PC Stroj iz snova za 2021. - 3.0 out of 5 based on 2 votes
PC Stroj iz snova za 2021.

PC Stroj iz snova za 2021.

Premium PC za dobar početak 2021. godine

Iako je raspoloživost novih komponenti trenutno upitna, to nas nije zaustavilo da složimo vrhunski gaming PC te ga još dodatno pojačamo za najbolje moguće performanse koje moderan sustav nudi.

S dolaskom nove generacije hardvera korisnicima su postale dostupne i nove razine performansi o kakvima se donedavno teško moglo pričati. Naravno, trenutna svjetska situacija dovodi dobavljivost novih komponenti u pitanje, no tko se uspije uhvatiti željenog hardvera svakako je sretnik. Novi procesori i grafičke kartice osiguravaju nevjerojatan doživljaj na najnovijim monitorima i televizorima, koji svi imaju vrlo brze matrice u novoj generaciji te je više teško nabaviti monitore ispod 120 Hz.

Doduše, za ovakvo računalo jednostavno vam treba visoka rezolucija, kao i brzina osvježavanja, kako biste mogli sustav zapravo i iskoristiti. Naravno, na njemu smo isprobali i rad na 3D aplikacijama, s obzirom na to da novi procesori nude dovoljno snage za puno više zadataka od samog gaminga. Cijelu stvar zamotali smo u atraktivno kućište, nakitili je rasvjetom kako to mora biti za najbolje performanse te rashladili custom vodenim hlađenjem koje ovaj procesor jednostavno zaslužuje.

Iako su konzole, naravno, impresivne, jednom kada 4K rezolucija preleti stotinjak FPS-a zaboravit ćete sve priče o novim konzolaškim generacijama jer, ipak, samo je jedna skupina gaming vladara kada pričamo o performansama. Naravno, za kraj moramo napomenuti kako se vjeruje da će se trenutna nestašica hardvera nastaviti duboko u 2021. Godinu te ćemo lagano prije vidjeti proljeće nego lako dobavljivu novu grafičku karticu. Zato budnim okom gledajte ponudu kako biste mogli piknuti željeni hardver ove zime.

 

 

Tehnologija: Koliko, kako i zašto

Nakon hrabre izjave da slažemo vrhunski PC, potrebno je tu izjavu i obraniti. Što čini vrhunski PC i koje performanse od njega možemo očekivati u startu, a koje postići uz malo kopanja? 

 

Glavna slika Tehnologije

Iako su ovu godinu uzdrmala brojna događanja na svjetskoj razini, za ovu temu svakako je najvažnija ogromna nestašica hardvera u gotovo svim segmentima tržišta. Za komponente koje su već imale zdravi broj primjeraka na lageru, efekt nije tako očit, no novi udarni hardver pati od nestašice, za koju bez puno oklijevanja najavljuju da će potrajati barem do početka drugog kvartala 2021.

To se u našem slučaju odnosi na ključne komponente sustava od kojih slažemo računalo, no može vam poslužiti kao solidna vodilja i duboko u novoj godini, s obzirom na to da su sve komponente tek izašle iz pećnice. Nove kartice i procesori često se mogu naći na sekundarnom tržištu po daleko višim cijenama, no smatramo da se to nikako ne isplati i savjetujemo strpljenje dok se situacija ne raščisti, barem kada pričamo o high-end segmentu.

S tim na umu, pogledajmo što sve koristimo u buildu, počevši od najvažnije komponente, koja ovisi o cjenovnom rangu PC-ja koji slažemo.

 

Matična ploča: ASRock X570 PG Velocita

Po samom nazivu ploče već znamo kako se radi o top AMD čipsetu za AM4 procesore, a serija 500 donijela nam je revolucionarne nadogradnje, koje se svakako isplati pogledati detaljnije. Osim X570 čipseta, na izbor imate i B550 čipset, koji također dolazi s brojnim featureima, ovisno o cjenovnoj kategoriji, i namijenjen je prosječnim mid-range računalima.

