Google Nexus 5X - 5.0 out of 5 based on 1 vote
NAPREDAN, ALI NIJE PRESKUP: Iza pomalo generičkog dizajna skriva se čitav niz najnovijih tehnologija inače rezerviranih za najjače Android telefone, a Nexus 5X sve to donosi i u srednjem cjenovnom razredu

Google Nexus 5X

OS koji puca od zdravlja

Nexus donosi reverzibilni Type-C konektor, čitač otiska prsta te izrazito fluidan OS

Nexus telefoni su oduvijek bili mamac za mnoge obožavatelje Android OS-a jer nemaju nikakve, ajmo ih nazvati „nečistoće“ koje pojedini proizvođači nadodaju na sam operativni sustav. S jedne strane, dodavanje layera na aktualne verzije Androida pridonosi raznolikosti između pametnih telefona temeljenih na Googleovom operativnom sustavu koji je u opticaju od 2008. godine, dok s druge strane isti ti telefoni baš i ne rade onako lagodno kao što rade Nexusi. Googleova je tradicija da Nexuse proizvode različiti proizvođači pa smo do sada imali priliku vidjeti logotipe HTC-a, Samsunga i LG-ja, a odnedavno se u to društvo uključio i Huawei.

U posljednjoj iteraciji Nexusa Google se odlučio na dvije verzije, slabiju i jaču, pri čemu je slabiji model izradio LG (Nexus 5X), a jači Huawei (Nexus 6P). Na test smo uzeli LG-jev Nexus s 5,2-inčnim full HD ekranom dok se kod Huaweija koristi 5,7-ični quad HD. Ekran ima odličan vidljivi kut, vrlo vjerne i nenabrijane boje, a sučelje na ekranu je složeno od aplikacija koje se smještaju u padajući niz. Naravno, radi se o najnovijoj verziji Androida 6.0.1 i to je jedan od razloga zašto postoje fanovi Nexusa jer žele prije svih dobiti najnoviju verziju dok pojedini proizvođači kasne i do šest mjeseci s nadogradnjom softvera. Na vrhu sučelja se nalaze i četiri posljednje korištene aplikacije čime je olakšano korištenje. Dvije gige RAM-a osiguravaju Nexusu 5X performanse kakve viđamo na puno memorijski jačim današnjim modelima - nema lagova, nema zapinjanja niti nekog neprirodnog osjećaja pri korištenju telefona.

LG Nexus 5X 14

Osjeća se zdravi OS. Nexus donosi litij-polimersku bateriju kapaciteta 2700 mAh zapakiranu u zatvoreno, crno plastično kućište tako da se za promjenu baterije nakon nekoliko godina treba otići do ovlaštenog servisa. Baterija se nadopunjava izrazito snažnim adapterom izlazne snage 3 A (do sada smo kao najjače punjače imali od 2 A), podržano je i brzo punjenje što u praksi znači nadopunu baterije s nekoliko desetaka postotaka za samo 20-a minuta. Istovremeno, punjač donosi novi USB Type-C (1.0) standard pa više nema razmišljanja na koju se stranu treba okrenuti konektor od punjača prilikom spajanja na telefon (takav način u posljednjih nekoliko generacija koristi iPhone), što je zaista praktično kada noću spajate telefon na punjač. Ali, postoji i jedno „ali“.

Ustvari, postoje dva „ali“ - sve punjače koje imamo moći ćemo uskoro baciti u smeće jer neće biti kompatibilni s novim telefonima koji će dolaziti na tržište. Mobilna industrija svojski se trudi da uvijek donose nešto novo. Drugo „ali“ se odnosi na drugu stranu kabela punjača koja nema standardni USB Type-A priključak nego također Type-C. Kad smo mobitel htjeli spojiti preko kabela na računalo, nismo ništa postigli jer nismo imali Type-C priključak na računalu. Dakle, potrebno je nabaviti dodatni kabel koji kombinira Type-A i Type-C. Istina, novi standard dopušta puno veće snage (do 100 A).

lg nexus 2

lg nexus 1

NOVO: Osim što omogućuje brzo punjenje uz adapter snage 3 A, Nexusov punjač dolazi s novim Type C konektorom pa više ne moramo gledati kako smo ga spojili na mobitel

 

