Ultimativni novogodišnji PC

Ultimativni novogodišnji PC

Najbolji PC za 2023. godinu

Posložili smo ultimativnu Vidijevu superkonfiguraciju za 2023. godinu! S obzirom da su Intel, AMD i Nvidia nedavno predstavili svoje najnovije i najmoćnije procesore i grafičke kartice, trenutno je idealno vrijeme za slaganje high end računala.

Ponovno je došlo vrijeme za omiljenu temu Vidilabovaca. Mračni predmet želja svih gamera i hardverskih entuzijasta. Dakako, pričamo o Vidilabovoj superkonfi za 2023. godinu. Stvarno smo si dali truda. Naša je konfiguracija sazidana od pomno odabranih komponenti koje bi nam trebale ponuditi top performanse uz najnaprednije tehnološke mogućnosti. Kako danas, tako i u bližoj budućnosti.

Vidilabova superkonfa za 2023. godinu spremna je za sve, pa i za one najzahtjevnije zadatke, bilo da je riječ o gamingu, multimediji ili profesionalnoj primjeni.

 

Ples moćnog hardvera

Hardverskih je noviteta u zadnjih nekoliko mjeseci 2022. godine bilo doista u izobilju. Predstavljeni su najnoviji procesori i grafičke kartice, nove matične ploče, a DDR5 memorija polako preuzima prevlast na tržištu.

Zapravo, sada je idealno vrijeme za slaganje najnovijeg moćnog računala. Tehnologija iz dana u dan ide ogromnim koracima naprijed. Nešto što je do jučer izgledalo nenadmašno po pitanju brzine, danas je već sasvim prosječno. Zbog toga smo se mi fokusirali na najnovije i tehnološki najnaprednije komponente. Sve počinje od odabira hardverske platforme, odnosno procesora i matične ploče. Ovdje izbor doista nije bio lagan.

 

PC_za_2023-1-2_v2.jpg

Intel i AMD u posljednje vrijeme vode veliku bitku za prevlast na tržištu. Na kraju smo se ipak odlučili za Intelovu platformu i Raptor Lake procesor. No, ne brinite, ponudit ćemo vam i adekvatnu AMD-ovski obojanu alternativu. Dokopali smo se trenutno najmoćnijeg mainstream procesora današnjice, Intelovog Core i9 13900K koji čini glavni temelj naše superkonfe za 2023. godinu.

Ovaj procesorski monstrum posjeduje 24 jezgre, a radni taktovi mu mogu doseći gotovo 6 GHz. Odabrali smo i najnoviju matičnu ploču, a svoje je mjesto ovdje našlo i 64 GB superbrze DDR5 memorije. Na ovaj smo način pokrili gamere i profiće. Bilo da se bavite zahtjevnijom video obradom ili samo želite maksimalan broj sličica u sekundi u najnovijim igrama, naša superkonfa je dovoljno brza u svakoj situaciji.

 

Kad novac nije u pitanju

Za gamere, najvažnija će biti grafička kartica. Ovdje je svoje mjesto našla Nvidijina RTX 4080 temeljena na najnovijoj arhitekturi Ada Lovelace. „Nabrijana“ do krajnjih granica što se tiče radnih frekvencija grafičkog procesora i opremljena s 16 GB ludo brze GDDR6X memorije, ova kartica broj sličica u sekundi diže u nebesa, čak i na 4K rezoluciji.

S obzirom na energetske zahtjeve i rastrošnost komponenti naše superkonfiguracije, posebnu smo pažnju poklonili odabiru napajanja. Izbor je pao na tehnološki najmodernije, iznimno efikasno i moćno napajanje.

Kako bismo sve dodatno začinili, odabrali smo prilično zanimljivo i jedinstveno kućište koje podiže vizualni dojam, a tu je dakako i vrhunsko AiO vodeno hlađenje procesora, te na kraju dobra doza RGB osvjetljenja za potpunu atrakciju.

Na sljedećih nekoliko stranica detaljnije pročitajte o komponentama i tehnologiji koja stoji iza naše superkonfiguracije.

