Top 5 Android emulatora za igranje na PC-u i Macu

Top 5 Android emulatora za igranje na PC-u i Macu

Ovi emulatori će vam omogućiti da odlične Android igre zaigrate u „kraljevskom okruženju“, na svojem desktop ili prijenosnom računalu pomoću miša i tipkovnice.

Posjedujete kvalitetan Android telefon s jakim čipsetom i najnovijom inačicom Googleovog OS-a i otkrili ste da na Google Playu postoji ogroman svijet fantastičnih igara. Također ste se uvjerili da one svojim gameplayem, grafikom, fizikom i faktorom zaraze ne zaostaju gotovo nimalo za onima koje možete igrati na moćnim nabrijanim PC računalima.

Otvor finalno

Pored toga pronašli ste i neke od fantastičnih razvikanih multiplayer pucačina poput PUBG-a, no kada ste ga na svojem telefonu sa zaslonom od 5-6 inča pokušali zaigrati, shvatili ste da su vam šanse za preživljavanje male jer su svi igrači brži, spretniji i precizniji, a stalno držanje hrpe prstiju na touchscreenu nije nešto što predstavlja poseban užitak.

Dakako, možete si pomoći ako telefon povežete s televizorom, pa dodate specijalnog miša i tipkovnicu (ukoliko možete), no uz pretpostavku da već posjedujete bilo kakvo PC računalo, najpametnije vam je nabaviti Android emulator, softver koji će vam omogućiti da na svojem PC-ju igrate sve Android naslove na isti način kao što igrate PC igre. 


Tehnologija

Postoji puno razloga zbog kojih se isplati instalirati Android emulator na svoj laptop ili desktop računalo. Kao prvo, u Google Playu i na internetu možete pronaći obilje korisnih aplikacija koje koštaju drastično manje nego njihovi pandani za Windows PC ili su, još bolje, u potpunosti besplatne. Emulatori su izuzetno važni i developerima Android aplikacija jer im omogućuju da ih testiraju prije nego što ih izbace na tržište. Nadalje, neki od emulatora vam omogućuju restartanje računala u punokrvni Googleov operativni sustav, što će vam omogućiti rad i zabavu uz puno manje trošenja hardverskih resursa, pa na taj način možete spasiti i neku staru konfiguraciju od “izumiranja”, no za emulatorima se ipak najčešće poseže u gamingu. 

Najbolje današnje mobilne igre za Android postale su izuzetno kvalitetne, zarazne, prepune dopadljive grafike i fizike, a po gameplayu nimalo ne kaskaju za onima koje možete pronaći na gaming računalima i najboljim igraćim konzolama nove generacije. Iz tog razloga mi smo ovu temu posvetili upravo Android emulatorima koji se najčešće koriste za gaming. Pri izboru smo vodili puno brige o jednostavnosti korištenja, pa je stoga svih pet emulatora koje opisujemo vrlo “user friendly” za potpune početnike koji su navikli instalirati PC igre ili igre za konzole s par klikova.

Dobro, igrači na računalima trebali bi još znati barem je li njihov hardver dovoljno moćan za igru na koju misle potrošiti nekoliko stotina kuna, no ne i pretjerano više od toga. Takvim igračima koji su otkrili da na Android platformi postoje fenomenalne igre koje se prodaju za šaku lipa ili su u potpunosti besplatne dobro će doći neki od navedenih emulatora, koje ćete pronaći na idućim stranicama, a mi ćemo vam još samo dati nekoliko malih smjernica vezanih uz odabir. S obzirom na to da se svaki emulator ponaša tako da “glumi” pametni telefon ili tablet, razlikuju se po inačicama Android kernela koji ih pokreće. To znači da postoje emulatori koji su izgrađeni oko Androida u verzijama 4, 5, 6, 7, a jasno vam je da na, recimo, KitKatu nećete moći pokretati sve igre kao na Oreu, baš kao što to nećete moći ni s Android telefonima i tabletima.

Što se hardverskih zahtjeva tiče, najkompleksnije igre koje u Android okruženju dobro iscijede Snapdragone, Kirine i druge ARM procesore bit će blagonaklone prema vama ako imate jači CPU, više RAM-a i bolju grafiku, pa ćete ih moći igrati bez trzanja na većoj količini sličica u sekundi (fps) u višim grafičkim postavkama i na većim rezolucijama, dok ćete u protivnom morati smanjiti postavke do one granice na kojoj vam je igranje ugodno. Dobra stvar kod emulatora je to što ćete na gotovo svakom računalu na koje instalirate neku Android igru moći igrati gotovo svaki naslov, što znači da vam jači hardver treba samo kada postavke želite podići prema višim vrijednostima. Većina emulatora radi na svim inačicama Windowsa od sedmice do desetke, tako da problema ne biste trebali imati ni s time.


