Case Modding: slaganje računala po svojoj mjeri - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Case Modding: slaganje računala po svojoj mjeri

Case Modding: slaganje računala po svojoj mjeri

Zasučimo rukave i primimo se posla 

Odabrali smo zanimljive komponente iz Thermaltakeovog velikog kataloga za custom vodena hlađenja i od njih napravili Case Mod u steampunk stilu.

Donosimo vam mali dio teme o Case Moddingu koji možete pročitati u novom broju časopisa vidi za prosinac. Ideju smo povukli iz većini dobro poznatog steampunk stila, no dodali smo malo domaćeg žara pa bi rezultat lagano mogao podsjećati na kotao za rakiju. Kako se radi o mahom "kućnoj radioni", izbjegavali smo savršene crte i dizajn za više odokativan stil koji je na kraju proizveo rezultat kao na slici. Kako smo složili računalo pogledajte u nastavku, no za detaljnije opise svakako pročitajte novi VIDI.

 

TT_8.jpg

 

Prvo je na redu kućište

Došao je trenutak da stvorimo naš PC mod. Ideja je Steampunk build, a inspiraciju smo našli u kotlu za rakiju. Ako već niste osobno upoznati s takvom napravom, dovoljno je nekoliko slika s interneta i sve će brzo postati jasno. Kućište od Thermaltakea koje smo odabrali idealno je za dvobojni build zbog svojih linija koje lagano omogućuju da na jednoj stranici imate jasan prijelaz s oštrim linijama. Sprijeda je to prijelaz s perforiranog na čisti metal, a sa strane s metala na staklo.

 

TT_web-1-18.jpg

Upravo te dijelove smo i obojali u bakrenu boju kako bismo dobili traženi kontrast. Prednji mrežasti dio kroz koji ventilatori vuku svjež zrak lako se skida s prednjeg poklopca, pa ga možete odvojeno obojati. Ispod njega je dodatan filter prašine tako da će računalo ostati čisto i nakon duljeg rada. Dok se sprijeda tehnički mogu instalirati tri 120 milimetarska ventilatora, treći je dosta limitiran dizajnom.

 

TT_web-1-25.jpg

S obzirom na to, odlučili smo staviti dva 140 milimetarska ventilatora na gornji dio, što nam je dalo prostora da ispod njih provučemo cijevi sprijeda. Jednostavno smo dremelom izrezali dio mreže kroz koji možemo provesti cijevi i onda sve obojali u bakrenu boju. Stranu sa staklom također smo obojali i u njoj izrezali dvije rupe za fitinge kako bi provukli dodatnu cijev, no ovo je više estetski dodatak jer ta cijev nije spojena s internim hlađenjem. Isto tako smo, kako bi se uklopila u dizajn, cijev napunili vodom.

 

TT_web-1-26.jpg

Bakrenom bojom obojali smo još nekoliko detalja poput perforiranog dijela krova kućišta i perforiranu desnu stranu iza matične ploče. Ovo je rezultiralo potpuno drugačijim izgledom kućišta, a zadržan je moderan izgled. Uz bojanje, morali smo odrezati i dio metala koji odvaja napajanje od gornjeg dijela kako bismo spustili pumpu i rezervoar u donji dio kućišta i kako bi cijevi koje su s gornje strane rezervoara stale ispod radijatora. Metal smo rezali hobi dremelom koji s integriranom baterijom lagano može odrezati tanje dijelove kućišta, no napominjemo da ćete putem potrošiti dosta brus diskova.


Savijanje cijevi

Prije svega, imamo malo upozorenje koje će vam svakako dobro doći. Kod kupnje svih komponenti pazite da je širina cijevi uvijek jednaka i kompatibilna s ostatkom builda. Postoje generalno dvije veličine opisane kao 12 mm i 16 mm. Mi smo koristili deblje 16 milimetarske cijevi, no ako se brinete oko performansi, nikakvih razlika neće biti. Manje cijevi mogu imati i oštrije kutove, što je svakako plus.

 

Thermaltake_Pacific_hard_tube_bending_kit.jpg

Bitno je da kupite set za savijanje koji je iste veličine kao i same cijevi, što je nama postao problem. Zbog vremenskog limita koristili smo set za savijanje cijevi od 12 mm na cijevima od 16 mm. Drugim riječima, set je nešto manji, primarno silikonski umetak, pa koliko god smo pažljivo savijali cijevi su se prilikom savijanja lagano izobličile. Konačan rezultat neće zbog toga imati lošije performanse, no vizualno bi mogao smetati kada znate da je build mogao biti savršen.

