Suunto 7

Suunto 7

Što ako ubacite WearOS u mješavinu?

Suunto je bez razmišljanja jedan od najpopularnijih brendova pametnih satova, a s novom verzijom 7 i njenim pametnim funkcijama odlučili su se proširiti i na veće tržište.

Suunto se sa svojim sportskim satovima specijalizirao za korisnike koji žive za sport i avanture te su sve mogućnosti njihovih satova striktno fokusirane na takav životni stil. Suunto 7 je napravljen za korisnike koji se fitnessom bave u manje profesionalnom sastavu te žele i svakodnevan sat s odličnim dizajnom.

Suunto 7 body1
Dizajn već na prvu odskače od većine satova na testu. Suunto ima svoj prepoznatljivi dizajn, no publika koja nije toliko u fitness svijetu neće ga prepoznati na prvu, a ostavlja impresivan dojam svojim izgledom. Prije nego što se bacimo na izgled, moramo napomenuti da je ovo prvi Suunto sat s Googleovim WearOS-om koji donosi brojne pogodnosti, ali, naravno, neke stvari su i žrtvovane.
Sam sat bez remena ima dimenzije  50 x 50 x 15,3 mm što ga čini ogromnim i na većim rukama, no zato donosi i pregledniji zaslon. Nije težak kao kamen zahvaljujući tijelu od ojačane plastike koja je vrlo ugodna za nošenje. Ime boje koja sat opisuje je “Graphite Copper”, a bakreni dio svakako dolazi do izražaja kao obrub zaslona te u obliku četiri gumba oko sata. Ima prepoznatljiv Suunto dizajn kojemu ova boja daje dodatnu agresivnost, a u zadnje vrijeme primjećujemo veći broj uređaja s bakrenim detaljima pa sat možete lagano upariti s primjerice nekim laptopima ili mobitelima. Zaslon koristi OLED tehnologiju s rezolucijom od solidnih 454 x 454 piksela te maksimalnom svjetlinom od 1000 nitsa. Omjer zaslona i rubova sata trenutni je izazov svim proizvođačima smartwatcheva, no smatramo da je Suunto svoj zadovoljavajuće upakirao tako da se previše ne ističe crni obrub.
Sustav koji sat pokreće je AndroidOS te je među prvima sa Snapdragon 3100 SoC-om, što se vidi po nevjerojatno glatkom korištenju sata, a impresivna je i nadogradnja 2100 SoC-a. Ipak, glavni problem svih Android satova je upravo činjenica da Qualcomm ne želi implementirati nove tehnologije, već je ovaj čip unapređenje 2100 procesora koji je zapravo redizajn Qualcommovog Snapdragona 400 iz 2013. godine. Iako možete bez problema raditi zadatke na satu, on pati od potrošnje baterije koju ćete morati puniti u prosjeku svaka dva dana. Srećom, implementiram je koprocesor kada se sat ne koristi za „smart“ funkcije.

Suunto 7 body2
Osim što povećava brzinu, Suunto koristi koprocesor za gašenje glavnog sustava kada radi samo kao sat, te mu to daje do 40 dana rada. Svakako treba spomenuti i podršku za beskontaktno plaćanje putem Google Pay-a. Kada sat radi normalno, imamo punu podršku Googleovog OS-a sa svim aplikacijama iz dućana, što otvara vrata prosječnim smartwatch korisnicima, no za sobom vuče i kraće trajanje baterije od najviše dva dana. Suunto je svoj napredni sustav praćenja sportova pretvorio u aplikaciju koja nudi nevjerojatan izbor sportova na koje su se korisnici Suunto brenda i naviknuli. Minus na koji će bivši korisnici naići je smanjena preciznost senzora koji sve podatke prosljeđuje preko Googleovog Fit sustava, kao i konstantno gašenje zaslona.
Daleko najzanimljiviji aspekt pametnih satova  su njihova “lica” te informacije koje možete vidjeti u trenutku brzim pogledom na sat. Googleov WearOS  ima vlastita standardna lica koja ćete imati na svakome satu; do dodatnih lica možete doći lagano povezivanjem sata na WiFi ili preko mobitela te odlaskom u Google Store na samom satu.Ondje ćete, osim brojnih aplikacija, vidjeti i dodatna lica satova u besplatnim, ali i plaćenim verzijama. No, Suunto je iskoristio svoju bogatu bazu podataka za jedinstven izgled sata koji nam se svidio. Naime, na licu sata su standardno digitalno vrijeme te dodatne sitnice, no pozadina je zapravo karta vaše lokacije. Ono što vidite je “termalna karta” područja, pri čemu je glavni input za kartu sport koji odaberete. Tako biranjem biciklizma vidite gdje se sve ljudi voze u vašoj okolini, a snažnija boja označava češću aktivnost. Centar aktivnosti u Zagrebu je, očito, jezero Jarun. Imate na izbor i druge sportove s različitim bojama za personalizaciju izgleda sata. Opcije, naravno, omogućuju biranje druge lokacije i razine „zumiranja“.

Suunto 7 body4
Ovaj Suunto sat prepoznaje i njihova aplikacija na Androidu, no primarni način povezivanja je preko Googlove WearOS aplikacije na mobitelu. Ondje možete vidjeti detalje o satu, sva lica koja ste spremili, te ih, naravno, možete zamijeniti s mobitela. Sat također prikazuje sve obavijesti i poruke s mobitela, možete lagano kontrolirati glazbu sa streaming servisa ili, primjerice, YouTubea. Ako imate noviji mobitel, istovremeno mogu biti povezani svi vaši Bluetooth uređaji pa se sat i slušalice neće prekidati.

Na ovom linku pogledajte kompletan test pametnih satova te usporednu tablicu rezultata

Pametni satovi za doček lijepog vremena u stilu

Ručni sat vaš je idealan suputnik, no danas može daleko više od pokazivanja vremena. On je pametan suputnik koji prati vašu statistiku, služi kao digitalni novčanik, opominje vas zbog loših navika te potiče na one pozitivne.

Više informacija

  • Model: Suunto 7
  • Proizvođač: Suunto
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 4100
  • Memorija: 4,5 GB
  • Ekran: AMOLED/ 1,4''/ 454x454 piksela
  • Baterija: 450 mAh
  • Komunikacija: Bluetooth 4.2
  • Debljina i masa: 12,5 mm/ 67 g
  • Ostalo: Akceleometar, barometar, žiroskop, kompas/ magnetni senzor, HR, senzor svjetla
  • Ustupitelj i cijena: Polleo Sport www.polleo.hr 3.549,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Suunto 7

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Suunto 7 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.