 

Tehnologija: Sto čuda unutar računala

Ultimativna konfiguracija, posve jasno, mora biti opremljena svim najnovijim tehnologijama koje vam omogućuju odgovarajuće high-end performanse sada, ali koje i u budućnosti nude mogućnost jednostavne nadogradnje.

 

PC_za_2023-1.jpg

Za razliku od prethodne godine, ove godine nije bilo toliko značajnih tehnoloških noviteta koji su predstavljeni po prvi puta u svijetu računala, no vidjeli smo predstavljanje najnovijih generacija procesora, matičnih ploča i grafičkih kartica koje svakako podižu ljestvicu u pogledu performansi i podrške za najnovije tehnologije.

U principu se sve vrti oko podrške za najnovije standarde poput PCI Expressa 5.0 i DDR5 memorije. High end konfiguracija za 2023. godinu svakako mora imati podršku za ove napredne tehnologije. Intel je već protekle godine uveo podršku za PCIe 5.0 kod svojih ploča i čipsetova, a ove godine se u cijelu priču uključio i AMD. Većina high end ploča i čipsetova oba proizvođača tako sada podržava PCIe 5.0, kako kod x16 utora za grafičke kartice, tako i u većini slučajeva kod M.2 utora za NVMe SSD-ove.

Također smo ove godine vidjeli sve brojniju podršku za DDR5 memoriju. Tehnološki napredniji memorijski moduli sada su dostupniji u osjetno većim brzinama, a i nešto jeftiniji.

 

Raptor Lake - neobuzdana procesorska moć

Kada govorimo o procesorskoj snazi, protekle je godine glavni novitet svakako bila Intelova nova Alder Lake arhitektura koja uključuje moćnije P i energetski učinkovitije E jezgre. Ovogodišnji Raptor Lake procesori nastavljaju u istom stilu i predstavljaju drugu generaciju Intelove hibridne arhitekture.

Ključna ideja je ovdje svakako ta da se moćnije P jezgre koriste za zadatke u kojima vam trebaju što je moguće bolje performanse, a ne koristi se veliki broj dostupnih jezgri ili dretvi (primjerice, igre ili većina uobičajenih desktop i uredskih aplikacija). S druge strane, E jezgre namijenjene su izvršavanju pozadinskih procesa, kao i dodatnom povećanju performanse kod aplikacija koje mogu iskoristiti veliki broj dostupnih jezgri (npr. renderiranje).

Da bi sve ovo funkcioniralo kako treba, Intel koristi napredan „scheduler“ koji raspoređuje procese na određene jezgre kako na hardverskoj, tako i na softverskoj razini. Zbog toga je korištenje Windowsa 11 nužno za optimalne performanse s najnovijim Intelovim procesorima.

Konkretno, kod Intelovog Core i9 13900K koji smo mi koristili, radni takt P jezgri može dosegnuti gotovo 6 GHz, dok E jezgre rade na osjetno manjih 4 GHz. Ovo je jako važno jer donosi određeni balans što se tiče potrošnje energije. P jezgre koriste osjetno više energije, ali mogu ponuditi trenutačne i iznimne performanse u slučaju potrebe, dok je glavna prednost E jezgri njihova brojnost.

Ovakav dizajn, barem u teoriji, trebao bi donijeti ponajbolje moguće performanse u velikom broju raznih aplikacija. Možemo reći kako Intel doista u tome i uspijeva. Međutim, potrošnja energije je dosta velika, posebno kod aplikacija koje mogu opteretiti sve jezgre.

 

DDR5, PCIe 5.0 i napredna mrežna povezivost

Nakon što je DDR5 memorija protekle godine po prvi puta predstavljena na tržištu, ove godine vidjeli smo bolju dostupnost nove memorije i veće brzine. Većina DDR5 memorija sada je minimalno brzine od 4.800 MHz, no na tržištu već nalazimo veliki broj DDR5 memorija brzine od 6.000 MHz ili više. Smatramo kako na ovim brzinama DDR5 počinje donositi osjetan porast performansi u odnosu na DDR4, što možda nije toliko slučaj kod nižih brzina DDR5 memorije.

