Savitljivi zasloni na koži korak bliže do realizacije - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Savitljivi zasloni na koži korak bliže do realizacije

Savitljivi zasloni na koži korak bliže do realizacije

Umjesto pametnih satova, tableta i mobitela koji danas korisnici imaju uskoro bi mogli zamijeniti s gadgetima integriranim na kožu.

Nakon što su kanadski znanstvenici napravili savitljivi telefon, sada je predstavljen i novi uspjeh znanstvene struke. Znanstvenici južnokorejskog instituta znanosti i tehnologije KAIST predstavili su savitljivi prozirni zaslon koji se može nositi na zapešću poput privremenih tetovaža Tijekom više testova uspješno su ga postavljali na ljudsku kožu, tvrdeći kako djeluje kao da je dio nje jer posjeduje izuzetna svojstva mobilnosti i prozirnosti, čime će jednog dana znatno unaprijediti nosive uređaje i proširenu stvarnost. Prozirni zaslon nalik na kožu može se spojiti na tkaninu i druge površine koje nisu glatke bez da se ošteti, te kažu da probija dosadašnje granice tehnologije uz niže cijene izrade.

Znanstvenici su izradili "oksid TFT" tranzistor (oxide thin-film transistor) i postavili ga na supstrat sa svojstvom laserske reakcije, što znači kada ga zraka osvijetli sa zadnje strane, TFT-ovi se mogu odvojiti, te prenijeti na ultratanku plastiku. Ova metoda je znanstvenicima omogućila razvoj ultratankih oksid TFT-ova s visokom optičkom transparencijom od 83 posto, pri čemu su koristili metodu zvanu ILLO (inorganic-based laser lift-off), kojom su riješili problem termalne nestabilnosti, navodi Vidi.hr.

"Savitljiv prozirni zaslon je obećavajući kandidat za našu međusobnu vizualnu komunikaciju u budućnosti interneta stvari", pišu istraživači u znanstvenom radu objavljenom u publikaciji Wiley Advanced Functional Materials. Zaslon se u testovima pokazao vrlo izdržljiv, te je "preživio" više ciklusa testova savijanja. Znanstvenici za sada ne navode imaju li kakvih planova u vezi komercijalizacije ove tehnologije, no drže kako su napravili važan iskorak u njezinom razvoju. 

Mnoge kompanije rade na ovom principu među kojima su i Lenovo koji je na svom ovogodišnjem eventu pokazao i dva uređaja na ovom principu. 

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Savitljivi zasloni na koži korak bliže do realizacije - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.