X570 PG Velocita najnoviji je model u “Phantom Gaming” liniji proizvoda namijenjenoj premium ponudi za one koji žele vrhunske performanse, set featurea, kao i mogućnost overclockanja. Ova ploča nudi sve što biste mogli poželjeti od konektivnosti, dva super brza USB 3.2 Gen 2 konektora straga, kao i jedan za prednji USB utor. Ostatak USB utora podržava USB 3.2 Gen 1 standard zahvaljujući velikom broju PCIe 4.0 linija na X570 platformi. Na samoj ploči nalaze se i dva M.2 PCIe 4.0 x4 konektora za instalaciju najbržih SSD diskova trenutno u prodaji za one koji žele najbolje performanse.

 

1. slika ASRock X570 PG Velocita

Jedan od utora podržava i SATAIII Standard kako biste mogli prenijeti i stariji disk s prošlog računala. Ploča podržava sve AMD procesore od serije 2000, a kada pričamo o radnoj memoriji, podržane su 5000+ MHz brzine, ovisno i o procesoru koji instalirate. Povrh svega toga, briga se vodila i o mrežnoj povezivosti, pa dobivate 2.5 Gb/s LAN utor, kao i Wi-Fi AX1650x modul predinstaliran na ploču. Potrebno je samo prišarafiti antene. Kao poseban feature ističe se istovremeni rad LAN i Wi-Fi mreže kako bi se dobila maksimalna teoretska brzina od 4,9 Gb/s, preko većeg broja aplikacija.

Prioritetne aplikacije poput igara idu bržom žičanom konekcijom. Na kraju moramo naglasiti kako se ploča koristi s 14 faza za kontrolu napona koji ide u procesor za vrhunsku stabilnost, pa samim time i većom šansom za stabilni overclock procesora. Naravno, overclocking ovisi i o takozvanoj lutriji, jer svaki procesor ima različiti prostor za izvlačenje boljih performansi. Za brže kopanje po overclocking performansama, matična ploča ima i gumbe za kontrolu paljenja na samoj ploči, zajedno sa zaslonom koji ispisuje kodove stanja ploče.

 

Procesor: AMD Ryzen 9 5900X

U ovom trenutku nema boljeg procesora, kako za gaming, tako i za gomilu drugih zadataka, od profesionalnih do onih za zabavu. AMD je serijom 5000 zapečatio vodstvo (trenutno) u gotovo svim cjenovnim kategorijama za koje su procesori izašli. Osim bržih radnih taktova, AMD je radio i na suptilnijim unapređenjima, koja su svakako urodila plodom, pa upravo Ryzen 9 5900X stoji na vrhu ponude za koju smatramo da se i dalje isplati ako ciljate na high-end računalo.

Standardno, procesor jednu jezgru može potjerati do 4,8 GHz, dok će paljenje dodatnih jezgri tu brzinu polagano smanjivati. Procesor ima 12 fizičkih jezgri te 24 threada. Otisnut je na TSMC-ovoj 7nm tehnologiji kao i prošla serija, a TDP mu iznosi 105 W. Kao što smo spomenuli, osim bržeg radnog takta, riječ je i o novoj arhitekturi, koja može izvršiti značajno više instrukcija po radnom taktu, a tu je i činjenica da sada napokon sve jezgre mogu zajednički komunicirati s radnom memorijom, dok su do sada uvijek bile podijeljene u barem dva dijela.

 

2. slika AMD Ryzen 9 5900X

Ryzen procesori od početka preferiraju brzu radnu memoriju, pa se ni najnovija generacija ne razlikuje po tom pitanju. Savjetujemo što bržu memoriju koje se možete dokopati, a da vam ne prelazi budžet, s gornjom granicom od nekih 4000 MHz kao zlatnom sredinom koju i matična ploča podržava.

Isplati se i istražiti što procesor može izvan svojih predodređenih gabarita, a na temelju naših testova najviše će se isplatiti overclocking kada koristite veći broj jezgri odjednom. AMD sada u svoj bogati softverski sustav dodaje nove “auto overclock” funkcije, koje bez puno petljanja mogu lagano poboljšati performanse procesora, ako imate primjereno hlađenje. Velik broj brzih jezgri također osigurava i streaming visoke kvalitete na jednu od popularnih platformi.

 

Radna memorija: HyperX Predator 4000 MHz

S obzirom na to da pričamo o high-end sustavu, nikako ne preporučujemo da idete ispod 32 GB RAM memorije, kako bi računalo imalo prostora za disanje jednom kada pokrenete više programa ili jedan zahtjevniji. Ako vam posao to zahtijeva, na količini radne memorije nikako nemojte štedjeti, pogotovo ako radite s video uradcima. Kod radne memorije nije dovoljno samo pogledati brzinu radnog takta i spojiti je na računalo.

