Sony XR-55X90L

Sony XR-55X90L

Vrhunac LED tehnologije

Vrlo kvalitetan LED televizor koji se ističe atraktivnim dizajnom, odličnom kvalitetom slike, vrlo dobrom opremljenošću, a Sonyjev procesor slike je tradicionalno u samom vrhu. Cijena mu je prilično visoka, posebno u usporedbi s nekim OLED modelima.

Premda su danas OLED i Mini LED tehnologije kod televizora visoke klase u prvom planu, još uvijek imamo dosta modela koji koriste Direct LED u kombinaciji s tzv. potpunim lokalnim zatamnjenjem (Full Array Local Dimming) s većim brojem zona. Sonyjev model televizora X90L temelji se upravo na ovakvoj LED tehnologiji koju Sony već dulji niz godina dodatno usavršava i unaprjeđuje. Ovaj model iz ponude za 2023. godinu dostupan je u velikom broju raznih veličina od 55, pa do ogromnih 98 inča. Prema zadnjim informacijama, X90L neće imati direktnog nasljednika u Sonyjevoj ponudi za 2024. godinu, već će ovakve modele zamijeniti Bravia 8 Mini LED televizori.

 

Sony-XR-55X90L-8.jpg

 

Provjerena kvaliteta

Minimalistički dizajn ovog televizora uklopit će se odlično u svaki dnevni boravak. Pritom je kvaliteta izrade i korištenih materijala na odličnoj razini. Dva omanja metalna srebrna stalka zadužena su za stabilnost TV-a na površini. Zanimljivo je kako ih možete podesiti prilikom montaže u niži ili nešto viši položaj prikladan za korištenje soundbara.

Uz vrlo dobru priloženu moderniju verziju daljinskog upravljača omogućeno je upravljanje glasom, ali i gestama ukoliko posjedujete Sonyjevu Bravia kameru. Sony je ovaj TV opremio prilično sposobnim zvučnim sustavom uz mogućnost korištenja ovog sustava kao središnjeg zvučnika ukoliko spojite Sonyjev soundbar.

Opremljenost je očekivano vrlo dobra, uz jedan bitan nedostatak u vidu broja dostupnih HDMI 2.1 priključaka. Pretpostavljamo da je ovdje u pitanju ograničenje samog hardvera, odnosno chipseta koji Sony koristi, pa tako imate na raspolaganju samo dva HDMI 2.1 priključaka pune propusnosti. Od ostalih značajki, naglasimo podršku za ATSC 3.0, odnosno mogućnosti prijema 4k zemaljskog signala.

Pogledamo li kvalitetu slike koju nam može ponuditi ovaj Sonyjev televizor, dolazimo do zaključka kako je odlična za jedan LED televizor. Prije svega, kontrast je izvrstan što doprinosi odličnom prikazu crne boje i općenito dinamici slike. Ovo je radi korištenja VA tehnologije u kombinaciji s lokalnim zatamnjenjem. Preporuka je opciju lokalnog zatamnjenja unutar izbornika za prikaz slike postaviti na High za ponajbolje moguće HDR performanse.

Nadalje, ovaj Sonyjev TV može dosegnuti vrlo visoku maksimalnu svjetlinu od više od 1.000 nita. Sve skupa doprinosi vrlo dobrom prikazu HDR sadržaja, ali i čini ga posebno pogodnim za korištenje u jače osvjetljenim prostorijama.

 

Sony-XR-55X90L-9.jpg

Podrška: za najnovije tehnologije vrlo je važna, a Sony ovdje nudi dva HDMI 2.1 priključka po najnovijem standardu

 

Bravia u srcu

Općenito gledano, X90L nudi odličnu kvalitetu slike, ali nije bez određenih nedostataka. Prije svega, algoritmi za kontrolu zona pozadinskog osvjetljenja solidno obavljaju svoj posao, ali ne mogu do kraja otkloniti tzv. blooming efekt. Ovo je jednostavno posljedica manjeg broja zona pozadinskog osvjetljenja. Nadalje, vidljiv kut je prilično uzak, pa slika osjetno gubi na kvaliteti ukoliko niste direktno ispred samog televizora. Konačno, ujednačenost osvjetljenja bi mogla biti bolja, a posebno su vidljivi problemi po rubovima ekrana.

