DVB-T2 prijemnik ili novi televizor? - 1.0 out of 5 based on 1 vote
DVB-T2 prijemnik ili novi televizor?

DVB-T2 prijemnik ili novi televizor?

Još je malo vremena ostalo do prelaska na novi standard emitiranja zemaljskog digitalnog televizijskog signala. Dosadašnji DVB-T standard zamijenit će DVB-T2 dok će se program kodirati HEVC kodekom.

To sve znači da ako imate stariji televizor, nećete moći pratiti hrvatske zemaljske kanale. Ako imate IPTV, kablovski ili satelitski paket televizijskih programa, vama se neće ništa promijeniti i nije potrebno ništa nabavljati. Za ostale se postavlja dvojba da li je bolje kupiti mali digitalni prijamnik koji prima DVB-T2 signal i može dekodirati HEVC ili se odlučiti za kupovinu novog televizora.

Zašto kupiti novi televizor

Televizori prolaze kroz konstantnu evoluciju. Trendovi koji su prošli bez zadržavanja u zadnjih deset godina su bili 3D i zakrivljeni modeli. No, oni mali inkrementalni pomaci kroz godine se nakupe i kada usporedite nove modele s vašim pretpotopnim LCD televizorom jasni su pomaci. Evo koje su tehnologije napredovale po segmentima ili su značajni razlog za odabir novog televizora.

Bolji LED LCD televizori u nižoj klasi

I dok ste prije par godina kod jeftinih televizora gotovo u pravilu dobivali Edge LED pozadinsko osvjetljenje, sada se već za ispod 4000 kuna mogu pronaći modeli s Direct LED osvjetljenjem. Zašto je to bitno? Slika se na vašem televizoru stvara emitiranjem svjetla kroz filtere koje potom izbija na ekran. Kada se lampice nalaze samo na rubovima, stvara se nejednako osvjetljenje i neuniformirani prikaz. Moguće su primjetne mrlje i razlike u kontrastu. Direct LED s druge strane ujednačava osvjetljenje preko cijelog panela. To naravno nije jedini preduvjet za kvalitetu slike, ali je odličan početak. 

Jeftiniji OLED modeli

Teško je shvatiti razliku između OLED i LED modela samo na temelju članaka, ali jednom kada ih vidjeti usporedno u akciji, jasno je da je zasada (do pojave micro LED-a) ovo vrh tehnologije prikaza u kojemu svaki piksel ima mogućnost gašenja i sam emitira svjetlost. To omogućuje nevjerojatan kontrast budući da je kod OLED-a crna doista crna, a ovaj tip ekrana ima i fenomenalni prikaz boja.

Philips 804 4Za LED i QLED modelima zaostaje u maksimalnoj svjetlini ekrana. I dok su kod izlaska OLED tehnologije ovi modeli bili izuzetno skupi, sada se već približavaju cijenom srednjoj višoj klasi i moguće je naći modele od 55 inča ispod 10000 kuna.

SMART opcije

Već dugo su gotovo svi televizori (izuzev najjeftinijih modela ispod oko 2500 kuna) pametni. No, teško se mogu uspoređivati Smart TV sučelja od prije 5-6 godina i sada. Android TV sustav ima podršku za Google Asistenta što znači da ćete moći s njime i povezanim uređajima upravljati glasovnim naredbama. Tu je i ogromna kolekcija aplikacija. Pravo je čudo ako vam uz YouTube, Netflix i ugrađeni Chromecast uopće bude trebao digitalni zemaljski program.

Smart tv sucelje Ne zaostaju puno ni drugi operativni sustavi poput Tizena i WebOS. Brza i intuitivna sučelja, streaming aplikacije, glasovno upravljanje i dijeljenje ekrana u kombinaciji s jačim procesorima i više interne memorije za instaliranje aplikacija velik je napredak u odnosu na rudimentarnije starije verzije pametnih sučelja.

Visoka rezolucija

Kupujete li sada televizor, teško ćete naći model koji nije 4K. Sa svojim upscale opcijama, ovi modeli će s lakoćom novu FullHD digitalnu zemaljsku sliku „pojačati“ na 4K rezoluciju. Čak je moguće pronaći i prve 8K televizore, no trenutačno je vrlo teško pronaći uopće sadržaj tako visoke rezolucije. Dodatni poticaj za upgrade na UHD modele je i gaming. Usporedno s prelaskom na DVB-T2, u svijetu će se predstaviti nove gaming konzole PlayStation 5 i Xbox Series X koje će nuditi do 120 FPS-a u 4k rezoluciji.

Velika dijagonala

Ako imate stariji televizor HD ili FullHD rezolucije bez Smart mogućnosti, prelazak na DVB-T2 vam može biti odlična isprika za modernizaciju. Rapidan razvoj mogućnosti i žestoka konkurencija donijeli su još jedan benefit za korisnike. Dijagonale od 55'' postale su normalne, a već 65'' i 70'' uređaji mogu se naći za vrlo pristupačne cijene.

Zašto kupiti DVB-T2 prijamnik

Ako opcija kupnje novog televizora nije opcija zbog novčanih razloga, razni prijamnici koji podržavaju DVB-T2 standard i HEVC dekodiranje su puno jeftinija opcija i moguće ih je naći u cjenovnom rasponu od 149 do 300 kuna.

dvbt2Prije kupovine, svakako provjerite specifikacije na kojima mora jasno biti istaknuto da postoji podrška i za DVB-T2 i za HEVC, odnosno H.265 kodek. Dodatne opcije poput USB snimanja i ostalih su dobrodošle ali nisu nužne. Cjelokupni vodič za prelazak na DVB-T2 možete pročitati ovdje.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

DVB-T2 prijemnik ili novi televizor? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.