Microsoft Suface Laptop Go

Microsoft Suface Laptop Go

Go je postao laptop

Iako mu nedostaju neke lijepe značajke skupljeg laptopa, Surface Laptop Go upravo je ono što mnogi ljudi trenutno traže: dobro dizajniran, lagan laptop s odgovarajućim performansama, ali i kod nas s previsokom cijenom.

Ovaj put smo imali priliku testirati novo Microsoftovo prijenosno računalo iz linije Surface pod nazivom Microsoft Surface Laptop Go. Laptop dolazi u više modela s razlikom u veličini RAM-a i memorije za pohranu. Osnovni model dolazi s jednim procesorom Intel Core i5 od 4GB i 64GB memorije za pohranu, što jasno pokazuje da taj model računala nije prikladan za napredne korisnike. Preporučujemo da se, ako možete, ne odlučite za ovaj osnovni model, jer su ti iznosi memorije mali u današnjem svijetu memorijski sve većih i zahtjevnijih programa. U ponudi su još modeli s 8GB RAM-a te 128GB ili 256GB memorije za pohranu.

Microsoft Surface Go 2

Dolazeći iz Surface serije, Laptop Go dijeli (većinu) DNK s ostatkom obitelji. Izvana, radi se o vrlo malenom i laganom laptopu mase samo 1.11kg. Preklopljen je debljine 15,69 mm što nas nije previše obradovalo, s obzirom na to da smo uglavnom svi već navikli na elegantno tanka prijenosna računala. S gornje strane, na poklopcu je samo sjajni Windows logo, koji jednako krasi i druge uređaje iz Microsoftove Surface linije. Gornji dio i poklopac tipkovnice izrađeni su od aluminija, ali ostatak je izrađen od onoga što Microsoft naziva sustavom kompozitnih polikarbonatnih smola sa staklenim vlaknima - u prijevodu, izrađen je od plastike, što je najveći minus dizajna ovog uređaja. Tipkovnica je nešto manja i nema pozadinsko osvjetljenje, ali ima ugodno iskustvo tipkanja. Jedina osvijetljena tipka na Laptop Go-u je senzor otiska prsta za Windows Hello otključavanje koji je smješten na tipki za paljenje. Senzor otiska prsta funkcionirao je besprijekorno u našem testiranju i poštedio nas frustracije pamćenja lozinke.

Microsoft Surface Go 3

Touchpad je velik i precizan, što ga čini jednim od najboljih koje možete dobiti na Windows računalu. Sam ekran je 12,4-inčni LCD zaslon tankih okvira i omjera slike 3:2, što ga čini izvrsnim za scrollanje po webu i dugim dokumentima te za dijeljenje ekrana, ali ne baš i za gledanje filmova. Iako je zaslon rezolucije 1536 x 1024 piksela s gustoćom piksela tek 148ppi, nije nas razočarao. Oštar je i boje su živopisne. Još jedna od prednosti zaslona je to što je osjetljiv na dodir. Zaslon ima maksimalnu svjetlinu od 319 nita, što je okej, ali ispod prosjeka konkurencije te bi moglo stvarati probleme vidljivosti pri radu na dnevnom svjetlu.

Performanse

Još jedan način na koji je Microsoft smanjio cijenu ovog modela je odabirom Intelovih procesora 10. generacije "Ice Lake" umjesto novih procesora 11. generacije "Tiger Lake", ali ovaj model je još uvijek sposoban bez problema nositi se s gotovo svim jednostavnim zadacima koje smo mu zadali. Brzo je učitao više kartica u novi preglednik Microsoft Edge, od kojih su dva puštala 1080p YouTube videozapise, uz paralelno pisanje ove recenzije u Microsoft Wordu. Važno je spomenuti da se ovaj uređaj isporučuje sa sustavom Windows 10 Home S mode, koji ograničava instalaciju nekih aplikacija iz Microsoftove trgovine. To ograničenje moguće je jednostavno onemogućiti u postavkama sustava i prebaciti se na punu verziju sustava Windows 10, ali moramo vas upozoriti da jednom kada to napravite, nema povratka na S verziju.

Microsoft Surface Go 4

Laptop dolazi sa 39W punjačem s priključkom Surface Connect. Od ostalih priključaka, Surface Laptop Go ima 3.5mm utor za slušalice, standardni USB te USB-C priključak. Zanimljivost koju ovo prijenosno računalo posjeduje jest da se osim na standardni priključak za punjač uređaj može puniti i preko USB-C utora pomoću USB-C kabela. Sama baterija, kao i njeno punjenje, prilično nas je razočaralo. Punjenje od 0 do 100% trajalo je skoro 2 i pol sata, dok je vijek baterije s prosječnim načinom rada bio tek nešto više od 7 sati.

Više informacija

  • Model: Surface Laptop Go
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Cool Faktor: 4
  • Proizvođač: Microsoft
  • Procesor: quad core Intel Core i5 1035G1 (10th generation)
  • Memorija: 16 GB
  • Grafički sustav: Intel UHD
  • Tvrdi disk: 256 GB
  • Zaslon: 12.4'' LCD 1536 x 1024, 148ppi, 60Hz
  • Sučelja: USB-A, USB-C, 3.5mm utor za slušalice, Surface Connect, senzor za otisak prsta
  • OS: Windows 10 Home S
  • Baterija: 39,7 Wh
  • Plus: kompaktan, lagan
  • Minus: nema pozadinsko osvjetljenje tipkovnice
  • Ustupitelj i cijena:

    Microsoft

    www.microsoft.com

    Cijena: 10.324,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Microsoft Suface Laptop Go

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Microsoft Suface Laptop Go - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.