The Big One 2.0 - 4.0 out of 5 based on 1 vote
The Big One 2.0

The Big One 2.0

Moćan hardver za profiće i gamere

Što nam to može ponuditi računalo za gotovo 30.000 kuna? Provjerili smo kakve su performanse ovog moćnog računala nakrcanog najnovijim hardverom ponajprije namijenjenog profesionalnoj primjeni.

U posljednjih nekoliko godina u velikoj se mjeri izgubila nekakva jasna granica između striktno profesionalnih računala (klasičnih radnih stanica), desktop računala najviše klase koje smo obično popularno nazivali HEDT platformama i uobičajenih „mainstream“ desktop računala temeljenih na najmoćnijim komponentama široko dostupnim na potrošačkom tržištu.
Naime, kada najnovije mainstream hardverske platforme podržavaju PCI 5.0, omogućuju ugradnju procesora sa 16 jezgri, te kada su uredno dostupne grafičke kartice s 24 GB brze videomemorije, teško je zapravo vidjeti što nam to hardverski bolje i naprednije mogu ponuditi HEDT platforme ili klasične radne stanice. Dakako da klasične radne stanica još uvijek imaju svoje mjesto na tržištu i bit će bolji odabir za specifične aplikacije ili neke veće profesionalne sustave.

 

ProPC za kreativne profesionalce

Međutim najmoćnija mainstream računala danas doista nude pregršt snage za profesionalnu uporabu, a pritom bi trebala biti u teoriji nešto jeftinija i jednostavnija za neku buduću nadogradnju. Nažalost, zbog velikog porasta cijena nekih komponenti, ponajprije najmoćnijih grafičkih kartica, ovakva mainstream poluprofesionalna ili profesionalna računala i dalje su iznimno skupa i predstavljaju ozbiljnu investiciju za bilo koga tko se bavi ili se namjerava započeti baviti modernom produkcijom, obradom videa ili slika, razvojem igara, stvaranjem sadržaja za internet ili društvene mreže.

Ako se nakon ovakvog uvoda pitate zašto vam zapravo sve ovo pišemo, ključan razlog je ponajprije što smo nakon dužeg vremena imali priliku testirati jednu računalnu konfiguraciju namijenjenu profesionalnoj uporabi sastavljenu od domaćeg prodavača.

Riječ je o moćnom Protisovu računalu podužeg naziva ProPC Unity Workstation. Iz samog naziva se može zaključiti kako je ključna ideja prilikom sastavljanja ovog računala bila ponuditi najnoviju i što je moguće hardverski napredniju platformu za razvoj igara. Mi bismo ovdje dodali kako će ovo „mainstream“ HEDT računalo biti podjednako pogodno i za druge zahtjevnije zadaće, poput obrade videa i slika, 3D modeliranje i animaciju, te renderiranje.

Prilikom prvog susreta s ovim Protisovim Workstation računalom, odmah nam je za oko zapela ukupna cijena. Naime, kada vidite iznos od gotovo 30.000 kuna, s pravom vam se nameće pitanje: „Što to takvo računalo zapravo može?“ Mnogo je to novca, čak i kada govorimo o profesionalnoj primjeni.

 

Gotovo 30.000 kuna najnovijeg hardvera

Dosada se nikada nismo susreli s ovakvom računalnom konfiguracijom, a specifikacije i sama namjena su nam se učinili vrlo zanimljivima, stoga smo bili vrlo znatiželjni kakve su performanse i općenito na koji je način sve to interno posloženo.

Napomenimo ovdje kako će ovakvo računalo s obzirom na dizajn i ugrađene komponente biti itekako zanimljivo i gamerima najdubljeg džepa. Zbog svega smo testiranju ovog Protisova računala pristupili zapravo na dva načina. S jedne strane smo dakako testirali općenite sistemske performanse i performanse procesora i grafičke kartice u zahtjevnim profesionalnim aplikacijama, a s druge smo se fokusirali na performanse u najnovijim igrama.

Prije nego što se detaljno pozabavimo performansama računala od 30.000 kuna, malo ćemo detaljnije pogledati kakav se to hardver nalazi ispod „haube“.