Srećom pa se obojan u bakar uspio uklopiti u naš Steampunk dizajn. Mi smo kod modiranja išli više na “kućnu radnju” nego na savršen industrijski dizajn. Najlakše će vam biti kupiti najjeftiniji industrijski fen, postaviti ga na snagu od 1000 W, odnosno na temperaturu od 350°C. Stavite ga na stol da gleda prema gore (većina ima dizajnirano kućište da sami ovako stoje), upalite ga i nakon minute držanja cijevi iznad fena ona će omekšati i počet će se savijati pod svojom težinom.

 

TT_web-1-17.jpg

Tako znate da je cijev spremna za oblikovanje. Jednostavno ju naslonite na metalni kutnik i pritisnite da se savine u željeni oblik. Držite ju u toj poziciji barem minutu dok se ne stvrdne i onda pustite da se ohladi. Jednom kada se izvježbate možete početi raditi kompliciranija savijanja kao i malene ispravke dok je cijev još topla.

 

 TT_12.jpg

Mi smo na kraju imali 5 komada cijevi za build, no na njih smo potrošili 6 komada cijevi po jedan metar s obzirom na to da uvijek ostanete s malim komadićem kojeg ne možete drugdje iskoristiti. Ako radite jednostavan loop s cijevima, savjetujemo da za prvi put koristite metalne kutove i što više ravnih cijevi, a kasnije se upuštate u kompliciraniji dizajn.

 

 TT_11.jpg

Što je cijev kompliciranija, lakše će ju kasnije biti ispravljati zagrijavanjem nekog kuta i minimalnim savijanjem. Svakako iskoristite i činjenicu da možete rotirati izlaz i ulaz pumpe i rezervoara kako bi sve sjelo na svoje mjesto isprve.

 

 TT_10.jpg

Kod savijanja cijevi uzmite silikonski umetak, umočite ga u vodu u koju stavite i detergenta, kako bi bio sklizak, i tako ga lagano gurnite u cijev. Kada ste gotovi sa savijanjem umetak će ponovno biti vrlo lagano izvući iz cijevi.

 

 TT_9.jpg

Mi smo kao “centerpiece” napravili spiralu od cijevi kroz koju prolazi druga cijev. Spirale su nešto kompliciranije za napraviti, no komplikacija je više u tome što nemamo dugačak umetak od silikona, pa moramo prvo koristiti jednu polovicu cijevi, a zatim drugu.

 

TT_web-1-9.jpg

Samim time, cijev je limitirana na duljinu malo manju od dva silikonska umetka. Nađite nešto oko čega ćete savijati cijev – mi smo se odlučili da je prava 40 milimetarska cijev za odvod idealna za taj zadatak.

 Kod ovakvih savijanja sve što vam treba je strpljenje kod zagrijavanja, a pogotovo kod hlađenja jer, dok se cijev hladi, imate dovoljno vremena za male popravke. Samo je bitno da ne radite nagle poteze zato što mislite da će se nešto stvrdnuti u krivi oblik.

A ako ne valja, jednostavno dodatno zagrijte cijev prije nego se ohladi i usavršite oblik. Ako ne uspijete, cijevi nisu toliko skupe u odnosu na ostatak builda. No zato kažemo da prvo napravite jednostavne spojeve kako biste mogli koristiti računalo dok ne dizajnirate savršen izgled.


Slaganje

Jednom kada imate sve cijevi savinute, vrijeme je da sve složite. Ako ste za vrijeme savijanja izvukli gumene prstene iz fitinga, prvo njih vratite, kako smo i mi napravili. Najlakši spoj koji imamo je između bloka grafičke kartice i procesora, a pošto se nalazi najdublje, prvo njega fiksiramo.

 

TT_web-1-16.jpg

Zatim slijede dvije cijevi koje smo dizajnirali da se izvana spajaju na radijator i vraćaju u kućište s prednje strane. Jednu cijev spojili smo na zvrk za prikaz protoka, no druga cijev je iznimno duga i komplicirana. Ona ide od radijatora vani, dolje u rupu na kućištu, kroz spiralu, sve do ulijeva u spremnik vode.

 

TT_16.jpg

Ovdje nam je trebalo strpljenja da provučemo unutarnji dio cijevi kroz izrez sprijeda, no, kao i za ostatak builda, bitno je strpljenje i pažljivo savijanje cijevi. Najgora stvar koja se može dogoditi je vizualna – da se cijev ogrebe o neki metalni rub kućišta ili da ogrebe bakrenu boju. Jednom kada smo provukli taj dio, vrijeme je da na unutarnju stranu cijevi nataknemo spiralu i stavimo ju u poziciju.

