Koji NVME SSD odabrati - usporedni test najboljih - 5.0 out of 5 based on 8 votes
Koji NVME SSD odabrati - usporedni test najboljih

Koji NVME SSD odabrati - usporedni test najboljih

Lovac postaje lovina

Kada mislite da je generacija uređaja tek prihvaćena, eto nove ‘kul’ ekipe na koju se tek treba naviknutiPriča o solid state diskovima nije nova. Od početnih modela koji su imali 32 GB te jedva mogli pohraniti operacijski sustav, sada se bez problema mogu naći terabajti, naravno, ako ste za njih spremni platiti. Osim količine memorije, s vremenom se razvijala i brzina kojom ovi uređaji šalju i primaju podatke, do te mjere da im je na put stala sitnica poput utvrđenog standarda koji je počeo kočiti razvoj. Nastaju novi standardi kojima ćemo se pozabaviti u ovom članku te usporediti koliko su poboljšali stanje razvoja svojom implementacijom.
Do sada je naime korišten standard SATA III (tri) kojim se uspostavio način spajanja na matičnu ploču, napajanje, sigurnost i ostali detalji. Problem nastaje jer se standard SATA III utvrdio prije nego što se mislilo da će SSD diskovi postati proizvod, a klasični hard diskovi imali su pregršt prostora za razvoj. Naime, prosječan hard disk danas može slati podatke brzinom od oko 180 MB/s, što je prilično impresivno s obzirom na fizičku komponentu koja igra bitnu ulogu u radu diska. Pojavom SSD-ova koji nemaju fizički pomičnih dijelova te se brzine lako nadmašuju, pa dostižu 540 MB/s, što je limit standarda SATA III. Naime, standardi su tu kako bi se očuvala kompatibilnost različitih dijelova računala te proizvođači svakog od njih, poput matične ploče i čipseta te procesora, moraju biti usuglašeni. Tako se nakon nekoliko godina kod kupnje računala počelo pričati o novim kraticama i oznakama kada se kupuje disk, za koje možda i ne znamo što točno znače i jesu li diskovi kompatibilni s našim ROM-om matične ploče. Govorimo o nazivima poput NVMe, M.2, PCIe, x4, a uz njih se pak ponekad opet pojavljuje i SATA III. Kako se ovakvi proizvodi polako javljaju i na našem tržištu, odlučili smo okupiti sve postojeće njihove i otkriti vrelo tajni kako bismo bili sigurni u svoju kupovnu odluku te iz svojeg sistema dobili maksimum.


otvorna tehnologija 3 fmt1
Ako ne valja, zamijeniČvrsti diskovi odlučili su napustiti seoske ceste Southbridgea te prijeći na autocestu do procesora

Ako ste se nadali lakom i uzbudljivom štivu, onda dobrodošli, jer nema boljeg nego čitati o raznim standardima koje su agencije uvele kako bi se regulirala kompatibilnost nekog dijela sustava, u ovom slučaju pohrane podataka na diskovima.


Starac (još) more 
Pa krenimo tako sa svima poznatim starim SATA III. Limitiran brzinama za koje se smatralo da će biti nedostižne tvrdim diskovima, postao je glavna prepreka razvoju čim su se SSD diskovi pojavili na tržištu. Tehnologija na kojoj su novi SSD diskovi bazirani pruža paralelizam u čitanju i pisanju, što daje puno kraće vrijeme traženja i spremanja podataka, ne slaže se sa standardom SATA III koji očekuje relativno dugo vrijeme traženja i spremanja podataka na mehaničke diskove. U pomoć stiže rješenje u obliku standarda SATA 3.2. Takozvani Sata Express koristi dvije linije PCIe kako bi dostigao maksimalnu brzinu od otprilike 1600 MB/s maksimalne propusnosti što je napredak nad SATA III maksimumom od samo 560 MB/s. Mislilo se na kompatibilnost sa starijim uređajima SATA III, pa  se novi konektor SATA Express sastoji od dva konektora SATA III i još jednog posebnog konektora. Tako da sada imamo opciju na konektor SATA Express spojiti jedan ili dva starija uređaja SATA III, ili samo jedan uređaj SATA Express koji će imati omogućene bolje performanse standarda SATA Express.

