Kako surfati sigurnije?

Kako surfati sigurnije?

Spojimo se VPN-om

VPN omogućava zaštitu online privatnosti i sigurniju komunikaciju internetskim prostorom. Klijentske aplikacije za uspostavu VPN-a jednostavno se integriraju u web browsere u obliku proširenja (add-on-ova). Bez VPN-a vaša sigurnost u internetskom cyber prostoru može biti ugrožena. S obzirom da danas na tržištu postoji velik broj VPN rješenja (besplatnih/komercijalnih), donosimo pregled nekoliko odabranih.

Sigurnost bespuća interneta i cyber prostora

Siguran internet? Zvuči kao floskula ili znanstvena fantastika. Iako smo danas kao društvo osvješteniji kada je u pitanju sigurnost i Internet, ipak nove tehnike i nove metode napadača svakodnevno povećavaju statistike sigurnosnih incidenata. Gledajući globalno i geopolitički za primjer, pogledajmo događanja u Ukrajini. Državno sponzorirani hakerski napadi nisu nikakva novost, oni su svakodnevnica u cyber prostoru, a postaju intenzivniji ukoliko dođe do određenih akcija, odnosno određenih geopolitičkih promjena. Prema informacijama Threat Analysis Group-a (TAG), napadači koje podupire ruska vlada pojačali su cyber operacije počevši od 2021. godine i tijekom pripreme za invaziju. U 2022. godini Rusija je povećala cyber aktivnosti prema ciljanim korisnicima u Ukrajini i to za 250% u usporedbi s 2020., dok su cyber napadi prema korisnicima u zemljama NATO-a povećani za više od 300%. Internet je de facto bojno polje i sve je samo ne siguran. Zato je u komunikaciji internetom nužno koristiti sigurnije kanale, a korištenjem VPN-a štitimo online privatnost.

Za drugi primjer uzmimo pandemiju koronavirusa. Koronavirus je okrenuo cijeli svijet naopako, a ni Hrvatska nije bila izuzeta (sjetimo se samo propusnica, zabrane okupljanja, COVID-19 stožera…). Koronavirus je uveo svijet u novu izolaciju, paralizirao gospodarstvo zemalja i tako nas uveo u novu svjetsku krizu. Ipak, Virtual Private Network (VPN) pristup omogućio je tvrtkama da opstanu i prilagode se novonastaloj situaciji.

VPN tehnologija pomaže u sigurnosti (anonimnosti) u računalnoj komunikaciji u cyber prostoru time da ste skriveni iza IP adrese VPN gatewayja, a omogućuje spajanje na drugu udaljenu infrastrukturu. Također, korištenjem VPN tehnologije ne morate nužno biti ograničeni geolokacijskim restrikcijama u nekim zemljama u koje putujete, odnosno pristup željenim servisima možete imati iako zbog ograničenja (zakonskih, odnosno geopolitičkih) u toj zemlji taj servis nije dostupan preko weba. I bitna stvar, koncept udaljenog pristupa putem VPN-a treba razlikovati od uporabe posebnih Remote Access aplikacija (npr. TeamViewer, AnyDesk i dr.).

Kako funkcionira VPN?

Prema konceptu VPN-a, osnovna funkcionalnost je kreiranje sigurnog komunikacijskog kanala između privatne mreže putem distribuirane ili javne mrežne infrastrukture, odnosno stvara siguran kanal između dviju krajnjih točki. VPN veze mogu se uspostaviti preko različitih komunikacijskih kanala poput interneta, komunikacijske infrastrukture davatelja internetskih usluga ili pak vlastite infrastrukture.