Glavne uloge u ovoj priči dodijeljene su Intelovu procesoru Core i7 12700KF i Nvidijinoj grafičkoj kartici RTX 3080 Ti. Već letimičnim pogledom na ove komponente, možemo zaključiti kako hardverske snage ovdje ne nedostaje, premda nazivno ovo nisu najbrži procesor ili grafička kartica koje nam Intel i Nvidia trenutno mogu ponuditi.

Prilikom osmišljavanja ovakvog računala, ključna je odluka dakako odabir glavne hardverske platforme, odnosno procesora i matične ploče. U Protisu su se ovdje odlučili koristiti najnoviju Intelovu platformu, odnosno LGA 1700 matičnu ploču i Alder Lake procesor. Ovome je teško pronaći ozbiljniju zamjerku. Istina, alternativno je bilo moguće primjerice odabrati AMD-ovu AM4 platformu koja bi omogućila ugradnju i 16-jezgrenog procesora. Međutim AM4 platforma je polako već na zalazu i nema podršku za PCI Express 5.0 ili DDR5 memoriju.

 

Alder Lake i DDR5

Čini se da je upravo želja za korištenjem najnovije DDR5 memorije bila ključan motiv odabira Intelove Alder Lake platforme. Naime, ugrađena MSI-jeva matična ploča MPG Z690 Carbon Wi-Fi dolazi s podrškom za DDR5 memoriju. Ovakva odluka dakako ima svoje pozitivne i negativne strane.

Nema sumnje kako je DDR5 budućnost i već sada omogućuje osjetno veću memorijsku propusnost u odnosu na DDR4 što može donijeti porast performansi u nekim aplikacijama. S druge strane, DDR5 memorija je trenutačno gotovo dvostruko skuplja, što je svakako osjetna razlika. Međutim smatramo kako je korištenje DDR5 memorije ipak ispravna odluka koja ovakvo računalo čini daleko dugovječnijim i potencijalno omogućuje dodatno povećanje performansi nakon što se pojave još brže DDR5 memorije.

 

bigOne2 cpuZ

Intelov procesor Core i7 12700KF spada u najnoviju Alder lake generaciju, a posjeduje ukupno 8 moćnijih P jezgri i 4 energetski učinkovitije E jezgre, što mu uz visoke radne taktove omogućuje odlične performanse.

 

Intelov Core i7 12700KF nominalno je stepenicu ispod Alder Lake flagship modela Core i 12900K. Međutim, u usporedbi s 12900K, ovaj procesor posjeduje svega 4 efficent jezgre manje i donosi nešto niže radne frekvencije, što znači da svojim performansama ne zaostaje mnogo, a dosta je cjenovno isplativiji. Intelov Core i7 12700KF posjeduje ukupno 8 većih i moćnijih P jezgri, te 4 manje i štedljivije E jezgre. Ukupno vam je na raspolaganju 20 logičkih procesora. S obzirom na radne taktove do 5 GHz, ovo je svakako potencijalno vrlo moćan i dosta svestran procesor.
Filozofija iza odabira matične ploče vrlo je slična onoj kod odabira procesora. Naime, odabrana je matična ploča iz vrha MSI-jeve Z690 ponude koja nudi gotovo sve ono što i flagship modeli, ali uz nešto povoljniju cijenu.

Ploča posjeduje moćnu 18-faznu digitalnu regulaciju napajanja, podržava maksimalnih 128 GB DDR5 memorije u dual channel konfiguraciji, posjeduje dva PCI 5.0 priključka, ima ukupno čak 5 M.2 NVMe utora za diskove od kojih tri s podrškom za PCI 4.0 x4, a tu je i podrška za 2,5G LAN, kao i Wi-Fi 6. Ono što nam ovdje nedostaje svakako je još jedan mrežni LAN priključak, kao i podrška za Thunderbolt, s obzirom na to da ova ploča nema integrirani zasebni Thunderbolt kontroler.

 

RGB i vrtoglavi brzi diskovi

Zanimljiv je svakako i odabir DDR5 memorije, s obzirom na to da se ovdje koristi A-DATA XPG Lancer 32 GB dual channel kit brzine 5200 MHz. Nemamo previše iskustva s DDR5 memorijom, pa nam je teško govoriti o kvaliteti ovih DDR5 modula. Brzina od 5200 MHz uz pristojne latencije odabrana je kao nekakva zlatna sredina između sporijih 4800 i bržih 6200-megahercnih DDR5 memorija. Ovi se memorijski moduli ističu i atraktivnim RGB osvjetljenjem.

