Koji laptop do 6000 kuna odabrati - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Koji laptop do 6000 kuna odabrati

Koji laptop do 6000 kuna odabrati

Svestrana klasa za sve namjene

U proteklom razdoblju prijenosna računala postala su dosta tražena roba. Provjerili smo stoga što se trenutno može pronaći na tržištu u ultrapopularnoj mainstream kategoriji laptopa do 6000 kn! Mogu li novi prijenosnici s AMD-ovim Ryzen procesorima serije 4000 konačno prekinuti Intelovu dominaciju u svijetu prijenosnih računala i ponuditi nam posebno isplative mainstream laptope?

Isplati li se u vrijeme pandemije kupiti novo prijenosno računalo? Prema nekim podacima u drugom kvartalu ove godine (razdoblje od početka travnja do kraja lipnja) znatno je porasla potražnja i isporuka prijenosnih računala u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Ovo je na neki način logično. Mnoge kompanije, manje ili veće, morale su svojim zaposlenicima osigurati odgovarajuće uređaje za rad od doma, dok su roditelji tražili laptope za svoje školarce ili studente. Očekuje se da će se povećana potražnja za prijenosnim računalima nastaviti do kraja godine.
A cijene? Situacija nije baš najpovoljnija za potencijalne kupce. Pandemija je već ranije utjecala na proizvodnju, a očekivano je došlo i do logističkih problema što se tiče distribucije. Međutim, bez obzira na sve, laptop ili bilo koji drugi uređaj kupujemo u trenutku kada nam on doista treba, a na trenutnu situaciju na tržištu ne možemo utjecati.
Stoga smo odlučili pobliže pogledati što se trenutno nudi na tržištu u nekakvoj najpopularnijoj kategoriji prijenosnih računala do otprilike 6000 kuna. Smatramo da će domaće kupce ponajviše zanimati laptopi upravo u ovoj cjenovnoj kategoriji koja potencijalno nudi ponajbolji omjer cijene i performansi.

TEHNOLOGIJA I NAČIN TESTIRANJA

Idemo li korak dalje, možemo ustvrditi da će većinu potencijalnih kupaca prijenosnih računala na domaćem tržištu najviše zanimati laptopi i dosta jeftiniji od postavljene magične granice od 6000 kuna. Zbog toga smo testirali i veći broj modela koji su cijenom dosta ispod ovog cjenovnog ranga.
Koji su trenutni tržišni trendovi kada govorimo o prijenosnim računalima? Kako izabrati best buy model za poslovnu ili kućnu uporabu?

Lenovo IdeaPad Flex 5 14are manja2
Nije nimalo jednostavno dati odgovore na ova pitanja. Na tržištu trenutno postoji ogroman broj različitih modela prijenosnih računala koja nazivno spadaju u ovu cjenovnu kategoriju. Često možemo pronaći i do 10-ak različitih modela zapravo istog laptopa, ali u različitim hardverskim konfiguracijama i eventualno s različitim vrstama ekrana. Nije da nam posebno smeta bogatstvo izbora, ali se u „šumi“ na prvi pogled istih, a zapravo različitih modela, ponekada doista teško snaći.

