AMD Ryzen 7000 procesori - 65 W

AMD Ryzen 7000 procesori - 65 W

Ekskluzivno smo testirali tri najnovija štedljivija i jeftinija Zen 4 procesora, Ryzen 5 7600, Ryzen 7 7700 i Ryzen 9 7900. Kakve su im performanse u zahtjevnim aplikacijama?

Mnogi su ostali prilično razočarani kada je AMD prilikom predstavljanja svoje najnovije AM5 hardverske platforme i Zen 4 procesora prošle godine inicijalno predstavio isključivo skuplje X varijante AM5 procesora. S obzirom na visoke cijene AM5 ploča i činjenicu da je najjeftiniji AM5 procesor Ryzen 5 7600X koštao oko 300 dolara, prelazak na novu platformu, koja zahtijeva i DDR5 memoriju, bio je iznimno skup sport.

 

Novi Zen 4 trojac

Sada je došlo vrijeme da AMD koliko-toliko ispravi nepravdu. Početak ove godine donosi nam tri nova AM5 procesora – Ryzen 5 7600, Ryzen 7 7700 i Ryzen 9 7900. Za razliku od svojih prethodnika, 7600X, 7700X i 7900X, ovi procesori su ograničeni na TDP od 65 W, te bi trebali biti energetski učinkovitiji i omogućiti odličan omjer performansi i potrošnje energije.

Ovo su, po nama, procesori koje je AMD trebao odmah predstaviti. Međutim, oni su se odlučili za „gas do daske“ pristup, odnosno modele koji su radili na samom limitu svojih mogućnosti uz dosta visoke radne napone, što je rezultiralo smanjenom energetskom učinkovitošću i visokim temperaturama prilikom punog opterećenja svih jezgri.

 

AMD_Ryzen_7000_procesori-1.jpg

Nova tri Zen 4 procesora su, dakle, energetski daleko učinkovitiji, a pritom bi trebali biti i ponešto jeftiniji. Konačno, važno je napomenuti kako ćete s novim procesorima u prodajnom pakiranju dobiti i hladnjake!

Preciznije, s modelom 7600X dolazi AMD-ov hladnjak Wraith Stealth, dok s 7700X i 7900X dolazi još kvalitetniji i atraktivniji Wraith Prism. Ovo je svakako zgodan dodatni bonus koji poboljšava omjer cijene i performansi kod novih 65 W Zen 4 procesora.

AMD nam je na test poslao sva tri nova 65 W Zen 4 procesora tako da smo ih mogli detaljno testirati i uvjeriti se koliko su brzi i isplativi. Gamerima će svakako biti posebno zanimljivi 6-jezgreni 7600 i 8-jezgreni 7700, dok za zahtjevnu poslovnu i profesionalnu primjenu 7900X potencijalno ima mnogo toga za ponuditi.

U svakom slučaju, štedljiviji Zen 4 procesori trebali bi zapravo pokazati Zen 4 arhitekturu u sasvim drugačijem svjetlu s naglaskom na visoku razinu performansi uz manju potrošnju energije.

 

DR5, PCie 5.0 i hrpa novih chipseta

Što se tiče same arhitekture, novi se procesori, dakako, temelje na istovjetnoj Zen 4 arhitekturi i tu nema nikakvih novosti ili razlika u odnosu na ranije predstavljena četiri AM5 procesora. Zbog toga ćemo ovdje samo u kratkim crtama, kako bi vas uveli u cijelu priču, ponoviti neke osnovne značajke Zen 4 arhitekture i AM5 platforme u cjelini.

Nakon dugovječne i iznimno uspješne AM4 hardverske platforme, AMD je prošle godine predstavio novu AM5 platformu. Ova bi platforma u narednom razdoblju, sve tamo do 2025. godine, trebala biti glavni AMD-ov oslonac u svijetu stolnih računala. AM5 platforma donosi ključne tehnološke novosti, uključujući prije svega podršku za najnovije standarde poput PCIe 5.0 i DDR5 memorije.

Nova generacija chipseta donosi nam četiri modela: X670E, X670, B650E i B650. Posve je nov i procesorski utor na matičnim pločama, sada u LGA 1718 izvedbi, što znači da su pinovi na matičnoj ploči, a ne više, kao ranije, na samom procesoru.

