Kingston KC2500

Kingston KC2500

Poboljšane performanse za nove izazove

Novi Kingstonov SSD osvježena je verzija modela KC2000, a donosi bolje performanse u svim metrikama kako bi konkurirao sve većem broju M.2 diskova


Nove tehnologije SSD diskova ubrzano im spuštaju cijenu povećavajući kapacitet te je danas disk od 500 GB ili čak 1 TB moguće ugurati u budžet mid-range računala. Dok su današnje performanse novih procesora i grafičkih kartica nevjerojatno impresivne, bez dobrog diska osjećat ćete se kao da je ‘98. S iznimno sporim računalom jer se na kraju dana sve svodi na prijenos podataka. SSD diskovima, točnije, flash memoriji, trebalo je dosta vremena da se utabori u osobnim računalima, no onda je krenuo strmoglavi rast i razvoj te tehnologije. U početku su SSD diskovi koristili SATA III standard originalno namijenjen sporim tvrdim diskovima, no već nekoliko godina dosegnuta je gornja granica performansi s te strane. Zato je dizajniran M.2 utor direktno na matičnoj ploči; on ne samo da štedi prostor jer su SSD diskovi postali vrlo maleni, već daje diskovima direktan pristup PCIe podatkovnim linijama. Aktualni M.2 SSD diskovi koriste NVMe standard, a mogu iskoristiti do četiri PCie linije. Trenutno standardni modeli koriste PCIe 3.0 standard koji otvara vrata brzinama do oko 3500 MB/s.

Kingstonov KC2500 ima jednak dizajn kao prethodnik. Mi smo na testu imali model od 1 TB kod kojeg se glavni dio memorije sastoji od TLC NAND memorije raspoređene u 96 slojeva kako bi zauzimala što manju površinu na samom disku. TLC kratica označava da svaka ćelija u flash memoriji može pohraniti tri bita podataka. Naravno, prve memorije mogle su pohraniti samo jedan, zatim dva, a neki diskovi pohranjuju ih i do četiri. Broj pohranjenih bitova po ćeliji sukladno tome povećava ukupan mogući kapacitet na disku te smanjuje cijenu proizvodnje, no ima i neke minuse. Naime, broj pisanja i brisanja, prije nego disk počne propadati, smanjuje se povećanjem bitova u ćeliji, a ujedno se smanjuje i ukupna brzina pristupa podacima. KC2500 koristi takozvanu Cache memoriju; jedan dio te memorije funkcionira na principu 1 bita po ćeliji. Kingston ovakve memorije ima oko 150 GB te mu ona pruža velike brzine upisivanja na disk. Jednom kada je Cache popunjen, brzina pisanja pada na oko 1 GB/s za 1 TB diska. Kao što već znamo, što je disk većeg kapaciteta, zahvaljujući paralelnom pohranjivanju, dobiva se i veća brzina pisanja, odnosno čitanja. Čitanje s diska ne ovisi o cache memoriji te je za nju zaslužan ubrzani kontroler. Isti model kontrolera koristi se i u starijem KC2000 modelu, no ovdje je malo overclockan te koristi drugačiji firmware kako bi postigao bolje rezultate. Radi se o SM2262EN kontroleru koji omogućuje maksimalne performanse diska pa on dosegne 3,5 MB/s brzine čitanja te 2.900 MB/s brzine pisanja. To su brzine u idealnim uvjetima i sa savršenim, velikim podacima koji se sekvencijalno zapisuju. No, u stvarnom radu rijetko se koriste takvi podaci, te su bitnije brzine čitanja i pisanja vrlo malih podataka koji se prikazuju IOPS vrijednošću. Za 4K podataka Kingston reklamira brzine od 375.000 IOS za čitanje i 300.000 IOPS za pisanje. U našim testovima, kod 4K nasumičnih podataka, postizao je rezultate od oko 325.000 IOPS-a za čitanje, dok je pisanje bilo oko 250.000 IOPS-a. Naravno, jednom kada se cache memorija popuni, možete očekivati slabije performanse. S druge strane, proizvođači poput Kingstona osigurali su diskove s dovoljno Cache memorije da je prosječan korisnik nikada neće napuniti, osim, naravno, s ovakvim sintetičkim testovima.

Više informacija

  • Model: KC2500
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Kingston
  • Format: M.2 2280
  • Kapacitet: 1 TB
  • Sučelje: NVMe 1.3, PCie 3.0 x4
  • Garancija: 5 godina, limitirano
  • Plus: Visoke performanse kod prijenosa manjih podataka, zadovoljit će korisnike i kada se cache napuni
  • Minus: Visoka cijena stavlja ga u rank diskova s boljim performansama
  • Ustupitelj i cijena: Kingston, www.kingston.com Cijena: 1.800,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Kingston KC2500

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kingston KC2500 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.