Opera 100

Opera 100

Stotka

Drastičan redizajn i AI mogućnosti

Tržište web preglednika je okrutno za sve što nije Chrome. Googleov preglednik drži monopol s preko 50% tržišnog udjela, dok se drugi grebu za mrvice. Opera već dugi niz godina drži tek jednoznamenkasti postotak. Među programima kojima je fokus sadržaj, a ne funkcionalnost, teško se istaknuti. Kako bi povećala tržišni udio i značajno odstupila od konkurencije, Opera je početkom godine najavila značajan skok na verziju 100, te su najavili drastičan redizajn preglednika i nove AI mogućnosti. Nakon prvih nekoliko mjeseci početničkih grešaka i bugova, odlučili smo napokon testirati novu Operu u posljednjoj, stabilnoj inačici.

 

2_8.jpg

Umjetna inteligencija: Svaki pojam s weba možete pretražiti ili pitati AI za objašnjenje

 

Koliko se zapravo mogu inovirati web preglednici? Jest, nova Opera izgleda i djeluje svježe, no to će možda biti mana za neke korisnike. Neke opcije i mogućnosti jednostavno nisu na mjestu na kojem bismo ih očekivali. Ipak, ono što izdvaja novu Operu je to što je krcata mogućnostima i dodatnim alatima bez posezanja za ekstenzijama, što znači da su oni integrirani u preglednik i besprijekorno rade. Opera ima integrirane chat alate poput Messengera i WhatsAppa, reproduktor popularnih glazbenih streaming servisa, integriran VPN, alat za snimanje zaslona i brojne druge. Kako je zasnovana na Chromiumu, može se proširiti brojnim ekstenzijama i dodacima. Također, važno je izdvojiti integrirani alat za blokiranje reklama koji odlično radi. Najveći dodatak je integracija umjetne inteligencije, koja može objasniti označeni pojam ili pak cijelu rečenicu. Ipak, preglednik još uvijek nije poliran i događaju se poneki bugovi u radu. Ponekad ne rade ikone na sučelju i potrebno je ponovno pokrenuti preglednik, a dogodilo nam se i to da listanje stranice nije radilo, kao da nije u potpunosti učitana.

Opera je krcata mogućnostima, no kad ne radi osnovno pregledavanje weba, zapitamo se biramo li preglednik prema dodatnim mogućnostima ili funkcionalnosti koju bi trebao obavljati besprijekorno?

 

info.png

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Opera 100 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.