Kad već spominjemo RGB vizualno blještavilo, kojeg kod komponenata ovog Protisova računala ne nedostaje, moramo spomenuti i Coolermasterovo AiO vodeno hlađenje za procesor Masterliquid ML360R ARGB. Riječ je o vodenom hlađenju s 360-milimetarskim radijatorom i tri 120-milimetarska ventilatora. ARGB LED osvjetljenje ovdje možemo pronaći kako kod bloka s pumpom, tako i kod svakog od tri ugrađena ventilatora.

 

bigOne2 cooling

Za hlađenje procesora odabrano je Coolermasterovo vodeno hlađenje s 360 mm radijatorom i atraktivnim RGB osvjetljenjem.

 

Po našem mišljenju, posebice kod računala koja su namijenjena profesionalnoj uporabi, iznimno je značajan odabir sustava za pohranu podataka. Protisov ProPC u tom je smislu više prilagođen postizanju maksimalnih performansa nego što će vas oboriti s nogu dostupnim kapacitetom. Svakako je pozitivno što su ovdje ugrađena dva iznimno brza WD-ova SN850 PCI 4.0 x4 SSD-a najnovije generacije, 512-gigabajtni model kao boot disk, a veći 1-terabajtni model kao disk za spremanje podataka i projekata. Ukupni kapacitet dakle iznosi 1,5 TB što nije dovoljno, posebno ako govorimo o videoobradi, spremanju potrebnih modela i tekstura za razvoj igara i sl., tako da ćete svakako prostor za pohranu morati vremenom nadograditi ili primjerice koristiti vanjski disk.

 

RTX 3080 Ti za posao i zabavu

Glavna zvijezda ovog Protisova ProPC-a svakako je ugrađena grafička kartica RTX 3080 Ti. Ovdje je riječ o high-end grafičkoj kartici koja dakako nije osobito jeftina. Temelji se na jednom od najmoćnijih grafičkih procesora iz Ampere generacije GA102-225 koji posjeduje 10240 shaderskih procesora, 320 teksturnih jedinica i 112 ROP jedinica. Donosi podršku za DX 12 Ultimate, Ray tracing i DLSS.

U Nvidijinoj ponudi high-end kartica nominalno je pozicionirana ispod RTX 3090 i nedavno predstavljene RTX 3090 Ti, s tim da bi od ovih kartica trebala biti marginalno sporija, međutim, za razliku od RTX 3090 kartica koje posjeduju 24 GB video memorije, RTX 3080 Ti ima „svega“ 12 GB.

Ovdje je ugrađena Gigabyteova verzija RTX 3080 Ti kartice koja se ističe pozamašnim dimenzijama (320 mm duljine) te hladnjakom s ukupno tri ventilatora, dok maksimalna potrošnja odgovara nazivnoj vrijednosti od 350 W.

Očekivano, ovakva konfiguracija s high-end procesorom i grafičkom karticom u svojem radu troši dosta energije. Zbog toga je ovdje ugrađeno kvalitetno napajanje snage 850 W. Riječ je o Corsairovu modelu RM850X kojeg krasi posve modularan dizajn i 80PLUS Gold certifikat efikasnosti.

Konačno, sve je skupa posloženo u dosta veliko i prostrano Fractalovo kućište Meshify 2. Ovo kućište nudi obilje prostora za ugradnju moćnih komponenata, a omogućuje i odličan protok zraka s obzirom na prednju mrežastu stranicu i čak tri velika ugrađena 140-milimetarska ventilatora (dva s prednje i jednog sa stražnje strane). Staklena bočna stranica omogućuje uvid u unutrašnjost, a vodeno je hlađenje instalirano s gornje strane kućišta. Možemo reći kako je unutrašnjost kod ovog Protisova računala vrlo uredna, osiguran je optimalan protok zraka, a pritom je pristup svim komponenata vrlo jednostavan i lagan.

 

Windows 11 je must-have za optimalne performanse!

Poznato je da je Intel s Alder Lake procesorima po prvi puta predstavio tzv. hibridnu konfiguraciju s moćnijim P jezgrama i energetski učinkovitijim E jezgrama. Ovakva konfiguracija zahtjeva odgovarajuću podršku i sa strane operativnog sustava za postizanje optimalnih performansi.

