Test AMD AM5 konfiguracija

Test AMD AM5 konfiguracija

Nabrijani ZEN 4 za beskompromisne performanse

AMD je nedavno predstavio posve novu AM5 hardversku platformu i Zen 4 procesore. Testirali smo dvije AM5 gaming konfiguracije s najnovijim procesorima, uključujući perjanicu AMD-ove ponude Ryzena 97950X. Što može Zen 4? Treba li Intel biti zabrinut?

Ovogodišnja jesen donijela nam je mnogo zanimljivih i uzbudljivih hardverskih noviteta. U svega nekoliko mjeseci AMD, Intel i Nvidia predstavili su pregršt novih procesora, grafičkih kartica, matičnih ploča, pa čak i kompletnih hardverskih platformi. Nažalost, sve navedene kompanije su se prvenstveno fokusirale na skupe high end proizvode, te su na taj način spustile „rampu“ mnogim hardverskim entuzijastima koji nemaju debeli konto u banci, bogatu rodbinu ili ne spadaju u najbolje prijatelje Elona Muska.

 

AM5 za novu generaciju Ryzena

Želite najnoviji „fancy“ hardver ove godine pod bor? Skupo će vas to koštati. Da, znamo da je inflacija, ali isto tako znamo da su mnogima džepovi iz dana u dan sve prazniji. Ostaje nam samo nadati se da će kupci glasati svojim novčanicima i da će tržište napraviti svoje, te da će cijene već u trenutku dok ovo čitate biti nešto povoljnije.

AMD i Intel su proteklih mjeseci predstavili nove generacije procesora. Zen 4 protiv Raptor Lakea, odnosno Ryzeni 7000 protiv Intelovih Core procesora 13. generacije.

AMD je pritom predstavio kompletno novu hardversku platformu AM5 koja obećava značajan tehnološki iskorak. Prije nekog vremena mogli ste pročitati tehnološki pregled u kojem smo se bavili AM5 platformom i Ryzen 7000 procesorima. Sada je došlo vrijeme da se uživo uvjerimo kako sve to funkcionira u praksi.

Testirali smo dvije gaming konfiguracije temeljene na AM5 platformi i AMD-ovim najnovijim Ryzen procesorima. Mogli smo se tako iz prve ruke uvjeriti koliko je doista brz Ryzen 9 7950X koji se predstavlja kao top procesor najnovije generacije. Također smo imali priliku vidjeti što nam pak nudi više mainstream orijentirani, osjetno jeftiniji Ryzen 5 7600X.

 

DDR5, PCIe 5.0 i četiri nova čipseta

Nakon dugovječne i iznimno uspješne AM4 hardverske platforme, AMD je ove jeseni predstavio novu AM5 platformu. Ova bi platforma u narednom razdoblju, sve tamo do 2025. godine, trebala biti glavni AMD-ov oslonac u svijetu stolnih računala. Tehnoloških novosti ima napretek, prije svega uključujući podršku za najnovije standarde poput PCIe 5.0 i DDR5.

Nova generacija čipseta donosi nam četiri modela: X670E, X670, B650E i B650. Posve je nov i procesorski utor na matičnim pločama, sada u LGA 1718 izvedbi, što znači da su pinovi na matičnoj ploči, a ne više kao ranije na samom procesoru.

Ploče s X670E čipsetima čine apsolutni vrh ponude i predstavljaju trenutno ponajbolji odabir za nove Ryzene. Nešto cjenovno povoljnije varijante čine B650E i B650 ploče, ovisno o tome koliko ste spremni na kompromis. Važno je napomenuti da sve trenutno dostupne AM5 ploče nude podršku za PCIe 5.0 SSD-ove, što je svakako više nego pozitivno.

 

amdRyzen7000testRucke

Zanimljiv detalj su i ručke za nošenje izvedene u obliku čičak zatvarača.

