Usporedni test televizora: Koji odabrati?

Usporedni test televizora: Koji odabrati?

Mini-LED u lovu na OLED

2021. godina na tržište nam je televizora donijela nekoliko tehnoloških novotarija, prije svega Mini-LED televizore koji na papiru obećavaju dosada ponajbolju kvalitetu slike među LED modelima. Istovremeno su OLED televizori sve jeftiniji, a QLED modele sada već možemo pronaći u mainstream segmentu.

Kada smo prije nekoliko mjeseci radili usporedni test televizora, nisu na tržištu bili dostupni svi aktualni modeli za 2021. godinu. Stoga smo sad odlučili napraviti svojevrsni follow-up s nekim od zanimljivijih modela predstavljenih ove godine koji su u međuvremenu postali dostupni na našem tržištu. Ova je godina svakako specifična u svijetu modernih televizora jer smo konačno dočekali određena tehnološka unaprjeđenja i poboljšanja koja nisu nužno ili isključivo povezana s povećanjem rezolucije slike.

 

2021. je godina tehnoloških novotarija

Ovime prije svega mislimo na predstavljanje prvih Mini-LED televizora te na novu generaciju LG-jevih OLED panela. Nadalje je za ovogodišnju ponudu televizora svakako značajna činjenica da QLED tehnologiju sada već uredno možemo pronaći kod mainstream televizora što znači da su televizori s kvalitetnijim prikazom boja i općenito boljom slikom dostupniji širem krugu korisnika.

Primjećujemo također svojevrsni pad cijena OLED televizora, pri čemu se pojedini modeli, ovisno o dijagonali, već opasno približavaju mainstream segmentu, te ih se može pronaći već za oko 7000 kn.

 

 Philips TV 2 1

 

Naposljetku je i puna podrška za HDMI 2.1 trebala biti jedna od ključnih osobina ovogodišnjih televizora, ali se čini kako je ona i dalje rezervirana za modele najviše klase.

Vidljivo je također kako 65-inčni televizori polako preuzimaju središnju ulogu po pitanju veličine dijagonale. Cjenovno su sve pristupačniji i postaju optimalan izbor, posebno ako govorimo o modelima više klase. Prilično smo sigurni kako će 65-inčni televizori u sljedećih godinu-dvije postati najprodavaniji na tržištu.

4K rezolucija i dalje je zlatni standard, premda svi proizvođači imaju 8K modele koji su prije svega pozicionirani kao perjanice njihove ponude. Oni danas prosječnom korisniku realno ne nude osobito mnogo dok im je cijena još uvijek prilično visoka.

 

LED, QLED ili OLED – kako odabrati pravi TV?

Ako ste u posljednjih nekoliko godina kupovali novi TV, zasigurno ste se susreli s raznim nazivima poput LED, Direct LED, QLED ili OLED koji u svojoj osnovi označavaju neke od ključnih tehnoloških značajki uređaja. Međutim, kao što možete primijetiti, ovi su nazivi naoko poprilično slični što itekako može zbuniti prosječnog korisnika.

  LG QNED 65 7

LED televizori još uvijek čine ogromnu većinu dostupnih televizora na tržištu, a sastoje se od LCD matrice i odgovarajućeg pozadinskog osvjetljenja koje čine brojne LED diode. Razlikujemo Edge i Direct LED televizore, pri čemu je razlika u tome da Edge televizori imaju diode poredane isključivo na rubovima ekrana, dok Direct LED modeli imaju diode iza cijelog ekrana. Ove tehnologije danas koriste ponajprije jeftiniji i mainstream modeli televizora.

QLED tehnologija označava Quantum dot unaprjeđenje prikaza koje omogućuje daleko kvalitetniji prikaz boja: njihov širi spektar uz bolji kontrast i visoku maksimalnu razinu osvjetljenja. QLED TV je i dalje LED TV s obzirom da koristi LED pozadinsko osvjetljenje, ali s mnogo prirodnijim prikazom boja. QLED tehnologiju danas sve češće možemo naći kod mainstream televizora, premda su najpoznatiji QLED televizori svakako Samsungovi modeli više klase.

