Isprobali smo: Apple AirTag

Isprobali smo: Apple AirTag

11 grama lagani pratitelj 

Precision Finding značajka jedna je od najimpresivnijih mogućnosti pomoću koje će korisnici locirati AirTag s nevjerojatnom preciznošću.

Apple svojim korisnicima nudi pouzdanost i laku međusobnu povezanost svih uređaja u svom Apple ekosustavu. Jedan od takvih je Apple AirTag kojeg smo testirali u VIDILAB-u. To je mikrogadget osmišljen da vam pomogne u praćenju predmeta koje ste skloni zagubiti, od ključeva, torbica, ruksaka ili nekih predmeta na koje možete prikačiti ovaj mali uređaj promjera svega 31,9 mm i debljine 8 mm.  

Izgleda kao bedž nalik onima koje su nekad klinci stavljali na svoje jakne ili torbe, no kako nema rupicu kroz koju možete pričvrstiti uređaj nekom trakom, morat ćete se osloniti na razne silikonske privjeske namijenjene da u njih stavite AirTag. Na Amazonu imate već ogromnu ponudu raznih nosača AirTag-ova, a ono što je zanimljivo jest da možete kupiti i zvonce za bicikl koje je napravljeno tako da u njega skriveno stavite AirTag ili čak dodatak za prednju vilicu na biciklu, pa bicikl tako možete pratiti i pronaći prije nego li netko shvati da ste „označili“ svoju imovinu uređajem za praćenje. 

Inače, u ponudi na tržištu već imate puno jeftinije izvedenice sličnih gadgeta drugih proizvođača, poput Atuvos key trackera, no kao i slučaju AirTaga, njega možete koristiti samo ako posjedujete Apple iPhone s iOS 14,5+. 

 

Dizajn i karakteristike 

Iako je AirTag mali, okrugli uređaj promjera nešto većeg od 3 cm, vrlo je kompaktan i čvrst, a sleek dizajn čini ga lako prenosivim sa mogućnošću upotrebe na mnogim mjestima. Ima privlačan Apple dizajn, no ono što iznenađuje je da koristi običnu bateriju CR2032 koju možete kupiti u bilo kojoj trgovini i jednostavno sami zamijeniti, što ga čini povoljnim za dulje korištenje jer se ne morate oslanjati na mrežu nekad ne baš jeftinih usluga Apple servisne mreže. 

 

Tehnologija i funkcionalnosti 

Ono što AirTag čini posebno korisnim gadgetom je precizno lociranje. Naime, AirTag koristi napredne tehnologije za lociranje. U njegovom malom kućištu od sjajne bijele plastike nalazi se Appleov U1 čip, koji omogućuje precizno lociranje zahvaljujući ultrawideband (UWB) tehnologiji. U kombinaciji s Bluetoothom i NFC-om, AirTag zapravo koristi Apple uređaje u blizini kao crowdsourcing za slanje signala, stvarajući tako ogromnu mrežu za lociranje samog sebe.

Ovo je poznato kao „Find My“ mreža, koja uključuje stotine milijuna uređaja diljem svijeta, ali naravno, samo ako korisnik ima uključenu tu funkciju na svom iPhoneu jer ako je skeptičan oko pitanja sigurnosti, onda neće moći koristiti svoj AirTag niti biti dio mreže za „bouncanje“. Kada AirTag nije u dosegu vašeg uređaja, drugi Apple uređaji mogu otkriti njegov signal i anonimno prenijeti njegovu lokaciju natrag vama, što je potpuno zaštićeno end-to-end enkripcijom te osigurava privatnost i sigurnost za korisnike - što Apple korisnici jako cijene.

Uređaj je certificiran za „mokre“ uvjete certifikatom IP67, što znači da može provesti u vodi dubine do 1 metra čak 30 minuta, a to je svakako odlična informacija za sve koji ga misle koristiti u outdoor aktivnostima koji obiluju kišom ili prašinom. No imajte na umu da mu je za lociranje bitna bliska mreža drugih iPhone uređaja kako bi se prijavio u mrežu i dao se locirati, što znači da ćete ga moći pronaći ako istom stazom kojom ste vi prošli, prođe neki drugi planinar s iPhoneom koji ima minimalno iOS14+ i uključenu funkciju „Find My“ u svojim postavkama. 