Nexus Imprint senzor

Google je s novom verzijom Marshmallow uveo kao standard i otisak prsta, a senzor Nexus Imprint se na Nexusu 5X nalazi na stražnjoj strani, kao što smo već viđali na Huaweijevim pametnim telefonima unatrag godinu i pol dana. Postavljanje senzora na takvo mjesto je praktično ukoliko se telefon prima u ruku i zatim koristi, ali ako želimo ekran otključati dok je telefon položen na ravnu površinu tada to nećemo uspjeti kao što omogućuju iPhone i Samsung Galaxy, na primjer dok Sony koristi potpuno drugo mjesto za senzor, na boku kućišta. Možemo zaključiti kako sve tri spomenute pozicije imaju svoje prednosti, ali i nedostatke jer se kod drugih rješenja treba prvo pritisnuti tipka na kojoj se nalazi senzor otiska prsta dok je kod LG Nexusa 5X senzor stalno u stanju pripravnosti i djelić sekunde nakon što dodirnemo senzor ekran se instantno otključava. Inače, na 5X je moguće dodati do pet različitih prstiju, što nužno ne znači da to baš moraju biti naši prsti nego recimo i od djeteta. Sam postupak dodavanja otiska je brz i praktičan, bez imalo stresa, a rekli bismo kako je samo očitavanje jagodice prsta najbrže do sada.

LG Nexus 5X 6

ČITAČ OTISKA PRSTA: S Nexusom se finger print uvodi kao uobičajena verzija uz operativni sustav Marshmallow, a LG ga smješta na stražnju stranu

 

Zanimljiva kamera

Stražnja kamera je 12,3-megapikselna te je znatno ispupčena prema vam, čime se pokazuje da se radi o dobroj kameri. Takva je i u praksi, brza je, uz laserski autofokus kakav smo već viđali na drugim LG-jevim telefonima pa izoštravanje traje vrlo kratko, kraće od treptaja našeg oka kojim pogađamo kadar. Fotke imaju dobre i vjerne boje, zasićene su i ne pate od nikakvih smetnji u normalnim uvjetima dok (standardno) u noćnim uvjetima većina mobitela gubi bitku pred daleko većim lećama i optikom kod digitalnih fotoaparata.

Od naprednih opcija kamera donosi mogućnost snimanja fotosfere (fotke u 360 stupnjeva) te izoštravanje odnosno fokusiranje scene, a zatim slijedi jednominutna obrada fotografije. Da bi se fotografije napravljene u fotosferi mogle i pregledavati potreban je softver kakav postoji na samom telefonu, ali ga nismo imali na računalu tako da efektnost ostaje samo na mobitelu. Prednja kamera od 5 megapiksela i pri pomicanju ima određeni lag, ali sigurni smo da nitko to neće zamjeriti jer se pri selfie fotkanju ionako svi ludiraju i prave smiješne face pa se djelić sekunde dok optika izoštri sliku niti ne primjećuje u stvarnosti.

Na kraju krajeva, Nexus je dobar telefon s dobrom cijenom, ne zaostaje funkcionalnostima niti za najjačima na tržištu, ukoliko baš ne patite od specifikacija koje se nalaze na papiru. Šestjezgreni čipset Snapdragon 808 i 2 GB radne memorije čine se razumnim hardverom, uz osiguranje da ćete prvi imati sljedeće verzije Androida, bez dodatnog softvera koji vas možda niti ne zanima, a koji nude drugi proizvođači Android telefona.

Maloprodajna cijena:
3.324,00 kn

Više informacija

  • Model: Google Nexus 5X
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: LG
  • Operativni sustav: Android 6.0.1
  • Procesor: 1,8 GHz GHz, 6 jezgri, čipset 64-bitni Snapdragon 808
  • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB
  • Ekran: 5,2’’, 1920x1080 px, IPS kapacitivni, 16,7 mil. boja
  • Fotoaparat: 12,3 megapiksela, dual LED bljeskalica, prednji 5 megapiksela, 4K video
  • Komunikacija: 4G LTE, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
  • Baterija: Li-ion 2700 mAh
  • Dimenzije i masa: 147 x 72,6 x 7,9 mm / 136 g
  • Ostalo: Foto efekti (fotosfera, izoštravanje)
  • Plus: Kamera, dizajn, ergonomija, senzor otiska prsta
  • Minus: Punjač ne dolazi s USB-om Type-A na strani adaptera, memorija nije proširiva
  • Ustupitelj i cijena: Vipnet, www.vipnet.hr, Maloprodajna cijena: 3.324,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Google Nexus 5X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Google Nexus 5X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.