 

3. Slika RAM memorija

Morali su proces zakomplicirati, pa tako ipak morate paziti na neke detalje. Primijetit ćete da u istoj brzini radne memorije cijene značajno variraju, pa skuplja memorija ima i nešto bolje performanse. Osim radnog takta svakako pogledajte i “CL” vrijednost – kod 4000 MHz memorije, to će biti oko CL19 ili CL18 vrijednosti. Ovaj znak označava brzinu reakcije memorije u odnosu na radni takt. Dok je pravi rad memorije daleko kompliciraniji, možete računati da će kod CL19 memorije naredba biti obrađena svakih 19 Hz.

Drugim riječima, niža CL vrijednost označava i brži rad memorije. Sve to ovisi o vašim zadacima, no smatramo da se na vrlo brzu memoriju ipak ne isplati ulagati za striktno gaming računalo s editiranjem sa strane, bilo da je riječ o videima i slikama, bilo o 3D radu. Ako već birate, uvijek radije odaberite više memorije nego vrlo skupu brzu memoriju, jer će preko 4000 MHz imati ograničene benefite.

 

Napajanje: be quiet! Straight Power 850W Platinum

Napajanje je jedna od ključnih komponenti računala čije je performanse teško prikazati. Solidno napajanje osigurava konstantnu i stabilnu struju računalu te bi bilo kakve probleme s vanjskom mrežom trebalo ispraviti kako se ostatak računala ne bi oštetio. Bolja napajanja omogućuju i da izvučete maksimum iz svojeg hardvera. Važno je gledati ukupnu snagu napajanja prije odabira.

 

6. slika be quiet Straight Power 850W Platinum

Optimalan rad napajanja je kada je otprilike pod 40 – 70 % opterećenja za većinu modela. Tako se, dok teoretski možete proći s napajanjem koje je blizu, uvijek isplati uzeti napajanje malo većeg kapaciteta. Naravno, kupovanje 1000 W napajanja ipak smatramo pretjerivanjem u gotovo svakom slučaju. Druga važna informacija je “80 plus” certifikat. On se odnosi na efikasnost napajanja, koja puno znači jer, primjerice, kod napajanja s 80 % učinkovitosti bacate barem 20 % energije kod pretvaranja struje iz mreže u računalo.

Ta razlika najčešće se pretvara u toplinsku energiju. Tako se, što je napajanje efikasnije, manje energije baca, pa napajanje može tiše raditi zbog nižeg zagrijavanja. Mi smo za ovaj build iskoristili be quiet!-ovo Straight Power 850W Platinum napajanje vrhunskih performansi i nečujnog rada, koje osigurava da nećemo imati nikakvih problema s energijom oko našeg računala.

 

Grafička kartica: AMD RX 6800 XT

Pored procesora, grafička kartica možda je i među važnijim komponentama većine računala. U gamingu su, naravno, najvažnije, no i gotovo svi profesionalni alati na neki način mogu ubrzati svoj postupak računanja koristeći neku od GPU tehnologija. To ponovno vrijedi za editiranje slika i videa, a kada pričamo o 3D renderiranju i modeliranju, osim brzine kartice, od ključne važnosti svakako je i radna memorija na samoj kartici.

Na tržište su nedavno došle brojne nove kartice s rekordnim performansama, kako Nvidijine, tako i AMD-ove. Količine su i dalje ograničene, pogotovo kada gledamo poznatije brandove. Samim time cijene su također značajno više od preporučenih, i vjerujemo kako će se situacija stabilizirati ulaskom u novu godinu. Brandovi poput Palita kod nas imaju dostupne kartice, no voljeli bismo da se cijene ipak još malo spuste. Mi smo za build odlučili iskoristiti AMD-ovu novu RX 6800 XT karticu, originalnog AMD dizajna, koja donosi uistinu impresivne performanse te se lako može usporediti s Nvidijinom najnovijom ponudom u high-end segmentu.