Za potrebe VIDI testa, poslali smo iPhone i AirTag usporedo na put od Zagreba do Venecije, pa nam je bilo vidljivo da je uređaj - iako je bio čak uz sam iPhone koji mu namjerno nije bio matični uređaj, već samo bouncer postavljen za lociranje - znao kasniti po nekoliko sati kako bi se opet locirao na pravom mjestu.  

 

airtag1.jpg

 

airtag2.jpg

Kašnjenje lociranja AirTaga vidljivo je iz ovog primjera gdje smo testni AirTag (Bimbo) stavili da putuje s iPhoneom (Eva) na kojeg AirTag nije bio prijavljen, već ga je koristio samo kao bouncer. Znalo se dogoditi da AirTag kasni i do sat vremena prije no što se ispravno locira i ponovno preklopi s iPhoneom koji je bio pored njega

 

Precizno traženje (Precision Finding) 

Jedna od najimpresivnijih značajki AirTaga koju smo već spomenuli je Precision Finding, funkcionalnost koja koristi UWB tehnologiju. Ova funkcionalnost omogućuje korisnicima da točno lociraju AirTag s nevjerojatnom preciznošću. Kada je AirTag u blizini, iPhone može prikazati točan smjer strelicom i udaljenost do izgubljenog predmeta, kao i zvučni signal sa samog uređaja koji možete aktivirati, što vam omogućuje da u prepunoj teretani gdje ste ostavili neki svoj predmet ne idete od sprave do sprave vireći preko znojavih članova dok vježbaju tražeći svoj AirTag, već će vam ova funkcija olakšati traženje. Ova funkcionalnost dostupna je na iPhone modelima koji podržavaju U1 čip, uključujući iPhone 11 i novije modele. 

Ukoliko ga izgubite, možete ga označiti preko svog telefona kao izgubljenog, no neki korisnik koji ga pronađe neće moći pročitati povijest kretanja uređaja, ali će skeniranjem uređaja moći doći do vlasnika i ako želi, obavijestiti vas - čak i ako je Android korisnik. 

 

Sigurnost i zlouporaba 

Puno je, naravno, pitanja vezano uz zlouporabu u smislu da ljudi koriste ovaj uređaj za praćenje ljudi, no Apple je poduzeo brojne korake kako bi spriječio upravo takvu zloupotrebu. AirTag, naime, koristi jedinstvene identifikacijske kodove koji se redovito mijenjaju, što znači da čak ni Apple ne može pratiti vaš uređaj. Osim toga, ako AirTag koji vam ne pripada bude putovao s vama nekoliko dana, vaš iPhone će vas obavijestiti o prisutnosti nepoznatog AirTaga, a uređaj će početi emitirati zvuk kako bi ga bilo lakše pronaći. To će se desiti čak i ako ste Android korisnik. 

 

Zaključak 

Iako nije savršen uređaj za praćenje kakvi postoje za profesionalnu upotrebu, Apple AirTag je poželjan i cijenom pristupačan osobni gadget za sve korisnike Apple iPhonea jer mu je primjena široka, od čuvanja stvari za koje mislite da ste ih skloni zagubiti, poput ključeva ili pak onih koje bi netko mogao otuđiti, pa do toga da uređajem podarite svog kućnog ljubimca kako biste ga pronašli u slučaju da ga izgubite. Uređaj nema GPS, pa imajte na umu da ovisite o mreži Apple korisnika s uključenom funkcijom „Find My“ u nekom području što je, naravno, puno lakše očekivati u gradovima i sredinama u kojima postoji značajna zastupljenost iPhone korisnika čiju ćete mrežu koristiti da pronađete svoj izgubljeni predmet. 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.