Ploče s X670E chipsetima čine apsolutni vrh ponude i predstavljaju trenutno ponajbolji odabir za nove Ryzene serije 7000. Cjenovno nešto povoljnije varijante čine B650E i B650 ploče ovisno o tome koliko ste spremni na kompromis. Važno je napomenuti kako sve trenutno dostupne AM5 ploče nude podršku za PCIe 5.0 SSD-ove što je svakako više nego pozitivno.

Svojevrsna novost su i posebni EXPO profili za DDR5 memoriju, AMD-ov ekvivalent XMP-u. Na ovaj način poboljšana je kompatibilnost s novim procesorima i jednostavan overclocking memorije.

 

Zen 4 arhitektura – Zen na steroidima!

Ryzeni serije 7000 (Raphael) temeljeni su na Zen 4 arhitekturi, te se sada predstavljena tri nova 65 W modela pridružuju četirima Zen 4 procesorima koji su predstavljeni prošle godine.

Kao i prethodnici, Ryzeni serije 7000 temelje se na MCM (multi chip module) dizajnu koji se i u ovom slučaju sastoji od CCD-a i ulazno-izlazne jedinice (I/O Die). Tehnološki je svakako posebno značajno što AMD kod Ryzena 7000 koristi najnoviji 5nm FinFET proizvodni proces za jezgre, odnosno CCD-ove.

Nadalje, svakako ključna odrednica svih Zen 4 procesora su osjetno povećani radni taktovi koje prate i veće nominalne vrijednosti potrošnje energije kod pojedinih modela. Ovdje valja naglasiti kako se osjetno povećanje radnog takta podjednako odnosi na brzinu prilikom opterećenja jedne ili više procesorskih jezgri.

Nova arhitektura donosi i podršku za AVX-512 instrukcije, dok je količina L2 cachea po jezgri dvostruko veća nego ranije (1 MB po jezgri). Možemo reći kako su Zen 4 procesori svojevrsna kulminacija chiplet dizajna i Zen arhitekture.

Također, svojevrsna novost je činjenica da po prvi put svi Zen 4 desktop procesori dolaze s integriranim RDNA 2 grafičkim čipom. Premda skromnih mogućnosti sa svega 2 compute jedinice, bit će dobro rješenje za poslovnu primjenu, odnosno za prikaz slike i dijagnostiku u slučaju da vam, primjerice, zasebna grafička kartica prestane raditi.

 

Tri procesora, jedna ploča i hrpa benchmarka

Vratimo li se samim novim procesorima, svakako je važno spomenuti kako novi 65 W Ryzen 7000 trojac podržava sve trenutno dostupne AM5 matične ploče. Štoviše, ovi bi procesori trebali raditi na svim pločama s koliko-toliko novijom verzijom BIOS-a. Međutim za punu funkcionalnost i maksimalne performanse bit će potrebno nadograditi BIOS na najnoviju verziju s odgovarajućom podrškom za nove procesore.

Mi smo prilikom testiranja koristili ASRockovu matičnu ploču X670E Taichi s beta verzijom BIOS-a 1.11.AS06. Vjerujemo kako će svi proizvođači AM5 ploča, u vrijeme kada ovo budete čitali, imati dostupnu odgovarajuću verziju BIOS-a s podrškom za nove procesore.

U vezi s ovime zbila se i mala kontroverza. Naime, najnovije predstavljena verzija BIOS temeljena na AGESA ComboAM5PI 1.0.0.4 potencijalno je bila problematična za 7600X procesore koji posjeduju dva CCD-a. Zbog toga je većina proizvođača ubrzo uklonila ovu verziju BIOS-a.

 

Tab_lica_2.jpg

Prilikom testiranja procesora koristili smo i 32 GB (2x 16 GB) DDR5 memorije radnog takta 5200 Mhz, kao i grafičku karticu RTX 4080. Integrirani grafički čip na samim procesorima bio je isključen prilikom testiranja.

