Lenovo Flex 5 15-IIL05

Lenovo Flex 5 15-IIL05

I laptop i 15-inčni tablet!

Osebujan dizajn s zakretnim ekranom osjetljivim na dodir omogućuje ovom Lenovovom laptopu daleko fleksibilniji način korištenja i potencijalno bolju funkcionalnost.

Lenovova Flex serija 2 u 1 hibridnih prijenosnika od samog je predstavljanja dobro prihvaćena od strane korisnika. Osmišljena kao cjenovno pristupačnija verzija modela iz high-end serije Yoga, u mainstream kategoriju donosi sve prednosti zakretnog ekrana osjetljivog na dodir. Ima nešto u toj mogućnosti odabira.

 

Lenovo Ideapad Flex 5 4

 

Naime, ovakav vam dizajn omogućuje da ovaj prijenosnik koristite poput tableta s posve položenim ekranom ili u nekoj od drugih fleksibilnih kombinacija.

 

Fleksibilan do krajnjih granica

Moramo priznati kako nismo pretjerano oduševljeni ergonomijom i provedbom zakretnog koncepta ekrana kod prijenosnih računala s većim, 15-inčnim ekranima. Smatramo kako tako velik uređaj nije osobito ugodan za korištenje poput tableta. No, s druge strane, jasno je kako sve više korisnika želi imati ovakvu mogućnost na raspolaganju.

 

Lenovo Ideapad Flex 5 1

Flex 5 je, dakle, manje-više klasični mainstream laptop, ali s odgovarajućim „začinom“ u obliku zakretnog ekrana. Lenovo sada već ima mnogo iskustva s ovakvom izvedbom ekrana, pa je i sam mehanizam vrlo robustan i uvjerio nas je u svoju dugotrajnost. Ovo je, međutim, laptop prilično uobičajenih dimenzija za prijenosnike s 15-inčnim ekranom, uz relativno prihvatljivu masu od 1,8 kg.

Kvaliteta izrade je vrlo uzorna i skloni smo ustvrditi da je među mainstream prijenosnim računalima u samom vrhu. Flex 5 je većinom izrađen od plastike, dok je gornji dio poklopca ekrana od metala. Lenovo nam već tradicionalno nudi vrlo kvalitetnu i prostranu tipkovnicu, kao i touchpad zadovoljavajuće preciznosti.

 

Lenovo Ideapad Flex 5 8

 

Za interakciju s uređajem možete koristiti i ekran osjetljiv na dodir koji se temelji na IPS tehnologiji. Ekran pravovremeno reagira na sve inpute od strane korisnika i možemo reći kako se ističe vrlo dobrom kvalitetom slike u ovoj cjenovnoj klasi. Jedina mu je mana prilično reflektivna gornja površina.

 

Dodirni ekran kao dodatna vrijednost

S obzirom na ukupne dimenzije i masu, korištenje ovog uređaja kao klasičnog tableta nije osobito uputno, ali dodirni ekran svakako ima svoje prednosti. S pojedinim modelima iz ove Flex serije dobit ćete i digitalnu olovku, što dodatno poboljšava funkcionalnost uređaja.

 

Lenovo Ideapad Flex 5 5

Među pozitivne strane ove Lenovove fleksibilne serije mainstream laptopa svakako spada i opremljenost. Ona u ovom slučaju uključuje USB-C priključak, čitač otiska prsta, čitač kartica, kao i sve što očekujemo od dobro opremljenog modernog mainstream laptopa.

Hardverski se Lenovo oslanja na provjereni Intelov Ice Lake procesor Core i5 1035G1. Općenito gledano, performanse ovog prijenosnika su vrlo dobre, prvenstveno uz dosta brzi NVMe SSD u testnoj konfiguraciji. Nažalost, performanse procesora prilikom dugotrajnog opterećenja svih jezgri su dosta lošije od očekivanih.

 

Lenovo Ideapad Flex 5 6

 

Nismo sigurni je li riječ o jako nisko postavljenom ograničenju što se tiče maksimalne potrošnje energije, pa procesor ne postiže odgovarajući radni takt, ili rashladni sustav jednostavno nije dovoljno efikasan. Pritom je ugrađeni ventilator iritantno bučan. S druge strane, baterija traje jako dugo, pa je po pitanju vremena autonomije ovo jedan od ponajboljih laptopa na ovom testu.

Ukupno gledano, dizajn, zakretni ekran i opremljenost jače su strane ovog Flex modela, dok bi performanse svakako mogle biti bolje, posebno kada govorimo o procesoru.

 

Lenovo Ideapad Flex 5 7

 

 

NAJBOLJIH 8 LAPTOPA DO 6000 KUNA

U potrazi za Best Buyem

Premda im cijene trenutno nisu najpovoljnije, mainstream prijenosna računala i dalje su vrlo tražena roba. Provjerili smo što se trenutno na tržištu nudi u kategoriji mainstream laptopa. Može li se unatoč svemu naći best buy laptop odgovarajućih performansi, modernog dizajna i dugog vremena autonomije po povoljnoj cijeni?

 

Više informacija

  • Model: Flex 5 15 IIL05
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: Intel Core i5 1035G1
  • Memorija: 8 GB DDR4
  • Grafički sustav: Intel UHD Graphics
  • Tvrdi disk: 512 GB NVMe SSD
  • Optički uređaj:: /
  • Zaslon: 15,6’’ / 1920 x 1080 IPS touchscreen
  • Mreže: 802.11 ac/b/g/n, Bluetooth
  • Priključci: 1 x USB 3.1 gen 1 Type-C, 2 x USB 3.1 Gen 1, 1x HDMI
  • Dimenzije i masa: 357,6 x 237,9 x 20,4 mm, 2 kg
  • Plus: dizajn, zakretni ekran osjetljiv na dodir, opremljenost, trajanje baterije
  • Minus: performanse procesora pod dužim opterećenjem, nije za korisnike kojima smeta reflektivni ekran
  • Ustupitelj i cijena:

    Lenovo store, www.lenovo.com

     

    5.599,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Flex 5 15-IIL05

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Flex 5 15-IIL05 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.