 

Ryzen 7000 kao kulminacija Zena

Ryzeni serije 7000 (Raphael) temeljeni su na Zen 4 arhitekturi, te su trenutno dostupna ukupno četiri modela novih AMD-ovih procesora. Kao i prethodnici, Ryzeni serije 7000 se temelje na MCM (multi chip module) dizajnu koji se i u ovom slučaju sastoji od CCD-a i ulazno-izlazne jedinice (I/O Die). Tehnološki je svakako posebno značajno što AMD kod Ryzena 7000 koristi najnoviji 5 nm FinFET proizvodni proces za jezgre, odnosno CCD-ove.

Nadalje, svakako su ključna odrednica svih Zen 4 procesora osjetno povećani radni taktovi, koje prate i veće nominalne vrijednosti potrošnje energije. Nova arhitektura donosi i podršku za AVX-512 instrukcije, dok je količina L2 priručne memorije po jezgri dvostruko veća nego ranije. Možemo reći kako su Zen 4 procesori svojevrsna kulminacija čiplet dizajna i Zen arhitekture.

Također, svojevrsna novost je činjenica da po prvi put svi Zen 4 desktop procesori dolaze s integriranim RDNA 2 grafičkim čipom. Premda je skromnih mogućnosti sa svega dvije compute jedinice, bit će dobro rješenje za poslovnu primjenu, odnosno za prikaz slike i dijagnostiku u slučaju da vam zasebna grafička kartica prestane raditi.

 

amdRyzen7000testCpu

Ryzen 9 7950X je perjanica ponude novih Zen 4 procesora i omogućuje iznimne performanse, posebice u multi-core okruženju.

 

Ryzen 9 7950x - Zen master!

Perjanica ponude novih Ryzena svakako je Ryzen 9 7950X. AMD je općenito s novim Zen 4 procesorima stisnuo gas do daske i odlučio ponuditi ponajbolje moguće performanse bez kompromisa. Posebno je to vidljivo kod Ryzena 9 7950X koji posjeduje ukupno 16 Zen 4 jezgri uz maksimalan radni takt koji doseže 5,7 GHz!

Posjeduje ukupno 16 MB L2 priručne memorije što je dvostruko više od prethodnika Ryzen 9 5950X, kao i 64 MB L3 priručne memorije. U odnosu na prethodnika osjetno je veća i potrošnja energije, pa TDP ovdje iznosi 170 W, odnosno 230 W koliko iznosi maksimalna kombinirana potrošnja jezgri i I/O jedinice.

Poput svojeg prethodnika, i 7950X se temelji na dva 5 nm CCD-a s ukupno osam Zen 4 jezgri, te posjeduje 6 nm I/O jedinicu, ovoga puta s integriranim grafičkim čipom. Zanimljivo je kako pojedini CCD posjeduje 6,4 milijardi tranzistora na površini od 70 mm². Memorijski kontroler podržava DDR5 memoriju nominalne brzine od 4.800 ili 5.200 MHz uz dvokanalni pristup.

Prilikom testiranja Ryzena 9 7950X, procesor je svoje mjesto pronašao na high end Asusovoj ROG Hero X670E ploči, tako da možemo reći kako je imao idealne uvjete da pokaže što može. Pritom je na raspolaganju imao i 32 GB DDR5 memorije brzine od 5.600 MHz u dvokanalnom načinu rada uz uključen odgovarajući EXPO profil za maksimalne performanse. Korišteno je također AiO vodeno hlađenje s 360 mm radijatorom.

Pokazalo se kako je i ovakvo hlađenje imalo pune ruke posla s novim Ryzenom, no o temperaturama i potrošnji detaljnije malo kasnije.

 

amdRyzen7000testCpu2

Novi Ryzen procesori serije 7000 dosta se fizički razlikuju od svojih prethodnika, uz osebujan dizajn metalnog poklopca za odvođenje topline.

 

Superbrz i supervruć

Performanse su u svakom slučaju impresivne. AMD je stvorio pravo multi-core čudovište. U svim aplikacijama koje mogu na pravi način iskoristiti svih dostupnih 16 jezgri i 32 dretve, 7950X ruši sve pred sobom i predstavlja dosada najbrži AMD-ov Ryzen procesor.

Bilo da je riječ o renderiranju, kodiranju videa ili dekompresiji datoteka, novi flagship Ryzen donosi performanse koje još nismo imali priliku vidjeti, barem ne kada govorimo o uobičajenim konzumerskim platformama i procesorima. Vjerujemo kako će u većini ovih zadaća nadmašiti i Threadripper procesore prethodnih generacija.