Uobičajena je kombinacija sklopovskog i programskog pristupa u kreiranju medija za siguran prijenos podataka. Prilikom komunikacije podaci iz lokalne mreže prolaze kroz gateway uređaj koji ima ulogu zaštite komunikacijskog medija. Isti postupak se primjenjuje kada podaci dolaze u lokalnu mrežu te također prolaze kroz gateway. Gateway je uređaj koji se nalazi na čvoru računalne mreže, a služi za komuniciranje s nekom drugom mrežom. Gateway je i prevodilac mrežnih protokola te omogućuje priključivanje na mrežu s drugom vrstom protokola. Uspostavljena VPN komunikacija tako štiti odaslane podatke automatskim šifriranjem prilikom slanja podataka između dviju udaljenih privatnih mreža.

 

Untitled-1_2.jpg

Izraz „VPN tuneliranje“ opisuje postupak u kojem se podaci sigurno prenose s jednog uređaja ili mreže na drugi i to putem nesigurnog okruženja (Interneta) bez narušavanja privatnosti.

 

Pojednostavljeno, komunikacija ide od jednog računala do drugog preko javne mreže (npr. interneta), ali se pri tome stvara siguran tunel (od tuda i izraz VPN tuneliranje) preko kojeg se prenose podaci uz pomoć specifičnih protokola. Iako se sve čini vrlo složeno za prosječnog korisnika, puno je važnije da određeni servisi brzo i dobro rade, te da ne dolazi do prekida u mrežnoj povezanosti.

U stvarnosti ne postoji fizički tunel, odnosno podaci moraju prolaziti istim putem kao i svi drugi podaci koji prolaze kroz javnu mrežu. VPN tuneliranje koristi koncepte kao što su enkapsulacija i enkripcija podataka kako bi se sigurno prenosio podatkovni promet kroz nezaštićeno okruženje. Enkapsulacijom se vrši tzv. izolacija paketa koji putuju istom mrežom, dok šifriranje čini podatke „nevidljivima“ i nečitljivima. Slikovito se to može prikazati kao da podaci putuju unutar tunela.

Što moramo znati o protokolima za tuneliranje?

Većina komercijalnih davatelja VPN usluge korisnicima pruža mogućnost izbora između nekoliko protokola za tuneliranje. Odabir odgovarajućeg VPN protokola od iznimne je važnosti jer ima značajne implikacije za kvalitetu i performanse u procesu tuneliranja (uspostavi i održavanju veze). Na što je sve potrebno obratiti pozornost kada je odabir VPN protokola za tuneliranje u pitanju:

  • Koliko je brz?
  • Koliko je siguran?
  • Koliko lako može zaobići softver za blokiranje?
  • Koliko se lako može pristupiti protokolu i koliko je jednostavan za korištenje?

Budući da vaš izbor protokola za tuneliranje može biti presudan, važno je da dobro razumijete različite protokole kako biste mogli napraviti dobar, odnosno željeni izbor.

Koje su prednosti udaljenog spajanja?

1. Mobilni ured – kao koncept poslovanja koji se danas podrazumijeva. Na taj način se smanjuju operativni troškovi, a svi podaci su dostupni 0-24/7 dana u tjednu (kao da ste fizički u uredu na poslovnom računalu).
2. Praktičnost / povećana produktivnost – možete raditi iz bilo kojeg mjesta (lokacije), a jedini je uvjet da imate pristup Internetu. Raditi možete i van radnog vremena te tako povećati svoju produktivnost. Naravno, sve ovisi ukoliko to i želite.
3. Brza komunikacija - U djelatnostima gdje se intenzivno radi s ljudima (klijentima), ponekad je ključno da odmah poduzmete aktivnosti (čak i onda kada ste van ureda), a kako biste pravovremeno obavili posao. Vrijeme je novac.

Neki od najčešće korištenih VPN protokola

Kako smo naveli, VPN protokol tuneliranja predstavlja dogovoreni skup pravila za prijenos i šifriranje podataka koji putuju nesigurnim komunikacijskim okruženjem.

Sa sigurnosnog aspekta VPN sustavi bez klijentske aplikacije, odnosno oni koji koriste web sučelje, pokazali su se ranjivima na tzv. man-in-the-middle napade. Postoje bitne tehničke, odnosno sigurnosne razlike u VPN protokolima, a odabir je na korisniku.