Mi smo prilikom testiranja ove konfiguracije s Intelovim Core i7 12700KF instalirali kako Windows 10 tako i Windows 11 Pro i zaključak je da je Windows 11 bolji odabir.

Windows 10 scheduler za dodjeljivanje pojedinih procesa određenim procesorskim jezgrama nije prilagođen Alder Lake arhitekturi, te često pojedine procese nepotrebno dodjeljuje isključivo štedljivim E jezgrama. Na ovakav smo problem naišli prilikom testiranja u POV-Ray i Indigo benchu. Performanse u igrama su također nešto bolje prilikom korištenja Windowsa 11. Generalno ovo znači da ste osuđeni na Windows 11 za optimalne performanse, što bi mogao biti problem ako koristite neke aplikacije koje još uvijek ne rade baš najbolje pod Windowsom 11.

 

Workstation monster

Nakon što smo detaljno prošli sve hardverske komponente ovoga moćnog i skupog Protisova profi računala, vrijeme je da vidimo što nam ovo čudovište od 30.000 kuna zapravo može ponuditi po pitanju performansi. Dakako, fokus nam je bio na performansama u profesionalnim aplikacijama, no ne brinite, nismo zanemarili ni gaming performanse.

 

bigOne2 ue4

Unreal Engine 5 trenutno je jedan od najnaprednijih enginea za izradu i razvoj igara.

 

Ovdje prvenstveno moramo ustvrditi kako kombinaciji moćnog procesora s velikim brojem jezgri, iznimno brzih PCI 4.0 SSD-ova i 32 GB DDR5 radne memorije omogućuje, općenito gledano, iznimne sistemske performanse. Već od same instalacije Windowsa, pa potom instalacije aplikacija i igara osjeti se superiorna odzivnost cijelog sustava.

Primjerice, za pokretanje Unreal Enginea 5 treba svega desetak sekundi, a i učitavanje naprednijih projekata ili videomaterijala strašno je brzo. Ugrađeni diskovi također omogućuju munjevito brzo prebacivanje velikih datoteka s jednog na drugi disk brzinom od oko 4 GB/s, a i dekompresija datoteka odvija se superbrzo.

Pogledamo li malo detaljnije performanse procesora u zahtjevnijim aplikacijama, vidljivo je kako Intelov Core i 12700KF sa svojom kombinacijom 8 moćnijih P-jezgri visokog radnog takta i 4 energetski učinkovitije E-jezgre omogućuje odlične performanse, bilo da govorimo o single ili multicore testovima. Pritom valja naglasiti kako je na ugrađenoj ploči ovaj procesor lišen klasičnog limita potrošnje do 125 W, pa prilikom punog opterećenje, primjerice kod renderinga, radi na radnom taktu od oko 4,7 GHz i troši preko 200 W. Uslijed toga rendering performanse u Cinebenchi i Blenderu također su vrlo impresivne te će vam realno, kada govorimo o mainstream procesorima, jedino Intelov Core i9 12900K i AMD-ov 16-jezgreni Ryzen 9 5950X po tom pitanju ponuditi nešto bolje performanse.

 

bigOne2 AIO

Ugrađeno vodeno hlađenje dolazi s ukupno tri 120 mm ARGB ventilatora koji su zaslužni za vrlo atraktivan izgled računala u radu.

 

Kako radi Unreal Engine 5?

Vrhunske performanse zabilježili smo i kod kodiranja videa, prebacivanja iz jednog formata u drugi, te manipulacije i reprodukcije videomaterijala visoke rezolucije. Dakako ovdje optimizacija dosta ovisi o aplikaciji koju koristite, pri čemu je GPU podrška iznimno važna i korištenje ugrađene RTX 3080 Ti može znatno ubrzati ove zadatke.

Primjerice, Da Vinci Resolve je aplikacija za obradu videa koje se obilato oslanja na snagu grafičkog procesora i tu smo zahvaljujući moćnoj RTX 3080 Ti kartici zabilježili odlične rezultate. Nvidijini grafički procesori temeljeni na Ampere arhitekturi ističu se velikom dostupnom računalnom snagom zbog velikog broja shaderskih procesora, što pogoduje GPGPU primjeni. U tom smislu ugrađen RTX 3080 Ti postiže odlične rezultate u renderingu, Ray tracingu i Path tracingu, pri čemu će vam ponuditi performanse usporedive s daleko skupljim profesionalnim karticama iz serije Quadro. Jedino dostupnih 12 GB videomemorije može predstavljati određeno ograničenje kod nekih aplikacija.

