15 savjeta za iOS9

15 savjeta za iOS9

Nakon što je Apple ranije ove godine službeno izbacio iOS 9, posljednja inačicu svojeg mobilnog operativnog sustava, mnoge je pomalo iznenadila činjenica da nova verzija podržava sve uređaje koje je podržavala i osmica, tj. iPhone 4S, iPad 2, iPod Touch pete generacije te sve kasnije modele.

Drugim riječima, ne radi se o drastičnom remontu sustava kakav smo imali prilike vidjeti prošog ljeta već više redizjnu. Pa, što ima novoga?

 


Novi upravitelj aplikacija

Listanje, otvaranje i zatvaranje prethodno korištenih aplikacija je već bilo zadovoljavajuće riješeno u osmici, no to nikako ne znači da nismo zadovoljni novim izgledom switchera za iOS 9. Sve te radnje sada nalikuju listanju kroz špil karata i još su intuitivnije nego prije. Kao i prije, switcheru pristupate dvostrukim pritiskom na Home tipku.

 switcher

Intuitivnost: Iako zamjerki na stari upravitelj aplikacija baš i nije bilo, iOS 9 ga unaprijeđuje

 


Novi mod štednje energije

Svaki put kada vam baterija padne na 20% kapaciteta, iOS 9 će ponuditi uključivanje novog moda štednje energije te ćete istu ponudu dobiti i na 10% ako je odbijete prvi put. Radi se o posebno načinu rada uređaja u sklopu kojega se onemogućuju AirDrop, automatska preuzimanja nadogradnji, pozadinska sinkronizacija relativno nebitnih aplikacija te neki vizualni efekti unutar izbornika, a ekran se gasi nešto brže nego inače. Mod se također u bilo kojem trenutku može uključiti ili isključiti, a sam će se automatski isključiti nakon što ponovno napunite bateriju na barem 80% kapaciteta. Čak i bez korištenja spomenutog načina rada, iOS 9 osjetno manje opterećuje bateriju nego što je to bio slučaj s osmicom te u praksi možete očekivati oko sat vremena više korištenja uređaja.

 lp

Low Power Mode: Čak i bez novog moda štednje energije, baterija s devetkom drži oko sat vremena duže

 


Pretraživanje postavki

Iako je intuitivnost jedna od glavnih prednosti iOS-a još od 2007. godine i prvog iPhonea, Postavke uređaja su i dalje možda i jedina Appleova aplikacija u kojoj se moguće izgubiti zahvaljujući pukoj količini sadržaja i povremeno naizgled nasumičnim standardima kategorizacije. Tvrtka je tome doskočila uvođenjem izuzetno korisne mogućnosti pretraživanja postavki što u praksi osjetno ubrzava mnoge pojedinačne radnje i olakšava snalaženje.

 search

Pretraga Postavki: Izuzetno korisna opcija bez koje više ne možemo zamisliti korištenje iOS uređaja

 


Blokatori sadržaja

Suprotno nagađanjima da će iOS 9 dolaziti s nativnim blokatorom reklama, to se nije obistinilo. Ipak, nova verzija Appleovog mobilnog OS-a uistinu neizravno omogućuje upravo to. Radi se o blokatorima sadržaja za Safari koje možete preuzeti s iOS App Storea te zatim aktivirati u postavkama Safarija. Trenutačno najpopularnije takva aplikacija je Crystal koji košta svega 99 centi, no njen kreator Dean Murphy je otkrio da trenutačno razmišlja o prodaji privremenog prolaska kroz Crystalov filter sadržaja velikim tvrtkama u slučaju „prihvatljivih reklama.“ Zbog toga bi oni koji traže dugoročnije rješenje trebali zaobići Crystal i okrenuti se opcijama kao što su 1Blocker, Ad Block Multi i All At Once.

blok

Blokatori sadržaja: Apple nije izravno blokirao reklame u Safariju, no blokatori sadržaja aplikacijama trećih strana omogućavaju upravo to

