GeForce Now: Najnovije igre i na najlošijim laptopima

GeForce Now: Najnovije igre i na najlošijim laptopima

Top gaming bez top hardvera

Testirali smo Nvidijin game streaming servis za koji možemo reći da bi doista mogao preokrenuti svijet high-end gaminga naopačke.

Servisi za game streaming nisu neka nova stvar. Osnovna ideja je u tome da više ne trebate razmišljati o skupom hardveru, igraćim konzolama, grafičkim karticama i procesorima s puno gigaherca i još više jezgri.

Svaku, pa i najzahtjevniju igru za PC ili high-end konzolu, moći zaigrati na svom jadnom računalu starom par generacija, poslovnom laptopu, pa čak i na pametnom telefonu putem virtualnog stroja koji se nalazi negdje u nepreglednim pustopoljinama interneta.

Drugim riječima, koristeći servis za game-streaming, vi zapravo u oblaku iznajmljujete neko moćno računalo koje je u stanju pružiti veliki broj sličica u sekundi (fps), grafiku na maksimalnim postavkama i neke moderne vizualne poslastice poput ray-tracinga, za koji bi vam inače trebala grafička kartica od nekoliko tisuća kuna. GeForce Now nudi sve to pod uvjetom da imate dobru internetsku vezu.

 

1 Warframe3

Nvidia je nakon višegodišnjeg testiranja i “tweakanja” napokon omogućila svim igračima, pa tako i nama u Hrvatskoj, korištenje game-streaming servisa GeForce Now, koji je još jedan u nizu za koji se govori da će gamerima sačuvati puno novaca, a proizvođačima skupocjenog hardvera stvoriti velike muke. To baš i nije točno, jer Nvidia, kao jedan od najpoznatijih proizvođača skupih grafičkih čipova za gaming računala, sigurno ne bi pilila granu na kojoj sjedi kada ne bi imala računicu koja će joj i dalje osigurati nesmetani rast, prosperitet i priliv svih valuta ovog svijeta na bankovni račun.

 

Registracija, instalacija, gamifikacija

Jedna od najljepših stvari kod GeForce servisa je ta da je izuzetno pristupačan za korištenje. Jednostavno se uputite na početnu stranicu i odmah ćete vidjeti “klikabilnu” obavijest “Join Now”. Nakon jednog klika otići ćete odmah na ekran na kojem vam se nude dvije opcije za odabir članstva, besplatnog (Free) ili Premium (Founders).

Besplatna inačica usluge omogućuje vam igranje brojnih naslova, zapravo svih osim onih s RTX prefiksom, no uz vremensko ograničenje od jednog sata dnevno. Mada ćete u Free članstvu imati priliku igrati mnoge naslove na “krš računalima”, možete očekivati i ponešto laga te garantiranih 60 fps na 720 rezoluciji, za razliku od plaćenog Founders članstva koje će vam garantirati 1080p rezoluciju uz minimalnih 60 fps.

 

2 star wars battlefront 2

Dobro, prema našim iskustvima ni besplatna inačica nikada nije radila loše, ali ako i dobijete koju sličicu manje, od toga se Nvidia malo ograđuje, jer joj je naravno cilj da svi koji isprobaju servis besplatno što prije prijeđu na plaćenu inačicu.

Druga, malo nezgodnija stvar kod Free servisa je lista čekanja, koja će vas ponekad prisiliti da vegetirate u redu dugo vremena dok se ne oslobodi virtualna mašina na kojoj ćete moći zaigrati odabranu igru, mada i to ovisi o sreći, samoj igri koju želite igrati, dobu dana, rasporedu zvijezda i nekim drugim stvarima koje vas mogu (ali ne moraju) naljutiti kada dobijete poruku da ste recimo 654. na listi čekanja. Nama se jednom dogodilo da smo u igru upali instant, dok smo drugi puta nakon sat vremena čekanja morali odustati.

Ono što je sigurno i garantirano, toga kod plaćene inačice nema. Po cijeni od 5,49 eura mjesečno (za 12 mjeseci uz tri besplatna mjeseca i mogućnost otkazivanja u bilo kojem trenutku), ulazite u potpuno drugi “prioritetni” svijet GeForce Now servisa iz kojeg se, vjerujte, nikada više nećete vratiti na Free opciju, koliko god da vam bilo teško davati pare Nvidiji.

Ulazak u svaku igru u Founders članstvu je trenutan, pa ćete nerijetko biti u situaciji da prije počnete igrati game streamingom, nego što bi vam trebalo da se igra učita kada bi bila instalirana na vašem računalu lokalno, ali o tome ćemo malo kasnije.

 

3

Bez obzira koristili Free ili Founders opciju, igre koje možete igrati moraju biti vaše. To znači da GeForce Now nije servis koji vam za mjesečnu naknadu iznajmljuje i same igre, već ćete moći igrati samo originalne igre koje se nalaze u vašim bibliotekama (libraryjima) na servisima poput Steama ili Uplaya.

Naime, nakon što u tražilicu servisa upišete ime naslova koji želite igrati i kliknete na njega, bit ćete automatski prebačeni na digitalnu distribucijsku platformu koja ga podržava, ali se aplikacija poput Steama neće podići na vašem lokalnom računalu ili konzoli, već će se ekran za logiranje pojaviti na virtualnom stroju GeForce Now servisa.

Tada ćete se lijepo logirati svojim pristupnim podacima koje koristite i inače, a Nvidia će na brzaka provjeriti imate li taj naslov u svojem posjedu. Zatim u tom prozoru kliknete na opciju Install i potom Play, nakon čega ćete munjovozno ući u igru, obzirom da je svaka podržana igra već instalirana na Nvidijinoj virtualki pa se ne trebate bojati da će vam se početi instalirati na kućnom računalu, iako smo se i mi na djelić sekunde štrecnuli kada smo kliknuli na Install.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

GeForce Now: Najnovije igre i na najlošijim laptopima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.