Prvi pogled na Android N

Prvi pogled na Android N

Što donosi nova verzija najpopularnijeg mobilnog OS-a na svijetu?

I dok neki vlasnici mrvicu starijih pametnih telefona još uvijek čekaju svoj službeni update na Android 6.0 Marshmallow, Google u svojoj radionici već dulje vrijeme kuha novu verziju najpopularnijeg mobilnog operativnog sustava na planeti - Android N.

Iako još uvijek ne znamo po kakvom će se desertu čije ime počinje na slovo “n” sljedeća inačica Androida zvati, Samsung je sredinom mjeseca nehotično potvrdio kako će N definitivno biti “pravi” veliki update te će kao takav nositi broj verzije 7.0.

Stoga smo u iščekivanju novih informacija i datuma izlazaka odlučili isprobati alpha, odnosno developer preview inačicu Android N-a koja je trenutačno dostupna za Pixel C tablet i novije Nexus pametne mobitele i tablete: Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 6, Nexus Player i Nexus 9.

Android N Dominik 4

Nexus u ruci: Android N developer preview verzija dostupna je samo za Google Nexus brandirane uređaje


Multi-window način rada

Paralelno gledanje i manipuliranje s nekoliko različitih prozora odnosno aplikacija više neće biti egzotična opcija rezervirana samo za pojedinačne Android uređaje kao što su oni iz Galaxy Note serije. No, Android N donosi multi-window mod na svaki uređaj koji će imati podršku za posljednju inačicu Googleovog open source OS-a bez obzira na njegovu veličinu ekrana i ostale hardverske karakteristike.
Naravno da će developeri aplikacija morati ručno dodati podršku za multi-window odnosno split screen mod u svoje mobilne kreacije, no nije da su stvari do sada u praksi drugačije funkcionirale. Ako ništa drugo, vlasnici modela Galaxy Note 5 i ostalih uređaja koji već sada podržavaju paralelno prikazivanje dvije aplikacije zahvaljujući internim softverskim rješenjima njihovih proizvođača također se mogu veseliti proširenoj podršci za multi-window način rada s obzirom da isti i dalje ne podržava prevelik broj nezavisnih aplikacija. Naravno, kako će broj korisnika Android N-a rasti kroz mjesece za očekivati je i da će se sve više developera potruditi ubaciti multi-window podršku u svoje proizvode.

drawer

App drawer: “Ladica” za aplikacije nije pretjerano drugačija od one stare

 

Ovaj način rada u praksi funkcionira dosta dobro i praktički jednako kao i postojeća rješenja. Tako jednostavnom gestom možete prepoloviti zaslon svojeg uređaja na pola te zatim mijenjati veličinu pojedinih prozora pomoću touch slidera. Naravno, developeri će moći odrediti minimalne veličine prozora u kojem će se njihove aplikacije pojavljivati, a i Android TV će u sklopu N updatea dobiti novi “picture-in-picture” način rada koji izgleda baš kao minimizirani video u službenoj YouTube aplikaciji.


Poboljšani Doze mod

Kako se i pretpostavljalo omiljena nova funkcionalnost Marshmallowa će s dolaskom N-a biti još bolja. Doze sada funkcionira na bazi dvoslojnog sustava. Prvi funkcionira u situacijama u kojima je ekran već neko vrijeme ugašen neovisno o tome je li vaš uređaj u pokretu ili nije. Drugim riječima, od sada ćete moći uživati u mogućnostima Doze moda štednje baterije svaki put kada stavite svoj uređaj u džep. Drugi sloj sustava radi kao i onaj dosadašnji s nekim manjim poboljšanjima. Npr. kada vaš mobitel nije u pokretu, ući će u tzv. “dublju hibernaciju” kada će po bateriju intenzivnije mrežne aktivnosti odgađati sve do za to predodređenih perioda.

not

Notifikacije: Individualno upravljanje notifikacijama je sada lakše nego ikada


Novi izbornik postavki

Android N također dolazi i s novim izbornikom postavki. Promjene u odnosu na prošle verzije uključuju padajuću sekciju prijedloga te mogućnost uklanjanja razmaka između pojedinačnih sekcija. Najbolje od svega je što sada napokon možete vidjeti neke osnovne informacije o svakom podizborniku u postavkama prije nego što isti otvorite što značajno olakšava navigaciju. Također, postavke vezane za zvuk i notifikacije uređaja su sada dobile svoje vlastite sekcije.