Point to Point Tunneling – PPT - Napravljen je davne 1999. i jedan je od najstarijih VPN protokola koji se koristi. Razvio ga je Microsoft, a prisutan je na Windows, MacOS, Linux, iOS, i Android platformama. Brz je, ali koristi za današnje pojmove slabu MPPE 128-bitnu enkripciju. Zbog nedostatne zaštite u enkripciji, Apple verzije iOS-a od 10 nadalje i Android OS od 12 nadalje ne podržavaju PPT protokol, a iz istog razloga podršku za PTT izbacili su i komercijalni VPN-ovi. PPT protokol je danas nativno podržan samo na Windowsima.

OpenVPN - VPN otvorenog koda, a koji je svjetlo dana ugledao 2001. godine. Jedan od predvodnika standarda VPN protokola, a kompatibilan je s najsuvremenijim standardima šifriranja te pruža brze i pouzdane brzine.

WireGuard – U uporabi od 2015., a usporediv s OpenVPN-om u pogledu sigurnosti i enkripcije. Mnogi ga smatraju bržim i pouzdanijim od OpenVPN-a.

IKEv2 je često uparen s IPSec (Internet Protocol Security) za stvaranje sigurnog VPN tunela. IKEv2/IPSec pruža dovoljnu razinu sigurnosti, a jedan je od rijetkih protokola koji može ponovno uspostaviti VPN vezu prilikom promjene mreže (npr. s mobilnih podataka (4G, 5G) na Wi-Fi).

L2TP, slično IKEv2, često je uparen s IPSec. Razvili su ga 1990-ih u tvrtki Cisco. Pruža dovoljnu razinu sigurnosti te još uvijek nema poznate ranjivosti. Ipak, mnogi ljudi vjeruju da više nije siguran od vladinog špijuniranja, osobito od strane američke NSA-e.

Kako odabrati VPN uslugu?

Kao i kod VPN protokola, nisu sve VPN usluge jednako kvalitetne i brze. Također, cijena je jedan od početnih faktora koje moramo imati na umu (ovisi ponajprije o broju uređaja). VPN uslugu birat ćete prema svojim potrebama i specifičnostima u korištenju/poslovanju. Treba obratiti pozornost na reputaciju usluge (internetska zajednica je kritična!), postojanje Kill Switcha, podržane protokole (sigurnost), politiku log policyja (privatnost), deblokadu geo-ograničenja, podršku za split tuneliranje, filtriranje/blokiranje neželjenog sadržaja itd. Naravno, sve to bi trebala pratiti i jednostavnost u korištenju.

Što je Kill Switch?

Iako nosi isti naziv kao i futuristički film „Kill Switch“ iz 2017. redatelja Tima Smitha, VPN Kill Switch je funkcija VPN-a dizajnirana da spriječi moguću izloženost VPN veze. U slučaju prekida VPN mrežne veze, računalo koje inicira konekciju tada preuzima javnu IP adresu od davatelja internetskih usluga (ISP) te tako može doći do kompromitacije privatnosti. Kill Switch automatski odspaja računalo s interneta ukoliko se VPN veza prekine.

To znači da vaša IP adresa i drugi osjetljivi podaci neće biti izloženi ukoliko vaš VPN prestane raditi. Ako ga isključite, možete nastaviti koristiti internet kao i obično, čak i kada niste povezani na VPN. Ako ga uključite, ne možete slati nikakve podatke putem svoje internetske veze ako je vaš VPN isključen. Dakle, sigurnost i anonimnost vaše internetske veze uporabom Kill Switcha neće biti ugrožene.

Neki komercijalni davatelji VPN-a posjeduju Kill Switch mogućnost, a neki ne (posebice oni besplatni). Birajte one koji tu mogućnosti imaju.