 

 Hisense 55 7

 

OLED televizori posve se razlikuju od LED televizora zbog toga što ne koriste pozadinsko osvjetljenje. Svaki je piksel sam po sebi zasebno po potrebi osvijetljen ili zatamnjen, što omogućuje beskonačan kontrast i savršen prikaz crne boje. OLED televizori omogućuju trenutno ponajbolju kvalitetu slike, premda nisu bez potencijalno značajnih nedostataka poput rizika od burn-in-a slike ili niže maksimalne razine svjetline u odnosu na QLED televizore.

 

Mini-LED (r)evolucija

Mini-LED televizori najnovija su tehnološka novotarija koja se ove godine prvi puta materijalizirala u obliku najnovijih Samsungovih i LG-jevih televizora.

Mini-LED u svojoj je osnovi još jedno evolucijsko unaprjeđenje dobro nam poznate LED tehnologije. Kako smo već rekli, LED televizori koriste LED diode koje osiguravaju odgovarajuće pozadinsko osvjetljenje LCD piksela. Tehnologija Mini-LED korištenjem većeg broja manjih LED dioda (obično manjih od 0,2 mm) omogućuje precizniju kontrolu svjetline i sjena te tako potencijalno donosi bolji kontrast i kvalitetniji prikaz tamnih nijansi koji bi se trebao približiti onome što nam po tom pitanju omogućuje OLED.

 

TCL TV 7

 

Očekivano, kako bi unijeli dodatnu zbrku po pitanju podrške za Mini-LED tehnologiju, proizvođači su predstavili zvučna marketinška imena svojih televizora. Tako primjerice Samsung svoje Mini-LED televizore naziva Neo QLED, a LG QNED.

Međutim, posve je jasno kako će kvaliteta slike pojedinog televizora s Mini LED tehnologijom bez obzira na marketinške nazive ponajprije ovisiti o broju mini-LED dioda te, logično, o broju zona lokalnog zatamnjenja, a vrijedit će dakako princip čim više – tim bolje i, vjerojatno, skuplje.

 

Nova generacija OLED-a

Osim novih Mini LED televizora, ovu godinu u svijetu televizora tehnološki je obilježila i nova generacija OLED-a. Prednosti i mane OLED tehnologija danas su nam dobro poznate. S obzirom na to da se temelje na organskim materijalima, pri čemu je svaki piksel zasebno osvijetljen, on s vremenom troši i gubi svoja svojstva što potencijalno može dovesti do famoznog efekta burn-in-a slike. Također, zbog istih razloga, OLED televizori u pravilu ne mogu postići iznimno visoke vrijednosti maksimalne svjetline.

Nova generacija evo OLED-a donosi određena poboljšanja koje se prije svega odnose na povećanje maksimalne svjetline i oštrine prikaza. LG tvrdi da novi evo OLED-i omogućuju veću vrijednost svjetline po samom pikselu, a kod novih je panela dodan i zeleni element kako bi im se dodatno poboljšala svjetlina i raspon prikaza boja.

 

20211104 161744

Sve bi ovo trebalo omogućiti novim evo OLED-ima da manje agresivno koriste ABL tehnologiju te da još bolje prikazuju HDR sadržaj. Valja napomenuti kako je nova tehnologija itekako povezana i sa samim procesorom slike koji će u dobroj mjeri utjecati na konačan rezultat po pitanju maksimalne svjetline. Prema LG-u, OLED evo trebao bi donijeti 20% svjetliju sliku.

Nažalost, kako trenutno stvari stoje, ove će godine isključio super high-end G1 serija LG-jevih OLED-a biti temeljena na OLED panelima najnovije generacije.

 

HDMI 2.1 – istine i laži!

