FOI obilježio 60 godina od osnutka

FOI obilježio 60 godina od osnutka

Fakultet organizacije i informatike obilježio je svoju veliku 60. godišnjicu postojanja, ali ujedno i 48. godišnjicu od osnivanja


 

dsc_0037_52547744912_o.jpg

 

Davne 1962. godine osnovana je Viša ekonomska škola koja je bila temelj za osnivanje današnjeg Fakulteta organizacije i informatike.

Smješten u prelijepoj povijesnoj zgradi nekadašnjeg Isusovačkog kolegija iz 17. stoljeća u centru Varaždina, FOI je prve studente upisivao u I. semestar školske godine 1962./’63., i to one koji su željeli postati stručnjaci za samostalno organiziranje i vođenje složenijih ekonomskih poslova u privredi i javnoj upravi. Tipkajući na pisaćim mašinama, prvi nastavnici i studenti utrli su put današnjoj visokoobrazovnoj instituciji, obogaćenoj naprednim metodama izvođenja nastave na suvremenoj računalnoj opremi.

Istu 1962. godinu obilježavaju kao početak knjižnične djelatnosti FOI-ja koja danas broji zavidnu knjižničnu građu, u kojoj čuva značajan dio varaždinske povijesti razvoja obrazovanja.

 

DSC_0134.jpg

 

Rano povezivanje s gospodarstvom

FOI je svoj put 60-ih godina nastavio ruku pod ruku s gospodarskim trendovima, povezujući se već tada s najznačajnijim tvrtkama na tržištu, poput Varteksa (Varaždin) i Birostroja (Maribor), putem kojih su nabavljeni prvi strojevi za obrazovanje studenata - Bullov stroj za ispisivanje tabele te prvi knjigovodstveni servis Ascota. FOI je tako od samih početaka prepoznao važnost povezivanja s gospodarskim sektorom, što će kasnije zaigrati veliku ulogu u izvođenju preddiplomskih i diplomskih studijskih programa, obogaćenih novim metodama učenja i poučavanja, prožetih provođenjem organizirane stručne prakse. Danas FOI njeguje suradnju i partnerstva s više od 600 najjačih tvrtki u regiji, u čemu značajnu ulogu ima Centar za podršku studentima i razvoj karijera, putem kojeg tvrtke direktno sudjeluju u izvođenju nastave na svim razinama studija. Konačan rezultat takve suradnje danas predstavljaju visokokvalificirani IKT i ekonomski stručnjaci, koji nakon studija na FOI-ju ostvaruju iznimne karijere na visokim korporativnim pozicijama.

 

DSC_0147.jpg

 

Početak izvođenja informatičkih programa

U programu Više ekonomske škole 1968./69. uveden je smjer ‘obrada podataka’ koji je kasnije preimenovan u smjer ‘privredna informatika’, pa je tako i sama riječ informatika ušla u naziv Fakulteta, što danas predstavlja temeljnu programsku orijentaciju Fakulteta. Godina 1974. označava važnu prekretnicu u povijesti FOI-ja. Naime, te godine Viša ekonomska škola odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća prerasta u Fakultet organizacije i informatike, a godinu dana poslije FOI postaje dijelom najvećeg hrvatskog sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu.

 

DSC_0192.jpg

 

Devedesetih godina uvode se dodatne razine usmjerenja na FOI-ju, pa tako od 1992. i poslijediplomski znanstveni studij te diplomski studij „Informacijski sustavi“, koji i danas, značajno aktualiziran, predstavlja jedinstven spoj specifičnih znanstveno-produktivnih disciplina u polju informacijskih znanosti, u Hrvatskoj i šire.

Od 2000-ih godina uvode se i stručna razina studija te poslijediplomski znanstveni studij, na kojima se i danas učestalo provodi revizija sa ciljem što veće atraktivnosti i aktualnosti.

Proces digitalizacije na FOI-ju se oduvijek kretao vrlo brzo, pa su ranih 90-ih stvorene i prve međunarodne konekcije na znanstvenim i stručnim projektima. Danas FOI putem vlastitog Centra za međunarodne projekte aktivno provodi 34 međunarodna projekta u partnerstvu s 152 institucije iz 31 države, ukupne vrijednosti više od 200 milijuna eura. Važno je spomenuti i proces međunarodne mobilnosti, koja danas obuhvaća 30-ak partnerskih sveučilišta i učilišta u cijelom svijetu, a s kojima FOI ostvaruje projektnu i bilateralnu suradnju putem Ureda za međunarodnu suradnju.

Značajan iskorak FOI je napravio u području e-učenja, uvevši više od 400 e-predmeta u nastavni proces, kao i cjelovitu podršku online nastavi od 2020. godine temeljenu na vlastitim poslužiteljima, razvijenih upravo u FOI-jevom Centru za razvoj programskih proizvoda.

 

FOI_1201.jpg

 

FOI danas

Danas je FOI međunarodno prepoznata visokoobrazovna institucija, utemeljena na Bolonjskom procesu, koju godišnje polazi oko 2.800 studenata na tri razine stručnih i sveučilišnih studija. FOI-jevi studiji danas se ne izvode samo u Varaždinu, već i u Sisku, Zaboku i Križevcima, pokrivajući tako značajan dio središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Radi se o instituciji koja nastoji otvoriti suvremenu infrastrukturu studentima i nastavnicima, kroz kontinuirano proširivanje vlastitih kapaciteta, pa će tako pa će tako uskoro predstaviti novoobnovljenu Vilu Oršić u samom središtu Varaždina, u koju će smjestiti velik dio laboratorija i istraživačkih centara, kao i prostorije za izvođenje modernih i naprednih oblika nastave. Isto tako, realizacija projekta „Sveučilišni Kampus Varaždin – faza 2“ prioritet je za FOI, ali i za Varaždinsku županiju, te je kao takav uvršten na listu projekata u Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske, koji je potvrđen od strane Vlade Republike Hrvatske. Sve to predstavlja izazove s kojima će se FOI nositi u svojoj budućnosti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

FOI obilježio 60 godina od osnutka - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.