Seestar S50 pametni teleskop

Seestar S50 pametni teleskop

Sve u jednom

Praćenje i slikanje zvijezda nikada nije bilo jednostavnije i pristupačnije. Novi Seestar S50 donosi napredne funkcije kakve očekujete od premium proizvoda po atraktivnoj cijeni.

Prije nešto više od godinu dana imali smo priliku bolje se upoznati sa svim komponentama potrebnim za gledanje zvijezda, maglica, planeta i ostalih nebeskih zanimljivosti, a oprema potrebna za taj pothvat često je više nego biste pomislili na prvu, pogotovo kada u dućanu naiđete na prosječni „dječji“ teleskop. Koliko komplicirano može biti?

S obzirom na vremena u kojima živimo, sve je to zanimljivo, ali bez slike koja će sve dočarati, koji je uopće smisao išta raditi? Je li se nešto uopće dogodilo? Jednom kada želite uhvatiti i sliku, priča postaje još kompliciranija. Sada vam već treba mobitel, ili idealno fotoaparat. Uz to teleskop mora imati adekvatan adapter da sve sjedne na svoje mjesto, a morate dobro poznavati i tehničku stranu svih komponenti koje koristite. Ispada i da se Zemlja konstantno okreće i nebo konstantno pomiče, što definitivno nije idealno za dobivanje solidne fotografije, a kamoli za praćenje nekog nebeskog tijela rukom. Sada već cijelu stvar trebate motorizirati dodatnim uređajem između tronošca i samog teleskopa. Svako korištenje iziskuje kalibraciju i mogućnost pronalaska prepoznatljivih točaka na nebu, što će početniku svakako komplicirati postavljanje.

Dok su sve navedeno slatki problemi kod entuzijasta i ljubitelja astronomije, za početnike cijela stvar može ispasti previše skupa i komplicirana u odnosu na ono što su očekivali prvom idejom o praćenju zvijezda i ostalih nebeskih „sitnica“. Magijom današnje tehnologije, pametnih uređaja i mobilnih aplikacija, već neko vrijeme na tržištu možete pronaći i „sve-u-jednom“ proizvode koji možda jesu skupi, no od korisnika ne traže ništa više nego da se uređaj postavi na polje s dobrim pogledom na nebo i upali aplikaciju. Dovoljno je za početak fotografiranja bez puno muke. Upravo je to nova ponuda od Seestara u obliku S50 pametnog teleskopa. No ovaj model je privukao veliku pažnju jer od kupca traži samo djelić cijene dosadašnjih modela, a nudi, ili bar obećava, odlične performanse u obliku slika vrlo dobre kvalitete bez puno muke. Cijela stvar sastoji se od dvije bitne komponente, a to su sam uređaj i prateća aplikacija koju smo mi testirali na Androidu.

 

SeeStar_S50-1.jpg

Laki start:  Odmah nakon povezivanja mobitela s teleskopom putem WiFi veze, aplikacija locira vašu lokaciju i nudi vam preporuke za promatranje

 

Aplikacija.jpg

Čist dizajn:  Aplikacija je lako čitljiva s brojnim preporukama i savjetima te opcijom pretraživanja raznih nebeskih tijela

 

Dvije i pol kile astronomije

Sam uređaj teži nekih 2,5 kg s dimenzijama od 14,2 x 13 x 25,7 cm, pa ga je vrlo lako prenositi. S njime dobivate i maleni tronožac kojim ga je lako postaviti gdje god se našli, a cijeli komplet dobivate u kutijici koja će uređaj zaštititi od udaraca tijekom prenošenja. Jednom postavljen na tronožac, sustav ima ugrađene motore za rotaciju oko svoje osi, kao i kontrole nagiba samog teleskopa, tako da se može orijentirati prema bilo kojoj točki oko sebe. Tronožac s kojim dolazi možete proširiti do visine od oko 360 mm kako bi se stabilizirao u svom okruženju. Bitno se igrati s duljinom svake nožice dok uređaj nije vodoravno postavljen, na što će vas upozoriti i aplikacija s jednostavnim sustavom za navođenje do dobivanja optimalnog položaja. Kada već spominjemo sve što dobivate, dodatno dobivate i filter kojim možete gledati Sunce.

Pogledajmo same specifikacije teleskopa.

