iznenađujuće malo degradirane.

1086734

Mršavko Na rubovima mu je debljina kućišta samo 5 mm


Konačni dojam je odličan zahvaljujući dizajnu i performansama, no treba imati na umu da ovo nije gamersko računalo iako postoje kvalitetni naslovi koje možete zaigrati na iMacu, no nema ih previše. Zato na iMac treba gledati više kao na uredski desktop ili radnu stanicu prekrasnog dizajna jer ukoliko ga proširite s još memorije, SSD-om te jačim Haswell Intel Core i7 procesorom obavit će bilo koji zadatak, od renderiranja grafike preko gledanja filmova do najobičnijeg surfanja internetom - i izgledati lijepo na stolu.

Više informacija

 • Model: iMac 5K retina
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Opremljenost: 5
 • Proizvođač: Apple
 • Procesor: 3,5 GHz quad-core Intel Core i5 Haswell Turbo Boost do 3,9 GHz
 • Grafički sustav: AMD Radeon R9 M290X s 2 GB video memory Wi-Fi: 802.11 a/c
 • Memorija: 8 GB
 • Tvrdi disk: 1 TB FusionDrive
 • Zaslon: 27”, 5120 x 2880 pixela
 • Dimenzije i masa: 51,6 x 65 x 20,3 cm; 9,54 kg
 • Plus: Rezolucija, performanse
 • Minus: Cijena, zvuk je mogao biti puniji
 • Ustupitelj i cijena: iStyle, www.istyle.eu, cijena: 21.979,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)


Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za iMac 5K retina

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

iMac 5K retina - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.