Izbornik postavki

Izbornik postavki: Postavke su sada nešto preglednije za navigaciju


Freeform window način rada

Jedna funkcionalnost koja još uvijek nije uključena u posljednju developer preview inačicu Android N-a jest tzv. freeform window način rada. Unatoč tome, Google je potvrdio kako će isti biti dio završnog builda Android verzije 7.0. Kako mu i ime sugerira, radi se o poboljšanom multi-window načinu rada u sklopu kojega možete istovremeno pokrenuti veći broj aplikacija te ih resizeati kako vama odgovara.


Izmjenjive DPI postavke

Android N vam omogućuje i da promijenite veličinu prikaza vašeg uređaja odnosno njegovu količinu točaka po inču (DPI). Jednostavno idite na Settings > Display > Display Size ili Postavke > Zaslon > Veličina zaslona i poigrajte se s tamo lociranim sliderom kako bi utjecali na sadržaj vašeg ekrana.

dpi

Izmjenjivi DPI: Nova funkcija je praktički istovjetna onoj koju već godinama imamo na Windowsima


“Data saver” funkcionalnost

Posljednja verzija Androida će vam također nastojati dati više kontrole nad vašim vlastitim podatkovnim prometom. Tako ćete kada omogućite novu “Data Saver” funkciju zaustaviti sva pozadinska sinkroniziranja putem mobilne mreže. Ista funkcija također može ograničiti količinu mobilnog podatkovnog prometa koji koriste aplikacije koje trenutačno imate otvorene, a ograničenja se mogu primijeniti i globalno i individualno.


“Recent apps” izbornik i multitasking

Tzv. recent apps izbornik je revidiran u novoj inačici Androida te sada sadrži veće kartice u “recent apps” koloni. Isto tako, dupli pritisak na ikonu kocke će vas sada brzo prebaciti na vašu posljednju otvorenu aplikaciju što je vrlo brz način za prebacivanje između dva prozora te je svojom efikasnošću izuzetno sličan ALT i TAB prečacu na Windowsima. Uz manje vizualne promjene, izbornik sada ima i kratki tajmer koji će po svojem isteku otvoriti aplikaciju koju trenutačno imate odabranu.

mt

Multitasking: Brzo rukovanje većim brojem aplikacija nikada nije bilo lakše


Dark mod!

Dark mod se napokon vratio u Android! Ok, sada se zove Night Mode, odnosno noćni način rada, ali ono što je bitno jest da se vratio nakon što je bio odsutan u prošlogodišnjim Marshmallow verzijama Androida. Ova noćna tema je sada dodatno poboljšana te nudi prilično moćne mogućnosti kao što je slider koji ograničava količinu plave tinte na vašem zaslonu. Baš kao i mnoga popularna third-party rješenja, Night Mode se može programirati za automatsko paljenje i gašenje u određena doba dana.

nnn

Noćni način rada: Dark mode se vratio, robusniji nego ikad


Manje izmjene korisničkog sučelja

Notifikacijska alatna traka i panel za brze postavke su u posljednjoj verziji Androida nešto izmijenjeni s ciljem efikasnijeg i intuitivnijeg korištenja. Osobno nismo dobili dojam da je novi “Quick Settings” izbornik išta bolji od onog starog, no pretpostavljamo da će promjene malo kome smetati. Dio padajućeg zaslona koji otpada na notifikacije je sada nešto vizualno ravniji nego inače, a pojedinačne notifikacije po novom međusobno dijeli samo vrlo tanka linija. Profilne slike vaših kontakata se sada pojavljuju na desnoj umjesto na lijevoj strani ekrana, a ikone aplikacija u notifikacijama su dodatno smanjene.