Jasno, ovdje govorimo zapravo o „overclockanim“ brzinama, a ne o nominalnim JEDEC specifikacijama. Najnoviji XMP 3.0 profili, primjerice, omogućuju jednostavno postavljanje više radne frekvencije uz odgovarajući radni napon i latencije memorije. Intelovi procesori su ovdje svakako superiorni po pitanju podrške za bržu DDR5 memoriju, s obzirom da podržavaju i brzine od 7.200+ MHz.

Usporedo s predstavljanjem najnovije generacije Raptor Lake procesora, Intel je predstavio i najnoviji čipset Z790. Valja napomenuti kako su Raptor Lake procesori podržani i na starijim LGA 1700 pločama, te kako novi čipset zapravo predstavlja samo nešto poboljšanu verziju Z690 čipseta. Ponajprije donosi dodatne PCIe 4.0 downstream staze, te jedan dodatan USB 3.2 x2 20 Gbps priključak.

Također, Z790 omogućuje veći broj PCIe 4.0 x4 priključaka za NVMe SSD-ove, pa ih stoga većina novijih ploča ima četiri ili pet. Nadalje, moguća je implementacija većeg broja uređaja koji zahtijevaju veću propusnost, kao što su USB 4 kontroleri.

Sada također sve veći broj matičnih ploča donosi podršku za najnaprednije tehnologije po pitanju bežične povezivosti. Ovdje govorimo prije svega o podršci za WiFi6E i Bluetooth 5.3. Dakako, pozitivno je i što su 2,5 G mrežni Ethernet priključci postali de facto standard.

U konačnici, vidljiv je trend sve bolje podrške za brže uređaje za pohranu i prijenos podataka, kao i za naprednije mrežne uređaje.

 

Ada Lovelace - najnapredniji GPU današnjice

Tehnološki gledano, svakako najzanimljiviji dio naše superkonfiguracije je RTX 4080, grafička kartica temeljena na najnovijoj Nvidijinoj arhitekturi Ada Lovelace. Nvidijini grafički procesori najnovije generacije temelje se na TSMC-ovom naprednom 4nm proizvodnom procesu, te donose nove i naprednije Ray Tracing i AI mogućnosti, kao i podršku za DLSS 3.0.

Nvidia kod RTX 4080 kartica koristi grafički procesor AD103-300 koji se sastoji od ogromnih 45.900 milijuna tranzistora, a ukupno posjeduje 9.728 shader procesora (CUDA jezgri), 304 teksturnih i 112 ROP jedinica, kao i 76 Ray Tracing jedinica i 304 Tensor jezgre.

Nadalje, RTX 4080 posjeduje 256-bitnu memorijsku sabirnicu, a koristi se ukupno 16 GB GDDR6X memorije maksimalne memorijske propusnosti do 716,8 GB/s. Poput Ampere prethodnika, i najnovije Ada Lovelace kartice podržavaju DX12 Ultimate uz podršku za Ray Tracing i Variable Rate Shading.

Nova generacija Nvidijinih grafičkih čipova također donosi napredniju podršku za streaming video sadržaja i video kodiranje, zahvaljujući podršci za AV1 video kodiranje. Ključna prednost AV1 enkodera svakako je mogućnost bolje kvalitete streaming sadržaja uz povećanje rezolucije s 1.080p na 1.440p uz zadržavanje iste brzine prijenosa i kvalitete prikaza.

Svakako tehnološki najzanimljivija tehnologija za gamere je DLSS 3.0 sa svojim posebnim dodatkom u obliku AI generiranja sličica. Optical Flow akcelerator kod najnovijih Nvidijinih Ada grafičkih procesora zadužen je za umetanje novih slika generiranih pomoću AI-ja, što u konačnici dodatno povećava broj sličica u sekundi, odnosno poboljšava performanse.

Dakako, cijelu priču oko Nvidijine najnovije RTX 4000 serije kartica zasjenio je skandal s novim kabelima i priključcima koji su se rastopili uslijed visokih temperatura. Naime, RTX 4000 kartice koriste najnoviji 16-pinski naponski priključak, odnosno odgovarajuće adaptere na 8-pinske priključke, te u određenim slučajevima uslijed nepravilnog spajanja ili iz drugih razloga može doći do problema s ovim kabelima.