 

kill-switch.jpg

 

Kako to radi Mozilla

Mozilla VPN je naziv za proširenje Mozilla web preglednika, a namijenjen je VPN usluzi koju je razvila Mozilla. Službeno je pokrenut 2020. kao usluga Mozilla VPN. Osnovne funkcionalnosti Mozilla VPN-a su maskiranje IP adrese korisnika, skrivanje podataka o lokaciji s web stranica kojima korisnik pristupa te šifriranje svih mrežnih aktivnosti. Dostupna je besplatna verzija s ograničenom mjesečnom upotrebom i to kao ekstenzija web preglednika. Plaćena verzija sa punom funkcionalnošću dostupna je za iOS i Android, te Windows, macOS i Linux. Također, plaćena verzija Private Networka koristi švedski Mullvad VPN servis koji koristi WireGuard VPN standard, dok besplatna verzija koristi američki Cloudflare servis. Također dolazi s prilagođenim DNS poslužiteljima i Multi-hop. Pretplata se bazira na mjesečnoj, odnosno godišnjoj osnovi, a moguće je povezati do pet uređaja uz zagarantiranu privatnost.

 

Mozilla_VPN.jpg

Komercijalna VPN usluga Mozille

 

F5_a.jpg

f5_b.jpg

 

Može li drugačije? Spajanje na VPN moguće je i putem vlastite infrastrukture. Danas na tržištu postoje brojni proizvođači mrežne opreme, a koja u svojoj funkcionalnosti nudi i mogućnost konfiguriranja VPN pristupa. U tom slučaju, cjelokupan nadzor nad VPN servisom ima administrator sustava. Takvi sustavi su prilagodljivi korisnicima, omogućuju cjelokupan nadzor i kontrolu VPN servisa te mogu biti integrirani s drugim servisima u procesu autentifikacije, odnosno autorizacije (npr. Active Directory).

 

Pet VPN servisa po izboru autora s proširenjima za web browsere

Odabrali smo pet VPN usluga, odnosno pet proširenja (add-ons) za Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Edge. Dodavanje i pregled svih proširenja za browser je prilično jednostavno, a najjednostavnije je (ako ne želite previše klikati) nakon pokretanja web preglednika u tražilicu upisati:

1. edge://extensions – za Microsoft Edge,
2. chrome://extensions – za Google Chrome,
3. about:addons – za Mozilla Firefox.

Također, treba razlikovati besplatne usluge VPN proxy servisa od pune usluge ukoliko se pretplatite na mjesečno ili godišnje razdoblje. Napredne funkcionalnosti kod svih VPN servisa uglavnom su dostupne uz pretplatu. Za vas smo odabrali pet VPN servisa i to: NordVPN, ExpressVPN, CyberGhost, Surfshark i HMA VPN.

 

Mozilla_add_on.jpg

Mozilla proširenja

 

Chrome_add_on.jpg

Chrome proširenja

 

Edge_add_on.jpg

Edge proširenja

 

1. NordVPN (www.nordvpn.com)

 

NORD_VPN_Chrome.jpg

Nord VPN Jedan od hvaljenih VPN-ova. Brz, stabilan, velik broj podržanih protokola, no logs policy, Kill Switch i još puno toga

 

NordVPN slovi za jedan od najboljih sveobuhvatnih VPN-ova koji su danas dostupni. Glavna prednost NordVPN-a su brzina i stabilnost, a izvrsno se snalazi u prolasku kroz vatrozid i Geo Blocking. Odlikuje ga Kill Switch i stroga politika no logs policyja te njihovo proširenje blokira WebRTC komunikacijske protokole, a koji se oslanjaju na JavaScript. NordVPN ima i tzv. Bypass List mogućnost, a koji radi kao podijeljeno tuneliranje (split tunneling) na razini preglednika. Možete dodati određene web stranice na popis, a on će ih isključiti dok pregledavate, povezujući se izravno. NordVPN proxy proširenje također ima prekidač Threat Protection Lite koji omogućuje filtriranje web stranica prije nego što se uopće učitaju. Također, automatski blokira zlonamjerni softver i stranice za krađu identiteta.

