Intel Core i5-10400

Intel Core i5-10400

Možda jednoga dana

Novi Intelovi procesori uzrokuju pomiješane osjećaje, a ako vam je cilj gaming, vjerojatno ćete uzeti nešto drugo


Nova, deseta generacija Intelovih procesora, kao i nove matične ploče sa serijom čipseta 400, pokazuju što Intel može sa svojom zrelom arhitekturom kada pokuša izvući najbolje performanse. Na žalost, gotovo sve nove tehnologije rezervirane su za apsolutni vrh ponude, dok ostatak procesora dobiva samo sezonsku novu boju. U sredini svega toga našli su se i5 procesori. Još gore, zaključani modeli imaju velik potencijal, no Intel je učinio sve što može da ih osakati. Ako do sada niste primijetili, s novom Intelovom ponudom nismo previše oduševljeni, pogotovo jer procesori imaju veliki potencijal kojega korisnici jednostavno ne mogu iskoristiti.
Počnimo tako od samih specifikacija. Intel Core i5-10400 prvi je i “najslabiji” procesor u i5 seriji. Procesor, kao i svi pripadnici i5 serije desete generacije, ima šest fizičkih jezgri i omogućen Hyperthreading.

Hyperthreading operacijskom sustavu prijavljuje da raspolaže s 12 jezgri, no njih 6 je virtualno. Tehnologija koju Intel koristi tako omogućuje procesoru da po jezgri obavlja “istovremeno” više zadataka koji su u različitim stupnjevima izvršavanja. Primjerice, dok se čekaju podaci potrebni za obavljanje jednog zadatka, jezgra obavlja drugi zadatak umjesto da čeka. Ovo je, naravno, uvelike pojednostavljeno objašnjenje, no bitno je razumjeti da Hyperthreading doduše poboljšava performanse, ali se i dalje radi o šest fizičkih jezgri koje su zamjetne jedino kada ih možete sve iskoristiti. Tada prednost pred običnim 6-jezgrenim procesorom nije dupla, već se kreće oko 20-30% ovisno o zadatku.

Core i5-10400 ima osnovnu frekvenciju od 2,9 GHz te je procesoru na toj frekvenciji TDP 65 W, za koliko je i dizajniran. Sve iznad toga procesor boosta te performanse nisu “garantirane”. Boost jedne jezgre ide do 4,3 GHz, dok sve jezgre uz adekvatno hlađenje mogu raditi na 4,0 GHz. One će ovisiti o mogućnosti hlađenja procesora, što pak ovisi o temperaturi i prozračnosti okoline te hladnjaku. Hladnjak koji dobivate s procesorom ima dovoljno snage da boosta procesor iznad ove brzine, no ako ga stvarno upregnete, postat će primjetno glasan dok se pokušava riješiti topline. U slučaju da od njega očekujete više od gaminga, svakako savjetujemo barem osnovni aftermarket hladnjak. Mi smo procesor testirali na ASUS-ovoj TUF Gaming Z490 Plus ploči, koja je primarno namijenjena “K” verzijama procesora, no tipično nećete primijetiti razliku između skupljih i jeftinijih ploča s ovakvim “ne-K” procesorima.

Naravno, za ovakav procesor nabavit ćete “H” ili “B” ploču, ovisno o vašim specifičnim potrebama ili budžetu. U našu ploču smo piknuli 16 GB Viper Steel RAM pločice s 3200 MHz brzinom. No, kada malo bolje pogledamo, Intel je iz neshvatljivih razloga odlučio zaključati brzinu radne memorije na svim pločama osim “Z” verzija na mizernih 2666 MHz. Kada smo na našoj ploči limitirali brzine RAM-a kako bi rezultati bili jednaki onima kakve bi korisnici mid-range ploča dobili, dočekale su nas performanse slabije od 5 % pa sve do 20 %. Da su sintetički performanse slabije, najbolje se vidi u FullHD gamingu. Jednom kada pređete na 2K iliti QHD monitor, vaš izbor procesora doslovno postaje nebitan te možete uzeti bilo što u 9. i 10. Generaciji, performanse će ovisiti striktno o grafičkoj kartici, osim kod najjačih kartica. Ovdje vidimo i glavnu manu procesora. Ima puno jezgri, no tu ga AMD pobjeđuje sa svojim performansama. S druge strane, Intel je poznat po gaming-friendly procesorima, no ovaj ima prenizak radni takt pa gaming na visokom framerateu ne može do kraja iskoristiti grafičku karticu.
Sve ovo dovodi nas do zaključka da dobro razmislite prije kupnje ovoga procesora. Specifično ga preporučujemo ljudima koji su sigurni da im treba ovoliko jezgri te im budžet ne dozvoljava da uzmu bolju verziju i5 procesora ove generacije. Naravno, to je preporuka ako ne gledamo AMD-ovu ponudu. Idealan potez bio bi pričekati da se na tržištu pojave cjenovno prihvatljivije LGA 1200 ploče prije kupnje sustava s ovim procesorom kako biste mogli opravdati kupnju.

VIŠE O TEHNOLOGIJI I ŠTO DONOSI INTELOVA 10. GENERACIJA PROCESORA - JOŠ JEDNO OSVJEŽENJE U NIZU

Intel je izbacio svoju novu liniju mainstream procesora i novih čipseta za matične ploče koje dolaze uz procesore. Što je sve novo, provjerili smo u testu.

Više informacija

  • Model: Core i5 10400
  • Ukupna ocjena: 3,9
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Intel
  • Proizvodni proces: 14 nm
  • Broj jezgri / radni takt: 6 (12) / 2,9 GHz (4,0 – 4,3 GHz Turbo Boost) Cache L1/L2/L3: 64 K/256 K-po jezgri/12 MB-dijeljeno
  • Integirani GPU: Intel UHD 630
  • Disipacija topline (TDP): 65 W
  • Plus: Dodan Hyperthreading, integracija s novim WiFi standardnom, 2,5 Gb/s ethernet
  • Minus: Cijena/performanse, limitiran i zaključan sustav
  • Ustupitelj i cijena: M-San, 1.450,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Intel Core i5-10400

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel Core i5-10400 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.