Srećom, ovi problemi s neujednačenim osvjetljenjem i nisu toliko primjetni, kao što smo očekivali, prilikom prikaza sportskog sadržaja. Efekt „prljavog“ ekrana nije previše izražen, tako da ovaj TV nudi sve potrebno za uživanje u nogometnim uzbuđenjima.

Velika prednost je i napredan Sonyjev XR procesor slike koji superiorno vlada svim elementima prikaza uz poseban naglasak na odličan prikaz slike u pokretu. Posebno se ističe odličnim upscaling mogućnostima, što znači da je ovaj TV odličan odabir za praćenje uobičajenog TV programa.

Dakako, veliki adut ovog TV-a je i Googleovo softversko sučelje Google TV. Navigacija je brza i sve skupa stavlja funkcionalnost i željeni sadržaj u prvi plan. Nakon što se prijavite sa svojim Google računom, dostupan je zaista ogroman broj različitih aplikacija. Podržani su svi najpoznatiji streaming servisi, Sony također nudi svoju streaming uslugu Bravia Core, a integrirana je i Chromecast funkcionalnost.

Za igranje igara ovo je također vrlo prikladan TV s obzirom na vrlo dobru brzinu odziva i malen input lag u Game načinu korištenja. Potrebno je također koristiti HDMI priključke 3 ili 4 za spajanja na najnovije konzole, pri čemu su podržani ALLM i VRR, kao i 4k pri 120 Hz. Pritom su podržane posebne PlayStation 5 opcije poput automatskog mapiranja HDR tonea i automatske prilagodbe slike prema žanru.

Premda je ovdje, ukupno gledano, riječ o odličnom LED televizoru, cijena mu je jednostavno previsoka, posebno u usporedbi s OLED modelima.

 

plusminus-sony-xr-55.jpg

 

USPOREDNI TEST 55 INČNIH TELEVIZORA: EURO 2024

NAJBOLJA SLIKA ZA SVAČIJI DŽEP

Najnoviji televizori su sve veći, svjetliji, pametniji i imaju sve više gaming opcija. OLED tehnologija i dalje suvereno vlada u segmentu televizora visoke klase, no Mini LED televizori su sve bolji i cjenovno pristupačniji. Ovogodišnji modeli su još uvijek u malom broju zastupljeni na tržištu, no trenutno su televizori iz ponude za 2023. godinu dostupni po super povoljnim cijenama, tako da predstavljaju isplativ odabir.

Više informacija

  • Model: XR-55X90L
  • Potrošnja struje: energetski razred HDR: G, 82 kWh/ 1.000 h rada SDR , 115 kWh/ 1.000h rada HDR
  • Proizvođač: Sony
  • Dijagonala/ rezolucija: 55 inča (139 cm), Ultra HD 3.840 x 2.160 piksela
  • Osvježavanje: 120 Hz
  • TV tuneri: 2x DVB-T/​T2/​C/​S/​S2 HEVC (H.265)
  • AV priključci: 2x HDMI 2.1 (ARC, CEC, eARC, ALLM, VRR), 2x HDMI 2.0 (ALLM, CEC) / digital audio Out (1x optical)
  • Zvučnici (RMS): 30 W (2x 10 W+2x 5 W)
  • HDR kompatibilan: HDR10, Dolby Vision, HLG
  • Ostali priključci: 2x USB 2.0, LAN, 1x CI+ 1.4
  • Dodatno/Ostalo: eARC, VRR, ALLM, Bravia Sync
  • SMART platforma: Google TV
  • Dimenzije: 1.225 x 738 x 345 mm (sa stalkom)
  • Masa: 17,7 kg (sa stalkom)
  • Ustupitelj i cijena: Sony Hrvatska, www.sony.hr 1.444,00 €
  • Grand Prix: 3,75
  • Best Buy: 3,05
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony XR-55X90L

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony XR-55X90L - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.