 

4. slika Grafička kartica AMD RX 6800 XT

Nvidia ima već drugu generaciju modernih ray tracing i AI tehnologija, no sada i AMD ulazi u ray tracing priču. Moramo naglasiti da je broj igara koje podržavaju bilo koji oblik ray tracinga vrlo malen te savjetujemo da se za sada ipak oslonite na standardne performanse. RX 6800 XT lako pokreće igre na 4K rezoluciji s preko 100 Hz, što smatramo i idealnom kombinacijom za ovakvu grafičku karticu. U obzir dolaze i 1440p ultrawide 144 Hz monitori, koji će stvarno zasjati na novoj AMD platformi.

Prošli smo niz modernih naslova, a kako bismo isprobali novi ray tracing, zavrtjeli smo i novi WoW: Shadowlands. Bez ray tracinga, na 4K rezoluciji i maksimalnoj kvaliteti, kartica drži 90 – 120 Hz. Udarac na performanse je i do solidnih 50 %, jer se fps držao na 60 – 75 fps-a. Razlike u okolini nisu toliko zamjetne, jer ray tracing tehnologiju Shadowlands zasad koristi samo za precizniji prikaz sjena.

Još će dosta proći dok igre značajnije ne iskoriste ovu tehnologiju, pa mi zasad preferiramo bolju rezoluciju i viši framerate. Kartica se također u AMD-ovom softveru može lagano overclockati prema njihovim savjetima kako biste dobili oko 10 % bolje performanse bez ikakvih negativnih utjecaja, osim više potrošnje energije i malo bučnijih ventilatora.

 

Hlađenje: EKWB P360 RGB Kit

Hlađenje sustava često je također tema na koju većina korisnika troši malo vremena, no entuzijasti su ekstremno fokusirani na optimizaciju rashladnog sustava, pogotovo kada pričamo o najmodernijim procesorima i grafičkim karticama. Naime, moderni CPU i GPU čipovi najosjetljiviji su na toplinu te ovisno o termalnom prostoru otključavaju ekstra performanse.

S druge strane, optimalni rashladni sustav osigurat će dug životni vijek računala te istovremeno spriječiti nakupljanje prašine u računalu. Naš sustav hlađenja počinje od samog kućišta, o kojem ćemo više u odvojenom dijelu. Kućište dolazi s tri vrhunska 140 mm Pure Wings 2 ventilatora specifično dizajnirana da guraju maksimalnu količinu zraka s minimalnom bukom. Rezultat je tihi rad s puno svježeg zraka koji prolazi kroz kućište.

 

7. slika Hlađenje

Jedna mana je to što nemaju RGB rasvjetu, ključni dio svakog PC builda, pogotovo ako ga planirate fotografirati. Zato smo sprijeda stavili tri snažna RGB ventilatora, koji rade nešto glasnije. Oni sprijeda usisuju svježi zrak po cijeloj visini kućišta, osiguravajući optimalnu temperaturu cijelog sustava. Grafička kartica ima ogroman radijator kojim zauzima tri PCIe utora te se njezino hlađenje bazira samo na vašoj tolerantnosti na buku, iako je nismo imali problema održavati na optimalnoj temperaturi s malo agresivnijom krivuljom rada ventilatora.

Kao što se vidi na fotografijama, sustav smo odlučili hladiti vodom. No, kako rijetko imamo opravdanje u build staviti custom vodeno hlađenje, ovo je idealna prilika da implementiramo EKWB-ovo premium vodeno hlađenje, dakle slovenske firme koja proizvodi premium vodena hlađenja za računala. Riječ je o “Classic Kit” verziji P360 RGB koja u jednom pakiranju ima sve što vam treba za napredno vodeno hlađenje. Superiorne performanse AiO hladnjaka pruža mu rezervoar vode, kao i veliki 360 mm radijator debljine solidnih 45 mm. Morate imati na umu da će vam za ovakav sustav trebati i dosta prostora u kućištu, pogotovo oko matične ploče.

Srećom, u naše kućište sve je savršeno stalo, pa ogromni radijator s tri Vardar ventilatora visokih performansi služi i za izbacivanje ukupnog toplog zraka iz kućišta. Svih šest ventilatora kontrolira se jednostavnim switchom s prednje strane kućišta te ima tri razine snage, kao i “Auto” opciju. Ovakvo rješenje osigurava apsolutne performanse koje procesor može ponuditi u svakom trenutku, kao i vrlo široki spektar overclockanja.

