Znanstvenici objavili "plašt nevidljivosti" za liječenje raka

Znanstvenici objavili "plašt nevidljivosti" za liječenje raka

Znanstvenici objavili potencijalno revolucionarno otkriće vezano uz otkrivanje i liječenje raka.


U posljednje vrijeme već duže nismo čuli nikakve važnije novosti u vezi borbe protiv opake i zloćudne bolesti raka, no to ne znači da su znanstvenici odustali od rata protiv malignih oboljenja.

U najnovijoj studiji koju su objavili znanstvenici Sveučilišta Sjeverna Karolina (UNC Chapel Hill), predstavljeno je korištenje "egzosoma" iz samih tijela za novi način dijagnosticiranja raka, kao i za svojevrsni "plašt nevidljivosti", koji pomaže kemoterapijskim lijekovima da sigurno putuju pacijentovim organizmom.

U svojoj studiji znanstvenici su demonstrirali kako se korištenjem jedne od prirodnih struktura u tijelu mogu prikriti kemoterapijski lijekovi, čime će se omogućiti normalni terapijski učinak, uz petinu doze koja se inače primjenjuje.

Egzosom je vrsta stanične membrane koja je izdvojena od same stanice, te sudjeluje u prenošenju signalnih molekula između stanica kako bi se uklonio "otpad", ili kao grub način za rješavanje neželjenih toksičnih površinskih proteina stanice.

U posljednje vrijeme u svijetu su istraživanja egzosoma za potencijalnu primjenu u dostavi lijekova postala vrlo popularna, posebice stoga jer su oni prirodna "vozila" koja se nalaze unutar samog tijela, a ostvaren je i napredak u korištenju za premošćivanje malignih krv-mozak barijera, koje otežavaju dostavu lijekova na područje mozga.

Pored toga jedna grupa iz istog tima znanstvenika UNC Chapel Hilla objavila je istraživanje u vezi "otimanja" tih svojstava egzosoma za napad na Parkinsonovu bolest.

U svom najnovijem istraživanju, znanstvenici su vođeni činjenicom da ih tijelo očekuje i omogućuje im nesmetani prolaz, koristili egzosome kao "nevidljivi plašt" pod nazivom exoPXT, koji je uspješno skrivao kemoterapijske lijekove, a to je bilo učinkovito u laboratorijskim kulturama, ali i u modelima miševa.

U oba slučaja pokazalo se da je korištenjem ovog dostavnog mehanizma potrebno 50 puta manje kemoterapijske supstance da bi se postigao isti terapijski učinak.

Ne samo što bi ovo moglo znatno umanjiti negativne popratne pojave kod pacijenata, već bi moglo dovesti do novih vrsta terapija koje se do sada nisu mogle koristiti, jer su supstance imale prevelika toksična svojstva.

Obzirom da je predsjednik SAD-a Obama nedavno proglasio svojevrsni rat raku, za očekivati je da će se u toj zemlji znatno povećati sredstva za istraživanja, a ovo otkriće otvara put za nove smjerove. Valja naglasiti da ovo nije neki čudotvorni lijek protiv raka, jer se radi o vrlo limitiranoj studiji koja proučava reakciju raka pluća na dostavu samo jednog lijeka, no znanstvenici vjeruju da će taj inovativni pristup dovesti do eksplozije novih tretmana liječenja.

Izvor: Vidi.hr

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Znanstvenici objavili
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.