Intel izdaje još jedno ažuriranje mikrokoda kako bi zaštitio procesore Raptor Lake od rušenja

Intel izdaje još jedno ažuriranje mikrokoda kako bi zaštitio procesore Raptor Lake od rušenja

Mikrokod 0x12B "rješava povećane zahtjeve za naponom od strane procesora tijekom razdoblja mirovanja i/ili lagane aktivnosti".

Pripremite se za još jedan val hitnih ažuriranja matičnih ploča za vaše stolno računalo. Intel je upravo najavio novo ažuriranje mikrokoda za svoje 13. i 14. generacije Raptor Lake procesora — onih koji bi se mogli trajno oštetiti i početi rušiti vaše računalo.

Iako još uvijek nema rješenja za procesore koji se već ruše, tvrtka sada izdaje ažuriranje mikrokoda 0x12B proizvođačima matičnih ploča kako bi pomogla spriječiti jedan od glavnih uzroka oštećenja. U ovom slučaju, ažuriranje sprječava Intelov procesor da traži previše snage kada je u stanju mirovanja ili obavlja lagane zadatke. (Preveliki napon može ubrzati starenje procesora.)

Intel kaže da bi moglo proći nekoliko tjedana dok proizvođači matičnih ploča ne provjere i ne izdaju ažuriranja BIOS-a za svoje proizvode — ali to ne znači nužno da biste trebali čekati. Prethodna ažuriranja BIOS-a sadrže dvije ranije Intelove ispravke mikrokoda kako bi se spriječila oštećenja, kao i nove postavke napajanja koje bi također mogle smanjiti rizik.

Međutim, ako vam se procesor već ruši, ne bismo se mučili s BIOS-om — pošaljite ga odmah natrag Intelu ili svom dobavljaču sustava, koji bi ga trebali pokriti Intelovim posebnim produženim jamstvom.

Intel još uvijek nije odgovorio na pitanja o tome koliko je Raptor Lake procesora vjerojatno pogođeno ovim i drugim mogućim problemima nestabilnosti, niti je identificirao serije procesora koje su bile pogođene ranijim problemom oksidacije.

Krajem kolovoza, tvrtka je kategorički tvrdila da njezini procesori za prijenosna računala nisu pogođeni problemom napona ili drugim poznatim uzrocima nestabilnosti procesora Raptor Lake za stolna računala. Bilo je nekoliko izoliranih izvješća da procesori Raptor Lake za prijenosna računala pokazuju slične simptome.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.