Samsung Galaxy Z 2 Fold

Samsung Galaxy Z 2 Fold

Div na preklop

Samsung je izbacio drugu verziju svog revolucionarnog Galaxy Fold smartphonea, a nova je verzija popravila sve sitne nedostatke i učinila ga pouzdanim.

Kada smo prvi puta u ruke primili novi Fold2, napokon je izgledao kao pravi proizvod. Originalni je Fold više ličio na beta verziju proizvoda, s brojnim kompromisima, kako funkcionalnim, tako i dizajnerskim.

Vidi se da je Samsungov tim naučio puno iz prve verzije, te se kod novog Fold2 uređaja primjećuje Samsungov napredni dizajn u gotovo svakom pogledu. Ono što ostaje isto je cijena od pristojnih petnaestak tisuća kuna, pa odmah možemo reći da ovakav mobitel ne može biti “preporučena kupnja”, već će si ga priuštiti oni koji se ipak žele malo istaknuti, kao i entuzijasti novih tehnologija s nešto dubljim džepom; nama ostalima zanimljivo je vidjeti u kojem smjeru ide tehnologija. Samsung ozbiljno razmišlja o tome da ovakav dizajn za par godina ubaci i u mainstream segment, iako na flagship razini, a do tada ovakav mobitel možemo više smatrati konceptom kojega je moguće kupiti u premium segmentu.

Kao što već svi znamo, glavna funkcija ovoga mobitela je njegovo preklapanje te ogroman zaslon zahvaljujući kojem se mobitel lagano pretvara u svojevrstan tablet. S obzirom na stanje Androida za tablete, Samsung ovdje još ima puno prostora za razvoj, ponajprije sa softverske strane.

Krenimo prvo od vanjskog dizajna, dok je mobitel zaklopljen. Radi se o mobitelu duplo debljem od onih u standardnoj ponudi, pri čemu je strana kod šarke čak dodatno zadebljana, a rub sa zaslonima ipak malo tanji. Prednja strana mobitela sada ima veliki 6,23” Super AMOLED zaslon koji je, s obzirom na svoje 25:9 omjere, vrlo uzak i visok.

 

Smasung Galaxy Z Fold2 4

Unatoč tome može poslužiti kao sasvim normalan zaslon, a Fold2 ne trebate niti otvarati da biste ga u potpunosti normalno koristili. Rubovi oko zaslona su deblji od klasičnog flagshipa, sa značajnim praznim dijelom s lijeve strane pored šarke mobitela. Na ovom zaslonu je jedini izazov normalno pisati s obzirom na dimenzije. Na vrhu zaslona, u sredini, nalazi se urezana rupica za selfie kameru.

Druga strana zaklopljenog mobitela predstavlja “klasičnu” stražnju stranu, a Samsung je stavio moderno brušeno staklo s izbočinom za kamere (vrlo sličnom onoj iz nove Note20 serije mobitela). Koristi se Gorilla Glas Victus, što znači da će vam mobitel moći pasti par puta prije nego se razbije, no otpornost na grebanje ostaje ista kao i do sada. Naravno, savjetujemo kakvu takvu maskicu kada dođu na tržište. Sustav kamera sastoji se od tri kamere standardnih funkcija: širokokutna, ultraširokokutna te, naravno, zoom kamera. Ono što ih čini jedinstvenima su softverska poboljšanja.

 

Smasung Galaxy Z Fold2 10

Naglasimo ovdje i rubove mobitela. Strana na kojoj je šarka ima unutarnju zaštitu koja je iste boje kao i vanjski dio mobitela, te je vidite kad je mobitel zaklopljen, no kada ga otklopite, ona se sakriva ispod stražnje strane. Kako bi razbili monotoniju, Samsung je ovdje urezao svoj logo. Nova šarka bolja je iz više razloga, ponajprije zato što je puno čvršća nego kod prošlog modela. Sada mobitel možete držati u velikom broju kutova sve dok nije gotovo zaklopljen ili otvoren, a tada sjedne sa zadovoljavajućom sigurnošću.

Od potpunog zaklapanja osiguravaju ga dvije sitne plastične izbočine koje zaslon uvijek drže odvojenim, kako ne biste mogli pritisnuti npr. neki kamenčić i tako oštetiti zaslon. Drugi je rub također zanimljiv jer ima standardan gumb za kontrolu glasnoće, dok je gumb za zaključavanje plosnat te istovremeno služi kao senzor za očitavanje otiska prsta. S obzirom na to da se radi o standardnoj tehnologiji, otključavanje je daleko brže od onog ispod zaslona.