Sjedište tvrtke: Panama
Broj servera: preko 5.000 u 60 zemalja
Podržani protokoli: IKEv2 / IPSec, OpenVPN
Split tuneliranje: Da
Kill Switch: Da
Besplatna probna verzija: Da, trideset dana

 

2. ExpressVPN

 

express_VPN_Chrome.jpg

Konkurencija NordVPN-u. Iznimno brz, snažna AES-256 enkripcija, auto Kill Switch, no logs policy. Preporuke

 

Sam naziv Express sugerira da se radi o munjevito brzom VPN-u i to je točno. Radi se o iznimno brzom VPN-u za što je dobio i vrlo visoke ocjene korisnika. Od važnijih značajki spomenimo jako šifriranje (military grade - AES-256 enkripcija podataka), automatski Kill Switch, strogu politiku bez zapisivanja logova i WebRTC zaštitu. Ukoliko tražite anonimnost i jaku enkripciju, ExpressVPN je odličan izbor.

Sjedište tvrtke: Britanski Djevičanski otoci
Broj servera: preko 3.000 u 105 zemalja
Podržani protokoli: L2TP / IPSec, SSTP, OpenVPN
Split tuneliranje: Da
Kill Switch: Da
Besplatna probna verzija: Da, samo za mobilne aplikacije

 

3. CyberGhost (www.cyberghostvpn.com)

 

Ghost_VPN_Chrome.jpg

Ako vam je od značaja deblokiranje geo ograničenja (geo restriction), onda je Ghost pravi izbor za vas. Besplatna verzija nudi pristup putem osam poslužitelja u četiri zemlje (SAD, Nizozemska, Rumunjska i Njemačka)

 

CyberGhost je poznat po svom intuitivnom i jednostavnom sučelju, dok besplatna verzija ne nudi ograničenja u propusnosti. Koristi AES-256 enkripciju, ima strogu politiku bez zapisivanja i pruža WebRTC zaštitu. Besplatni proxy blokira praćenje i zlonamjerni sadržaj. Tu je još opcija deblokiranja geografskih ograničenja stranica (geo restricted). Besplatna verzija nudi pristup putem osam poslužitelja u četiri zemlje (SAD, Nizozemska, Rumunjska i Njemačka), dok ćete za punu funkcionalnost i pristup svim poslužiteljima (9.600+) u 100 zemalja i Kill Switch platiti određenu svotu. Kao posebna značajka, tu je i mogućnost anonimne kupnje i pretplate digitalnom valutom.

Sjedište tvrtke: Rumunjska
Broj servera: preko 9.500 u više od 100 zemalja
Podržani protokoli: L2TP / IPSec, Open VPN
Split tuneliranje: Ne
Kill Switch: Samo OpenVPN protokol
Besplatno probno razdoblje: Da, uz ograničenja

 

4. Surfshark (www.surfshark.com)

 

Surfshark_VPN_Chrome.jpg

Siguran i minimalistički VPN. Odlika mu je ClearWeb filtriranje zlonamjernog softvera i phishing stranica. Kao snažna referenca iz Surfsharka stoji potvrda njemačke tvrtke za kibernetičku sigurnost Cure53 (www.cure53.de

 

Siguran i minimalistički VPN add-on. Nudi ClearWeb mogućnost za filtriranje zlonamjernog softvera i phishing web stranica. Surfshark je dodatno ispitala i Cure53 (www.cure53.de) – njemačka tvrtka za kibernetičku sigurnost, odnosno njezini pen testeri, što daje dodatnu razinu povjerenja. Za ljubitelje streaming servisa, Surfshark može deblokirati Netflix i druge streaming platforme. Spomenimo i to da ne postoji besplatna verzija.

