Kako klonirati tvrdi disk ili SSD?

Kako klonirati tvrdi disk ili SSD?

Dok su računala jednostavno neizostavne naprave za normalno odvijanje profesionalnog (pa i privatnog) života ogromnog broja ljudi u svijetu, u isto vrijeme nisu baš uvijek pouzdana. I zato je preporučljivo spasiti stvar dok nije prekasno.

Profesionalan život današnjice uglavnom se svodi na dva kolosijeka: ima stresa i nema stresa. Jedan od ta dva kolosijeka nije pretjerano poželjna destinacija za bilo koga tko radi u ICT-ju, no nažalost često je neizbježna. Kako taj stres ne bi dodatno potpaljivali, primjerice gubitkom dragocjenih podataka s računala, u tom je slučaju takve situacije najbolje spriječiti prije no što se dogode. Naime, iz osobnog iskustva znam kako možete imati instaliranu svu silu alata za održavanje sustava u top formi, no ukoliko Windowsi taj dan odluče da više neće funkcionirati, ne preostaje ništa drugo nego reinstalacija sustava. 

To može biti posebice bolno ukoliko neke bitne podatke imate na C disku, a niste im napravili backup, niti imate dual-boot kako biste mogli ući u drugi sustav i kopirati podatke s particije na kojoj su Windowsi poblesavili.
Naravno, uvijek postoji način za cloud backup i sinkronizaciju podataka, što je izvrsno rješenje za osjetljive dokumente, no ponekad to nije dovoljno već je potrebno učiniti backup - svega.
U tu svrhu u prvi plan dolaze alati za kompletan backup tvrdog diska, odnosno SSD uređaja, što je popularno znano i kao “kloniranje”.

Povratak podataka

Nakon što ste klonirali tvrdi disk ili napravili backup putem image datoteke, svaki puta nakon što pokrenete željeni alat, trebali biste imati pregled svih backupova kako biste ih mogli povratiti dođe li do potrebe za time. Jedan od najboljih načina za povratak podataka jest putem takozvanog “Emergency diska”, a radi se o bootabilnoj image datoteci koju možete staviti na CD/DVD medij, USB ili je možete spremiti negdje za kasniju uporabu. U konkretnom slučaju našeg alata, EASEUS TODO Backup Free, to ćete učiniti na sljedeći način...

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako klonirati tvrdi disk ili SSD? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.