Same notifikacije sada sadrže puno više informacija nego u Marshmallowu, a Google je razvio i novi API za grupirane notifikacije koji omogućuje aplikacijama da… pa, grupiraju notifikacije. Najbolje od svega jest što sada u sklopu Android N-a možete odgovarati na sve notifikacije iz “notification shadea” bez ulaska u samu aplikaciju. Android verzija Google Hangoutsa već neko vrijeme podržava ovu funkciju i moramo priznati kako ista zaista štedi osjetnu količinu vremena.


Ostalo

Paralelno s developer preview inačicom Android N-a je izašao i novi Android beta program koji iz procesa instaliranja alpha verzije Androida na vaš uređaj u potpunosti eliminira flashanje uređaja. Drugim riječima, samo posjetite developer.android.com/preview, označite svoj uređaj kao aktivan u programu i dobivat ćete updateove u stvarnom vremenu kao da koristite finalnu verziju Androida. Da, ne radi se o nikakvoj posebno revolucionarnoj opciji, ali pozdravljamo svaki potez koji rezultira uštedom vremena i proizvodom koji je jednostavniji za korištenje, a novi Android beta program zadovoljava oba navedena kriterija.

Novi stari DozeNovi-stari Doze: Android N je još pedantniji od Marshmallowa po pitanju štednje baterije

 

Za developere značajna novost jest i da Google s Android N-om u potpunosti odustaje od korištenja Java API-ja zbog brojnih pravnih problema koje u vezi njih ima s Oracleom tako da će N i sve buduće verzije Androida od sada koristiti OpenJDK. Da, i dalje se radi o Oracleovom kodu, no kako mu i ime sugerira, OpenJDK je open source.
Android N se također boota značajno brže od svih prijašnjih inačica Googleovog OS-a i to zahvaljujući činjenici što više ne koristi Ahead-of-Time kompilaciju aplikacija prilikom svakog paljenja uređaja već ih umjesto toga kompilira individualno prilikom njihovog prvog paljenja.

U postavkama Android N-a smo iskopali i opciju postavljanja informacija na lock screen vašeg uređaja. Bilo da se radi o vašem imenu, adresi, alergijama, krvnoj grupi, broju telefona ili bilo čemu ostalom što mislite da bi nekom strancu koji nije lopov moglo biti od koristi u slučaju da se zatekne s vašim telefonom u rukama, sada sve to možete staviti na zaslon zaključavanja vašeg pametnog telefona ili tableta.
Osim toga, Android N pokušava obuhvatiti i najbolje metode za blokiranje neželjenih poziva i SMS-ova koje su brojni proizvođači OEM mobilnih uređaja posljednjih godina usavršavali. To konkretno znači da u bližoj budućnosti možemo očekivati dosljednije iskustvo korištenja vezanih Android funkcija, baš kao što je recimo slučaj s podrškom za čitanje otisaka prsta i multi-window načinom rada. Blokiranje poziva je tako sada jedan od nativnih, “esencijalnih” Android procesa, a ne samo opcija naknadno dodana od strane nekog trećeg developera.


Kada očekivati Android N

Posljednje neslužbene informacije iz Googlea sugeriraju kako finalni Android N build neće biti dostupan ni za koji uređaj prije rujna ove godine, iako očekujemo kako će developer preview verzija koju smo isprobali tijekom pisanja ovog članka često biti nadograđivana, a prva nadogradnja za nju se očekuje već oko 18. svibnja kada u SAD-u počinje Googleova godišnja konferencija za developere.
Također, za pretpostaviti je i da će proizvođači već tijekom ljeta krenuti sa zatvorenim beta testiranjima na pojedinačnim uređajima. Ako i sami želite biti dio neke konkretne Android N bete, savjetujemo vam da pratite sve novosti koje objavljuje proizvođač vašeg mobilnog telefona ili tableta jer će barem dio krajnjih korisnika bez sumnje dobiti priliku da isproba N u nekom relativno stabilnom izdanju prije nego što spomenuti OS krajem godine i službeno stigne na tržište.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prvi pogled na Android N - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.