Gaming performanse mnogim su korisnicima postale zadnjih godine sve važnije prilikom odabira novog televizora. Ovo dakako valja zahvaliti sve većoj popularnosti igraćih konzola čija najnovija generacija donosi podršku za HDMI 2.1 i cijeli niz drugih naprednih gaming mogućnosti, prije svega podrške za 4K gaming na 120 Hz.

Vidljivo je nažalost kako su mnogi proizvođači objeručke iskoristili dosta „labave“ specifikacije kada je u pitanju HDMI 2.1, pa tako uredno oglašavaju HDMI 2.1 funkcionalnost premda je u osnovi riječ o HDMI 2.0 priključcima s podrškom za neke od naprednijih opcija povezanih s HDMI 2.1 standardom (podrška za VRR, ALLM, eARC).

 

Hisense 55 1

Smatramo kako je ovo prevara korisnika jer je osnovni smisao HDMI 2.1 specifikacije povećana propusnost koja omogućava 4K pri 120 Hz, a ako HDMI priključak to ne podržava nikako ga ne bismo prozvali HDMI 2.1 kompatibilnim. Pritom su u nekim slučajevima nove mogućnosti (eARC i sl.) podržane isključivo na pojedinim HDMI priključcima, a ne na sva 3 ili 4 koliko ih posjeduju moderni televizori, pa ćete za ponajbolje gaming performanse i punu podršku za HDMI 2.1 u 2021. godini morati pribaviti televizor visoke klase.

 

Isplati li se kupiti ovogodišnje modele?

Pored testiranih modela u ovom pregledu, čije detaljnije opise možete pročitati u nastavku teme, svakako moramo spomenuti još dva zanimljiva televizora koja smo ranije testirali: Samsungov high-end Mini-LED, odnosno Neo QLED QN95NA i LG-jev NanoCell Nano863. Ova dva televizora svakako spadaju među zanimljivije modele u ovogodišnjim ponudama spomenutih proizvođača.

Što se tiče ovdje testiranih televizora, bilo je zanimljivo usporediti najnoviji LG-jev Mini-LED, bolje rečeno QNED, s Hisenseovim OLED-om. Riječ je o dva 65-inčna TV-a najviše klase koji koriste različite tehnologije prikaza i samim time imaju jasno izražene prednosti i mane.

 

20211104 165801

 

Ostali modeli uglavnom spadaju u mainstream ponudu, a u svakom je slučaju riječ o vrlo svestranim televizorima izrazito dobrih mogućnosti i respektabilne kvalitete slike.

Kao i prethodnih godina, prije same odluke o kupnji, svakako preporučujemo baciti oko i na prošlogodišnje modele koji se često u ovo vrijeme znaju pronaći po akcijskim cijenama, a u nekim slučajevima nude podjednaku kvalitetu slike i možda tek koju naprednu mogućnost manje u odnosu na ovogodišnje.

 

Ranije testirani modeli u Vidilabu

 Samsung QE65QN95A

 Samsung QE65QN95A Neo QLED 1

ZA: Samsungova perjanica ovogodišnje ponude QLED televizora tehnološki je impresivan televizor s obzirom na korištenje Mini LED osvjetljenja. Ogroman broj Mini LED-ica smještenih iza samog ekrana omogućuje daleko precizniju kontrolu pozadinskog osvjetljenja što donosi izniman kontrast i visoku maksimalnu razinu svjetline. HDR performanse su izvrsne pa je ovo jedan od ponajboljih televizora na tržištu kada govorimo o prikazu HDR sadržaja. Također, ovo je najtanji QLED do sada! Ukupna debljina mu iznosi svega 2,7 cm! Svoj redizajn doživio je i Samsungov daljinski upravljač. Osobno nam je jedan od ponajboljih. Ovaj high-end televizor dolazi s ukupno četiri HDMI 2.1 priključka i posjeduje odlične gaming mogućnosti uz podršku za VRR, ALLM, 4k@120 fps, AMD FreeSync Premium Pro. Softversko sučelje, popularni Tizen, i dalje je bogato naprednim opcijama i jednostavno za korištenje.