Bluestacks 3N

Bluestacks je jedan od prvih kvalitetnih Android emulatora za gaming koji se pojavio, a od svojih prvih početaka je radio prilično dobro i nije bio toliko bugovit u odnosu na konkurenciju, pa postoji velika vjerojatnost da mnogi ljudi ne znaju niti za jedan drugi Android emulator osim njega. U svojoj najnovijoj inačici pod oznakom 3 ili 3N Bluestacks emulira Android uređaje s Nougat OS-om, što ga čini jednim od emulatora s najfriškijim Googleovim operativnim sustavom.

Bluestacks je nekada bio najbolji Android emulator za gaming, no danas ima žestoku konkurenciju. 

bluestacks

Jedna od prednosti u odnosu na dobar dio konkurencije je u tome što podržava Windows PC, ali i Mac računala. Kao i u slučaju sa svim drugim emulatorima, da biste mogli preuzimati i igrati igre s Google Playa, morat ćete koristiti svoj Google račun (naša preporuka je da si otvorite novi), a potom sustavom pretraživanja odaberete igru koju želite i preuzmete je. Instalirane igre možete odmah pokretati, s time da ćete neke morati ponovno povezati sa svojim Googleovim računom, no to nema veze s emulatorom, već ovisi o pojedinim naslovima. Autori tvrde da Bluestacks radi na 96 % svih Android igara, što mi, dakako, nismo išli provjeravati, ali smo se uvjerili da savršeno pokreće svih naših 5 testnih igara.

Ovisno o hardveru koji imate, igre poput Critical Opsa će vam uglavnom letjeti na 60 fps u višim grafičkim postavkama. Dakako, postojat će razlike ako imate minimalnu konfiguraciju tipa Intel Core 2 Duo s 2 GB RAM-a ili Core i5-680 sa 6 GB RAM-a, no one nisu toliko izražene kao u PC gamingu. Mapiranje komandi za korištenje tipkovnice i miša je prilično jednostavno kada jednom shvatite kako si sve možete prilagoditi svojem gamerskom ukusu, iako će vam trebati malo vremena dok sve ne polovite. Bluestacks posjeduje i vlastiti „store“ u kojem se nalaze igre koje su, kako tvrde, specijalno optimizirane za rad s njim, no mi nismo primijetili neku veliku razliku u odnosu na one koje smo preuzimali direktno u Google Playu.

Budući da Bluestacks 3 reklamiraju više kao gaming platformu nego Android emulator, možda biste njega trebali prvog isprobati ako vam emulator treba samo za igranje.

Tablica 1


KoPlayer

Gotovo sve što vrijedi za Bluestacks (ali i za većinu ostalih emulatora s naše top 5 liste) vrijedi i za KoPlayer. Ukratko, radi se o Android emulatoru koji vam može poslužiti za korištenje Android aplikacija poput WhatsAppa i Messengera, no njegov je glavni fokus na gamingu. Iako radi na kernelu operativnog sustava Android 4.4, nismo imali problema s instalacijom niti jedne od naših testnih igara, pa možemo reći da je također odličan, iako smo na par mjesta primijetili neke sitne bugove, što i ne čudi s obzirom na to da je relativno nov. Iako je zadnja nadogradnja izašla u lipnju ove godine, emulator i dalje radi na Androidu 4.4, što ima dobre i loše strane.

Grafički izgled: emulirane Android igre uopće ne pati kada ga dovedete na veliku dijagonalu.

koplayer

 

Dobro je to što bi vam teoretski trebao omogućiti bolje performanse na slabijim računalima jer neće trošiti resurse kao Bluestacks koji radi na sedmici, no moguće je da ćete imati poteškoća s instaliranjem nekih najnovijih igara koje traže malo jače verzije Androida. Mi na takvu nismo naišli, no s obzirom na „milijardu“ aplikacija u GooglePlayu, postoji mogućnost da vam neka igra odbije poslušnost. Kao i u svim drugim Android emulatorima za gaming, KoPlayer vam također omogućuje prilično jednostavno i intuitivno mapiranje komandi za miša i tipkovnicu, a među dodatnim korisnim značajkama nalazi se mogućnost snimanja gameplaya, koji možete uploadati kada god to poželite. Igre možete preuzimati iz Google Playa, ali i u obliku APK datoteka koje učitate direktno u emulator. Kao i u slučaju Bluestacksa, postoje naslovi za koje kažu da su posebno dobro optimizirani za KoPlayer, no to je doista teško provjeriti.