Za potrebe hlađenja procesora koristili smo Corsairovo AiO vodeno hlađenje H100i Elite LCD. Vrlo je važno instalirati i najnoviji verziju AMD-ovih upravljačkih programa za chipset, a u trenutku testiranja radilo se o verziji 4.11.15.342. Na testnu konfiguraciju bio je instaliran Windows 11 Pro 21H2 Pro.

 

Ryzen 5 7600 – Novi budget gaming šampion?

Pregled novih AMD-ovih procesora započet ćemo s trenutno najjeftinijim AM5 procesorom, Ryzenom 5 7600. Potencijalno, ovo je procesor koji će ponajviše zanimati gamere i mainstream korisnike. Već sam pogled na specifikacije jasno govori kako ovdje baš i nema neke velike razlike u odnosu na ranije predstavljeni 7600X. Ukupni TDP je s 105 W smanjen na 65 W što u praksi rezultira manjim osnovnim i boost radnim taktom novog 7600 modela.

Mi smo s ovim procesorom zabilježili maksimalni radni takt od 5150 MHz prilikom opterećenja jedne jezgre i 4970 MHz prilikom opterećenja svih jezgri uz maksimalni radni napon od 1,23 V. Brzine su, dakle, nekih 200-300 MHz manje nego kod 7600X.

U konačnici je tako novi 7600 procesor marginalno sporiji od prethodnika u vidu 7600X. Zanimljivo je kako je i potrošnja energije vrlo slična. Naime, 7600X ionako nije do kraja mogao iskoristiti dostupni TDP, a ovih 65 W kod novog modela zapravo treba shvatiti uvjetno, jer AMD na vrlo čudan način dolazi do ovih brojki za svoje procesore.

Ukupna potrošnja je zapravo bliža 90 W što, dakako, uključuje procesorske jezgre, SoC i I/O jedinicu. Temperatura pod punim opterećenjem svih jezgri doseže 78°C, što i nije malo s obzirom na to da smo koristili AiO vodeno hlađenje.

 

pc_mark_10_7700.jpg

Shodno tome, uključenjem PBO (Precision Boost Overdrive) opcije u BIOS-u koja procesoru omogućuje korištenje nešto više limita potrošnje energije, nema gotovo nikakvog povećanja performansi. Dodatno možete sami probati još malo optimizirati radni napon i podići radni takt, međutim od toga nema previše koristi. Jasno je kako kod 7600 procesora AMD koristi procesorske jezgre slabijeg potencijala.

Ukupno gledano, Ryzen 5 7600 je brz 6-jezgreni procesor koji nudi odlične gaming performanse. Daleko je manje impresivan kada govorimo o brzini prilikom renderinga, video kodiranja i svih drugih zahtjevnijih zadaća. Pritom ni omjer performansi i potrošnje energije nije osobito dobar.

Cijena mu je također tek neznatno niža od 7600X modela, a po nama je 270 eura još uvijek previše za 6-jezgreni procesor u 2023. godini. Istina, s novim 7600 dobit ćete i Wraith Stealth hladnjak koji može poslužiti za prvu ruku, ali preporučamo nabavku boljeg hladnjaka.

 

Ryzen 7 7700 – 8 brzih i štedljivih Zen 4 jezgri

Stepenicu više u ponudi novih Ryzen 7000 procesora nalazi se 8-jezgreni Ryzen 7 7700. U odnosu na Ryzen 5 7600, ovaj procesor posjeduje dvije jezgre više i trenutno je optimalno rješenje za gaming računalo.

I ovdje također možemo zabilježiti istovjetno smanjenje TDP-a sa 105 na 65 W u odnosu na 7700X. Zanimljivo je kako je boost radni takt prema specifikacijama svega 100 MHz niži u odnosu na 7700X, što znači da bi 65 W 7700 model trebao ponuditi vrlo usporedive performanse.

U stvarnosti smo zabilježili radni takt od oko 4900 MHz prilikom opterećenja svih jezgri, te 5350 MHz prilikom opterećenja jedne jezgre. Novi 65 W Ryzen 7700 ističe se odličnim performansama i jako dobrom energetskom učinkovitošću. Zanimljivo je kako je potrošnja energije prilikom opterećenja svih jezgri jednaka onoj kod 7600 modela, a performanse su osjetno bolje.