SSD slika tehnologija fmt
Preskakanje prepreka
 No, nije sve u hardveru, pa su određeni pomaci bili potrebni i na softverskoj strani. Od 2004. godine HDD diskove kontrolira takozvani AHCI standard, optimiziran za sve specifičnosti mehaničkih diskova. I dok SSD diskovi funkcioniraju, otvara se mogućnost poboljšanja kako bi se izbjegla čekanja za slanje podataka koja nisu stvorena samim hardverom. Tu se predstavlja novi standard, takozvani NVM Express, ili NVMe. NVM je kratica za Non-Volatile Memory iliti Flash memoriju od koje je sastavljen svaki SSD disk, a novim se standardom želi softverski optimizirati rad SSD diskova. Tako je u usporedbi sa SATA III standardom, ‘latencija’ smanjena sa 6,0 µs na samo 2,8 µs, jer SSD preskače nekoliko koraka kada treba obavljati zadatke. Novost je i takozvani queue depth, jer novi procesori s višejezgrenim mogućnostima obrade podataka često zahtijevaju različite podatke velikom brzinom te ih je na ovaj način moguće pripremiti za izvedbu. Dok je prošli standard podržavao jedan zahtjev sa 32 naredbe, novi NVMe standard podržava do 64 K zahtjeva sa 64 K naredbi po zahtjevu. Novi standard ima i bolju podršku višejezgrenih sustava. I dok većinu novosti standarda NVMe obični korisnici neće ni primijetiti, vrlo je važan za serversku infrastrukturu gdje se mnogo više barata ogromnim količinama podataka.


Više brzine u manjem prostoru
NVMe se do danas drži kao softversko rješenje za rad nove generacije SSD-a, no kada govorimo o hardveru, SATA Express ne drži vodu. SSD diskovi postaju sve manji, do točke kada ni trećina standardnog 2,5-inčnog kućišta nije popunjena samim čipovima, a potrebni konektori široki su gotovo kao i prvi paralelni ATA konektori. Kao odgovor na nove izazove pojavljuje se nova NGFF (Next Generation Form Factor) specifikacija kasnije preimenovana u M.2, dizajn koji se danas široko koristi za spajanje SSD kartica. M.2 nasljednik je standarda SATA Express, a koriste istu arhitekturu. Glavna je razlika dizajn i način spajanja sa sustavom. Moderni SSD diskovi sve brojnijih proizvođača počinju slagati flash memoriju i u visinu, smanjujući potreban prostor za funkcionalni disk. Disk dolazi u obliku kartice koja se spaja paralelno uz matičnu ploču kako bi imala što manji otisak u sistemu, praktičan kod dizajna tankih laptopa, ali i običnih računala jer više nema kablova koji bi mogli ometati pogled kroz kaljeno staklo na kućištu. Omogućene su i slobodnije dizajnerske odluke proizvođača ovisno o tipu kartice kojiu prodaju. Zahvaljujući četirima veličinama koje se standardno podržavaju, gdje o mogućnostima slobodnog prostora ovisi kakvu će karticu matična ploča podržati, što je najuočljivije kod tankih laptopa s premium  prostorom. Novost je i ta da sada NVMe podržava brzine od četiri PCI Express linije, umjesto dvije kod standarda SATA Express, što mu daje maksimalnu protočnost podataka od čak 3900 MB/s, a ima i podršku USB 3.0 standarda.

SSD slika tehnologija fmt


Kako odabrati pravi SSD

Sada kada smo prošli sve standarde, ako kupujemo SSD disk novog M.2 dizajna, on će imati oblik pločice s četiri različite mogućnosti dužine same pločice, za koju treba provjeriti podršku od strane vaše matične ploče. Ako ga kupujete za svoje stolno računalo, vjerojatno veličina nije problem. NVMe naziv je softverskog rješenja komunikacije između SSDa i računala te će ga svaki M.2 SSD imati, bio on istaknut ili ne. Na kraju dolazimo do najvažnije stavke, a to je klasifikacija SATA III ili PCIe x4. M.2 podržava stari standard SATA III, ali performanse vašeg SSD diska bit će ograničene poput onih na početku našeg teksta. Oznaka PCIe x4 jamči vam da će disk moći iskoristiti linije za komunikaciju PCI Expressa, a performanse će onda ovisiti samo o disku, a ne o limitima starog standarda.

M.2 postaje široko primijenjen standard te ga gotovo svaka matična ploča danas podržava. Ovisno o implementaciji, može se naći između utora PCIe ili kod nekih matičnih ploča u donjem desnom kutu ispod zaštitnog pokrova. Instalacija se odvija tako da se disk umeće u utor pod kutom od otprilike 20° naspram matične ploče, a kad je sjeo u utor pritisne ga se da leži paralelno s matičnom pločom. Stražnji kraj pločice ima maleno udubljenje koje bi trebalo sjesti s maticom u koju ide malen vijak. Vijak koji je došao s matičnom pločom pritegnemo tako da nastavi držati pločicu paralelno s matičnom pločom. Time je instalacija SSD diska gotova, a  potrebno će napajanje dobivati putem matične ploče. Na ovaj disk se normalno može instalirati operacijski sustav kako bi iskoristili novu tehnologiju i standarde.