 

Komponente

Kao i dosad, cilj je bio osmisliti računalo koje će vam ponuditi iznimne performanse, a pritom biti odgovarajuće izbalansirano, bez slabe točke. Pritom ovakvo ultimativno računalo ne moraju činiti isključivo najskuplje komponente.

 

Dobar primjer je odabir grafičke kartice. Znamo kako je RTX 4090 nominalno trenutno najbrža grafička kartica na tržištu. Međutim, smatramo kako će RTX 4080 isto tako jako dobro odraditi posao, a osjetno je jeftinija. Valja napomenuti da, iako su općenito cijene grafičkih kartica znatno povoljnije nego što je to bilo unatrag zadnje dvije godine, grafičke kartice najnovije generacije i dalje drže iznimno visoku cijenu. Tako bi odabir RTX 4090 kartice praktički značio da samo jedna komponenta košta gotovo kao svi ostali dijelovi računala.

S druge strane, trenutno nije uputno raditi nikakav kompromis po pitanju brzine radne memorije. Smatramo kako je DDR5 memorija jedini logičan i ispravan odabir u svijetu high end računala.

 

Intel Core i9 13900K

Perjanica trenutne Intelove mainstream ponude procesora svakako je trenutno najmoćniji procesor na tržištu koji ima dovoljno snage za bilo koju zadaću. Intel je do kraja odvrnuo sve ventile.

 

Procesor-1.jpg

Tako Core i9 13900K posjeduje 8 Raptor Cove jezgri koje mogu „potegnuti“ sve do gotovo 6 GHz. Osim moćnih P jezgri, ovaj procesor posjeduje i dodatnih 16 energetski učinkovitijih E jezgri, odnosno ukupno 24 jezgre. Hrpa jezgri uz visok radni takt znači i veliku potrošnju energije.

U neobuzdanom izdanju ovaj procesor prilikom opterećenja svih jezgri može trošiti gotovo 300 W! Intelove nominalne smjernice pak govore o tome kako bi procesor prvih 56 sekundi trebao na raspolaganju imati 253 W za maksimalne boost performanse, a nakon toga bi se ta vrijednost trebala smanjiti na 125 W.

U svakom slučaju, kvalitetno AiO vodeno hlađenje s nekim 240 ili čak 360 mm radijatorom ovdje je skoro pa obavezno, kako bi se temperature koliko-toliko zadržale pod kontrolom. S druge strane, performanse ovog procesora su doista impresivne, bilo da govorimo o renderiranju, gamingu, video obradi ili drugim zahtjevnim aplikacijama. Spomenimo još kako dolazi s integriranim grafičkim čipom, Intelovim UHD 770, koji može poslužiti za neku bazičnu poslovnu primjenu.

 

Asus Z790-A WiFi

Premda ne spada među najskuplje Z790 ploče u Asusovoj ponudi, ova Prime verzija nudi više nego dobru opremljenost i podršku za sve najnovije tehnologije. Vizualno je također prilično neutralna, tako da će se dobro uklopiti u svako računalo.

 

Matična_ploča-1.jpg

Posjeduje jedan PCIe 5.0 16x utor za grafičku karticu, a Asus ovdje nije štedio po pitanju dostupnih PCIe priključaka za NVMe diskove. Nalazimo ih ukupno četiri uz podršku za brzine do PCIe 4.0 x4. Ploča dolazi i s integriranim modulom za bežičnu povezivost, što uključuje podršku za WiFi 6E i Bluetooth 5.3.

Opremljena je s dovoljno moćnom regulacijom napajanja koja uključuje ukupno 17 faza (16+1) što se pokazalo sasvim dovoljno za stabilan rad 13900K procesora, čak i u uvjetima kada nije ograničen na nominalnih 253 W maksimalne potrošnje. Intelovi su procesori trenutno dosta superiorni u odnosu na AMD-ove po pitanju podrške za brzu DDR5 memoriju. Tako ova ploča nazivno podržava DDR5 brzine do 7.200 MHz, dakako, u overclocking načinu rada. Podržani su i najnoviji Intelovi XMP 3.0 memorijski profili.