 

amdRyzen7000testCpuZ7600x

Ryzen 5 7600X trenutno je cjenovno najpristupačniji AM5 procesor, a posjeduje ukupno 6 jezgri, te radi na preko 5 GHz.

 

Ni performanse u testovima koji se prije svega oslanjaju na brzinu jedne jezgre nisu za baciti. Štoviše, i ovdje smo većinom bilježili rekordne vrijednosti. Ovdje valja nadodati i brzinu u testovima općenitih performansi, poput PC Marka 10, koje također ukazuju na iznimnu brzinu cijele AM5 platforme. Dakako, DDR5 memorija ovdje također ima svoju ulogu.

Performanse u igrama su također vrhunske, premda možda ne toliko impresivne kao što je to slučaj s multi-core performansama. Barem u usporedbi s nekim prethodnim Intelovim i AM4 procesorima. S druge strane, u nekim smo igrama pri manje zahtjevnim postavkama zabilježili gotovo 500 FPS-a, tako da 7950X sigurno neće biti ručna kočnica ni onda kada su u pitanju najbrže grafičke kartice najnovije generacije.

 

amdRyzen7000testCpuZ7950x

Ryzen 9 7950X posjeduje ukupno 16 jezgri i 32 dretve te doseže radne frekvencije veće od 5,7 GHz.

 

Kako smo i što testirali - Windows 11 da, ali ne 22H2!

Nove AM5 konfiguracije i procesore testirali smo s uobičajenim setom benchmark testova koji mjere brzinu u općenitim aplikacijama i zahtjevnijim aplikacijama za profesionalno korištenje. Nakon toga smo testirali performanse u većem broju više i manje zahtjevnih igara s raznim postavkama detalja na tri rezolucije.

Koristili smo sve najnovije verzije BIOS-a matičnih ploča i upravljačkih programa u trenutku testiranja. Posebno naglašavamo da smo, vezano za performanse u igrama, za testiranje koristili Windows 11 Pro u verziji 21H2. Naime, najnovija verzija 22H2 uzrokuje određen pad performansi u igrama, pa je čak i sam Microsoft trenutno privremeno obustavio mogućnost ove nadogradnje, sve dok se ne riješi ovaj problem.

 

Gas do daske

Jedan od ključnih razloga ovakve brzine svakako su iznimno visoki radni taktovi. AMD je po ovom pitanju kopirao Intel tako da su maksimalno „nabrijali“ radni takt, dok je potrošnja u drugom planu.
Primjerice, kod Ryzena 7950X zabilježili smo u Cinebenchu R23 prilikom multi-core testa maksimalni radni takt od 5.170 MHz uz radni napon od oko 1,2 V. S druge strane, prilikom testa brzine samo jedne jezgre takt je dosegnuo 5.770 MHz uz radni napon od 1,43 V. Ovo su osjetno veći radni taktovi u usporedbi s npr. modelom 5950X ili bilo kojim drugim Zen 3 procesorom.

Medalja ima i drugu stranu. Posljedica svega ovoga je osjetno veća potrošnja energije te visoka radna temperatura. Konkretno, package power kod Ryzena 9 7950X iznosi oko 223 W, a procesor prilikom dužeg maksimalnog opterećenja svih jezgri može dosegnuti temperaturu od 95°C! I to s vodenim hlađenjem s 360 mm radijatorom, uz brzinu ventilatora na gotovo 100%!

Ovo je zapravo nekakva vršna temperatura procesora koju on vrlo brzo dosegne, čak i s ovakvim hlađenjem, a za koju AMD tvrdi da je posve sigurna za dugotrajno korištenje.

Pritom je potrošnja energije kompletnog testnog računala iznosila 396 W prilikom multi-core testa u Cinebenchu R23. Nemojte zaboraviti da ovdje grafička kartica praktički miruje i troši vrlo malo energije. Zaključak je svakako da Ryzen 7950X donosi osjetan porast performansi u odnosu na prethodnika, ali pritom troši i osjetno više energije, te zahtijeva odgovarajuće hlađenje, posebno ako želite ujednačene performanse bez ograničenja po pitanju temperature procesora.