 

SDD Disk: Patriot Viper VPN4100 1 TB

AMD platforma jedinstvena je po implementaciji najmodernijeg PCIe 4.0 standarda. Jednostavno rečeno, brzina prijenosa svake PCIe linije dvostruko je veća od prošlog 3.0 standarda. Tako ovi diskovi postižu brzine i preko 5000 MB/s, što će svakako zadovoljiti svakog korisnika. Kada pričamo o SSD diskovima, važno je puno više od samo maksimalne brzine, no novi PCIe 4.0 modeli gotovo su uvijek brži i od najboljih 3.0 modela jer jednostavno imaju brži pristup memoriji.

 

5. slika Patriot Viper VPN4100 1 TB

Ovo je i najbrži disk koji smo testirali na nedavnom testu i koristi sve važne komponente za dugi vijek, od DRAM cachea do SLC cachea. Ovo je idealan disk za OS i aktualne igre te zahtjevne programe, no u interesu uštede, ako vam treba više memorije, možete uzeti i PCIe 3.0 verziju nekog diska s više memorije kao sekundarnu pohranu. Matična podržava i SATAIII M.2 SSD, ako su vam potrebne ogromne količine pohrane za relativno povoljnu cijenu. Disk ima vlastiti hladnjak, koji je moguće i maknuti kako biste iskoristili veći hladnjak od matične ploče.

Disk uz to dolazi s jamstvom od 5 godina, no prosječni korisnik imat će ga puno dulje od toga, s obzirom na sve tehnologije koje kontroliraju potrošnju Flash memorije. Koriste se Phisonov 8-kanalni kontroler te Toshibina 3D TCL NAND memorija.

 

Kućište: be quiet! Silent Base 802

Kao šećer na kraju ostaje nam kućište. Riječ je o be quiet!-ovom Silent Base 802 kućištu. Kako se radi o high-end kućištu, na njemu se uistinu vidi lakoća slaganja, kao i ogroman broj potencijalnih prilagodbi. Prvo što ćete primijetiti kod kućišta je rješenje koje su implementirali da zadovolje obje strane korisnika. Standardno se vodi bitka između tihog rada i performansi.

Tiha kućišta imaju malo perforacija za zrak i puno izolacije s unutarnje strane kućišta. S druge strane, kada se traže performanse, kućište ima velike otvorene površine za usisavanje i izbacivanje zraka te se... bolje čuje. Silent Base 802 zadovoljit će obje grupe korisnika jer s kućištem dobivate dvije prednje maske, kao i dva pokrova na “krovu” kućišta. Jedno je perforirano, drugo je puno zvučne izolacije, tako da ih lagano možete i zamijeniti u minuti, ovisno o preferencijama.

 

8. slika kućište Silent Base 802

Kako smo spomenuli, s kućištem se dobivaju tri impresivna Silent Wings 2 140 mm ventilatora iznimno tihog rada, no mi smo se ipak odlučili za RGB opciju. Kućište zato sa stražnje strane ima kontroler za ventilatore te smo ih sve spojili na njega. Kontroler može sam prilagođavati rad ventilatora, a na vrhu pored ostalih gumbi imate i switch za prilagođavanje rada ventilatora u tri razine. Osim navedenih detalja, samo kućište ima brojne detalje za olakšavanje instalacije i održavanja sustava; od pomične ladice za instalaciju radijatora na vrhu kućišta, gotovo svi dijelovi su pričvršćeni vijcima te tako možete izokrenuti i cijeli build naopačke ako želite sustav s lijeve strane.

Prilagođeno je i za napredna vodena hlađenja kakvo smo implementirali te ostaje puno prostora za još kompliciranije loopove. Iako smo mi zakvačili SSD pored matične ploče, plastični držači zapravo služe za prikrivanje dijelova koje ne koristite, a umjesto njih možete instalirati kaveze za klasične 3,5” diskove. Napomenimo još prednje I/O utore, jer kućište dolazi s USB 3.2 Gen 2 Type-C utorom, koji podržava i naša odabrana matična ploča, za vrhunske performanse do 10 Gb/s, i brzo punjenje do 5 V / 3 A. Osim toga, tu su dva USB 3.2 Gen 1 Type A utora, kao i gumbi za kontrolu paljenja i resetiranja računala.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

PC Stroj iz snova za 2021. - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.