 

SeeStar_S50-8.jpg

Korisni Savjeti: Ovisno što slikate, aplikacija će vam ponuditi savjete za dobivanje najbolje slike

 

SeeStar_S50-12.jpg

Dual filter:  idealan je za slikanje maglica jer očisti sliku od svjetlosnog onečišćenja

 

Cijela priča vrti se oko senzora, a Seestar koristi SONY IMX462 CMOS senzor. Po imenu vas već može podsjetiti na Sonyjeve senzore za mobitele, a njegova namjena i nije tako daleko od mobitela. Dio je Sonyjeve STARVIS linije senzora specifično optimizirane za snimanje vrlo mračnih scena, primjerice za nadzorne kamere ili pak dash kamere koje ljudi često stavljaju u automobile. Senzor se diči iznimno visokom osjetljivošću na svjetlo, zadržavajući stvarne boje, pa je samim time odličan za ovu primjenu. Verzija senzora koju teleskop koristi ima ukupno dva megapiksela s 1.920 x 1.080 piksela, a objektiv kroz koji gleda ima otvor blende 50 mm i duljinu fokusa od 250 mm što mu daje i f/5 omjer. Seestar uspoređuje pogled ovog teleskopa s full-frame objektivom od 1.750 mm što znači i da teleskop možete koristiti kao telefoto fotoaparat, o čemu ćemo detaljnije unutar aplikacije. Padom temperature u večernjim satima često se spušta i vlaga, a teleskop je dodatno opremljen i grijačem koji će spriječiti njeno nakupljanje na uređaju, no imajte na umu i da će baterija time kraće trajati. Standardno puna baterija traje do 6 sati. Od bitnih komponenti, tu je mogućnost autofokusiranja, kao i ugrađeni fizički duo-band filter koji se može aktivirati putem aplikacije i propušta 30 nm te 20 nm spektre svjetla - idealne za slikanje maglica jer miču svo svjetlosno zagađenje - za oštrije slike s bogatijim bojama. Dodatan fizički filter namijenjen je promatranju Sunca, a svakako izbjegavajte usmjeravanje teleskopa prema Suncu bez postavljenog ovog filtra.

 

Dodatne_mogućnosti_1.jpg

Napredne funkcije:  Unutar opcija aplikacije možete aktivirati i grijač koji će spriječiti nakupljanje vlage kod pada temperature

 

Karta_neba.jpg

Svemir na dlanu:  Karta će vam na temelju lokacije ponuditi imena i grafike poznatih zviježđa

 

Aplikacijom do pametnog uređaja

Kao što smo već spomenuli, glavni čar ovog uređaja je njegova „sve-u-jednom“ konstrukcija, a za upravljanje će vam trebati Seestar aplikacija, za koju bismo vam savjetovali da ju preuzmete putem WiFi-ja s obzirom da ima gotovo 700 MB, te naravno pričekajte instalaciju koja će malo potrajati. Jednom kada je spremna, s uređajem se standardno mobitel povezuje Bluetoothom. Trebat će joj standardne dozvole poput lokacije koju aplikacija, a time i sam uređaj koristi za orijentiranje, kao i razne savjete. Upravo su savjeti jedna od glavnih značajki na početnom zaslonu, jer ćete jednostavnim listanjem moći vidjeti sve odabrane zvijezde ili maglice za gledanje, a koje su na optimalnim lokacijama na nebu s obzirom na vrijeme i vašu lokaciju.

 

M27_bez_filtera.jpg

M 27 planetarna maglica: bila je idealna meta kada smo isprobavali teleskop, vidljiva nakon minute slikanja

 

M27_maglica.jpg

Malo strpljenja: Nakon 7 minuta slikanja, maglica se već dobro vidi, a slika je općenito puno čišća

 