Može li to i nešto štedljivije? Može! Mi smo ovom problemu posvetili dodatne sate testiranje i nešto detaljnije o tome možete pročitati unutar okvira koji prati ovaj tekst. Uglavnom, uz određene optimizacije moguće je osjetno smanjiti potrošnju energije i temperaturu rada procesora uz vrlo mali pad performansi. Bilo da koristite PBO tehnologije ili Curve Optimizer, ručno podesite nešto niži radni napon u BIOS-u ili jednostavno ograničite procesor na osjetno manji TDP.

 

Workstation monster

Za koga je Ryzen 7950X? Za gamere sigurno nije. Nemojte nas krivo shvatiti. Nije spor u igrama. Međutim, njegova glavna snaga su performanse u svim aplikacijama koje mogu iskoristiti veći broj  jezgri. Za profesionalno i polu-profesionalno korištenje, ovo je odličan procesor koji nudi performanse koje nam do prije nekoliko godina nisu mogli ponuditi ni osjetno moćniji procesori namijenjeni radnim stanicama. Za gaming računalo će vam daleko bolje poslužiti osjetno jeftiniji AM5 procesori.

Cijena Ryzena 9 7950X je, ajmo reći, prihvatljiva, ako ćete ga prvenstveno koristiti za profesionalnu namjenu. Međutim, Intelov Raptor Lake Core i9 13900K predstavlja opaku konkurenciju ovom Ryzenu, posebno zato što je Intelov procesor i cjenovno nešto pristupačniji, što je svakako određeno iznenađenje.

 

Ryzen 5 7600X - novi AMD-ov mainstream gamer

Za sve one koji ne trebaju toliko jezgri i žele jeftiniji AM5 procesor, trenutno cjenovno najpristupačnije rješenje je Ryzen 5 7600X. Ovaj bi procesor trebao biti svojevrsni nasljednik ultrapopularnog Zen 3 5600X modela.

Na prvi pogled, moramo priznati kako Ryzen 5 7600X ne djeluje osobito impresivno. AMD nam već po tko zna koju Zen generaciju zaredom u mainstream kategoriji nudi provjerenih 6 jezgri. Istina je da su ove jezgre sve brže i brže, ali nema napretka po pitanju povećanja broja jezgri.

Ovaj procesor na raspolaganju ima 6 MB L2 priručne memorije, po 1 MB za svaku jezgru, kao i ukupno 32 MB L3 priručne memorije.

Za razliku od high end Ryzena 7950X i 7900X, mainstream Ryzen 5 7600X posjeduje samo jedan CCD s ukupno 6 jezgri, a TDP mu iznosi 105 W. Za usporedbu, 5600X je imao TDP od samo 65 W. Tako da općenito gledano, 7600X ne izgleda osobito impresivno po pitanju energetske učinkovitosti.

Zanimljivo je kako Ryzeni 5 najnovije generacije imaju i nešto niži radni takt od Ryzena 9. Tako smo s Ryzenom 5 7600X zabilježili oko 5.440 MHz pri 1,4 V u single-core Cinebench R23 testu i maksimalnih 5.090 MHz pri 1,33 V u multi-core testu. Primjetno je da su radni naponi potrebni za postizanje ovakvih frekvencija dosta visoki, što ukazuje na nešto slabiji potencijal samih jezgri u odnosu na npr. 7950X.

 

amdRyzen7000testGaming

 

Manje impresivan od velikog brata

Potrošnja energije je znatno umjerenija, no i dalje dosta visoka za 6-jezgreni procesor. Zabilježili smo temperaturu od 88°C prilikom opterećenja svih jezgri uz korištenje AiO vodenog hlađenja. Nema dvojbi kako 7600X nije toliko problematičan po pitanju hlađenja, no i dalje zahtijeva odgovarajući hladnjak.

Moguće je korištenjem Curve Optimizera s negativnim vrijednostima napona dobiti i nešto bolje performanse uz manju potrošnju. Također smo ovaj procesor uspjeli „overclockati“ na oko 5,2 GHz na svim jezgrama, no to ne donosi osobito velik porast performansi.