 


San Francisco font

Ako vam se nešto u vezi posljednjeg iOS-a čini drugačije no ne možete utvrditi što, moguće je da se radi o novom San Francisco fontu kojeg je Apple originalno predstavio na Apple Watchu. San Francisco font se koristi u postavkama, Spotlightu i svim nativnim aplikacijama, a također ga možete odabrati kao defaultni font za vašu iBooks zbirku. Font je izuzetno čitljiv i ne umara oči te smo iznenađeni što nam prilikom korištenja iOS-a 9 uopće nije falila Helvetica Neue, možda trenutačno i najomiljenija tipografija na svijetu koju je Apple koristio za svoj softver od 2013.

sanfran

San Francisco: Prvi Appleov font nakon dva desetljeća je u najmanju ruku jednako čitljiv kao i stara Helvetica Neue

 


Novosti u vezi fotki

Jeste li ikada htjeli odabrati slike na mobitelu na način na koji to radite s mišem na računalu? Jednostavnim pritiskom i razvlačenjem pravokutnika unutar dane mape? iOS 9 vam daje tu zgodnu mogućnost. Nova verzija ovog operativnog sustava sada također posebno grupira screenshotove i slike i video sadržaj snimljen prednjom kamerom u zasebne mape. Također, Messaging aplikacija će od sada prikazivati thumbnailove svih vaših kontakata pored njihovih poruka, što su do sada mogli vidjeti samo vlasnici modela 6 Plus.

 fotke

Organizacija albuma: Snimke uhvaćene s prednjom kamerom i screenshotovi sada automatski dobivaju zasebne albume

 


Pametnija Siri

Siri je sada dobila mogućnost učiti ne samo općenite informacije o vama, već i vaše navike. Npr. ako svakog radnog dana zovete ženu pod pauzom za ručak, Siri će je postaviti na vrh preporuka, a isto vrijedi i za one koji su navikli čitati vijesti preko neke aplikacije ili igrati igrice prije spavanja, kao i sve slične situacije. Naravno, ako se ježite od ovakvog tipa tehnologije, možete u potpunosti onemogućiti ovu funkcionalost u postavkama uređaja. Od općenitih unaprijeđenja, Siri sada može točnije odgovarati na upite s vremenskim odrednicama tako da je možete tražiti da vam pokaže vaše snimljene fotografije od prošlog ljeta ili reproducira najpopularnije rock hitove iz 1997 i sl.

 


Bolja iCloud integracija

Korisnici iOS-a 9 sada napokon mogu izravno pristupiti svojem iCloud računu putem aplikacije koju možete postaviti na Home zaslon uređaja pomoću opcije u iCloud Drive postavkama. Također, e-mail privitci se sada mogu dodavati izravno iz iClouda.

 icl

iCloud: iOS 9 dolazi s nativnom iCloud aplikacijom koju možete omogućiti u postavkama

 


Split View i digitalni trackpad za iPad

Split View je Appleov naziv za tradicionalnu splitscreen funkciju pomoću koje možete simultano koristiti dvije aplikacije na ekranu, što omogućuje iOS 9. Ova mogućnost je nažalost rezarvirana samo za korisnike iPad modela Pro, Air 2 i Mini 4 jer u Appleu ne vjeruju da ista može biti korisna na manjim ekranima, a u slučaju starijih uređaja, vjerojatno ne žele riskirati pad performansi. Uz ručno aktiviranje, Split View se u određenim slučajevima pali automatski. Npr. pritiskom na link povezan uz neku lokaciju unutar Apple Maps aplikacije će otvoriti vezanu web stranicu na desnoj polovici ekrana. Još jedan iOS 9 novitet ekskluzivan za iPad uređaje je mogućnost da svoju tipkovnicu pretvorite u digitalni trackpad polaganjem dva prsta na istu što olakšava brzo odabiranje velike količine teksta.