15-inčni modeli kao svestrani best buy

U pravilu će za ogromnu većinu korisnika 15-inčni laptopi biti ponajbolji odabir. Danas su ovakva prijenosna računala prilično kompaktnih dimenzija i prihvatljive mase. Odabirom ovakvog laptopa dobit ćete svestran uređaj s dovoljno velikim ekranom koji relativno jednostavno možete ponijeti gdje god želite.
Ako pak želite nešto manji i lakši laptop koji će biti daleko pogodniji za često prenošenje, preporučujemo odabir uređaja s 13 ili 14-inčnim ekranima. Dakako da ovdje dolaze u obzir i hibridni modeli sa zakretnim ekranima osjetljivim na dodir koje možete koristiti i poput povećeg tableta. Valja napomenuti da u posljednje vrijeme na tržištu možemo pronaći cjenovno relativno pristupačne ultraprijenosnike, međutim, doista kvalitetni ultraprijenosnici još su uvijek poprilično skupi.
Odabir dimenzije i veličine ekrana u pravilu će u dobroj mjeri odrediti i hardversku konfiguraciju samog laptopa, odnosno razinu performansi. Manji i lakši ultraprijenosnici u pravilu se temelje na energetski učinkovitijim procesorima ponešto limitiranih performansi i kod njih je u prvom planu duljina trajanja baterije. Ustvari, svjesno pristajete na nešto slabije performanse, ali zauzvrat dobivate znatno mobilniji laptop uz osjetno dulje vrijeme trajanja baterije. Srećom, moderni procesori, čak i u prilično energetski učinkovitom izdanju s ukupnom potrošnjom od svega 15 vata, mogu nam ponuditi više nego zadovoljavajuće performanse, čak i prilikom korištenja nešto zahtjevnijih aplikacija.
Ukupno gledano, 15-inčni modeli i dalje na tržištu predstavljaju svojevrstan best buy bez obzira planirate li laptop koristiti prije svega u poslovne svrhe ili pak za multimediju, gaming i sl. Pritom napomenimo da novonastala situacija zapravo uvjetuje da ćete, vrlo vjerojatno, isto prijenosno računalo koristiti za posao, surfanje internetom, gledanje filmova ili igranje igara. Stoga je preporučljivo odabrati što svestraniji model koji je dobro opremljen i posjeduje dovoljno kvalitetan ekran.

Dobar ekran u mainstream kategoriji?

Nakon što ste odlučili želite li manji i nešto lakši ili pak veći laptop potencijalno boljih performansi, iznimno je važno obratiti pažnju na kvalitetu ekrana, opremljenost i ergonomiju. Smatramo da su ovo ključne osobine prijenosnog računala koje ponajviše utječu na korisničko iskustvo. Hardversku konfiguraciju u krajnjem slučaju možete s vremenom i nadograditi, ubaciti više radne memorije ili ugraditi veći disk za pohranu podataka. Međutim, ekran ili tipkovnicu će već biti daleko teže i osjetno skuplje zamijeniti.

Acer Nitro 5 body2
Tradicionalna boljka nešto jeftinijih laptopa oduvijek su bili ekrani lošije kvalitete. Situacija se po tom pitanju u zadnje vrijeme nešto poboljšala, osobito kada pričamo o modelima koji više naginju prema mainstream kategoriji. Pogledamo li laptope koje smo ovoga puta testirali, možemo reći da je danas moguće pronaći laptop s vrlo pristojnim IPS ekranom u cjenovnoj kategoriji do 5000 kn. Svakako vam preporučujemo da izaberete laptop s IPS ekranom, s obzirom na to da ova tehnologija omogućuje znatno širi vidljivi kut i općenito bolju kvalitetu slike. Kod jeftinijih laptopa još uvijek možemo pronaći prilično loše ekrane, ali je, srećom, Full HD rezolucija danas svojevrsni standard, tako da su i jeftiniji modeli opremljeni Full HD ekranima.
Što se tiče opremljenosti, možemo reći da danas većina prijenosnih računala koja spadaju u jeftinije entry levele i mainstream kategorije nude prilično dobru opremljenost. Bežična mreža po standardu ac i bluetooth danas su jednostavno nužni za modernu bežičnu komunikaciju i posjeduju ih gotovo svi laptopi. Što se tiče videoizlaza, uglavnom je prisutan HDMI priključak za spajanja na monitor ili TV.

Lenovo IdeaPad L3 15iml05 body4
Znatno je „šarenija“ situacija kada pogledamo broj dostupnih USB priključaka i podržane standarde. Preporučujemo vam da odaberete laptop s minimalno tri USB priključka od kojih bi barem dva trebala podržavati brži USB 3.1 standard za prijenos podataka. USB Type C priključci su još prilično rijetki kod laptopa u ovoj cjenovnoj kategoriji, a čak i kad su prisutni, podržavaju isključivo 3.1 gen 1 standard prijenosa podataka. Stereo zvučnici i HD kamera također spadaju u standardnu opremljenost kod modernih laptopa, premda se njihova kvaliteta iznimno razlikuje od modela do modela, u što smo se uvjerili i kod testiranih prijenosnika. Moderni laptopi u pravilu više ne dolaze s DVD uređajem, a ako vam treba čitač SD kartica, svakako pripazite da željeni laptop bude opremljen takvim čitačem.

Štedljivi Ice Lake!