Zgodan detalj svakako su tipke za uključivanje i reset na samoj ploči. Ovo je vrlo korisno za naprednu dijagnostiku i rješavanje problema. Ploča ima vrlo dobru podršku za overclocking i veliki broj naprednih mogućnosti u samom BIOS-u. Možete zasebno podesiti radni takt i radni napon za P i E jezgre, a tu je i mogućnost automatskog AI overclocka sustava.

 

Kingston Fury Beast RGB 64 GB DDR5 5600 MHz

Novija DDR5 memorija trebala bi tijekom 2023. godine u potpunosti preuzeti prevlast na tržištu. DDR5 nudi osjetno veće brzine, ECC korekciju On-Die, kao i nove XMP overclocking profile. Nema sumnje kako je u ovom trenutku DDR5 jedini pravi odabir za high end računalo. Pritom je ključan trik kako odabrati memoriju koja nudi najbolji mogući balans između brzine, kapaciteta i cijene.

 

Radna_memorija-1.jpg

U ovom slučaju, naš odabir je bio 64 GB (2x 32 GB) Kingstonov Fury Beast memorijski dual channel kit. Veliki kapacitet od 64 GB čini ovu memoriju podjednako pogodnom za foto i video obradu, kao i za gaming, a pritom svojom brzinom od 5.600 MHz predstavlja nekakvu zlatnu sredinu unutar trenutne ponude DDR5 memorija. Latencija je također pristojnih CL 40 pri 5.600 MHz. Memorija podržava XMP 3.0 profile, a radni napon na 5.600 MHz iznosi 1,25 V. Uz malo truda i nešto „labavije“ latencije, ni 6.000 MHz s ovom memorijom ne bi trebalo biti naodmet.

Ne škodi ni to da vizualno izgleda prilično atraktivno s obzirom na RGB osvjetljenje, a pritom je dosta niskog profila, pa neće smetati prilikom instalacije masivnijih zračnih hladnjaka. RGB osvjetljenje također možete uskladiti s drugim komponentama s obzirom da su podržane sve uobičajene aplikacije proizvođača matičnih ploča.

 

Gainward GeForce RTX 4080 Phantom GS

Grafičku moć našoj superkonfiguraciji osigurala je RTX 4080 grafička kartica u Gainwardovoj Phantom GS izvedbi. Ovdje nema šale. Riječ je o premium izvedbi RTX 4080 kartice koja se odlikuje monstruoznim dimenzijama i zauzima gotovo četiri utora na matičnoj ploči.

 

Grafička_kartica-1.jpg

Velik i masivan hladnjak glavni je uzrok ukupne mase kartice od gotovo 2 kg, pa s njom dolazi i poseban držač koji osigurava još stabilniju instalaciju.

GS u nazivu označava Golden Sample, što znači da je Nvidijin Ada Lovelace grafički procesor tvornički „overclockan“ za 135 MHz, sve do boost takta od 2.640 MHz. Ogroman hladnjak osigurava doista vrlo efikasno hlađenje, pa su temperature pod kontrolom. Overclocking potencijal je također vrlo dobar za sve one koji žele još malo sve ubrzati. Kartica posjeduje i Dual BIOS funkcionalnost, što vam omogućuje odabir nazivnog ili tišeg i nešto energetski učinkovitijeg načina rada.

Osim što je ova kartica vraški brza, ona i vizualno izgleda jako dojmljivo uz vrlo atraktivno RGB osvjetljenje s bočne strane. Dakako, tu je i famozni 16-pinski priključak za napajanje (priložen je 3x 8-pinski adapter), kod kojeg treba pripaziti da ga se spoji na odgovarajući način, kako ne bi bilo problema kasnije.

 

Corsair H100i Elite LCD

All-in-One vodeno hlađenje pod nazivom Elite LCD vjerojatno je vizualno najdojmljivije dosad. Glavna novotarija ili, bolje rečeno, vizualna atrakcija svakako je ugrađeni 2,1-inčni IPS ekran koji može u stvarnom vremenu prikazivati temperaturu procesora i drugih komponenti računala, ali i slike, animirane GIF-ove ili po želji neke druge vizualne elemente.