Ilustrativna fmt

Kopiranjem do istine


Uz subjektivni test mirisom, odvrtjeli smo i sintetički da budemo sigurni u nalaze

Testove smo izveli pomoću benchmarka za diskove CrytalDiskMark te su svi SSD diskovi svježe  formatirani bez podataka na njima. SSD diskovi funkcioniraju na načelu paralelizma, oni su flash čipovi na koje se spremaju podaci paralelnim punjenjem više flash čipova, a ne jednog, kako bi se maksimizirale performanse. To znači da će SSD diskovi većeg kapaciteta biti brži od manjih verzija, neovisno o standardu PCIe ili SATA III.
O brzini ovise, naravno, i kontroleri u samim SSD diskovima. Testirali smo i jedan disk ADATA M.2 SATA III da vidimo postoji li razlika u performansama kada se spaja na noviji konektor po standardu SATA III.
Na kraju, ostaje nam pet novih M.2 NVMe PCIe 4x SSD diskova različitih cjenovnih razreda i kapaciteta da vidimo isplati li se izabrati nove standarde. Ocjena Grand Prix bazirati će se na performansama i jamstvu po kojem lako vidimo koliko proizvođači vjeruju u trajnost svojeg proizvoda.
metodologija


ADATA SU800 v2 opt

ADATA SU800 m.2 SSD SATA III
Ptica u letu


Adata svoju verziju klasičnog SU800 nudi i u novom M.2 izdanju, kojim se promovira za tržište laptopa i ultrabooka koji nemaju mjesta za klasični SSD. Dolazi u kapacitetima od 128GB, 256GB, 512GB te 1TB. Kako smo već spomenuli, radi pod standardom SATA III, pa možemo očekivati slične performanse kao u standardnom 2,5-inčnom pakiranju. Kontroler SSDa je SM2258 tvrtke Silicon motion te podržava četiri kanala komunikacije i ECC standard ispravljanja grešaka. Kontroler za brži prijenos podataka koristi i DRAM memoriju te dostiže brzinu čitanja od 560 MB/s i brzinu pisanja od 520 MB/s, prema tvrdnjama proizvođača. Sami memorijski čipovi napravljeni su 3D NAND  tehnologijom u TLC formatu, a proizvodi ih IMFT, tvrtka koja je proizašla iz partnerstva Intela i Microna. TLC je generalno tehnologija slabijih performansi i izdržljivosti, ali dolazi uz nižu cijenu prihvatljivu i prosječnom korisniku.


 Intel 600p v2 opt

Intel 600p 128 GB
Vodi primjerom


Intelova serija 600p predstavlja za korisnike jeftinu verziju PCIe SSD-a, a općenito je nešto slabija od konkurencije. PCIe SSD predstavlja dolazak standarda NVMe PCIe , napravljen u IMFT tvornici memorije na 3D NAND flash memoriji i TLC tehnologiji, što diskovima daje nižu izdržljivost pri manjim kapacitetima. Naš je primjerak od 128 GB dobio oznaku 72 terabajta pisanih podataka prije nego što SSD postane neupotrebljiv. Taj broj naravno nije fiksni, nego o načinu uporabe ovisi koliko će izdržati. Međutim, standardni korisnici ne bi trebali imati problema u očekivanom radnom vijeku ovog diska. Intel je odlučio ponajprije osigurati podatke svojih korisnika, pa čim SSD dosegne kritičnu razinu dijelova u kvaru, zaključava disk i od tada se s njega mogu samo čitati podaci. Kako bi pojasnio sustav korisnicima, svaki SSD ima veću količinu memorije od one dostupne krajnjem korisniku, a kako se memorija troši pisanjem i čitanjem, podaci se premještaju na dotad neiskorišten dio memorijskog prostora. Kad kontroler ostane bez zamjenske memorije na koju bi prebacio podatke s potrošenog dijela, aktivira se zaključavanje dodatnog pisanja da se sačuva integritet postojećih podataka.