Konačno dolazimo do same tehnologije, odnosno hardverskih mobilnih platformi na kojima su temeljeni testirani modeli prijenosnih računala. Mora se priznati da je ovdje u proteklih pola godine bilo dosta značajnih novosti. Ponajprije je Intel predstavio svoju 10. generaciju procesora Core koja nam je konačno donijela i 10 nm Ice Lake procesore. S druge strane, AMD je ovog proljeća, nakon što su protekle godine predstavili iznimno konkurentne Ryzen procesore u desktop segmentu, konačno krenuo u rušenje posljednje Intelove utvrde, odnosno Intelove dugogodišnje dominacije u svijetu prijenosnih računala. AMD je predstavio svoju najnoviju generaciju 7 nm Renoir mobilnih procesora serije 4000 kojom konačno, valjda prvi puta u povijesti modernih prijenosnih računala, može ozbiljno parirati Intelovoj hardverskoj platformi u mobilnom svijetu, a u dobroj mjeri je čak i nadmašiti. 

ryzen 4500u cpu z manja

Što se tiče Intelovih mobilnih procesora i općenito laptopa koji su trenutno još uvijek prisutni na domaćem tržištu, tu vlada poprilično zbrka. Naime, još su uvijek dostupni modeli s procesorima 9. ili čak 8. generacije, dok je 10. generacija Intelovih mobilnih procesora dosta čudno podijeljena na Ice Lake i Comet Lake procesore. Unutar 10. generacije Intelovih procesora, jedino su Ice Lake procesori temeljeni na novijem 10-nanometarskom proizvodnom procesu. Ovdje je, međutim, riječ prvenstveno o energetski učinkovitim quad core procesorima maksimalne potrošnje od 15 vata ili 25 vata koji su namijenjeni ugradnji u tanje i lakše prijenosnike, a prvenstveno donose poboljšanja po pitanju trajanja baterije. S druge strane, Comet Lake procesori, premda spadaju u 10. generaciju, temelje se na još jednoj reviziji 14 nm arhitekture, a ovi procesori su dostupni u 15-vatnim, ali i daleko snažnijim 45-vatnim varijanta (oni sa 6 ili 8 jezgri namijenjeni su ugradnji u gamerska ili workstation računala).
Kod laptopa koje smo ovdje testirali, prevladavali su Ice Lake i Comet Lake 15-vatni Core i3 i i5 procesori, kao i ultrapopularni 45-vatni Core i5 9300H koji je još uvijek temelj ogromnog broja mainstream gaming laptopa.

Renoir napada Intel!

Daleko tehnološki zanimljivija od Intelovih zavrzlama s 10. generacijom mobilnih procesora, AMD-ova je najnovija mobilna platforma koja uključuje 7 nm procesore Ryzen serije 4000. Ovi procesori koriste dobro poznatu arhitekturu Zen 2 na kojoj su temeljeni svi desktop AMD-ovi procesori Ryzen serije 3000. Međutim, AMD je dosta prilagodio ovu arhitekturu primjeni u svijetu prijenosnih računala, pa ovdje zapravo govorimo o Renoir APU-ima s integriranim Vega grafičkim čipom. Posebno su ovdje zanimljivi 6 i 8-jezgreni procesori oznake U i H s nominalnom potrošnjom od 15, 35 i 45 vata. Pojedini modeli dolaze s podrškom za SMT tj. multithreadingom, a kompletna se serija odlikuje izvrsnim performansama, a pritom su i prilično energetski učinkoviti.
Međutim, najvažnije je da bi ovi AMD-ovi procesori trebali donijeti cjenovno daleko pristupačnije laptope sa 6 ili 8-jezgrenim procesorima. Nažalost, s obzirom na to da se službeno predstavljanje ovih mobilnih procesora dogodilo u jeku pandemije, teško je procijeniti koliko će ukupne cijene ovih laptopa s novim Ryzen mobilnim procesorima doista biti povoljnije od ekvivalentnih laptopa s Intelovim procesorima.
Ipak, očekujemo da ćemo u mainstream kategoriji i kategoriji nešto jeftinijih prijenosnika vidjeti dosta modela s novim Renoir procesorima. Mi smo ovoga puta imali priliku testirati vrlo zanimljiv Lenovov laptop Flex 5 koji se temelji na procesoru Ryzen 4500U s ukupno 6 jezgri. Upravo ovaj procesor predstavlja potencijalno iznimno popularno rješenje za mainstream laptope s obzirom na odlične performanse i dovoljno moćan grafički čip uz maksimalnu potrošnju energije od 15 vata.

