5 najboljih grafičkih kartica za gaming u izolaciji - 5.0 out of 5 based on 1 vote
5 najboljih grafičkih kartica za gaming u izolaciji

5 najboljih grafičkih kartica za gaming u izolaciji

Savjeti za svaki budžet

Nije tajna da se ova vremena socijalnog distanciranja najbolje provode gamingom. U tu svrhu donosimo idealne kartice kojima biste mogli nadograditi svoje računalo.

Nadogradnja računala ne mora biti bolna. Sve što vam treba je solidna nadogradnja grafičke kartice, uz naravno činjenicu da morate imati 16 GB radne memorije. I mobiteli sada dolaze sa 12 GB bez problema stoga za manjak RAMa nema opravdanja.

Drugo, bitno je moći odrediti kakva je grafička kartica idealna za vaš trenutni procesor. Svaka igra je drugačija te će imati različite računalne zahtjeve.

Neke zahtijevaju i brz procesor, dok će većina ovisiti više o grafičkoj kartici. Stavljanjem prejake grafičke kartice, procesor postaje limit na ukupne performanse te kartica neće biti u potpunosti iskorištena.

Druga strana su tipovi igara koje želite igrati. Ako je vaš odabir najnoviji AAA naslov, svakako se ulog isplati, no držite li se primjerice MOBA naslova, možete proći bolje i sa nekom pristojnom mid-range karticom.

Svakako provjerite i maksimalnu snagu vašeg napajanja, točnije podržava li sve utore koje grafička kartica zahtjeva.

Krenimo tako listom i pogledajmo sviđa li vam se nešto od ponude.

 

Nvidia RTX 2070 SUPER

Nvidia je podijelila ponudu na GTX i RTX seriju kartica, a RTX kartice koriste najnovije tehnologije koje igre tek trebaju implementirati kako spada, poput RayTracinga u stvarnijom vremenu.

Kao vrh na koji vam savjetujemo da ciljate smatramo RTX 2070 SUPER grafičku karticu koja ima sve najnovije tehnologije i još donekle razumnu cijenu.

No, više od same cijene je njena zahtjevnost te kako bi ju mogli smatrati nadogradnjom znači da vaše računalo ima već par godina.

 

RTX 2070 Super

Kako vaš procesor ne bi postao bottleneck, savjetujemo minimalno i7 7700k kao bazu, dok novije generacije mogu proći i sa dobrim i5 modelima. Kod AMD strane na ćalost morate imati seriju 3000 za ovu karticu.

RTX 2070 SUPER ima 2560 CUDA jezgri te osnovnu brzinu od 1605 MHz, iako lagano dosegne i preko 1900 MHz, ovisno o temperaturi grafičkog čipa.

Uz to 8 GB VRAM memorije bez problema će pokrenuti sve najnovije naslove. Osim toga, tu su i RayTracing jezgre koje odvojeno računalu te specifične grafičke dijelove u igrama, a razlika je impresivna jednom kada ju iskusite za sebe.

Tensor jezgre omogućuju AI komponentu kartice za funkcije poput DLSS-a za izvlaćenje još više FPS-a, a može vam pomoći i u profesionalnim alatima.

Kod nas se ovakva kartica može naći za oko 5.000 kuna što je cijena ovako naprednih tehnologija.

 


AMD Radeon RX 5700 XT

Radeon kartice sa novom RDNA arhitekturom na tržište su došle sa odličnim omjerom cijene i performansi, no nedostaju ima futurističke komponente poput RayTracinga.

Ipak, s obzirom na količinu igara koje zapravo podržavaju RayTracing, smatramo da će dobar dio igrača vidjeti idealan upgrade u ovoj kartici.

Nova RDNA arhitektura pokazuje zube u ovom modelu koji je u gamingu od Nvidijne RTX 2070 Super slabiji za svega 10 % u prosijeku, ovisno o rezoluciji, a daleko je financijski prihvatljiviji.

 

RX 5700 XT

Dok su napredne funkcije impresivne, imaju ogroman udarac na performanse grafičkih kartica te njihova implementacija uvelike ovisi o gaming naslovima.

Ovo je moćna kartica te, kao i 2070 SUPER, zahtjeva barem i7 7700K procesor da se u potpunosti iskoristi, a neki naslovi će i taj procesor imati kao bottleneck.

SoC se sastoji od 2560 Stream Procesora sa maksimalnim “boost” taktom od 1905 MHz, no ventilatore ćete morati malo pojačati da ostane na toj razini jer ovisi uvelike o toplini čipa.

Dolazi sa 8 GB GDDR6 memorije koje će biti sasvim dovoljna za sve najmodernije naslove i 4K rezoluciju.

Plus je i podrška FreeSync tehnologije u monitorima koji su povoljniji od Nvidijine tehnologije.

Ovaj model Radeon kartica kod nas se može naći za 3.400 do 4.100 kuna, ovisno o brendu i verziji kartice, no cijenu smatramo vrlo impresivnom s obzirom na performanse.

 


Nvidia RTX 2060

Originalni model poseban je iz razloga što je najpovoljniji na putu do RTX tehnologija. Kao i skuplji model, ima RayTracing i Tensor jezgre kako bi gamerima pružio vrhunski užitak igranja novih naslova.

Ono u čemu se razlikuje je što ćete imati solidan udarac na performanse ako u igri postavite RayTracing na visoku kvalitetu.