 

bigOne2 RAM

Stroj dolazi s ukupno 32 GB A-DATA XPG Lancer DDR5 memorije, a ugrađeni memorijski moduli također su opremljeni RGB osvjetljenjem.

 

Posebno nam je bilo zanimljivo vidjeti kako se ovakvo moćno i skupo računalo ponaša prilikom rada u najnovijem Unreal Engineu 5. Ovo je trenutno jedan od najnaprednijih enginea za izradu igara, VR-a, animacije i druge vizualne produkcije, koji je nedavno izašao iz beta faze i donosi podršku za Ray tracing, Nanite naprednu virtualiziranu geometriju i Lumen sustav globalnog osvjetljenja.

Možemo reći kako je korištenje Unreal Enginea 5 na ovakvom stroju prilično ugodno iskustvo. Sama aplikacija i projekti se učitavaju vrlo brzo i sve radi kako bi trebalo. Mi smo primjerice isprobali jedan dostupan sample projekt, jednostavnu UE5 igru Lyra Starter Project koja je besplatno dostupna za preuzimanje. Dakako, brzina u radu ovisit će o veličini i zahtjevnosti projekta i korištenju željenih modela i tekstura, međutim ovo Protisovo računalo ima više nego dovoljno snage, tako da neće biti prepreka realizaciji vaših kreativnih zamisli.

 

Ultimativni 4K gaming

Priča o najnovijem Unreal Engineu svakako je dobar uvod da kratko prokomentiramo gaming performanse ove Protisove konfiguracije. Dakako, ovdje glavnu riječ vodi RTX 3080 Ti grafička kartica koja je jedna od najbržih gaming kartica dostupnih na tržištu i namijenjena je igranju najnovijih igara na 4K rezoluciji. Brojke koje možete vidjeti u tablici koja prati ovaj tekst govore same za sebe.

Teško je zapravo bilo pronaći igru u kojoj nam RTX 3080 Ti s maksimalnim detaljima na 4K rezoluciji ne može ponuditi više od 60 fps-a. U velikom broju slučajeva koristili smo i Ray tracing kako bismo maksimalno iskoristili potencijal ove kartice. Određene iznimke su samo Cyberpunk 2077 na 4K rezoluciji s Ray tracing efektima postavljenima na Ultra i do neke mjere Control, također s uključenim Ray tracingom. Međutim u ovim naslovima stvar možete riješiti korištenjem DLSS-a, što će vam praktički u svim najzahtjevnijim igrama, osim u Cyberpunku 2077, omogućiti 60 fps-a ili više na 4K rezoluciji s uključenim Ray tracingom.

 

bigOne2 3DMark

Nvidijina RTX 3080 Ti brutalno je moćna grafička kartica koja omogućuje iznimne 4K gaming performanse i postiže visoke rezultate u svim 3D testovima.

 

Svi gameri koji pak više preferiraju igranje na nižim rezolucijama kako bi što je moguće bolje iskoristili monitor s velikom brzinom osvježavanja također će ovdje doći na svoje jer smo u neki igrama zabilježili i preko 300 fps-a na Ultra postavkama. U velikoj većini slučajeva, na 1440p rezoluciji moguće je s ovakvom kombinacijom procesora i grafičke kartice maksimalno iskoristiti 144 ili 165-hercne monitore.

Nema nikakvih dvojbi kako su gaming performanse ovdje impresivne u svakom pogledu. Jedina ozbiljnija zamjerka odnosi se na količinu videomemorije koju posjeduje ugrađena kartica. S obzirom na cijenu 12 GB videomemorije zvuči dosta „mršavo“, posebno ako znamo da Nvidijine mainstream kartice posjeduje istovjetnu količinu videomemorije. Po tom pitanju konkurencija iz AMD-a u high-end segmentu poput Radeona 6900 XT s 16 GB videomemorije nudi daleko više. Istina, 12 GB videomemorije danas je još uvijek sasvim dovoljno i za 4K rezoluciju, međutim u budućnosti, za koju godinu-dvije, to vjerojatno neće biti slučaj.