WD Black v2 FINAL3

Western Digital 256 GB Black
Polako ali sigurnoWestern Digital svoje mehaničke je inačice HDD uređaja označavao bojama, pa tako nastavlja i dalje. Zeleni su low-end razine slabih performansi i niske cijene. Plavi su srednje klase, namijenjeni prosječnom korisniku, dok su crni diskovi uvijek imali premium performanse po premium cijeni. WD Black je SSD napravljen po standardu NVMe PCIe x4, što znači da će imati performanse bolje od onih SSD-ova koji još rade preko sučelja SATA III. No, u usporedbi s konkurencijom, ova Black inačica prosječan je proizvod i WD to zna. Stoga ovu liniju prodaje po odgovarajućim cijenama. Disk ima TLC NAND Flash memoriju koju kontrolira Marvellov 88SS1093 s maksimalnim brzinama čitanja od 2000 MB/s i pisanja od 800 MB/s. WD donosi solidan mid range proizvod, no za 100 kuna možete kod nas doći do Samsungovog 960 EVO koji će imati bolje performanse, duži vijek trajanja i noviju tehnologiju izrade. Dok WD zajedno sa SanDiskom, tvrtkom koju je kupio prije stanovita vremena, ne nađe rješenje kako bi mogao konkurirati većim igračima u flash segmentu, jedina preporuka može biti da se ovaj SSD kupi ako se nađe na akciji.


ADATA XPG v2 FINAL

ADATA XPG GAMMIX S10 512 GB NVMe
Novo ruho


Adata se pridružuje ponudi PCIe NVMe SSD sa svojim diskom XPG Gammix S10 SSD, čime cilja srednju na klasu proizvoda. S nama je verzija od 512 GB koja dolazi u atraktivnom pakiranju s aluminijskim hladnjakom za koji ADATA tvrdi da će poboljšati performanse diska sprečavajući prekomjerno grijanje. Za ovu verziju možemo reći da je osvježenje XPG SX7000 SSD-a, jer je jedina razlika među njima aluminijski hladnjak. Gammix S10 dolazi s Micronovom 3D NAND TLC memorijom koja mu omogućuje kompetitivnu cijenu, te Silicon Motion kontrolerom SM2260. Verzija od 512 GB može izdržati 320 TB pisanja, a svi SSD diskovi imaju petogodišnje jamstvo ako se razina pisanja po disku ne premaši.


Kingston KC1000 v2 FINAL3

Kingston KC1000 480GB
Za rekreativce


Kingston se ubacio u proizvodnju diskova NVMe PCIe M.2 SSD s KC1000 SSD-om koji nudi zasebno za korisnike čije matične ploče podržavaju standard M.2, ili se s SSD-om u pakiranju nalazi kartica PCIe x4 koja služi kao most između SSD-a i PCIe sučelja. KC1000 im je premium proizvod kojim žele ciljati high end segment tržišta te, kako su oni naveli, svoj SSD predlažu za editiranje videa visoke rezolucije, virtualnu i augmentiranu realnost, CAD, analiziranje podataka i slične zadatke kojima se prosječan korisnik ne bavi. Memorija se sastoji od Tosibine 15 nm planar NAND MLC tehnologije, dajući ovim SSD diskovima duži vijek trajanja. Brzina se dobiva i zahvaljujući kontroleru Phision PS5007-E7, koji memoriji daje odlične performanse. Vijek trajanja procijenjen je na 550 terabajta pisanja te je poduprt s pet godina jamstva.


 SSD 960 EVO Samsung v2 fmt

 

Samsung 960 EVO 1TB
Brz iako nije Pro


Samsung je kao tvrtka u vrlo povoljnoj poziciji da pokosi konkurenciju svojim SSD proizvodima, pogotovo zato što sami proizvode svoju flash memoriju i kontrolere za optimalnu iskoristivost performansi. Zadnji na tržištu su M.2 SSD diskovi 960 Pro i 960 EVO. Pro-verzija zbog svoje cijene neće zaživjeti u mainstream segmentu, ali 960 EVO koristi isti kontroler kao i Pro-verzija, jedino je tehnologija memorije zamijenjena za jeftiniji TLC sa Samsungovim 3D V_NAND u 48 razina. Kako bi riješili problem sporijeg TLC flasha, ima SLC Cache memoriju kojom može brže slati i primati podatke za bolju iskorištenost PCIe x4 brzina, korisnici će teško uspjeti prepuniti tu međumemoriju te dobili slabije performanse. Ima nešto kraće jamstvo od Pro-modela, a za 1 TB može izdržati 400 TB pisanja, za 50 0GB izdržljivost je 200 TB, dok 250 GB ima izdržljivost od 100 TB pisanja. Performansama se drži solidno iznad konkurencije, koja Samsungu zasad u većini slučajeva može konkurirati jedino cijenom.

 


Tablica

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji NVME SSD odabrati - usporedni test najboljih - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.