 

TT_web-1-15.jpg

Ovdje opet treba lagano gurati spiralu preko zavoja na glavnoj cijevi, no sve sjeda na svoje mjesto jer je spirala dovoljno široka. Ona s jedne strane ide u CPU blok, a s druge se spaja s drugim dijelom cijevi koja ide van prema radijatoru. Time smo zatvorili glavni dio builda.

 

TT_web-1-6.jpg

Ostaje nam još cijev koja ide iz pumpe u blok grafičke kartice, a zanimljiva je činjenica da se tu susreću tri cijevi. Bilo ih je zanimljivo sve savinuti da pašu jer smo ovdje imali i malo “freeform” savijanja – cijevi smo odokativno savijali rukama, sve dok svaki dio nije pasao. Donju cijev, koja je ujedno i najdulja, morali smo na ovom dijelu malo spljoštiti, što se jednostavno dobiva zagrijavanjem i pritiskom, no kao i u svemu bitna je umjerenost. Nakon desetak slaganja ovog dijela, sve je sjelo na svoje mjesto bez puno problema.

 

 TT_5.jpg

Naš planirani build imao je komplicirane dijelove poput spirale čija se cijev od procesora proteže do prednjeg donjeg dijela računala, a bez iznimno dugih silikonskih umetaka nećete sve moći savinuti u jednom komadu. Ovdje bi pomogla implementacija nastavaka poput kutova ili vizualizacije protoka tekućine koju smo i mi spojili, no limitirano vrijeme produkcije natjeralo nas je na korištenje dvokomponentnog epoxy ljepila.

 

TT_4.jpg

Najkompliciraniji dio ovog builda vidi se kod CPU bloka i na dijelu ispod spirale gdje smo cijevi morali lijepiti, no jednom kada se obojaju u bakar, mogu proći kao loši varovi, što opet daje ciljanog estetici našeg builda. Koristili smo dvokomponentno epoxy ljepilo koje se reklamira kao pogodno i za slanu vodu tako da neće utjecati na naš build.

 

TT_web-1-27.jpg

Međutim, ako radite neki divlji dizajn, svakako savjetujemo da koristite, primjerice, metalne kutove za spajanje duljih cijevi. Kod našeg dizajna jasno se vidi i da smo namjerno ostavili CPU i GPU blokove lagano vidljivima jer su sami po sebi zanimljivi, a CPU blok ima čak i zaslon.

 

TT_web-1-13.jpg

 


Punjenje tekućinom i testiranje

Prije no što sve upalite, samo spojite pumpu za vodu na napajanje i napunite loop vodom jer ako negdje curi, bolje da ostatak računala nije pod naponom. Mi smo punili P1000 tekućinu od Thermaltakea lijevkom i savinutom cijevi u rezervoar i pomalo puštali pumpu u pogon na par sekundi dok se rezervoar nije ispraznio. To smo ponavljali sve dok se cijeli loop nije ispunio tekućinom koja se počne vraćati u rezervoar.

 

TT_2.jpg

Zatim je najbolje tekućinu napuniti preko ruba unutarnje cijevi rezervoara. Tako ćete izbjeći stvaranje mjehurića unutar loopa jer oni negativno utječu na performanse ako zapnu na CPU ili GPU bloku. U početku će ih biti dosta, no nakon nekog vremena što hladnjak radi bit će gurnuti u rezervoar.

 

TT_web-1-11.jpg

Savjetujemo da pažljivo gledate curi li vam loop i da ga po mogućnosti ostavite da radi preko noći pa ujutro provjerite sve dijelove. Ako nigdje ne curi, spojite ostatak računala i gaming može početi. Ako negdje curi, provjerite spoj jer cijev možda nije sjela do kraja.

 

TT_web-1-9.jpg

Na kraju se možete diviti završnom dizajnu, a jednom kada instalirate sustav za kontrolu rasvjete koji Thermaltake koristi (komponente poput GPU bloka podržavaju i univerzalne) možete izabrati rasvjetu i efekte koji vama odgovaraju.

 

TT_web-1-7.jpg

 

Sve dijelove računala možete ovdje prekriti i kuhinjskim papirima kako biste bolje uočili curi li negdje tekućina iz hlađenja. Tek kada ste sigurni da je sve suho, ako treba i nakon jednog dana rada samo loopa na napajanju, spojite i ostale komponente u struju te ste spremni za prvi test nove konfe u gamingu, a sigurni smo da će brzo uslijediti i "lagani" overclock.

 

TT_web-1-4.jpg

 

Za više detalja oko slaganja ovog računala, svakako prolistajte novi VIDI za prosinac!

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Case Modding: slaganje računala po svojoj mjeri - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.