Micronova proizvodnja GDDR5X memorije počinje ovog ljeta

Micronova proizvodnja GDDR5X memorije počinje ovog ljeta

Micron je objavio kako njihova GDDR5X memorija kreće u masovnu proizvodnju na ljeto.

Prošli mjesec, JEDEC je objavio izvješće kojom je pokazao specifikacije za nadolazeću GDDR5X memoriju, koja bi trebala ima dvostruko veći protok podataka, u odnosu na GDDR5 memoriju. GDDR5X razvijen s fokusom na povećanje omjera podataka u rasponu od 10-14 Gb/s, povećavajući gotovo za duplo bandwith današnjih mainstram GDDR5 uređaja.

Prva generacija GDDR5X memorije rađena je na 20-nanometarskoj tehnologiji i ima kapacitet od 8 GB. Ova memorijska solucija je i jeftinija od HBM-a (High Bandwith Memory), pokazujući prema ranim uzorcima kako može postići brzinu do 13 GB/s (zahvaljujući QDR načinu), naspram 14 GB/s brzine koja se očekuje kada memorija službeno izađe. Opcija VDD/VDDQ 1.35V poboljšava snagu po bitu, dok 190-ball FBGA Package pruža efiksaniji rad struje, navodi službena stranica.

Kompanija je izjavila kako će dati uzorke podataka ovog proljeća, dok se masovna proizvodnja memorije očekuje ovog ljeta. Prvi proizvodi mogu se očekivati u drugoj polovici ove godine.

Prema službenim specifikacijama koje je izdao JEDEC razlika između GDDR5 i GDDR5X leži u tome što je X verzija izgrađena na bazi GDDR5, te da koristi 70 posto energije, u odnosu GDDR5. GDDR5X memorija podržava 64-bitni široki pristup memoriji zbog koje može pružiti dupli bandwith i brzinu od 1,75 GHz, za razliku od GDDDR5 koji ima 32-bitni pristup memoriji.

Trenutno, Nvidia i AMD su potvrdili HBM2 memoriju u svojim sljedećim generacijama grafičkih kartica. Nvidijin Pascal imat će 1 TB/s bandwith, do čega se može doći isključivo drugom generacijom HBM memorijom.

No, u usporedbi sa HBM1, GDDR5X pruža manji bandwith, koji iznosi 448 GB/s, dok je za HBM1 512 GB/s.

U slučaju da GDDR5X memorija ima nisku cijenu, moglo bi se dogoditi da Nvidia prijeđe na ovu soluciju za svoje grafičke kartice niskog i srednjeg cjenovnog ranga.  

Masovna proizvodnja Samsungove HBM2 memorije krenula je još sredinom prošlog mjeseca,

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Micronova proizvodnja GDDR5X memorije počinje ovog ljeta - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.