Acer Swift Edge 16

Acer Swift Edge 16

Najtanjih 16 inča

Poprilično osebujan, iznimno tanak i vrlo lagan laptop kojeg krasi izniman 16-inčni OLED ekran, a vrhunske performanse mu omogućuje najnoviji AMD-ov procesor Ryzen 7 7840U

U velikom broju najnovijih laptopa dostupnih na tržištu ponekad se mogu pronaći zanimljiviji modeli koji ne slijede neke uobičajene smjernice dizajna i namijenjeni su dosta specifičnoj grupi korisnika. Svakako u tu skupinu spada i Acerov Swift Edge 16. Zbog čega?

Pa ovaj Acerov laptop je iznimno tanak i lagan, no za razliku od većine sličnih tankih i laganih ultraprijenosnika s 13 i 14-inčnim ekranima, Acer je ovaj model svog perolakog laptopa opremio golemim 16-inčnim OLED ekranom. Nismo do sada baš navikli vidjeti ovako tanke i lagane laptope, koji su ipak osjetno većih dimenzija uslijed korištenja većeg ekrana.

 

Acer_Edge-1.JPG

Svakako je jedna od ključnih osobina ovog laptopa korištenje najnovijeg AMD-ovog Phoenix APU-a, odnosno procesora najnovije generacije koji sadrži moderne Zen 4 jezgre i RDNA3 integrirani grafički čip.

 

 Supertanak i perolagan

Acerov Swift Edge 16 je jedan od najtanjih i najlakših 16-inčnih laptopa dostupnih na tržištu. Ukupna debljina njegovog kućišta iznosi svega oko 13 mm, a teži oko 1,25 kg. Minimalistički dizajn u kombinaciji s tamno sivom bojom kućišta ne djeluje na prvi pogled osobito atraktivno. S druge strane, ovakav dizajn je dosta univerzalan i pogodan za širi krug korisnika. Međutim, moramo priznati kako su nama stalno poveće dimenzije ovog laptopa nekako kvarile ukupan dojam.

 

Acer_Edge-2.JPG

Naime, Swift Edge 16 je vrlo tanak i lagan laptop koji omogućuje jednostavno prenošenje, ali je i dosta nezgrapan (zbog većeg ekrana) za korištenje negdje na terenu, u kafiću ili na putu u avionu. Dakako, ovdje je pitanje koliko ste spremni na ovakav kompromis kako biste uživali u blagodatima izvrsnog većeg OLED ekrana.

Nadalje, jedan od ključnih, po nama, nedostataka ovog laptopa je kvaliteta izrade. Robusnost i čvrstina doista nisu na razini koju bismo očekivali od laptopa ove klase. Uređaj se dosta uvija pod pritiskom, posebno na području tipkovnice. Nismo sigurni koje je materijale Acer koristio prilikom izrade kućišta (negdje smo pročitali da je riječ o kombinaciji magnezija i aluminija), međutim, konačan rezultat je, najblaže rečeno, loš. Acerov Swift Edge je stvarno tanak i lagan, ali djeluje dosta krhko i neuvjerljivo.

Nisu nas pritom pretjerano oduševili ni ugrađena tipkovnica, kao ni touchpad. Tipke na tipkovnici su dosta plitke, ne pružaju dobar osjećaj prilikom pritiska i nisu pretjerano stabilne. Touchpad je pristojne veličine, ali dojma smo da bi mogao biti i nešto precizniji.

 

Acer_Edge-4.JPG

S druge strane, glavne prednosti ovog Acerovog laptopa, pored najmodernije hardverske platforme, svakako su ugrađeni ekran i odlična opremljenost. Acer je doista bogato opremio ovaj laptop, pri čemu se posebno ističu dva USB-C priključka koji podržavaju najnoviji USB 4 standard. Ovi priključci nude propusnost od 40 Gb/s, podržavaju DisplayPort, prijenos podataka, a služe i za punjenje uređaja.

 

Impresivan OLED i vrhunska opremljenost

 Nadalje, što se tiče opremljenosti svakako moramo istaknuti HDMI 2.1 priključak, dodatna dva USB 3.2 Gen 1 priključka, kao i integrirani čitač micro-SD kartica. Kada govorimo o mrežnim mogućnostima i mogućnostima bežičnog prijenosa podataka, Swift Edge 16 posjeduje podršku za WiFi 6E, kao i Bluetooth 5.1.