 

Smasung Galaxy Z Fold2 1

Jednom kada mobitel otvorite, dolazite do prave poslastice. Osim tankih rubova i malene rupice za selfie kameru s gornje desne strane, cijela površina unutrašnjosti mobitela je veliki 7,6-inčni zaslon. Nema više čudnih izreza kao na prvoj verziji, a rubovi su sada napravljeni kako spada. Zaslon je moderan Dynamic AMOLED 2x, odnosno podržava HDR reprodukciju, a 2x označava da radi na 120 Hz ako tako odaberete.

Rezolucija zaslona je 1768 x 2208 piksela zbog nesvakidašnjeg omjera. Zaslon može zasvijetliti kao i svaki drugi flagship, te ga je moguće gledati i na danjem svjetlu. Bitno je naglasiti da se radi o savitljivom zaslonu, što znači da ima i značajne mane, naime, daleko je osjetljiviji nego kod klasičnih mobitela. Na to će vas upozoriti i pri instalaciji, kao i na svim naljepnicama na mobitelu.

Savitljivi zaslon i dalje ima neravninu po sredini, na mjestu na kojem prelazi šarku mobitela. Ova neravnina je u obliku udubine i vidi se pri refleksiji okoline, a osjeti se i pod prstima. Samsung ju je tako izveo kako bi pri preklapanju mobitela zaslon ostao u pravom obliku te da se ne bi preklopio na krivi način; također se kod preklapanja zadržava lagani kut savijanja zaslona.

 

Smasung Galaxy Z Fold2 5

Smatramo da će proći još neko vrijeme dok ne riješe ovaj problem. No, postoji i plus, a to je činjenica da se ovoga puta za zaslon koristi svojevrsno staklo umjesto mekane plastike, što poboljšava ukupan dojam korištenja. No i ovo staklo je osjetljivo pa mobitel dolazi s nanesenim zaštitnim slojem preko stakla. Zaštitni sloj nije nalik standardnom kojeg stavljaju na stakla mobitela, već daje vrlo gumen osjećaj pod prstima, i teško je kliziti po ekranu.

Također, packe. Uz to riječ je o matte sloju koji će širiti odbljesak okoline, iako svjetla okoline zato neće biti oštra. Ovaj sloj se na novom Galaxy Z Fold2 modelu može lagano skinuti, no Samsung savjetuje da mobitel ipak odnesete kako bi ga maknuli službenici Samsunga.

 

Smasung Galaxy Z Fold2 2

Tako ćete dobiti daleko atraktivniji, ali i osjetljiviji zaslon.

 

Kamere posvuda

Kada pričamo o kamerama, ovaj mobitel ih ima pet, dvije selfie kamere za svaki od zaslona te tri glavne kamere straga. Obje selfie kamere su jednakih performansi s 10 megapikselnim senzorom i vrhunskih dnevnih te solidnih večernjih performansi. Kamere mogu snimati do 4K@30 fps video. Naravno, uvijek imate noćni način u slučaju da dobivate previše mutne rezultate. S obzirom na kompletan sustav, selfije možete okinuti i sa stražnjom kamerom, te vam zaslon s vanjske strane može pomoći da se slikate.

Glavne kamere straga boljih su performansi, no ipak se ne radi o razini S20 Ultra senzora. Sva tri senzora na kamerama Z Fold2 mobitela imaju 12 megapiksela, no razlikuju se po veličinama samih senzora, pa su tako i performanse različite. Što je veći senzor, to više svjetlosti može primiti u kratkom vremenu, pa i slike ispadaju puno čišće i u svjetlosno zahtjevnim uvjetima. Glavna kamera dolazi od Sonyja i ima dijagonalu od 1/1,76 inča, što je česti senzor na današnjim modernim mobitelima.

 

Smasung Galaxy Z Fold2 6

Riječ je o širokokutnoj kameri koju ćete i najčešće koristiti; ima optičku stabilizaciju slike i PDAF tehnologiju fokusiranja, pa neće imati problema ni u večernjim uvjetima. Naravno, ako je previše tamno, prijelaz na noćni način ponudit će vam nevjerojatno detaljne noćne slike, samo trebate biti mirni par sekundi. Ova kamera također može snimati i FullHD slow-motion videe ili pak 4K@60 fps video. Podržan je i novi HEVC format.