Rekli bismo da je KoPlayer zlatna sredina među Android emulatorima za gaming te ponavljamo da biste ga trebali isprobati ukoliko mislite da je vaše računalo preslabo za nešto jače. Igre će vam i na njemu uglavnom raditi (letjeti) na 60 fps, što će vam u pucačkim i akcijskim naslovima (posebice u multiplayeru) donijeti puno veselja i igre.

Tablica 2


MEmu 5.0.1

MEmu je još jedan od najnovijih besplatnih emulatora koji omogućuje korištenje Android aplikacija na velikom broju Windows uređaja i nema podršku za Mac. To se, naravno, neće dopasti korisnicima Mac računala, ali je dobra stvar za sve one koji koriste Windows OS jer je jako dobro optimiziran za PC računala, pa je izuzetno brz, osim kod prve instalacije kada ćete morati malo pričakati dok se restarta i pokrene, no nemojte se plašiti da će vam se to događati kod svakog pokretanja. Instalacija igara i mapiranje komandi je također jednostavno, a među zanimljivim značajkama treba istaknuti fleksibilnu mogućnost podešavanja, što uključuje procesor, veličinu memorije, rezoluciju, model emuliranog uređaja, lokaciju trake za navigaciju te mod “rootanja”.

Mapiranje komandi u svim emulatorima funkcionira na isti način. Odvucite WSAD “pad” na mjesto gdje se nalaze iste komande na zaslonu telefona i upišite slova koja označavaju određene akcije poput skakanja, repetiranja, promjene oružja...

Menu Play

 

Nadalje, u njega su ugradili simulator GPS lokacije, mogućnost razmjene datoteka između Androida i Windows računala, jednostavnu instalaciju APK datoteka “drag and drop” sustavom i brojne druge stvari koje će vam uljepšati zabavu s Android aplikacijama na vašem računalu. MEmu u inačici 5.0.1 podržava Android 5 Lollipop OIS, a ima i podršku za mobilne igre koje traže ES3.0 (Direct X). Pored toga, ako ste već isprobavali neku od prvih inačica, pa ste naletjeli na neke neugodne bugove, znajte da je sada sve to pokrpano, pa nismo imali niti jedan problem pri igranju naših testnih naslova u najvećoj brzini i kvaliteti. Emulator također nudi i mogućnost da preuzmete dodatni Android kernel ukoliko vam treba Android 4.4., no znajte da  “backward” kompatibilnost radi samo unatrag, što znači da ga nećete moći ponovno postaviti na Android 5. Dakako, uvijek ga možete ponovno instalirati. 

Tablica 3


Nox APP Player 6.0

Ovaj besplatni Android emulator također je napravljen s idejom da omogući najbolje iskustvo igranja Android igara na računalima. Iako se temelji na Android 4.4.2 kernelu, moguće ga je nadograditi na Android 5.1.1, a opće gledano radi se o stabilnom programu koji je kompatibilan s X86 i AMD procesorima te nudi odlične performanse u svim Android igrama s velikim mogućnostima podešavanja. Osnovne funkcije koje omogućuju mapiranje komandi tipkovnice, miša i joysticka/joypada te integracija kamere i mikrofona omogućit će vam da uživate podjednako u svim žanrovima igara: pucačinama, utrkama, borilačkim, pa i “akcijskim kartaškim” poput Hearthstonea, koji je začudo jedna od rijetkih igara s kojima mnogi Android emulatori imaju problema.

Nox APP Player 6 posjeduje i mod koji omogućuje istovremeno pokretanje igara u zasebnim prozorima.

NoxPlayer

Mapiranje komandi kako biste koristili WASD za kretanje i time stekli zločestu prednost pred igračima koji se trude igrati na dodirnim zaslonima mobitela jako je jednostavno. Emulator posjeduje i multiplayer mod koji omogućuje korisnicima da istovremeno pokrenu više Nox App Player prozora, a na svakom se može vrtjeti druga igra ili aplikacija. Drugim riječima, umjesto da svaku aplikaciju stavljate u pozadinu, sada se možete “šetati” između njih unutar jednog zaslona.