Po nama i niže kvalitete RayTracinga i dalje daju impresivnu nadogradnju nad tradicionalnim refleksijama te se upgrade isplati.

 

RTX 2060

Kako se radi o solidnoj mid-range kartici, procesor koji će vam za nju trebati je barem i5 7600K koji će predstavljati malen bottleneck samo u specifičnim naslovima zahtjevnim za CPU.

Sa AMD strane savjetujemo barem Ryzen 5 2600 kao minimum za solidan rad ove kartice.

RTX 2060 baziran je na Turingu te sadrži 1920 CUDA jezgri. Osnovna i boost brzina su mu 1365 / 1680 MHz, no može ići i brže, ovisno o temperaturi kartice koju će ventilatori svakako držati pod kontrolom.

Ako želite igrati na maksimalnim postavkama, većina najnovijih naslova imati će solidan FPS na 1440p rezoluciji, no sa “samo” visokim postavkama, bez problema će vrtjeti i 4K monitor.

S obzirom na raznovrsnu ponudu i velik broj modela sa ovim čipom, cijene se također kreću u većem razmaku. Kreću od oko 2.700 kuna te se bez problema približavaju cifri od 3.500 kuna.

 


AMD Radeon RX 5500 XT 8 GB

Ovu karticu smjestili bismo negdje ili na vrh entry-level ponude, ili kao početak mid-range kategorije.

Dolazi u dvije verzije, sa 4 ili 8 GB GDDR6 memorije što se naravno vidi i u cijeni. Naravno, ako ste u mogućnosti, savjetujemo verziju sa 8 GB, pogotovo ako koristite monitor sa 1440p rezolucijom.

AMD u ovom cjenovnom segmentu već godinama nudi vrhunske kartice, a to ostaje činjenica i kod ovog modela.

 

RX 5500 XT

RX 5500 XT tako za relativno nisku cijenu može dignuti vaš stariji sustav na potpuno novu razinu. Svi novi naslovi bez problema će biti vrćeni na FullHD rezoluciji i max postavkama, dok će bez problema biti podržani i 1440p monitori, no ipak ćete morati smanjiti kvalitetu grafike u zahtjevnijim igrama.

Za upgrade na ovu karticu smatramo dostojnima računala sa procesorom iz i5 6000 serije ili boljima kako bi u potpunosti mogli iskoristiti karticu sa minimalnim bottleneckom u nekim igrama koje su ovisne o procesoru. Kada gledamo AMD ponudu, optimalnim minimumom svakako smatramo Ryzen 5 1600 procesor.

Ovaj GPU ima 1408 Stream Procesora sa realnim radnim frekvencijama negdje oko 1717 do 1845 MHz, što ovisi o temperaturi čipa i mogućnosti hlađenja.

Kako smo spomenuli, dolazi sa 4 ili 8 GB GDDR6 memorije, te savjetujemo 8 GB ako planirate prijelaz na 1440p rezoluciju unutar životnog vijeka kartice.

Ove kartice kod nas se mogu naći od 1.500 pa sve do 2.500 kuna ovisno naravno o količini memorije i modelu kartice pojedinih proizvođača.

 


Nvidia GTX 1650 4 GB

Ova kartica idealan je upgrade na više načina. Ponajprije, dobar dio multiplayer igara koje su ekstremno popularne te besplatne za igranje specijalizirane su za ovakav hardver.

Vrtjeti će se bez ikakvih problema na FullHD rezoluciji te vam veću brigu može izazivati procesor, u smislu bottlenecka.

Za punu iskoristivost kartice naravno savjetujemo četverojezgreni procesor, pogotovo zato jer i dobar dio igara treba taj aspekt računala.

 

GTX 1650

Ovaj model kartica dolazi u dvije verzije. Originalna koristi GDDR5 memoriju, dok su noviji modeli naoružani bržšom GDDR6 memorijom. No, novijim karticama Nvidia je malo smanjila radne taktove.

Krajnje performanse stavljaju noviji model na pobjedničko mjesto, no vodi u performansama u prosijeku za 3-5%, što će biti u potpunosti izgubljeno ako koristite stariji procesor.

Kada smo kod procesora, mogu proći procesori i3 6xxx generacije sa minimalnim bottleneckom ove kartice. Kod AMD-a, stari Bulldozer procesori jednostavno su prestari te savjetujemo barem procesor originalne Ryzen 1000 serije kao minimum.

Uz to, ova kartica službeno koristi 75W snage što znači da joj nisu potrebni dodatni konektori za napajanje u standardnom izdanju. Naravno, proizvođači mogu dodati konektore za napajanja pa je potrebno pogledati specifične modele.

Ova mogućnost povećava kompatibilnost sa starijim sustavima, no dodatni konektor za napajanje kartice znači i bolje performanse.

Ova kartica koristi 896 CUDA jezgri te je bazirana na Turing arhitekturi poput svih kartica ove generacije. Dolazi sa 4 GB GDDR5 ili GDDR6 memorije.

GDDR5 verzija ima 1665 MHz boost radni takt te 8 Gb/s brzinu memorije, dok GDDR6 verzija ima boost radni takt od 1590 MHz, no memorija ima zato brzinu od 12 GB/s.

Kartice se na našem tržištu mogu naći između 1.200 i 1.750 kuna, ovisno o specifikacijama proizvođača i komponentama koje koristi.

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

5 najboljih grafičkih kartica za gaming u izolaciji - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.