 

bigOne2 matrix

Matrix demo koji smo pokrenuli na ugrađenoj RTX 3080 Ti pokazna je vježba za najnoviji Unreal Engine 5 i donosi veliki broj naprednih efekata, izvrsne animacije, kao i podršku za Ray tracing.

 

Rastrošna u svakom pogledu

Osim visoke cijene iznimne performanse u profesionalnim aplikacijama i najnovijim igrama, ovu konfiguraciju prati i zastrašujuće visoka potrošnje energije. Ovo svakako treba imati na umu prilikom kupnje ovakvog računala. Ponajprije međutim moramo reći kako tijekom višednevnog druženja s ovim Protisovim računalom nismo imali nikakvih problema sa stabilnošću.

S obzirom na visoku potrošnju energije, logično je kako ovakva konfiguracija oslobađa dosta topline. Primjerice u igrama i kod kombiniranog opterećenja procesora i grafičke kartica zabilježili smo maksimalnu potrošnju od oko 550 W. Samo primjerice grafička kartica u igrama troši 350 W! U renderingu potrošnja iznosi od 260 do 300 W, a kod Unreal Enginea 5, ovisno o projektu, oko 360 do 400 W.

S obzirom na vodeno hlađenje za procesor i odgovarajući protok zraka kroz kućište zahvaljujući tri 140-milimetarska ventilatora, temperature svih ključnih komponenata su u vrlo prihvatljivim granicama. Zabilježili smo temperature do 70 °C kod grafičke kartice i 75 do 80 °C kod procesora prilikom stress testa kojim opterećujemo sve jezgre.

Moramo naglasiti kako prilikom punog opterećenja, posebice procesora, ovo računalo nije baš tiho. Štoviše, zna biti nešto bučnije. Ovdje je po nama potrebno dodatno podešavanje krivulja brzine vrtnje ventilatora ovisno o temperaturi, kako kod vodenog hlađenja tako i kod ventilatora kućišta. Uz ovako rastrošne komponente teško je dakako očekivati supertiho računalo, no ovdje se uz bolju optimizaciju sigurno mogu postići i bolji akustični rezultati.

 

Opravdava li očekivanja?

Na kraju se postavlja pitanje može li ovo Protisovo računalo opravdati visoku cijenu od čak 30.000 kuna? Na ovo je dakako vrlo teško dati jednoznačan odgovor. Međutim ako se namjeravate baviti kreiranjem modernog audio-video sadržaja, kreiranjem i razvojem 3D igara, obradom videa i slika, Protisov ProPC svakako svojim karakteristikama i performansama predstavlja dobar odabir za takve zadaće. S duge strane predstavlja i ultimativni stroj za 4K gaming.

 

bigOne2 score

 

Smatrate li da je cijena ponešto pretjerana, reći ćemo vam samo kako mislimo da bi se teško slične perfomanse mogle dobiti za manje novaca. Ovdje je odabrana najnovija hardverska platforma s DDR5 memorijom, a i cijene grafičkih kartica mijenjaju se iz dana u dan, tako da su bilo kakve prognoze o budućim cijenama nemoguće.

U svakom slučaju ova konfiguracija ima određene nedostatke po pitanju količine radne memorije i ukupnog kapaciteta za pohranu podataka, što u pojedinim aplikacijama može biti ograničavajući faktor. Također je ne bismo nužno preporučili primjerice isključivo za rendering, a izostanak podrške za Thunderbolt i samo jedan LAN priključak također će nekima itekako nedostajati.

Iskazala se međutim po pitanju stabilnosti tijekom testiranja, premda smo imali jedan čudan problem s LAN kontrolerom koji nam često nije ispravno radio čak niti nakon nadogradnje drivera, bilo da smo koristili Windows 10 ili Windows 11.

Također, za optimalne performanse s Intelovom Alder Lake platformom, potrebno je koristiti Windows 11, o čemu nešto detaljnije možete pročitati u okviru uz ovaj tekst.

Nema sumnje kako je međutim ovo dosta kompetentno posloženo računalo bez ozbiljnijih propusta, te kako kreativnim profesionalcima nudi vrlo stabilnu i brzu platformu za neometan rad.

 

Untitled-1.jpg

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

The Big One 2.0 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.