Sjedište tvrtke: Nizozemska
Broj servera: preko 3.200 u 100 zemalja
Podržani protokoli: WireGuard, OpenVPN, IKEv2
Split tuneliranje: Da (Windows/Android)
Kill Switch: Da
Besplatno probno razdoblje: Ne

 

5. HMA VPN (www.hidemyass.com)

 

HMA.jpg

VPN znakovitog imena odlikuje se brzinom i jedinstvenom uslugom u brzom prijenosu i dijeljenju velikih datoteka te IP shuffle funkcijom koja omogućava brzu promjenu IP adrese

 

Hide My Ass (HMA) je iznimno brz i pouzdan VPN servis, a karakterizira ga i jedinstvena usluga u brzom prijenosu i dijeljenju velikih datoteka. Od istaknutih funkcija tu su DNS leak protection (zaštita od curenja DNS podataka) te IP shuffle funkcija koja omogućava brzu primjenu IP adrese, a kako bi se zaštitili od praćenja. Također, HMA VPN serveri distribuirani su u preko 195 zemalja.

Sjedište tvrtke: Velika Britanija
Broj servera: preko 1.100 u 195 zemalja
Podržani protokoli: L2TP / IPSec, OpenVPN
Split tuneliranje: Da
Kill Switch: Da
Besplatno probno razdoblje: Da, sedam dana

 

Usamljeni jahač

VPN One Click
(www.vpnonelclick.com)

Evo nam jednog predstavnika budget add-on VPN rješenja. Iako nema visoku reputaciju kao prethodni s liste, uvrstili smo ga na popis kako bismo pokazali da u moru raznovrsnih VPN add-on-ova ima i onih koji su po svim parametrima skromniji. Glavna odlika VPN One Click-a je vrlo povoljna cijena i jednostavnost u usporedbi s drugim pružateljima usluge i to ako želite pokriti samo jedan uređaj (budući da se cijena određuje po pristupnom uređaju). Podržava većinu standardnih OS-ova (Windows, Android, iOS, a čak i PS4, Xbox, Nintendo Wii), ali ne i Linux, te nema Kill Switch, što mu je jedna od zamjerki. VPN One Click koristi IKEv2/IPsec protokol za šifriranje i zaštitu koja nije tako dobra kao OpenVPN (ranjivost starijih verzija protokola, mogućnost dekripcije prometa…), ima ograničenu podršku za platforme i nije imun na blokade vatrozida. Ne možete ga koristiti u Kini.

Lokacija: UAE
Broj servera: preko 200+ u 50 tak zemalja
Podržani protokoli: IKEv2
Split tuneliranje: Da (Windows/Android)
Kill Switch: Ne
Besplatno probno razdoblje: Da, 7 dana (samo europski serveri)

 

Može li besplatno, a da je dobro?

Za one skromnijih zahtjeva postoje i potpuno besplatne VPN usluge (još uvijek!). Uglavnom se radi o mogućnosti spajanja samo jednog uređaja preko manjeg broja servera. Oni koji se odluče za takve usluge moraju biti spremni na kompromise i osnovne funkcionalnosti, ali sve to uz potpunu upotrebljivost.

Tako je, primjerice, popularni ProtonVPN besplatan za jedan uređaj, ima pristup preko servera na tri lokacije (Nizozemska, Japan i SAD), ima no log policy (ne prati logove) uz podršku za anti-cenzuru i bez ograničenja prometa. Što znači pristup na tri lokacije? Uzmimo za primjer da se spajamo putem VPN-a preko servera u Nizozemskoj. To znači da, odaberemo li Nizozemsku kao ProtonVPN server, mi kao korisnik imamo siguran VPN tunel do nizozemskog servera, ali ne i do stranice u Hrvatskoj ili SAD-u koju posjećujemo! Dakle, promet je kriptiran i tuneliran od našeg uređaja do nizozemskog servera gdje enkripcija i tuneliranje prestaje, te se dalje promet klasičnim putem odvija prema nekoj web stranici.