Engine Noxa se često nadograđuje, pa je inačica 6.0 znatno optimizirala korištenje memorije i brzinu interneta kako biste čim više uživali u online obračunima bez laga. Stvar koju posebno pozdravljamo je ugrađeni tutorial, koji će vam uvelike pomoći pri mapiranju komandi, što vam prvi put može predstavljati malu noćnu moru, a tu je i potpuna podrška za OpenGL3 igre. Među komandama koje možete simulirati odabirom tipke ili kretnje joysticka je i “swipe” (povlačenje prsta na zaslonu telefona lijevo ili desno), pa si možete stvoriti ugodno gamersko “PC okruženje” u svakoj Android igri koju pokrenete. U igri PUBG smo, doduše, doživjeli par manjih bugova zbog kojih smo bili izbačeni iz igre, a koji su se pojavili jer smo malo previše stiskali gumbe (očito krive) na tipkovnici, ali sve u svemu i ovaj emulator je prošao na ispitu, pa možete razmisliti i o njemu ako si planirate nabaviti takav softver.

Tablica 4


Xe Player

Xe Player dizajnom jako podsjeća na Nox APP Player, no poseban je po tome što može raditi na vrlo slabim računalima s “low-end” hardverom uz pomoć Direct X programskih okruženja. Izrađen je na x86 arhitekturi, podržava OpenGL i izuzetno je stabilan, iako se radi o najnovijem Android emulatoru koji je posebno posvećen Windows 10 operativnom sustavu. Među zanimljivim značajkama možemo navesti podršku za snimanje gameplaya i integrirani Google Play store, a mapiranje komandi za miš, tipkovnicu, gameplay i joystick je jednostavno kao i u slučaju sa ostalim emulatorima, iako ćete prvi put izgubiti malo vremena dok ne shvatite kako postavljati komande svoje periferije na komande igara kako biste dobili svoj uobičajeni PC gamerski setting. Komande možete prilagođavati do zadnjeg detalja, a to uključuje i očekivane elemente poput gravity senzora, GPS-a te, dakako, slobodnog nišana i WASD kretanja.

Xe Player biste trebali izabrati ako imate slabo računalo, no nećete moći pokrenuti baš sve igre.

xe player

 

S obzirom na to da se na igre spajate direktno preko Google Playa korištenjem vlastitog Google računa, ostat će vam svi “achievementsi” i drugi bonusi kao što ih imate i na svim drugim Android uređajima koje koristite za igranje. Nažalost, mada smo u početku pomislili da je ovo najbolji Android Emulator jer omogućuje odlične performanse na slabijim PC računalima, koje se uz malo podešavanja u postavkama mogu još poboljšati (čitaj ubrzati), Xe Player je jedini od naših Top 5 emulatora koji nije htio pokrenuti jednu od naših testnih igara, Hearthstone. Iako ovo nije neka od igara zbog kojih biste pod svaku cijenu trebali koristiti emulator jer se radi o RPG “kartanju”, činjenica je da predstavlja jedan od najpopularnijih naslova za Android, pa bi nas fanovi vjerojatno zatukli kada bismo Xe Player ocijenili najvišom ocjenom. Vjerujemo da je pitanje dana kada će dobiti podršku i za ovu igru, no do tada mu je ovo veliki minus.

Tablica 5


TOP 5 igara za TOP 5 emulatora

Za testiranje emulatora odabrali smo popularne igre Critical Ops, Asphalt 8: Airborne, Hearthstone: Heroes of Warcraft, NOVA Legacy i PUBG Mobile. Kao što možete primijetiti, s izuzetkom kartaškog Hearthstonea i trkaćeg Asphalta, na listi se nalaze tri odlične pucačke igre jer smatramo da je upravo igranje shootera na PC-ju pomoću miša i tipkovnice najvažnija stvar zbog koje bi neki gamer uopće posegao za emulatorom.

PUBG Mobile jedna je od igara zbog kojih se posebno isplati nabaviti emulator.

pubg mobile

Asphalt 8 Airborne i druge trkaće igre  jednostavno zovu da ih igrate emulator.

aSPHALT 8 aIRBORNE

Hearthstone je u osnovi igra s kartama, a milijuni igrača je obožavaju.

hearthstone

NOVA Legacy je zanimljiva pucačka igra u kojoj razvaljujete neprijatelje na svemirskoj postaji.

nova legacy

Critical Ops je neka vrsta CS klona i jako je uzbudljiv za igranje u timskom multiplayeru.

Critical Ops

(Stranica 1 od 8)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 8)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Top 5 Android emulatora za igranje na PC-u i Macu - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.