PROTIV: Nije podržan Dolby Vision, velika potrošnja energije.

Veličina dijagonale: 65 inča
Rezolucija: Ultra HD 3860 x 2160 piksela
Tehnologija prikaza: UHD Neo QLED, Quantum Dot, Mini LED
Podržani HDR standardi: HDR 10/HDR10+/ HLG/ Quantum HDR 2000
Smart TV sučelje: Tizen 6.0
Posebne osobine: AI upscaler, podrška za VRR i ALLM, wireless dex

 

LG NanoCell ThinQ 55Nano863

 LG NanoCell 55NANO86 2

ZA: Ovogodišnja serija LG-evih NanoCell televizora donosi podršku za sve najmodernije tehnologije kao što su HDR 10 Pro, Dolby Vison IQ i HDMI 2.1, a ovaj se televizor odlikuje i jako dobrim gaming mogućnostima zahvaljujući 120 Hz panelu i podršci za AMD FreeSync Premium.
Već uobičajeno za ovu seriju televizora LG koristi IPS panel s Edge LED pozadinskim osvjetljenjem. Zahvaljujući NanoCell tehnologiji i prisutnom lokalnom zatamnjenju, što poboljšava prikaz crne boje i općenito podiže ljestvicu po pitanju kvalitete prikaza. Tehnologije koje bi mogle zainteresirati korisnika za ovaj model svakako su vezane uz gaming, ponajprije govorimo o frekvenciji osvježavanja od 120 Hz, kao i podršci za FreeSync Premium. LG također i dalje ima jedna od ponajboljih pametnih sustava na tržištu u obliku webOS-a, s velikom podrškom za sve najpopularnije streaming aplikacije.

PROTIV: Voljeli bismo u ovom cjenovnom rangu vidjeti Direct LED pozadinsko osvjetljenje, kvaliteta slike nije na razini OLED modela.

Veličina dijagonale: 55 inča
Rezolucija: Ultra HD 3860 x 2160 piksela
Tehnologija prikaza: NanoCell IPS LED
Podržani HDR standardi: HDR 10 Pro/ HLG, Cinema HDR, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Smart TV sučelje: webOS 6.0
Posebne osobine: 4k upscaler, LG ThinQ AI s podrškom za Google Assistant i Amazon Alexa, AMD FreeSync Premium

 

Hisense 65A9G

 Hisense 65 A9 TV 1

ZA: Hisense je novi igrač na tržištu OLED televizora. Ovaj se OLED televizor ističe jedinstvenim dizajnom i odličnom kvalitetom zvuka s obzirom na integrirani soundbar. S obzirom na korištenje OLED tehnologija, kvaliteta slika je također jako dobra. Posebno kada govorimo o prikazu sportskog sadržaja i HDR performansama. Gaming performanse također su više nego dobre, uz podršku za ALLM i VRR tehnologije.
Hisense kao smart platformu koristi vlastito sučelje VIDAA. Ovo se sučelje ponajprije ističe jednostavnošću korištenja. Dostupni su glavni streaming servisi, što uključuje: Netflix, YouTube, Prime Video, Rakuten TV.
U pozitivne strane ovog televizora svakako spada i odlična kvaliteta zvuka zahvaljujući vrlo dobrom integriranom soundbaru uz odlične ambijentalne efekte.
Hisenseov TV zbog OLED tehnologije nudi odličnu sliku i zbog toga ga možete uzeti u razmatranje.

PROTIV: Prilično limitiran broj dostupnih aplikacija, izostala je puna podrška za HDMI 2.1, uključujući 4k@120 fps, potencijalna opasnost od burn in-a slike.

Veličina dijagonale: 65 inča
Rezolucija: Ultra HD 3860 x 2160 piksela
Tehnologija prikaza: OLED
Podržani HDR standardi: HDR 10+/ Dolby Vision/ HLG
Smart TV sučelje: VIDAA 5.0
Posebne osobine: integrirani soundbar

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test televizora: Koji odabrati? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.