Takva komunikacija je ipak sigurnija spram komunikacije bez VPN-a, no treba uzeti u obzir da na krajnjoj točki gdje internet promet izlazi iz tunela isto može biti nadziran ili modificiran od zlonamjernih napadača ili od samog VPN davatelja usluge. Tim više ako se radi o nekom anonimnom VPN-u, odnosno VPN-u koji služi u svrhu obmane korisnika i daje lažan osjećaj sigurnosti.

 

Proton_1.jpg

 

Proton_2.jpg

ProtonVPN zahtijeva kreiranje korisničkog računa, a sam postupak je jednostavan. Upisom legitimne e-mail adrese (traži se autorizacija e-maila) nastavlja se proces preuzimanja datoteke sa stranice www.protonvpn.com

 

Stoga je jedino pravo rješenje postaviti vlastiti VPN server i VPN koristiti tako da se spajamo na taj vlastiti server. Ako je on u vašem domu, a vi se nalazite u susjednom kafiću na Wi-Fi mreži do čijeg passworda mogu svi posjetitelji kafića (i šire), spajanjem na vlastiti VPN server ćete spriječiti nadziranje vašeg prometa od napadača koji su spojeni na Wi-Fi tog istog kafića i žele nadzirati promet.

Svi ostali VPN-ovi koje koristite samo kao klijentske aplikacije (opisane u ovom tekstu) najbolje služe pristupu nekih usluga koje nisu dostupne s vaše lokacije, pa VPN-om maskirate stvarnu lokaciju, odnosno pretvarate se da ste u Nizozemskoj.

Hide.me je također besplatan, ne zahtijeva registracijski račun, zero log politika privatnosti, pristup preko osam lokacija (Kanada, Španolska, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Njemačka i Singapur) i bez ograničenja prometa. Službena stranica: https://hide.me.

 

Proton_5.jpg

Sve preko Japana! Klikom na Connect spajamo se na VPN uslugu i to preko servera u Tokiju. Vrlo je zanimljiv grafički prikaz u klijentskoj aplikaciji koji vizualizira spajanje na karti svijeta. VPN server (tri moguća u besplatnoj verziji Protona – NL, JP i SAD) moguće je promijeniti klikom na Change server. Besplatna verzija Protona ima vremensko ograničenje pri prebacivanju na druge servere (nakon što ste promijenili sva tri besplatna), pa tako tek nakon isteka određenog vremena (1:30 min) možete prebaciti na neki drugi

 

Windscribe je besplatni VPN i nudi neograničen pristup poslužiteljima u 11 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Kanadu. Nakon registracije dobiva se 2 GB prometa mjesečno, a ako se prijavite sa svojim e-mailom, povećat ćete promet do 10 GB mjesečno. Ne prati logove i nema reklama (ad-free). Službena stranica: https://windscribe.com.

VPN Unlimited odlikuje AES-256 enkripcijski protokol, podržava do pet uređaja po korisničkom računu, pristup preko 400 servera na 80 lokacija, bez praćenja logova, bez reklama i bez ograničenja prometa. Sjajno zvuči i taman kada pomislimo super, slijedi hladan tuš. Nije u potpunosti besplatan. Samo sedam dana probnog perioda uz punu funkcionalnost. Službena stranica: https://www.vpnunlimited.com.

 

What_is_my_ip.jpg

Odlaskom na web servis whatismyipaddress.com vidimo da  nam je ProtonVPN server u Tokiju dodijelio IPV4 adresu iz svog IP adresnog prostora i to 103.125.235.23

 

Speed_test_Proton_Amsterdam.jpg

Brzina je vrlina. Testirali smo brzinu Ookla speed testom (www.speedtest.net) prema Protonovom serveru u Amsterdamu i dobili 65,96 Mbps za download i 71,57 Mbps za upload. Sasvim pristojno

 

Untitled-8_1.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako surfati sigurnije? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.