split

Split View: Vlasnici novijih modela iPada sada mogu uživati u paralelnom korištenju aplikacija

 


Unaprijeđeni Maps

Appleov Maps sada napokon daje prave upute u vezi javnog prijevoza te može poslužiti za nešto više od automobilske navigacije. Iako u praksi i dalje nije savršen po pitanju hrvatskih autobusnih i tramvajskih linija, radi se o koraku u pravom smjeru. Aplikacija je također malo opamećena po pitanju prijedloga koje daje na vaše upite. Uz proširenu bazu podataka, Appleove mape će sada prihvaćati i općenitije upite. Npr. umjesto da tražite „restoran u Zagrebu“ možete jednostavno pritisnuti na ikonu hrane i gledati prijedloge u blizini vaše lokacije ili lokacije koju trenutačno gledate.

maps

Pametnije mape: Appleova navigacija sada prihvaća općenitije pretrage i "svjesna" je javnog prijevoza

 


Korištenje Maila za Caller ID

U postavkama sada možete pronaći opciju da vaš uređaj daje inteligentnije prijedloge primatelja vaših mailova i SMS poruka. To postiže zahvaljujući međusobnom dijeljenju podataka između Mail i Kontakti aplikacija, a najzanimljivija novost je činjenica da će iOS 9 čak pokušati pogoditi nepoznati broj koji vas zove.

 


Unaprijeđena tipkovnica

iOS 9 napokon staje na kraj slučajnom tipkanju velikih i malih slova. Iako je pomalo tragično što smo na tipkovnicu koja prikazuje velika i mala tiskana slova ovisno o tome je li Shift tipka uključena ili ne morali čekati sve ove godine, jedino što sada preostaje jest biti sretan što je ona naposlijetku i stigla.

tipkovnica

Strpljenje je vrlina: S novim iOS-om smo napokon dočekali tipkovnicu koja pokazuje mala tiskana slova

 


Nazad tipka

Ako npr. dobijete notifikaciju o poruci na Facebooku dok imate otvoren Mail, sada je možete pritisnuti da prijeđete na Facebook, nastaviti koristiti Facebook te zatim u bilo kojem trenutku pritisnuti tipku nazad za izravan povratak na Mail. Jest da je ova ista stvar već godinama moguća korištenjem upravitelja aplikacija, no univerzalna tipka za nazad u gornjem lijevom kutu ekrana je ipak intuitivnije rješenje s obzirom da radnju koja je prije zahtijevala tri klika sada svodi na jedan.

 


Naprednije uzimanje bilješki

Bilješke unutar nativne iOS aplikacije sada možete škrabati i prstom ili stilusom, a nova alatna traka omogućuje znatno lakše bilježenje raznoraznih popisa, slika, videa i lokacija iz ostalih aplikacija u bilješke. Sve u svemu, ako vam ne treba sinkronziacija između Appleovog i uređaja nekog drugog proizvođača, jednostavno nema kvalitetnije opcije za uzimanje bilješki od one već upakirane u iOS 9.

bs

Bolje bilješke: Formatiranje, skiciranje i dodavanje multimedijskih sadržaja u bilješke je riješeno izuzetno jednostavno

 


Ponovno osmišljena News aplikacija

Sjećate se kada ste zadnji put koristili nativnu News aplikaciju na iOS-u? Ni mi isto. Ipak, redizajnirana News aplikacija s kojom dolazi devetka pomalo podsjeća na Flipboard u smislu da će vam po želji kroz dan servirati aktualne novosti vezane za vaše interese i(li) geografske lokacije. To u praksi funkcionira dosta dobro i Apple News sada uistinu može poslužiti kao alternativa Feedlyju, već spomenutom Flipboardu, ili kakvom drugom RSS servisu tako da mu se isplati pružiti prilika.

(Stranica 1 od 16)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 16)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

15 savjeta za iOS9 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.