Grafički API Vulkan službeno izašao, među prvim igrama i hrvatski "Talos Principle"

Grafički API Vulkan službeno izašao, među prvim igrama i hrvatski "Talos Principle"

Khronos grupa je nakon 18 mjeseci rada konačno objavila službeni izlazak grafičkog aplikacijskog programskog sučelja Vulkan.

Khronos grupa izdala je Vulkan kao odgovor na potražnju za open-source grafička sučelja. Vulkan API je aplikacijsko programsko sučelje niske razine, koji daje direktan pristup GPU-a developerima koji žele što veću kontrolu.

Vulkan API

API označava skup određenih pravila i specifikacija koje programeri slijede tako da se mogu služiti uslugama ili resursima operacijskog sustava ili nekog drugog složenog programa kao standardne biblioteke rutina, struktura podataka, objekata i protokola. On omogućava programerima korištenje rada drugih programera, što štedi vrijeme i trud koji je potreban da se napiše neki složeni program, pri čemu svi programeri koriste iste standarde.

Zahvaljujući jednostavnijim driverima, Vulkan ima manju latenciju nego što to imaju drugi, kao što su Direct 3D ili OpenGL.
Za razliku od DirectX 12, Vulkan je open-source i royalty-free, što znači da je besplatan za korištenje za privatne ili poslovne korisnike. Nešto takvo slično vidjeli smo i s Lumberyard game engineom od Amazona.

No, to ima i svoj danak. Zahtijeva veću razinu znanja, te povećava trošak razvijanja. Vulkan je koristan resurs, no nije i pogodan za svaku aplikaciju. Neke od situacije gdje je pogodan ovaj API su kada developeri trebaju maksimalnu učinkovitost ili za što fluidnije iskustvo (iznimno bitno za imerziju u VR-u). Vulkan ima i efikasne multi-threading kapacitete, podržavajući rad s višestrukim threadovima procesora.

Za razliku od Microsoftovog API-ja, DirectX 12, koji radi samo na Windows 10, Vulkan je kompatibilan s mobilnim, desktop i konzolnim platformama. Nvidia već pruža Vulkan drivere za Windows, Linux i Android platformu. Za njim u stopu drivere su pružili i Intel i AMD.

Lansiranje novog Vulkana 1.0 obilježava izlazak i mnogih resursa , među kojima su i igre. Upravo hrvatska igra CroTeama "Talos Principle" postaje jedna od prvih igara u novom API-ju.

"Vulkan u jednoj rečenici? Beskonačni rat između izvedbe i prenosivosti je konačno gotov!" - izjavio je Dean Sekulić iz CroTeama.

Kompanija Khronos također potiče kompanije koje stvaraju grafičke hardvere ili sustave da implementiraju njihov API, pružajući im specifikacije sučelja potpuno bespltano za preuzimanje i implementaciju. Pružili su i na GitHubu materijale zainteresiranima za stvaranje vlastitih alata i SDK-a za Vulkan.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Grafički API Vulkan službeno izašao, među prvim igrama i hrvatski

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.