Posljedica je to većeg broja jezgri koje pritom rade na nižem radnom naponu od svega 1,11 V. Sve skupa rezultira i maksimalnom temperaturom od 66°C s testnim AiO hladnjakom prilikom opterećenja svih jezgri.

Nadalje, Ryzen 7700 ističe se odličnim gaming performansama, pa je tako u pravilu u igrama bio najbrži od ova tri testirana procesora. Razlike dakako nisu velike, no za gaming računala 7700 je odličan odabir jer može ponuditi maksimalne moguće performanse, čak i s najbržim grafičkim karticama.

Ukoliko želite još bolje performanse u svim aplikacijama koje koriste sve dostupne jezgre, možete uključiti PBO ili sami overclockirati procesor. Na taj način ćete praktično dobiti istovjetne performanse kao kod 7700X. Potrošnja energije će, dakako, pritom osjetno porasti.

S Ryzenom 7700 u paketu stiže i jako dobar hladnjak Wraith Prism što ovaj model čini daleko isplativijom opcijom u odnosu na prethodnika 7700X.

 

Ryzen 9 7900 – Superiorna energetska efikasnost

Najimpresivniji procesor od svih novih 65 W Ryzena svakako je Ryzen 9 7900. Ovaj procesor omogućuje izniman omjer performansi i potrošnje energije. Ovo je po pitanju energetske učinkovitosti zasigurno jedan od ponajboljih procesora na tržištu.

Ovo se prije svega odnosi na performanse u zahtjevnim aplikacijama koje mogu iskoristiti svih 12 dostupnih jezgri i ukupno 24 threada. U ovom slučaju, ove jezgre rade na oko 4450 MHz uz nizak radni napon od 1 V. Najzanimljivije je što je potrošnja energije kod Ryzena 7900 jednaka kao i kod Ryzena 7600, a pritom su performanse u nekim slučajevima gotovo dvostruko bolje!

Zagrijavanje ne treba ni spominjati. Smiješnih 55°C pod punim opterećenjem svih jezgri. Tako je na nazivnim postavkama Ryzen 9 7900 najbolji mogući izbor za profesionalce i sve one koji se bave video obradom i renderingom, a žele najbolju moguću energetsku učinkovitost.

 

cinebench_r23_7900_default.jpg

Međutim iz ovog procesora možete izvući i osjetno bolje performanse ako vam energetska učinkovitost nije od prevelikog značaja. Dovoljno je omogućiti PBO opcije i performanse će porasti. Isto tako i potrošnja za gotovo 100 W!

Osim što nudi odlične multi-core performanse, ovaj procesor nudi i ponajbolje single core performanse od tri testna kandidata. Posljedica je to dosta visokih 5450 MHz prilikom opterećenja jedne jezgre.

Ukupno gledano, Ryzen 9 7900 je impresivan i svestran procesor bez nekih ozbiljnijih nedostataka koji se može pohvaliti superiornom energetskom učinkovitošću. Isplativost podiže i odličan hladnjak Wraith Prism koji stiže u prodajnom i koji će bez problema ohladiti ovaj procesor na nazivnim postavkama.

 

Pristupačniji procesori, i dalje (pre)skupe ploče

Tri nova Zen 4 procesora svakako su korak u pravom smjeru kako bi AM5 platforma postala daleko popularnija kod gamera i naprednih korisnika. Ovi procesori su štedljivi i općenito nude bolju vrijednost za novac od svojih prethodnika.

Pritom ipak valja napomenuti kako je cijena ranije predstavljenih Ryzena (7600X, 7700X, 7900X) osjetno pala u posljednjih nekoliko mjeseci, tako da u nekim slučajevima novi 65 W modeli i nisu značajno jeftiniji. Dodana vrijednost je što ćete s njima u paketu dobiti i hladnjak.

U konačnici su Ryzen 7700 i Ryzen 9 7900 ostavili daleko bolji dojam nego Ryzen 5 7600. Najjeftiniji AM5 procesor po nama i dalje nije dovoljno jeftin. Međutim ključna prepreka većoj popularnosti nove AM5 platforme svakako su i dalje vrlo visoke cijene AM5 matičnih ploča, kao i trošak nabavke skuplje DDR5 memorije.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Ryzen 7000 procesori - 65 W - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.