Moramo priznati kako Ryzen 5 7600X ne omogućuje posebno impresivne performanse s obzirom na cijenu. Posebno ako pogledamo performanse u aplikacijama koje mogu iskoristiti veći broj dostupnih jezgri. Po tom pitanju, potencijalno Intelov Core i5 13600K, pa čak i stariji 12600K djeluju osjetno isplativije. Tu su dakako i stariji AM4 procesori, primjerice 5700X, koji je brži ili podjednako brz u takvim zadaćama, a pritom jeftiniji.

Nema sumnje kako je Ryzen 7600X dobar izbor za mainstream gaming računala, no problem u tom slučaju predstavlja ukupna cijena cijele platforme. Bez obzira na to, performanse u igrama su više nego dobre i tu u principu nećete osjetiti veliku razliku u odnosu na 7950X.

Ryzen 5 7600X po cijeni od oko 400 eura, za koliko se prodavao prilikom svoje tržišne premijere, nije djelovao kao osobito dobar deal. Sada mu je cijena ipak nešto povoljnija, premda i dalje - po našem mišljenju - previsoka za 6-jezgreni procesor, posebno sada kada više ne dobijete ni hladnjak u prodajnom paketu.

 

amdRyzen7000testCinebench

AMD-ov 7950X postiže iznimne rezultate u svim testovima koji znaju iskoristiti sve dostupne jezgre, kao što je Cinebench R23.

 

Integrirani RDNA2 GPU - nije za igranje, ali...

Posve je jasno kako integrirani grafički procesor kod novih Ryzena nije namijenjen igranju novijih igara s obzirom na svoje skromne mogućnosti. Ipak nama vrag nije dao mira, pa smo testirali ovaj procesor u nekim igrama.

Očekivano, performanse nisu bajne, premda je moguće kod nekih igara korištenjem 720p rezolucije i najnižih postavki 3D detalja dobiti pristojan broj sličica u sekundi. Integrirani grafički procesor svakako ima respektabilne multimedijalne mogućnosti uz mogućnost AV1 dekodiranja, a podržava i prikaz slike na 4K rezoluciji uz brzinu osvježavanja od 120 Hz.

U tom smislu, moguće ga je koristiti kao energetski učinkovitije rješenje za svakodnevni rad, poslovnu namjenu i reprodukciju multimedije. Windowsi će sami koristiti integrirani GPU kod nekih manje zahtjevnih zadaća, a moguće je i putem posebnih profila za svaku aplikaciju odabrati koji grafički procesor želite koristiti.

 

amdRyzen7000testiGPU

 

AM5 - tehnološki najnaprednija platforma

Svakako velika prednost odabira nekog od novih Zen 4 procesora je AM5 platforma koja je trenutno tehnološki najnaprednija na tržištu. Sva četiri nova čipseta odlikuju se odličnim mogućnostima, a velika većina AM5 matičnih ploča podržava PCIe 5 priključak za grafičku karticu, kao i PCIe 5.0 M.2 utor za SSD. Premda prilično skupe, AM5 ploče su u velikoj mjeri odlično opremljene.  Naše dvije testne konfiguracije bile su opremljene X670E pločama koje donose ponajbolju opremljenost i napredne mogućnosti optimizacije. Moramo priznati kako je i razina stabilnosti trenutno više nego zadovoljavajuća. Prilikom višednevnog testiranja i intenzivnog korištenja, nismo se susreli s nekim većim problemima. Dakako, nije sve savršeno, no za posve novu hardversku platformu, od samog početka AM5 djeluje vrlo stabilno i optimizirano po pitanju performansi.

Jedna od posebnosti nove platforme je osjetno duže vrijeme pokretanja (BIOS POST), posebno inicijalnog. Posljedica je ovo tzv. memorijskog „treninga“, odnosno „upoznavanja“ ploče s ugrađenom memorijom. Prvo pokretanje može potrajati i do dvije minute, a nakon toga u pravilu 15-30 sekundi. Iz iskustva možemo reći kako je vrijeme pokretanja računala, kada su u pitanju AM5 ploče i AM5 računala, osjetno duže nego ranije.