 

PC_za_2023-1-3_v2.jpg

Mi smo ovdje koristili Corsairov H100i Elite LCD u verziji s 240 mm radijatorom i ukupno dva ML RGB Elite ventilatora brzine vrtnje od 450-2.000 RPM. U paketu s ovim Corsairovim hlađenjem dobit ćete sve potrebno za montažu na sve najnovije procesore, uključujući Intelove LGA 1700, 1200 i 1151, kao i AMD-ov socket AM4. Mi smo koristili Intelovu najnoviju LGA 1700 platformu.

U svakom slučaju, osim što može ponuditi adekvatne performanse prilikom hlađenja najnovijih „vrućih“ procesora, vizualno je također ovo jedno o d najatraktivnijih AiO vodenih hlađenja na tržištu.

 

Silicon Power XS70 2 TB

Ovakvu superkonfu stvarno bi bilo šteta upropastiti sporim diskom malog kapaciteta. Zbog toga smo odabrali Silicon Power PCIe 4.0 x4 SSD kapaciteta od 2 TB. Ovaj disk trenutno spada među najbrže PCIe 4.0 X4 SSD-ove na tržištu.

 

SSD_disk-1.jpg

Što se tiče interne strukture XS70, temelji se na Phisonovom kontroleru E18 koji podržava pristup memorijskim NAND flash čipovima putem 8 kanala i koristi ARM-ove Cortex R5 procesorske jezgre. Kada govorimo o samim NAND flash čipovima, ovdje se koriste 3D NAND TLC čipovi, a ugrađenih 1 GB DDR4 memorije služi kao ultrabrza priručna memorija. Silicon Power je ovaj disk opremio vlastitim srebrnim aluminijskim hladnjakom koji jamči niske temperature, a pritom i odlično izgleda.

Brzine sekvencijalnog čitanja dosežu 7.300 MB/s, a zapisivanja 6.800 MB/s. Konačno, priču zaokružuje petogodišnje jamstvo. U svakom slučaju, ovaj je SSD idealan za instalaciju OS-a i najčešće korištenih aplikacija, te pritom omogućuje superbrzi pristup podacima.

 

Be Quiet Dark Power 12 850 W

 

Napajanje.jpg

Na napajanju svakako ne treba štedjeti. Mi smo odabrali vrhunsko Be Quietovo napajanje koje nudi najvišu moguću efikasnost po 80 PLUS Titanium certifikatu. Maksimalna snaga koja vam je dostupna kod ovog modela iznosi 950 W, a kontinuirano može podnijeti opterećenje od 850 W.

 

Thermaltake The Tower 500

Našu superkonfiguraciju odlučili smo ovoga puta smjestiti u neobično i jedinstveno Thermaltakeovo kućište.

 

Kućište-1.jpg

Ovo se kućište odlikuje vertikalnim dizajnom, a posjeduje ukupno tri 4 mm panela od kaljenog stakla što omogućuje vizualno vrlo atraktivan izgled. S prednje strane je moguće ugraditi i poseban LCD displej koji se kupuje zasebno, a može prikazivati određene informacije o komponentama računala ili animacije i sl.

Prostora unutar Thermaltakeovog Towera ima doista u izobilju, uz veliki broj opcija za instalaciju radijatora vodenog hlađenja. Thermaltake je također ovdje primijenio modularan dizajn, pa imate dosta veliki broj opcija za prilagodbu internog rasporeda komponenti unutar kućišta.

Također, nakon što se složi računalo, dosta je jednostavno neke stvari naknadno promijeniti s obzirom na jednostavan pristup svim komponentama i dijelovima kućišta. Istaknut ćemo i vrlo dobro riješen problem provlačenja kabela te ukupno gledano, ovo kućište stvarno omogućuje jedinstven izgled naše superkonfiguracije.

