Samsung usvojio Vulkan API za igre na Galaxy S7 i S7 Edge - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung usvojio Vulkan API za igre na Galaxy S7 i S7 Edge

Samsung usvojio Vulkan API za igre na Galaxy S7 i S7 Edge

Vulkan API polako postaje sve popularniji izbor kod igara, pridobivši sada i južnokorejskog elektroničkog giganta Samsunga.

Grafički API Vulkan službeno je izašao u veljači ove godine, a čast biti među prvim igrama pripala je hrvatskoj igri "Talos Principle" od CroTeama (koji trenutno radi na Serious Sam VR igri).

Khronos grupa izdala je Vulkan kao odgovor na potražnju za open-source grafička sučelja. Vulkan API je aplikacijsko programsko sučelje niske razine, koji daje direktan pristup GPU-a developerima koji žele što veću kontrolu. Zahvaljujući jednostavnijim driverima, Vulkan ima manju latenciju nego što to imaju drugi, kao što su Direct 3D ili OpenGL.

Samsung podrška za Vulkan API NFS

Vulkan API NFS: NL

 

Za razliku od DirectX 12, Vulkan je open-source i royalty-free, što znači da je besplatan za korištenje za privatne ili poslovne korisnike. Zahtijeva veću razinu znanja, te povećava trošak razvijanja. Vulkan je koristan resurs, no nije i pogodan za svaku aplikaciju. Neke od situacije gdje je pogodan ovaj API su kada developeri trebaju maksimalnu učinkovitost ili za što fluidnije iskustvo (iznimno bitno za imerziju u VR-u). Vulkan ima i efikasne multi-threading kapacitete, podržavajući rad s višestrukim threadovima procesora.

Samsung podrška za Vulkan API HIT

Vulkan API HIT

 

Za razliku od Microsoftovog API-ja, DirectX 12, Vulkan je kompatibilan s mobilnim, desktop i konzolnim platformama. Nvidia već pruža Vulkan drivere za Windows, Linux i Android platformu. Za njim u stopu drivere su pružili i Intel i AMD. Upravo je Nvidija na predstavljanju GTX kartica pokazala i Doom igru u Vulkan API-ju.

Vulkan je pogodan i za mobilni gaming, što je prepoznao i Samsung najavivši podršku za njega. U suradnji s game developer partnerima kompanija je prikazala i kako Vulkan poboljšava gaming iskustvo na Galaxy S7 i S7 Edge mobitelima. Zajedno s developerima Samsung radi na portanju igara u Vulkan i njihovom optimiziranju kako bi se što bolje izvodila na njihovim mobitelima.

Samsung podrška za Vulkan API Vainglory

Vulkan API Vainglory

 

Na nedavnom E3 sajmu pokazana je i demonstracija tri vrhunske igre na Vulkan API-ju. Te igre bile su EA-ov Need for Speed: No Limits, Nexonov Heroes of Incredible Tales (HIT) i Super Evil Megacorpov Vainglory pokazujući kako su postale detaljnije i više responzivnije u odnosu na OpenGL ES.

U usporedbi s njim Vulkan API povećava izvedbu GPU-a te pritom smanjuje opterećenje CPU-a, što je rezultiralo i boljom kvalitetom igara. Developeri Vainglorya izjavili su kako je ovom verzijom igra dobila i do 30 posto bolje izvođenje, što bi se još moglo i povećati kad developeri još bolje upoznaju ovaj API kojeg je prihvatio i sam Google. Googleova Daydream VR platforma za Android dolazi u isto vrijeme kad i Android N, koji je prva verzija njihovog operativnog sustava koji će podržavati Vulkan API.

Samsung podrška za Vulkan API Vainglory 2

Vulkan API Vainglory

 

Uz ovo kompanija je predstavila i Galaxy Game Pack koji sadrži više od 40 igara i bonusa koji su dostupni samo za Galaxy S7 i S7 Edge kroz Galaxy Apps.

Našu recenziju njihovog dvojca mobitela možete pročitati ovdje, a prvi pogled na Android N na ovoj stranici.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung usvojio Vulkan API za igre na Galaxy S7 i S7 Edge - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.