 

amdRyzen7000testIzlazi

Moderna hardverska platforma donosi vrlo dobru opremljenost što uključuje HDMI i DisplayPort videoizlaze, 12 USB priključaka, kao i 2,5 Gb LAN priključak.

 

EXPO profili - AMD-ov XMP

S novom platformom AMD uvodi posebne EXPO overclocking memorijske profile za DDR5 koji donose odgovarajuće optimizacije specifične za AMD-ovu platformu. Poput XMP profila koje dobro poznajemo od ranije, odabirom EXPO profila memorija automatski podešava zadani radni takt, radni napon i odgovarajuće latencije.

EXPO tehnologija omogućuje veći broj dostupnih profila i daje mogućnost korisniku da spremi svoj vlastiti profil, te je nekakav ekvivalent XMP 3.0 tehnologiji kod Intela.

Što se tiče brzine DDR5 memorije, AMD preporučuje korištenje memorije brzine 6.000 MHz, što jamči da memorijski kontroler i Infinity Fabric sabirnica rade u omjeru 1:1. Na ovaj način se postižu optimalne performanse, jer korištenje brže memorije u pravilu uzrokuje više latencije, s obzirom na asinkroni rad memorijskog kontrolera i Infinity Fabric sabirnice.

 

amdRyzen7000testCpuZexpo

S novom platformom AMD uvodi i posebne optimizirane EXPO profile kod DDR5 memorije.

 

Mi smo prilikom testiranja koristili memoriju brzine 5.600 MHz koja također omogućuje vrlo dobre performanse. Provjerili smo i kako niža brzina memorije od 4.800 ili 5.200 MHz utječe na ukupne performanse. Možemo reći kako memorija brzine od 5.200 MHz još uvijek nudi vrlo dobre performanse, dok se kod 4.800 MHz u specifičnim slučajevima ipak osjeti određen pad performansi, posebno u igrama.

Konačno, na kraju priče o DDR5 memoriji na AM5 platformi, valja napomenuti kako je preporučljivo odabrati memoriju s odgovarajućim EXPO profilom. Naime, u nekim slučajevima XMP profili kod AM5 ploča nisu ispravno prepoznati, pa ćete brzinu memorije i latencije u tom slučaju sami morati ručno podesiti u BIOS-u matične ploče.

 

amdRyzen7000testPcMark

Kombinacija AM5 platforme, DDR5 memorije i Ryzena 9 7950X omogućuje iznimne performanse računala.

 

Zašto su tako vrući?

Puno se prašine podiglo i oko radnih temperatura novih Ryzena serije 7000. Uvjerili smo se kako su radne temperature novih Zen 4 procesora pod punim opterećenjem vrlo visoke, čak i prilikom korištenja high end, skupih 360 mm vodenih hlađenja.

AMD tvrdi da je sve do i uključujući 95°C „posve sigurno i normalno za ove procesore“. Međutim, vidjeli smo kako korištenjem nižih vrijednosti TDP-a temperature osjetno padaju.

AMD nam ovdje zapravo jednostavno prodaje tvornički „overclocked“ procesore koji rade na samom limitu svojih mogućnosti, uz visoku potrošnju. Jedna teorija govori o tome kako je AMD, u želji da zadrži kompatibilnost novog socketa s AM4 hladnjacima (podsjećamo, kod AM5 su pinovi na matičnoj ploči), morao za koji milimetar povećati debljinu metalnog poklopca za odvođenje topline. Sve skupa uzrokuje sporijeodvođenje topline i višu temperaturu.

Posve je sigurno kako vam za hlađenje novih Ryzena treba poprilično skup hladnjak, barem kada govorimo o nazivnim vrijednostima potrošnje energije, onako kako je to AMD postavio.

 

amdRyzen7000testHWinfo

Novi Zen 4 procesori rade na samom limitu svojih mogućnosti, što se ogleda u visokim temperaturama prilikom opterećenja svih jezgri.

 

AM5 + Zen 4 - dobitna kombinacija?