Također ovdje valja spomenuti kako je čitač otiska prsta integriran u samu tipku za uključivanje. Omogućuje jednostavan način prijave i autentifikacije. Pomalo iznenađujuće, Acer je ovaj laptop opremio visokokvalitetnom 1.440p web kamerom koja omogućuje izvrsnu oštrinu i dobru reprodukciju boja, premda kao i sve web kamere, ima problema u uvjetima nešto slabijeg osvjetljenja.

Osim toga, Ryzen AI mogućnosti koje posjeduju najnoviji AMD-ovi procesori omogućuju dodatne funkcije prilikom korištenja kamere, kao što su automatsko fokusiranje, zadržavanje kontakta s očima, te zamućenje pozadine.

 

Acer_Edge-3.JPG

Svakako jedan od razloga zbog kojih ćete poželjeti kupiti ovaj laptop je ugrađeni 16-inčni OLED ekran. Nema dvojbi kako je ovdje riječ o vrhunskom ekranu visoke rezolucije od 3.200 x 2.000 piksela koji pritom podržava i frekvenciju osvježavanja slike do 120 Hz. Odlikuje ga impresivan kontrast, visoka maksimalna svjetlina od 500 nita, odlična reprodukcija boja i brz odziv. Posebno valja istaknuti i iznimne HDR mogućnosti uključujući podršku za Display HDR True Black 500 standard.

Bilo da govorimo o prikazu multimedijalnog sadržaja ili za neki ozbiljni profesionalni rad poput obrade slika, ovakav ekran je super rješenje, a pritom s obzirom na veličinu omogućuje i prilično ugodan rad sa svim uobičajenim aplikacijama. Jedini potencijalni nedostatak ugrađenog ekrana je nešto reflektivnija površina.

 

AMD-ov Feniks za iznimne performanse

Osim izvrsnog OLED ekrana, Acerov Swift Edge 16 potencijalnim kupcima omogućit će i odlične performanse za ovako tanak i lagan laptop. Hardverski ga pogoni najmoderniji AMD-ov procesor Ryzen 7 7840U koji je dio najnovije Phoenix serije mobilnih procesora.

Ovaj procesor posjeduje osam Zen 4 jezgri s podrškom za multithreading, a također posjeduje integrirani grafički čip Radeon 780M, te dolazi sa zasebnim hardverskim AI sklopom. Ostatak hardverske konfiguracije ovog laptopa čine 16 GB LPDDR5 memorije brzine 6.400 MHz, kao i 512 GB PCIe 4.0 NVMe SSD.

 

Acer_Swift_Edge_16-2.jpg

Ovakva hardverska konfiguracija omogućuje odlične performanse uz uzornu energetsku učinkovitost. Posebno se ovdje ističe procesor Ryzen 7 7840U s odličnim performansama u zahtjevnim aplikacijama. Nadalje, integrirani grafički čip Radeon 780M temelji se na RDNA3 arhitekturi i posjeduje 12 računalnih jedinica. Trenutno je ovo općenito tehnološki najnapredniji i najbrži integrirani grafički čip dostupan u svijetu laptopa. Tako da vam Swift Edge 16 omogućuje i sasvim pristojne performanse u novijim igrama.

Zahvaljujući uzornoj energetskoj učinkovitosti AMD-ovog procesora 7840U, novi se Swift odlikuje i prilično dobrim trajanjem baterije. Zabilježili smo oko 8-9 sati nekakvog laganog rada uz svjetlinu ekrana od oko 50%.

Acerov Swift Edge 16 prilično je jedinstven, iznimno tanak i lagan laptop s izvrsnim 16-inčnim ekranom koji je pritom pogonjen najnovijim AMD-ovim procesorom. S druge strane, veliki minus mu je prilično neuvjerljiva kvaliteta izrade i nedovoljno robusno kućište.

Ostaje na kraju pitanje cijene. Ovaj model još nije dostupan na našem tržištu, a teško ga je pronaći i na EU web trgovinama, pa navedenu cijenu shvatite uvjetno i tek treba vidjeti koliko će doista biti isplativ u stvarnosti.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Swift Edge 16

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Swift Edge 16 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.