Na temelju lokacije dobivate i prognozu u sljedećih par sati s postotkom vidljivosti koja će na kraju i presuditi kvaliteti vaših fotografija. Možete vidjeti u svakom trenutku stanje baterije teleskopa, a prvo što će vas tražiti je da teleskop nivelirate pomicanjem tripoda, dok ne bude pravilno postavljen, ili barem unutar dva stupnja u bilo kojem smjeru. Jednom kada je sustav zadovoljan, možete početi promatrati svijet i svemir oko sebe. Dakle, aplikacija nudi četiri vrste rada: gledanje zvijezda, Mjeseca, Sunca ili prirode, s adekvatnim postavkama za svaku funkciju. Jedino kako smo spomenuli, za Sunce morate postaviti dodatan filter prije nego teleskop usmjerite kako se senzor ne bi oštetio. Prvo aplikacija nudi preporučene poglede, no možete otvoriti i „SkyAtlas“ kartu zviježđa baziranu na vašoj lokaciji, koja ima spremljena imena svega što možete vidjeti teleskopom, a koja ga jednim klikom usmjeri prema željenoj lokaciji. Lokacije možete birati i ručno, na „neoznačene“ lokacije prema vlastitim željama, ili pak ako želite kadrirati neki detalj bez da bude točno centriran. Jednom kada se teleskop fokusira na označenu točku, kompenzirat će okretanje Zemlje svojim motorima tako da konstantno gleda u istu točku sa ciljem oštrog i preciznog slikanja.

 

M33_nakon_3_slike.jpg

Galaksija M33:  u zviježđu trokut zahtijeva vrlo tamnu okolinu za uspješno slikanje

 

M33_nakon_40_slika.jpg

Nakon 5 minuta: automatskim stackanjem slika sa po 10 sek. ekspozicijama, dobivamo sve jasniju sliku galaksije

 

Slikanje je uvijek izazov

Činjenica da se Zemlja okreće uvijek predstavlja problem kada želite nešto fotografirati. Kako se radi o vrlo tamnim uvjetima, potrebne su dulje ekspozicije i pri korištenju skupljih teleskopa na koje montirate full-frame fotoaparate. To znači da bi se kod stacionarnih teleskopa sve zvijezde pretvorile u linije radi svojeg kretanja. Zato trebate motorizirane sustave koji, naravno, značajno dižu cijenu. Činjenica da se ovdje radi o „sve-u-jednom“ sustavu uvelike smanjuje traženu cijenu, a sustav sam odjednom obavlja puno zadataka na koje biste vi morali misliti. Tako jedna slika kod velikih sustava, kao ni kod ovog sustava, nije dovoljna. Uglavnom se slika velik broj slika koje se kasnije spajaju posebnim softverom kako bi se dobila slika sa što manjim digitalnim šumom, a što svjetlijim i oštrijim detaljima promatranog nebeskog tijela. Seestar S50 sam sve obavlja sa slikama čija ekspozicija traje 10 sekundi. Slika se sprema u internu pohranu od 64 GB, te se kreće sa slikanjem sljedeće slike. Čim imate dvije slike, dok se slika sljedeća, ove dvije se spajaju preklapanjem i tako uživo vidite poboljšanja od slike do slike. Solidni rezultati se mogu vidjeti već nakon 10 minuta, dok za optimalnu sliku možete čekati i 30 do 60 minuta. Softver će svaku sliku provjeriti i ako detektira da se ne može poravnati s originalnom ili je mutna, sliku odbacuje i provjerava položaj teleskopa te nastavlja slikanje tako da dobivate stvarno autonomni sustav. Sliku dobivate na aplikaciji na mobitelu, no ovisno o željama možete sve slike sačuvati u memoriji teleskopa u više formata i onda kasnije sami slike obraditi na računalu i sa željenim softverom.

 

Zoom_i_autofokus.jpg

Ekspozicija i autofokus: Osim zvijezda možete teleskop usmjeriti i u “slobodnom” načinu rada za slike impresivne oštrine sa zoomom ekvivalentnim 1750 mm objektivu

 

Zoomž.jpg

Detalji i u mraku:  Teleskop zahvaljujući spajanju više slika može dobiti oštre slike i u noćnim uvjetima

 

Na kraju dobivate sliku koju odmah možete podijeliti mobitelom u FullHD rezoluciji. Veliku ulogu igra i lokacija koju ste odabrali, kao i količina svjetlosnog zagađenja te oblaci, no sve ostalo za vas obavlja Seestar. To ga čini idealnim za one koje zanima astrofotografija, no kupovanje raznih komponenti i fotoaparata ipak im još nije opcija.

 

SeeStar_S50-17.jpg

Ciljanje: Teleskop možete usmjeriti gdje god želite, a aplikacija će vam pokazati njegovo kretanje

 

SeeStar_S50-20.jpg

Lista meta: Za početak slikanja trebate samo odabrati što slikati s duge liste opcija koje se ažuriraju na  temelju vaše lokacije

 

tabls50.png

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Seestar S50 pametni teleskop - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.