Testirali smo AMD Finewine: Novi AMD driveri na starim grafičkim karticama

Testirali smo AMD Finewine: Novi AMD driveri na starim grafičkim karticama

Test mitske tehnologije

Proizvođači obećavaju rast performansi i stabilnosti pri radu starijih grafičkih kartica s novim driverima, a mi smo njihove tvrdnje stavili na test.

AMD-ove tvrdnje o optimizacijama drivera dokazale su se istinitima na prvim karticama baziranim na GCN mikroarhitekturi, koje su s vremenom dobile značajan rast performansi zahvaljujući optimizacijama na razini drivera. Korisnici su primijetili kako njihove kartice s vremenom postaju sve bolje i toj čarobnoj tehnologiji dali nadimak „AMD FineWine“ uz šalu kako AMD-ove kartice stare kao vino dok Nvidijine kartice stare poput mlijeka. Od prve generacije GCN-a prošlo je mnogo vremena no mnogi korisnici i dalje tvrde kako je „FineWine“ i dalje prisutan te kao i novije kartice ostvaruju rast performansi s vremenom. Za potrebe testiranja ovih tvrdnji uzeli smo Radeon RX 580 8GB, jednu od najpopularnijih AMD-ovih kartica koja je na tržište došla prije nešto više od dvije godine i na njoj testirali drivere od izlaska kartica sve do najnovijih drivera u vremenskim razmacima od šest mjeseci.

STRIX: Asusova premium verzija RX 580 među najboljim je izvedbama ove kartice

1

Dvogodišnja evolucija

Prva inačica drivera s podrškom za AMD Radeon RX 580 je 17.4.3 koja je kao što se može zaključiti iz same verzije izašla u travnju 2017. godine kada je na tržište došla i sama RX 580. Frekventnost izlazaka drivera porasla je u protekle dvije godine, uz brojne optimizacije za razne naslove i ispravke poznatih bugova. Odabrali smo verzije drivera koje su izašle u rasponu od šest mjeseci kako bismo dobili uvid u promjene performansi od izlaska kartice sve do danas. Ukupno smo testirali pet inačica drivera, počevši od prvog službenog drivera za RX 580 koji smo spomenuli na samom početku sve do najnovijeg drivera koji dolazi pod oznakom 19.5.2 koji donosi ispravke bugova vezanih za čitanje podataka u WattManu i reprodukciju HDR sadržaja.

Testna platforma

Za testiranje drivera koristili smo Asus ROG STRIX RX 580 8GB karticu koja je među najboljim karticama baziranim na ovom čipu. Kako bismo eliminirali eventualne bottleneckove koristili smo Intel Core i5 8400 šesterojezgreni procesor i 16GB radne memorije. Softversko okružje za testiranje koje smo koristili je Windows 10 Pro (1903) s posljednjim ažuriranjima kako bismo osigurali maksimalnu stabilnost sustava. Između testiranja drivere smo uklonili u potpunosti koristeći Display Driver Uninstaller kako bismo osigurali ispravan rad svakog drivera.

Driveri osim optimizacija za određene naslove donose i zakrpe za bugove

Od igara odabrali smo tri AAA naslova različitih žanrova koji su izašli u protekle dvije i pol godine. Sve naslove testirali smo s DirectX 12 API-jem kako bismo omogućili driverima da maksimalno iskoriste hardver testne konfiguracije.

Rezultati

Počnimo od najnovijeg naslova koji smo testirali – Metro Exodus. Među driverima koji su izašli ove i protekle godine razlike u performansama nema, dok se zanimljive stvari događaju kod drivera iz 2017. godine. Kod verzije 17.4.3 pad performansi iznosi oko 5% u odnosu na drivere iz 2018. i 2019. godine. Problemi se pojavljuju kod verzije 17.10.1 koja nam nije dopustila da uopće pokrenemo igru, te smo stoga instalirali verzije 17.10.2 i 17.10.3 no problemi s pokretanjem igre su se nastavili. Jedini način na koji smo mogli pokrenuti igru je unutar DX11 API-a.

Metro Exodus: Jedan od grafički najzahtjevnijih naslova pokazao se kao odlična platforma za testiranje perfomansi AMD Radeon RX 580

Metro Exodus

 

Naslov iz 2018. godine koji smo odabrali za testiranje je Shadow Of The Tomb Raider, s kojim se ponovio gotovo identičan scenarij kao pri testiranju Metro Exodus. Driveri iz 2018. i 2019. godine omogućili su konzistentne rezultate uz pad performansi oko 5% kod verzije 17.4.3. Osim pada performansi verzija 17.4.3 ima određene probleme s kompatibilnosti u ovom naslovu, prvenstveno s flickeringom tektura koji čini ovaj naslov neigrivim s ovom verzijom drivera. Problemi s verzijama 17.10.1/2/3 nastavili su i kod ovog naslova koji nismo mogli pokrenuti uz DX12.

Shadow Of The Tomb Raider: Posljednji nastavak u Tomb Raider serijalu ima impresivne vizuale

Shadow Of Tomb Raider

Posljednji naslov koji smo testirali je Forza Motorsport 7, koji je izašao 2017. godine kada je izašla i kartica na kojoj smo vršili testiranje. Performanse u ovom naslovu pokazuju nešto drugačiji trend rasta i pada performansi u odnosu na druga dva naslova. Pad performansi od oko 5% dogodio se na prvoj i posljednjoj verziji drivera dok su verzije 17.10.1, 18.4.1 i 18.10.1 pružile konstantne performanse.

Forza Motorsport 7: Iako joj se bliži drugi rođenadan, ova igra još uvijek je među grafički najimpresivnijim vozačkim naslovima

Forza Motorsport 7

Zaključak

Nažalost AMD-ov misteriozni FineWine nije se manifestirao kod modela RX 580, jer smo s najnovijim driverima u nekim igrama dobili čak malo lošije rezultate nego sa starijim. Bez obzira na to, važno je ažurirati drivere redovito kako biste osigurali stabilno izvođenje najnovijih naslova i riješili se bugova pomoću zakrpi koje dolaze s njima.
Očito je da je AMD usavršio svoje drivere te postoje dobre šanse da u budućnosti svjedočimo rastu performansi na nivou rasta koji se pojavio prije par godina i izrodio fenomen znan kao „AMD FineWine“.

tablica

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Testirali smo AMD Finewine: Novi AMD driveri na starim grafičkim karticama - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.