Nakon glavne kamere, imamo ultraširoku kameru, a sa svojih 12 megapiksela detaljnija je od dobrog dijela Samsungove mobilne ponude. Ima pristojnu veličinu senzora, te s njom sasvim normalno možete snimati, a imat ćete puno širi pogled na okolinu koji je ionako cropan na glavnoj kameri. Ova kamera ima nešto lošije performanse kada su svjetlosni uvjeti slabiji, a to znači da ćete primijetiti zrnatost slike. Ovdje ponovno uskače noćna fotografija.

Na žalost, kao ni kod ostatka Samsungove ponude, ova kamera nema autofokus, već je on fiksiran. Mobitel ovaj senzor koristi za napredne funkcije snimanja; ove funkcije koriste jedinstven dizajn mobitela kada je napola zaklopljen.

 

Smasung Galaxy Z Fold2 7

Treća kamera je standardan 2x zoom, ponovno s 12 megapiksela. Ovaj senzor ne možemo nazvati jedinstvenim, no nudi do 10x digitalnog zooma sa solidnim rezultatima dok god ima dovoljno svjetla. Softver voli prebacivati sa zooma na glavnu kameru ako nije dobro osvjetljenje, pa možete dobiti slabije rezultate ako vam sliku okine s glavnom kamerom i onda digitalno zumira.

 

Prilagođeno Android iskustvo

Samsung je morao poraditi na Androidu jer je upravo Android poprilično loš u tablet načinu rada, to jest jednostavno sve poveća umjesto da bolje iskoristi prostor. Samsung je tako poboljšao izgled svojih aplikacija (kada otvorite mobitel i odaberete detaljniji izgled), a i neki partneri poput Googla i Microsofta također su poboljšali svoje aplikacije pa bolje iskorištavaju toliki prostor. Naravno, uvijek imate Facebook i Instagram koji na žalost na velikom ekranu ostavljaju puno praznog prostora.

Osim tih prilagodbi, Samsung je dodao novu funkcionalnost mobitelu. U prvoj verziji mobitel je mogao biti ili potpuno otklopljen ili zaklopljen, no Fold2 je dizajniran tako da se može otvarati pod velikim brojem kutova. Ako mobitel držite napola otvorenim, otvaraju se nove funkcije i prilagodbe podržanih aplikacija, ovisno o tome kako držite mobitel.

 

Smasung Galaxy Z Fold2 9

Primjerice, kamera razdvaja aplikaciju na dvije strane mobitela, pri čemu jedna strana ima aktivni pogled, dok su na drugoj strani svi gumbi za upravljanje, kao i prikaz posljednje fotografije. Naravno, YouTube također odvaja video na gornju polovicu, dok su komentari ili sljedeći video sadržaj posloženi na donjoj strani.

Slično se ponašaju i aplikacije za pisanje u kojima je pregledna tipkovnica s donje strane sustava, a na gornjoj vidite sadržaj. Svakako se radi o dobrom smjeru u kojem se sustav razvija.

Plus je i što svi dobivaju Snapdragon 865 Plus čipset te nema primjedbi oko Exynos sustava. Dobivate 256 GB pohrane ili više te 12 GB radne memorije, što je sasvim pristojno za Android sustave. Naravno, tu je i 5G povezivost za buduću kompatibilnost s bržim mrežama.

Više informacija

  • Model: Galaxy Z Fold2
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 10, OneUI 2.5
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 865 Plus
  • Pohrana: 256 GB pohrana
  • Memorija: 12 GB RAM
  • Ekran: Vanjski - 816 x 2260 piksela, 6,23” Super AMOLED 60 fps // Unutarnji ekran: 1768 x 2208 piksela, 7,6” Dynamic AMOLED 2X 120 fps
  • Stražnja kamera: 12 MP, širokokutna, 1/1.76”, 1.8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • Prednja kamera: 2x 10 MP, širokokutna, 1.22 µm
  • Komunikacija: 2G, 3G, 4G, 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.0
  • Baterija: 4.500 mAh
  • Dimenzije i masa: 159.2 x 128.2 x 6.9 mm / 282 g
  • Plus: Ogroman AMOLED zaslon s dodatnim mogućnostima u softveru, poboljšanja na svakom dijelu uređaja
  • Minus: Iznimna osjetljivost, visoka cijena
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com/hr Cijena: 15.499,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Z 2 Fold

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Z 2 Fold - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.