Crystal disk mark manja
S druge strane, mogli smo vidjeti iz testiranih modela da je još dobar broj jeftinijih laptopa na tržištu opremljen prethodnom generacijom AMD-ovih mobilnih procesora Ryzen 3000. Ovi se procesori temelje na starijoj arhitekturi Zen+, a posebno je popularan 15-vatni model 3500U. Također, na tržištu je prisutan određen broj laptopa s 35-vatnim 3550H procesorom koji se obično ugrađivao u mainstream gaming modele. Riječ je o quad core procesorima s podrškom za multithreading; oni nude vrlo dobre performanse premda zaostaju za Intelovim procesorima 9. i 10. generacije.

A što je s gamingom?

Kada govorimo o gaming moći testiranih laptopa u ovoj cjenovnoj kategoriji, onda nema baš mnogo dobrih vijesti. Većina prijenosnika je u pravilu opremljena s integriranim grafičkim čipovima koji ne omogućuju osobite gaming performanse. Pritom valja napomenuti da unaprijeđeni Vega grafički procesori kod najnovijih AMD-ovih procesora Ryzen serije 4000 nude prilično respektabilne performanse za integrirane grafičke čipove pa možete zaigrati nešto starije igre ili popularne eSport naslove.
S Intelove strane, pojedini Ice lake modeli procesora 10. generacije posjeduju Intelov Iris Plus grafički procesor koji je nešto moćniji od prethodnih generacija Intelovih integriranih grafičkih rješenja, no i dalje prespor za igranje novijih igara.
Što se tiče zasebnih grafičkih procesora, u ovoj kategoriji laptopa najčešće ćete pronaći Nvidijinu GTX 1650 karticu. Ovdje je riječ o nominalno najslabijem mobilnom Turing (TU117) grafičkom procesoru koji dolazi s 4 GB GDDR5 videomemorije. Performanse ove grafičke kartice su pristojne, no u novijim igrama ćete morati koristiti u pravilu medium razinu 3D detalja za adekvatne performanse. Prednost GTX 1650 kartica je svakako relativno umjerena potrošnja energije.
Po svemu sudeći, odabir odgovarajućeg laptopa u mainstream kategoriji nije nimalo jednostavan zadatak. Cijene trenutno ne idu na ruku potencijalnim kupcima, a i ne vidimo da će se to ubrzo promijeniti.

Caveat emptor!

Svakako vam preporučujemo da prvo definirate maksimalnu cijenu koju ste spremni platiti za novi laptop, namjenu korištenja i dimenzije, odnosno veličinu ekrana. Također vam preporučujemo da odaberete što je moguće svestraniji, moderno dizajniran laptop sa što kvalitetnijim ekranom. Nemojte se previše opterećivati hardverskom platformom ili tehnološkim novotarijama. Preporuka je svakako da odaberete uređaj s Intelovim procesorima 9. ili 10. generacije ili AMD-ovim Ryzen procesorima serije 3000 ili, još bolje, najnovije serije 4000. Međutim, potencijalno moćniji hardver ne vrijedi vam previše ako odaberete laptop s lošim ekranom i neupotrebljivom tipkovnicom. Također, imajte na umu da se vrijeme autonomije na bateriji jako razlikuje od modela do modela i ovisi o hardverskoj konfiguraciji, veličini baterije i maksimalnoj svjetlini ekrana.
Primjerice, naši testovi su pokazali da su modeli s Ryzen procesorima serije 3000U postigli respektabilne rezultate po pitanju dugotrajnog rada na bateriji, no ne bismo stavili ruku u vatru da će svaki prijenosnik s ovim procesorom postići jednako dobar rezultat. Nemojte zaboraviti da u slučaju da kupujete prijenosnik bez odgovarajućeg OS-a, valja još uračunati dodatni trošak Windowsa 10, osim u slučaju da ne planirate koristiti Linux, što prosječnim korisnicima ne bismo preporučili. I na kraju: svakako odaberite laptop s minimalno 8 GB radne memorije jer je to danas apsolutno nužno za ugodan rad s modernim operativnim sustavima poput Windowsa 10.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji laptop do 6000 kuna odabrati - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.