Nakon višednevnog druženja s AM5 računalima i Zen 4 procesorima, dojmovi su nekako podijeljeni. AM5 je tehnološki impresivna platforma, a 7950X superbrz procesor posebno superiornih multi-core performansi.
Ostatak ponude Zen 4 procesora, poput 7600X, nije pretjerano uvjerljiv, posebno s obzirom na njihovu cijenu. Nikako nam se ne sviđa što je AMD „nabijanjem“ najviše moguće radne frekvencije „uništio“ energetsku učinkovitost kod novih Ryzena. Onda je tu i visoka cijena prelaska na novu AM5 platformu, posebno zbog cijene DDR5 memorije. Starija AM4 platforma s gaming specijalistom 5800X3D još uvijek nudi puno bolju vrijednost za uloženi novac, pogotovo ako govorimo isključivo o gaming performansama.

Porast performansi kod Zen 4 procesora se u pravilu temelji na višoj radnoj frekvenciji jezgri i korištenju DDR5 memorije. Čini se da je Zen 4 kraj puta za dosadašnji dizajn i arhitekturu AMD-ovih procesora, te će AMD sa Zenom 5 morati ponuditi nešto više jezgri i izmijenjenu arhitekturu želi li ostati konkurentan.

Također, jedva čekamo da se dočepamo Intelovih Raptor Lake procesora i usporedimo ih sa Zen 4  modelima. Konkurencija u svijetu procesora, čini se, nikada nije bila žešća.

 

amdRyzen7000testGriljei

Nema čega nema! Ugrađena matična ploča nudi iznimnu opremljenost uz podršku za PCIe 5.0 i USB 4.

 

Može li to nešto štedljivije?

S obzirom da novi Ryzeni rade na vrlo visokim radnim frekvencijama i troše više energije u odnosu na prethodnike, provjerili smo kako sve to funkcionira kada se TDP ograniči na niže vrijednosti. AMD ovo još naziva Eco načinom korištenja, no u BIOS-ima ploča nismo pronašli ovu opciju, premda je možete odabrati u AMD-ovoj aplikaciji Ryzen Master.

Mi smo ručno u BIOS-u podesili određene vrijednosti TDP-a i PPT-a i time ograničili maksimalnu potrošnju. Nakon toga smo ponovo proveli sva testiranja. Kompletne rezultate ovog eksperimenta možete vidjeti u tablici uz ovaj okvir.

Uglavnom, razlika u performansama je prije svega bila vidljiva kod multi-core testova koji opterećuju sve jezgre, i to posebno kod 7950X procesora. Međutim, manji TDP ne donosi tako dramatičan pad performansi.
Zanimljivo je kako smo u nekim igrama s 7950X zabilježili bolji rezultat uz niži TDP, ali i nekim čudom veću potrošnju, što je vjerojatno posljedica još viših frekvencija uslijed nižih temperatura.

Ograničeni TDP znači i manji radni napon, te osjetno manje radne temperature. One su u nekim slučajevima bile 20-30°C niže, što pokazuje koliko novi Ryzeni rade na samom limitu svojih mogućnosti.

 

amdRyzen7000testBensh

 

Više o konfiguracijama saznajte na linkovima niže

MSGW GAMERX R9 7950X

NESTVARNE PERFORMANSE, NESTVARNA POTROŠNJA

Ne pitate li za cijenu ovaj superskupi high end stroj opremljen trenutno najbržim Zen 4 procesorom  Ryzenom 9  7950X ponudit će vam impozantne performanse. Brzina, dakako, ima i svoju cijenu. Jedna je izražena u kunama ili eurima, a druga u vatima potrošene energije, s obzirom da ovo računalo nudi beskompromisnu brzinu uz enormnu potrošnju

ADM AMD RAPHAEL

MAINSTREAM NOVE GENERACIJE

Kompetentno složeno, atraktivno i tiho gaming računalo temeljeno na najnovijoj i tehnološki naprednoj AM5 platformi. Kombinacija Ryzena 5 7600X i RTX 3070 Ti omogućuje vrlo dobre gaming performanse. Cijena mu je, nažalost, prilično visoka.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test AMD AM5 konfiguracija - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.