Fractal Design Terra

Fractal Design Terra

Impresivna minijatura

Fractalovo minijaturno ITX kućište impresivnog dizajna koje u prostoru zapremine 10.4 litara omogućuje sklapanje prilično sposobnog gaming računala. Za sve one koji vole moćna računala mini formata ovo je odličan odabir.

Fractal nam je već pokazao kako se ne boji pomicati granice po pitanju dizajna modernih kućišta. Posebno kada su u pitanju iznimno kompaktna ITX kućišta. Prisjetimo se samo Fractalove Ere, vrlo dopadljivog malog ITX kućišta. Sada nam pak iz Fractala stiže njihovo najnovije ITX kućište pod nazivom Terra. Riječ je o impresivnoj minijaturi koja u prostoru zapremine 10.4 litara omogućuje sklapanje prilično sposobnog gaming računala. U skladu s novom Fractalovom dizajnerskom filozofijom ovo kućište odlikuje spoj aluminija i drugih prirodnih materijala, u ovom slučaju orahovog drva.

Superioran dizajn

Fractalova Terra uživo izgleda iznimno dopadljivo. Posebno model zagasite svijetlo zelene boje koji smo mi testirali. Kvaliteta korištenih materijala je vrhunska. Većina kućišta je izrađena od CNC aluminija debljine oko 8 mm s prednje strane. Također, s donje prednje strane nalazimo smeđu drvenu površinu koja se odlično uklapa u kompletan dizajn. Ovdje nalazimo i veliku tipku za uključivanje računala, te po jedan USB-C 3.2 i USB-A 3.0 priključak. Nedostaju nam ovdje jedino audio priključci. Svakako jedna od značajnih osobina Fractalove Terre su veliki prorezi za što bolje hlađenje na dvije bočne stranice, kao i na gornjoj stranici. Terra dolazi bez ijednog integriranog ventilatora, premda možete instalirati jedan 120 mm ventilator s donje strane. Sve stranice kućišta se odvajaju jednostavno bez uporabe alata (premda ih možete dodatno učvrstiti vijcima), a nakon što skinete i dvije bočne stranice dočekat će vas pomno osmišljena unutrašnjost.

Sve je podređeno što jednostavnijoj instalaciji, što često zna biti problem kod ovako malih kućišta. Za što jednostavniju instalaciju grafičke kartice Fractal ovdje isporučuje odgovarajući Riser Car s kablom uz podršku za PCIe 4.0 x16. Također, središnji dio kućišta je klizni i možete ga posložiti po želji za što veću fleksibilnost prilikom slaganja. Jasno, Terra podržava isključivo Mini-ITX matične ploče, te SFX-L ili SFX napajanja.

Ono što je svakako posebno zanimljivo jest to što Terra nudi podršku za instalaciju modernijih, moćnijih grafičkih kartica maksimalne duljine do 322 mm. Dakako, ovdje ipak postoje određena ograničenja. Prije svega i što se tiče debljine kartica u pojedinoj konfiguraciji. Zapravo, sve skupa u velikoj mjeri ovisi o visini ugrađenog hladnjaka za procesor. Ako koristite low profile hladnjak visine do 48 mm moći ćete ugraditi grafičku karticu duljine do 322 mm. Ako pak koristite viši hladnjak do 77 mm grafička kartica će morati biti manja, a visina kartica iznosi 131-145 mm ovisno o konfiguraciji.

 

Fractal_Terra-2.jpg

Fractalova Terra odlikuje se impresivnim dizajnom, što uključuje prirodne materijale odnosno drvo s prednje donje strane kućišta

 

Ultimativno ITX kućište?

Posve je jasno kako Terra omogućuje ugradnju moćnijih kartica, međutim ipak ćete morati pripaziti na dimenzije kartice. Zračni hladnjak niskog profila za procesor je ovdje najbolje opcija, premda u teoriji možete koristiti 120 mm radijator sa strane, no u tom slučaju ćete se morati ograničiti na grafičku karticu duljine od 200 mm i ne koristiti SATA SSD.
Terra dolazi bez ijednog integriranog ventilatora. Jedino mjesto gdje možete instalirati 120 mm ventilator je s donje strane kućišta. Usprkos tome, sam dizajn i veliki prorezi za hlađenje s tri strane kućišta omogućuju vrlo dobar protok zraka i odgovarajuće hlađenje.

Fractalova Terra je iznimno impresivno ITX kućište minijaturnih dimenzija i besprijekornog dizajna. Neosporno je kako Terra omogućuje slaganja vrlo sposobnog gaming računala minijaturnih dimenzija, ukoliko ste jasno spremni na određene kompromise. Za sve one koji vole format Mini računala ovo je odličan odabir. Dakako, ako ste spremni to i platiti s obzirom na to da Terra nije nimalo jeftino kućište.

 

Bez_naslova.png

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Fractal Design Terra - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.