 

Zaključak: Tehnološki napredak ima svoju cijenu

S obzirom da smo tijekom posljednjih nekoliko mjeseci imali priliku testirati nekoliko gotovih high end konfiguracija, zanimalo nas je koliko je naša superkonfa za 2023. godinu doista brza u usporedba s ovim računalima.

 

PC_za_2023-1-4_v2.jpg

Što može stroj od 30.000 kuna?

Naravno, nemoguće je ne dotaknuti se ukupne cijene ovakvog ultimativnog super desktop računala. Ovdje ipak govorimo o konfiguraciji sa cijenom većom od 30.000 kuna, odnosno 4.000 eura. Zanimljivo je kako naša alternativna konfiguracija temeljena na AM5 platformi i AMD-ovom procesoru cjenovno nije toliko mnogo jeftinija.

Posljedica je to prije svega gotovo podjednake cijene Intelovog i AMD-ovog procesora. Nadalje, gotovo trećinu ukupne cijene naše superkonfiguracije čini zapravo grafička kartica! Grafičke kartice najnovije generacije su i dalje iznimno skupe, što u dobroj mjeri predstavlja određeno ograničenje prilikom sklapanja ovakvih high end računala.

 

tablica_1.jpg

Performanse naše superkonfiguracije za 2023. godinu su očekivano bolje od high end računala koje smo testirali u protekloj godini. Međutim, napredak u nekim slučajevima i nije toliko osjetan, pogotovo ako uzmemo u obzir i dalje iznimno visoku cijenu. Nema, kao ranije, nekog osobitog napretka po pitanju isplativosti, kao ni osjetnog napretka po pitanju omjera cijene i utrošene energije.

Potrošnja energije svakako je jedna od stvari na koju se moramo osvrnuti. Činjenica je da s ovako moćnim komponentama možete očekivati potrošnju cijelog računala dobrano preko 600 W u nekim slučajevima. Naravno, ovo nije malo.

Neki će reći kako performanse opravdavaju ovakvu potrošnju. Ima istine i u tome. No visoka energetska potrošnja za sobom povlači i potrebu korištenja iznimno efikasnih napajanja visoke snage, kao i skupih sustava za hlađenje komponenti. Sve se to odražava u ukupnoj cijeni.

 

Ultimativne performanse

Ono što će vam naša superkonfiguracija definitivno omogućiti su iznimne performanse bez obzira na to za što ju koristite. Intelov Core i9 13900K pokazao se kao odlično izbalansiran procesor koji omogućuje izvrsne performanse bilo da govorimo o gamingu, renderiranju, foto ili video obradi. Raznovrsnost naše superkonfiguracije njena je velika prednost, jer iznimno moćno izgleda kao profesionalni workstation alat, kao i u ulozi ultimativnog gaming i streaming računala.

Kada govorimo o performansama u igrama, ovdje je posve jasno kako je RTX 4080 kartica kao stvorena za 4K igranje, a pritom omogućuje i obilato korištenje Ray Tracinga. Na nižim rezolucijama vrlo često ćete s ovom karticom biti ograničeni brzinom procesora. U našem slučaju to nije problem s obzirom na ugrađeni procesor, pa smo bilježili i vrijednosti od preko 400 FPS-a!

 

tablica_2.jpg

Ipak, ukoliko ne posjedujete 4K monitor ili televizor, ovakva grafička nema smisla. S druge strane, ukoliko imate 4K monitor, RTX 4080 može omogućiti jako dobro iskorištavanje punog potencijala 4K monitora s visokom frekvencijom osvježavanja slike.

Ukoliko ste fokusirani isključivo na performanse u igrama, alternativno bi se ovdje mogao koristiti i osjetno jeftiniji procesor. Posebno ako je fokus na 4K rezoluciji i ultra postavkama detalja.

U retrospektivi, po nama je najvažnije kako Intel i AMD trenutno vode ljutu borbu za prevlast na tržištu, pa samim time imate velik izbor prilično isplativih procesora - a tu su i nove ploče, te DDR5 memorija koja je sve dostupnija. Sve to znači kako je sada najbolje vrijeme za slaganje high end računala. Još samo kada bi najnovije grafičke bile cjenovno povoljnije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Ultimativni novogodišnji PC - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.